Srce (cor)

2,950 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,950
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
44
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Srce (cor)

 1. 1. SRCE Autor: Milica Vuletić, I-6
 2. 2. OSNOVNI PODACI O SRCU Srce je centralni organ pribora za krvotok (circulus sanguinis). To je šuplji mišićni organ koji prihvata krv prispelu venskim sudovima. Srce je smešteno u srednjem delu gorenjeg sredogruđa (mediastinum inferius).
 3. 3. Srce (cor) se sastoji od četiri SRCE (COR) dela, desne i leve pretkomore (atrium dexter et atrium sinistrum) i desne i leve komore (vantriculus dexter et ventriculus sinister). Desna pretkomora i desna komora čine desnu polovinu srca koju srčana pregrada (septum cor) odvaja od leve polovine koju čini leva predkomora i leva komora .
 4. 4. KOMORE I PREDKOMORE  Desna srčana komora (atrium dexter) ima šest zidova i oblik nepravilne kocke.  Desna srčana komora (ventriculus dexter) ima oblik trostrane piramide sa bazom okrenutom pozadi.Na njoj se nalaze i dva otvora: komorni otvor i otvor plućnog arterijskog stabla.  Leva srčana predkomora (atrium sinister) ima 6 zidova i manji je od desne predkomore. Na njenim zidovima ulivaju se plućne vene.  Leva srčana komora(ventriculus sinister) je najveća srčana šupljina oblika spoljašnje kupe sa bazom okrenutom unazad. Mogu se videti dva otvora a to su levi prekomornokomorni otvor i aortni otvor.
 5. 5. Lokacija srca i unutrašnjost srca
 6. 6. GRAĐA SRČANOG ZIDA  Na preseku kroz srce i srčanu kesu, razlikujemo 3 sloja  Spoljašnji sloj, naziva se perikard (epicardium  Srednji sloj,to je ujedno i najdeblji sloj, mišićni (myocardium)  Unutrašnji sloj, gradi ga tanki endotelna opna koja oblaže zidove srca ( endocardium).
 7. 7. SRČANI ZALISCI Papilarni mišići vezuju zaliske.
 8. 8. NUTRITIVNI KRVNI SUDOVI -Krvni sudovi su: arterije, kapilari i vene. -Arterije su krvni sudovi kroz koje se krv odvodi od srca prema periferiji. Zidovi arterija su deblji i elastičniji od zidova vena zbog dobro izraženog, debljeg mišićnog sloja u arterijama. -Kapilari su mali funkcionalno veoma važni krvni sudovi koji su umetnuti između arterijskog i venskog sistema. Oni spajaju najmanje arterijske i venske sudove. -Srce vaskularizuje dve arterije, desna i leva srčana arterija (a. coronaria dexter et a. coronaria sinistra). Obe arterije su grane početnog dela aorte (aorta ascendens).
 9. 9. SRČANA KESA (PERICARDIUM)  Srce u celini leži u srčanoj kesi. Srčana kesa se sastoji iz dva dela.  Spoljašnji deo (pericardium firosum) je izgrađen od vezivnog tkiva.  Unutrašnji deo (pericardium sersum) je izgrađen od posebnog vezivnog tkiva i ima dva lista između kojih se nalazi uzani prostordublja srčana maramica (cavitas paricardialis).

×