Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
JOCS TRADICIONALS CATALANS
Un joc és una activitat per divertir-se, que de vegades és amb
fins educatius, i que hi ha una ...
Es recomanable delimitar la sortida i el punt d’arribada del recorregut.
Guanya aquell jugador que arriba en primer lloc a...
•Les carreres d’ aros:
Aquest és l’aro amb que es feien les
carreres.
Es podia fer rodar
amb la mà o amb
un ferro com
aque...
•El joc de les xapes o petacons:
La xapa, que és l’objecte amb que s’hi juga, pot ser de diferents
maneres, com per exempl...
•El joc de les xapes o petacons:
Aquest objecte
són les xapes o
petacons.
Fets de trossos
de cartes velles.
•Les bales:
Al joc de les bales es fan grups de 4 persones que llançaran
ordenadament les bales, però que han d’intentar t...
•La soga tira:
En aquest joc s’hi fan dos equips, si pots ser han de ser iguals.
Llavors es necessita una corda i un cop t...
•La llauna:
En aquest joc s’utilitza una llauna normal i corrent de refresc, que es
posa al mig del terreny on s’hi vol ju...
He fet la conferència dels jocs tradicionals catalans, perquè a la festa
major de Tarrés, on passo les vacances, van parla...
Els jocs tradicionals
I es que tots els coneixem perquè com he dit són jocs vells, però
nosaltres encara hi juguem, i els ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Presentació conferència

694 views

Published on

Published in: Education, Travel
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Presentació conferència

 1. 1. JOCS TRADICIONALS CATALANS Un joc és una activitat per divertir-se, que de vegades és amb fins educatius, i que hi ha una sèrie de normes. Els jocs tradicionals catalans, són els jocs normals i corrents, que han anat passant de pares a fills. Hi han tres tipus de jocs tradicionals catalans: •Els que s’ha d’usar material com la corda, la pilota, les bitlles, les xapes... •Els que són més aviat de força i velocitat. •Els que són de saltar, de precisió, de cursa, de llançament... Alguns jocs tradicionals són: Les gomes, saltar a corda, les carreres de sacs, la baldufa, el bòlit, les caniques, les bitlles catalanes i la xarranca, o també conegut a la comarca de les Garrigues com el palet.
 2. 2. Es recomanable delimitar la sortida i el punt d’arribada del recorregut. Guanya aquell jugador que arriba en primer lloc a la meta. Aquest és un joc on s’ha d’utilitzar material. •Les carreres d’ aros: Però els més vells són: L’aro es tracta d’una joguina molt antiga i molt habitual a principis del segle XX. Consisteix en un cèrcol de fusta que es fa girar amb la mà o bé un cèrcol metàl·lic que es fa girar amb un ferro llarg acabat en forma de U. És un joc que es juga a l’aire lliure, sobre una superfície preferiblement plana. Es pot jugar individualment o bé competint entre diversos jugadors. Hi ha d’haver un aro per cada jugador. El joc consisteix en mantenir equilibrat l’aro i fer-lo rodar, amb l’ajuda de la mà o del ferro amb forma de U, sense que caigui a terra i al llarg del recorregut determinat prèviament. Al principi de la carrera, es millor donar impuls a l’aro amb la mà, i un cop ja ha agafat prou velocitat es pot seguir impulsant amb el ferro en forma de U o bé continuar amb la mà.
 3. 3. •Les carreres d’ aros: Aquest és l’aro amb que es feien les carreres. Es podia fer rodar amb la mà o amb un ferro com aquest:
 4. 4. •El joc de les xapes o petacons: La xapa, que és l’objecte amb que s’hi juga, pot ser de diferents maneres, com per exemple la més cara, és un tros de carta, i la més barata, amb un tros de cartró de les capses antigues de llumins. Hi poden jugar variïs jugadors, però individualment. Consisteix en posar les xapes en un quadrat pintat al terra on si posen les xapes que t’hi vols jugar. Llavors es fa una ratlla uns metres enrere on s’hi tira un palet (que podia ser de ferro o un tros quadrat de rajola prima). Per començar a jugar es tirava el palet des de la línia i el que s’apropava més al quadrat començava, llavors una altra vegada des de la línia es tirava el palet al quadrat on hi havia les xapes i s’havia de treure o arrastrar amb el palet les xapes que podies. Després feia el mateix l’altre i el que agafava més xapes guanyava. També hi ha una altra versió molt semblant, que se’n diu el pam i cua.
 5. 5. •El joc de les xapes o petacons: Aquest objecte són les xapes o petacons. Fets de trossos de cartes velles.
 6. 6. •Les bales: Al joc de les bales es fan grups de 4 persones que llançaran ordenadament les bales, però que han d’intentar tirar-les més prop d’una línia que s’ha marcat a uns 3 metres de distància. La bala que està més prop de la línia guanya, però si es passa de la línia no és vàlid. •Les bales:
 7. 7. •La soga tira: En aquest joc s’hi fan dos equips, si pots ser han de ser iguals. Llavors es necessita una corda i un cop tenim la corda s’ha de dibuixar una línia que indica la meitat de la corda i cada equip agafa un extrem de la corda i l’estira. L’equip que aconsegueix que passi de la línia, guanya. •La soga tira:
 8. 8. •La llauna: En aquest joc s’utilitza una llauna normal i corrent de refresc, que es posa al mig del terreny on s’hi vol jugar. Després hi ha una persona que para i l’altra, que també pot jugar, xuta la llauna. La persona que para, va a buscar la llauna amb el cap mirant cap a baix, mentrestant, tots s’amaguen. El que para, un cop ha agafat la llauna es posa a buscar els altres i quan els peu a de tocar la llauna per dir-los. Aquest joc és un estil del fet i amagar. •La llauna: Es podia fer amb qualsevol llauna que es trobava pel terra.
 9. 9. He fet la conferència dels jocs tradicionals catalans, perquè a la festa major de Tarrés, on passo les vacances, van parlar sobre aquest tema i em va agradar, a més els nens i les nenes que volguessin podien jugar als jocs. També hi ha molt més jocs tradicionals com el pica - paret, el fet i amagar, el mocador, el joc de les cadires, el cèrcol... ect. Els jocs tradicionals
 10. 10. Els jocs tradicionals I es que tots els coneixem perquè com he dit són jocs vells, però nosaltres encara hi juguem, i els trobem molt divertits!!!

×