Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Baroque

2,029 views

Published on

Art

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Baroque

 1. 1. БАРОК Смята се, че терминът барок, определящ европейското, а и повлияното от него изкуство в различни части на света от края на ХV I в. до 1760 – 1780 г., произлиза от испанската дума “баруека”, означаваща голяма, безформена перла. Новото изкуство се отличава с пищността си, със стремежа да покорява с могъществото си. То цени буйните и динамични форми, поетичността, въображението, чувствителността. С това се противопоставя на простотата, статичността, хармонията и равновесието на класическото ренесансово изкуство. Донато Браманте “ Темпието” - Рим Боромини “ Сан Карло але Куатро Фонтане”
 2. 2. Архитектура на барока <ul><li>В архитектурата най-добре проличават отделните подпериоди на бароковото изкуство. До 1630 г. продължава суровата и строгата форма на барока, свързана с Карло Мадерна /1556-1629/, работил в крайния етап на завършването на катедралата “Св. Петър”. Средната фаза е на буйния барок и на неговите трима най-големи майстори: Пиетро да Кортона /1596-1669/ - флорентинец, живописец, Лоренцо Бернини /1598-1680/ - неаполитанец, скулптор, и Франческо Кастели, наречен Боромини /1599-1667/ - ломбардец, посветил се изцяло на архитектурата. Тази фаза продължава до 1700г. Последната фаза е спокойният барок, която продължава до средата на ХV III , за да съжителства известно време с рококо и да му отстъпи място като завършек на барока като исторически стил. </li></ul>Жул Арден Мансар “ Огледалната зала” Версай – 1684 г.
 3. 3. <ul><li>Пътят на новата архитектура се определя от няколко църкви, издигнати през средата на ХV II в., като “Сан Карло але Куатро Фонтане” /Боромини/, “Сан Андреа” /Бернини/, Сан Мартино е Сан Лука” /Пиетро да Кортона/. Фасадите стават особено пластични. Линиите се изкривяват, редуват се вдлъбнатости с изпъкналости. Декорацията става тежка и пищна. </li></ul>“ Сан Карло але Куатро фонтане” - Боромини Фасада на църквата Интериор на църквата План на църквата
 4. 4. <ul><ul><ul><li>Баромини е един от най-характерните представители на зрелия барок. Живее и работи в Рим. Ревностен съперник на Бернини , на когото сътрудничи при проектирането на църквата &quot;Сан Пиетро&quot; във Ватикана. Боромини владее до съвършенство каменоделството и изобретява нови архитектурни детайли на базата на класическия ордер . Творбите му са с усложнен план и фасада, драматизъм и скулптурни ефекти – църквите &quot;Сан Карло але куатро фонтане&quot; и &quot;Сант Иво ала сапиенца&quot;, палацо &quot;Барберини&quot; в Рим. </li></ul></ul></ul>Франческо Кастели, Боромини /1599-1667/ Палацо “Барберини” Стълбище в “Барберини” - Бернини
 5. 5. Джавани Лоренцо Бернини /1598-1680/ Бернини може би е един от малкото истински талантливи хора в Италия от бароковото време и днешната италианска столица му дължи голяма част от своята блестяща украса. По размери архитектурното творчество на Бернини е огромно. Днес е невъзможно да вървиш из Рим и постоянно да не срещаш сянката му в различните черкви, ”палаци”, вили, градини, фонтани, градски чешми, гробници (между които гробниците на Урбан VIII и Александър VII ) т. н., които е проектирал.Той е направил изключително много за разхубавяването на Вечния град. Няколко римски площада са оформени архитектурно от Бернини, големият мост “ Сант Анджело ” над Тибър е пак негово дело, а един от най-хубавите фонтани в италианската столица – “Ла Фонтана дей Куатро Фиуми ” на пиаца Навона е също творение, излязло от неговите ръце. “Ла Фонтана дей Куатро Фиуми ” “ Гробницата на папа Александър VII ”
 6. 6. <ul><li>Световно признат като най-големия бароков архитект на Италия, Бернини е прочут в историята на архитектурата главно със своята знаменита “ Скала Реджа ” във Ватиканския дворец – една двойна спираловидна стълба , връх на изящно майсторство, и най-вече с прочутата си колонада пред “Св.Петър” , която трудно би могла да бъде описана с думи. Тя обхваща грамадния площад пред черквата като в някакви гигантски елипсовидни ръце , но въпреки колосалните си размери те не изглеждат грозни, а напротив – запленяват със своята грация и елегантност, с хармоничната си архитектурна красота. Колонадата се състои от четири реда колони, издялани от синкав италиански травертин и над нея върху един опростен, с чисти прави линии покрив са наредени 96 внушителни скулптурни фигури на светци . Общото впечатление от всичко това е толкова неотразимо, че то остава като един от най-силните “римски спомени” в съзнанието на всеки, който е посетил Рим. </li></ul>“ Скала Реджа ”
 7. 7. Монументална скулптура на барока Водеща личност в скулптурата на Италия, а и на цяла Европа, е Джовани Лоренцо Бернини . Около средата на века в параклиса на кардинал Корнари в римската църква “Санта Мария дела Витория” той издига олтар от разноцветен мрамор, а над него един от най-ярките примери за пищността на бароковата скулптура – “Екстазът на св. Тереза” . В тази скулптурна творба най-добре може да се видят основните черти на италианския барок – постигането на възможно най-силно въздействие чрез завладяване сетивата и възприятията на зрителите.
 8. 8. Монументална живопис на барока <ul><li>Микеланджело с размаха си в стенописите в Сикстинската капела за дълги десетилетия напред показва пътя на монументалистите - живописци. В изкуството и на редица други майстори проличава овладяването на ракурсите и на светлината, на живописното пространство, и то от изненадващи и интересни гледни точки – нещо открито от маниеризма и от късноренесансовите венециански живописци. Техните барокови последователи доразвиват тези насоки така, че у зрителя се създава впечатление, че самият той е в живописното пространство, което понякога прелива и върху архитектурното и пластичното оформление на интериора. </li></ul>“ Момиче с еднорог” - Доменико Дзампиери /Доменикино/ Джовани Франческо Барбиери /Гуерчино/
 9. 9. Монументалната живопис в Италия има своя венециански завършек в творчеството на Джовани Батиста Тиеполо /1696 -1770/, осъществен талант от величината на предшествениците си Тинторето, Веронезе и Тициан. Той е майстор на колорита и умее да порази зрителя с необикновеното съчетание между реалното и свръхестетсвеното в своите стенописи и платна, разпръснати из църкви и дворци в Италия, Германия и Испания. Императорската зала в двореца Вюрсбург “ Венера и Вулкан” /1762/

×