Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
YRITTÄJÄN ELÄKETURVA – YRITTÄJÄ, 52 V.
Töihin 25-vuotiaana
YEL-maksu kuukausittain
noin 487 €
Eläke 1 144 €/kk
Eläkkeelle
...
MITEN YEL-TYÖTULOSI VAIKUTTAA SOSIAALITURVAAN?
Yrittäjän työtulo on sosiaaliturvan perusta. Työtulon määrä vaikuttaa suora...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Yrittäjän eläketurva 2019

24,816 views

Published on

Yrittäjän eläkevakuutusmaksun pohjana oleva YEL-työtulo vaikuttaa yrittäjän sosiaaliturvaan. Varmista, että sosiaaliturvasi on oikealla tasolla.

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Yrittäjän eläketurva 2019

  1. 1. YRITTÄJÄN ELÄKETURVA – YRITTÄJÄ, 52 V. Töihin 25-vuotiaana YEL-maksu kuukausittain noin 487 € Eläke 1 144 €/kk Eläkkeelle 65 v 3 kk Syntynyt 1.7.1966 Kattava eläketurva yrittäjän elämän eri tilanteissa Työttömyysturva Kelan sairaus- ja äitiyspäivä-rahat YEL-työtulon perusteella Yrittäjän tapaturmavakuutus • Ammatillinen kuntoutus, mikäli sairaus uhkaa työkykyä • Työkyvyttömyyseläke sairauden varalta • Perhe-eläketurva kuoleman- tapauksen sattuessa • Osittain varhennettu vanhuuseläke • Työuraeläke • Vanhuuseläke • Yrittäjä voi kartuttaa työttömyysturvaa, jos työtulo on vähintään 12 816 €/v vuonna 2019 • Vuonna 2019 vuoden 2017 keskityötulo tai viimeisen 6 kuukauden työtulo • Sairauspäivärahan karenssi yrittäjällä 1 päivä • Vakuutuksen vuosityötulona YEL-työtulo YEL-MAKSU ELI TYÖTULO VAIKUTTAA MYÖS YRITTÄJÄN SOSIAALITURVAAN Tulot keskimäärin 2 020 €/kk
  2. 2. MITEN YEL-TYÖTULOSI VAIKUTTAA SOSIAALITURVAAN? Yrittäjän työtulo on sosiaaliturvan perusta. Työtulon määrä vaikuttaa suoraan äitiyspäivärahaan, sairauspäivärahaan ja työttömyysturvaan. Ella on pitänyt työtuloaan varsin pienenä. Raskaaksi tultuaan Ella haluaa nostaa työtuloa reippaasti saadakseen parempaa äitiysrahaa, sillä hän tietää, että Kelaa voi pyytää laskemaan päivärahan viimeisen puolen vuoden tulojen mukaan.Työtulotaso: 45 000 €/v Esimerkki 1: Yksinyrittäjä Ella 32 v jää äitiyslomalle Työtulotaso: 13 000 €/v 135 ,00 € 39,00 € €/arkipäiväÄITIYSRAHA €/arkipäivä VANHEIMPAIN-, ISYYS- TAI ERITYISÄITIYSRAHA ÄITIYSLOMA ALKAA 56 PÄIVÄÄ 105 PÄIVÄÄ Työtulotaso: 45 000 €/v Työtulotaso: 13 000 €/v 98 € 30 € Äitiyslomalle jääminen ei ole syy työtulon korotukselle. Suositeltavaa on, että työtulo pidetään oikealla tasolla, jolloin myös vanhempainpäiväraha määräytyy oikein. Esimerkki 2: Yrittäjä Seppo 56 v jää sairaslomalle 28 €/pv SAIRAUSPÄIVÄRAHA Työtulotaso: 30 000 €/v Työtulotaso: 7 800 €/v 697 €/kk1750 €/kk 70 €/pv Päivärahatiedot ovat ohjeellisia. “Yrittäjähän ei koskaan sairastu”. Näin Seppo oli aina ajatellut. Eräänä päivänä Sepon piti kuitenkin myöntää, ettei ajatus pitänyt paikkaansa. Jos yrittäjä arvioi työtulonsa liian alhaiseksi, elintaso saattaa tippua, koska vuotuisesta työtulosta laskettava päiväraha jää iian pieneksi. Jos työtulo muuttuu vuoden aikana, Kela laskee päivärahan keskimääräisen vuotuisen työtulon perusteella. Jos Seppo jää pitkäaikaiselle sairaslomalle, päivärahaa maksetaan noin vuoden ajan, ja tämän jälkeen hän voi hakea työkyvyttömyys- eläkettä, johon työtulo niin ikään vaikuttaa. Yrittäjän kannattaa pitää huolta siitä, että eläkevakuutuksen pohjaksi valittu YEL-työtulo vastaa työpanosta. Usein käy niin, että yrittäjä arvioi tason liian matalaksi, mikä sitten kostautuu, kun tarkastellaan sosiaaliturvaa elämäntilanteen muuttuessa.

×