Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Parlamentul Canadei

5,409 views

Published on

Published in: News & Politics
 • Be the first to comment

Parlamentul Canadei

 1. 1. Parlamentul Canadei
 2. 2. Blazonul Canadei (The Canadian Coat of Arms)
 3. 3. Canada este alcătuita din 10 provincii: Alberta, British Columbia, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland and Labrador, Nova Scotia, Ontario, Prince Edward Island, Quebec si Saskatchewan impreuna cu trei teritorii: Northwest Territories, Nunavut si Yukon. Ontario Quebec Nova Scotia New Brunswick Manitoba British Columbia Prince Edward Island Saskatchewan Alberta Newfoundland and Labrador Northwest Therritories Yukon Nunavut
 4. 4. Cladirea Parlamentului Canadei Poarta principala
 5. 5. Parlamentul Canadei. Turnul principal se numeste The Peace Tower (Turnul Pacii). In fata este Fantana si Flacara eterna a Confederatiei. Fiecare dala reprezinta o provincie sau un teritoriu al acestei tari.
 6. 6. Aripa de est a Parlamentului
 7. 7. Aripa de Vest a Parlamentului
 8. 8. Parlamentul Canadei (vedere din spate). Aripa rotunda este Biblioteca parlamentara.
 9. 9. Parlamentul Canadei Interiorul bibliotecii
 10. 10. Biblioteca Parlamentului adaposteste peste 600.000 de volume. In mijlocul salii se afla statuia Reginei Victoria I
 11. 11. Intrarea principala in Parlament
 12. 12. Camera memoriala. In aceasta camera se pastreaza Cartile amintirii vesnice, in care sunt inscrise numele celor cazuti pentru apararea Canadei sau alte cauze nobile, cum ar fi cele doua razboaie mondiale, Razboiul din Coreea, actiuni de pastrare a pacii in lume, razboaiele moderne etc. De asemenea, pe pereti si pe dalele care paveaza sala veti gasi numele altor eroi ai neamului, cazuti si ei la datorie.
 13. 13. Parlamentul Canadei este compus din trei entitati: - Monarhia (Regina Elisabeth II si Printul Philipe). In absenta lor, functiile monarhiei sunt preluate si indeplinite de Guvernatorul General al Canadei; - Senatul; - Camera comunelor.
 14. 14. Camera Senatului. Sus la galerie se poate asista la fiecare sedinta. Culoarea rosie este culoarea oficiala a monarhiei.
 15. 15. Tronurile: Cel din fata apartine celui ce este numit The Speaker of the Senat, persoana care faciliteaza fiecare intrunire; In randul 2 sunt tronurile regale, cel mare al Regelui „en titre”, in cazul nostru, Her Majesty the Queen Elisabeth II iar cel mai mic al sotului/sotiei regelui (Prince Philipe); Scaunul din din stanga este al Primului Ministru pentru cand se rosteste Cuvantarea Tronului Regal in numele Reginei Elisabeta a II-a. In absenta ei, Cuvântarea este rostita de Guvernatorul General - reprezentantul monarhiei si cel mai inalt demnitar al Canadei. Membrii Parlamentului nu sunt admisi in Camera Senatului decat in cazul in care sunt invitati cu ocazia rostirii Cuvantarii Tronului, dar si cu aceasta ocazie stau in picioare, la usa intrarii in sala, cati reusesc sa intre dintre ei. Senatul este compus din 105 reprezentanti care nu sunt alesi de electorat, ci acreditati pe viata de catre Guvernatorul General al Canadei la recomandarea Primului Ministru.
 16. 16. Sala Camerei Comunelor. Si aici, de la galerie, se pot urmari dezbaterile. In aceasta sala, partidele sunt despartite: In stanga sta partidul de guvernamant, in dreapta sta opozitia oficiala, iar restul partidelor, grupate, ocupa locurile ramase disponibile.
 17. 17. Pentru a intelege cum functioneaza sistemul parlamentar in Canada, este nevoie de o mica introducere: Confederatia dateaza din 1 iulie 1867 (Ziua nationala a Canadei) cand s-a format Dominionul federal al Canadei. Coloniile Britanice au fost divizate in provinciile Ontario si Quebec, alte doua colonii devenind si ele provincii in acelasi timp: New Brunswick si Nova Scotia. Fiecare provincie, acum parte a federatiei, avea statut de suveranitate. Confederatiei i s-au alipit in 15 iulie 1870 Manitoba si Northwest Territories. In 20 iulie 1871 British Columbia adera la Federatie, urmata in 1 iulie 1873 de Prince Edward Island. In 13 iulie 1898 se alatura si Yukon. Dupa alti 7 ani, la 1 septembrie 1905, Saskatchewan si Alberta devin si ele membre ale Federatiei. In 31 martie 1949 Newfoundland (redenumită Newfoundland si Labrador in 2001) se alatura si ea. La 1 aprilie 1999 se creeaza si Nunavut, ca parte a Federatiei. Parlamentul Canadei este compus din 308 membri, alesi de electorat. Principalele partide ale Canadei sunt: Partidul Progresiv Conservator, Partidul Liberal, Noul Partid Democratic (NDP) si pentru un motiv de neînțeles, si Partidul Quebec-ului care nu are o platforma electorala federala. Exista si alte partide care participa in alegeri ,dar fara prea multe sanse , asa cum exista si candidati independenti. In provincii, fiecare partid are reprezentanti in alegerile locale. Cine castiga zona, are un loc in Parlament si devine MP (Membru al Parlamentului). In functie de rezultate, se decide cine va conduce guvernul si care este principalul partid de opozitie. Numarul de locuri arata daca guvernul este majoritar sau minoritar. Pentru ca guvernul sa fie majoritar, trebuie sa castige jumatate plus 1 dintre cele 308 locuri. Primul Ministru: Inainte de alegeri, fiecare partid are o conventie la care isi aleg liderul. Liderul partidului care castiga alegerile prin numarul de locuri castigate zonal devine automat Primul Ministru al Canadei. Partidul care a castigat alegerile formeaza Guvernul Canadei si isi desemneaza ministrii departamentelor care formeaza guvernul.
 18. 18. Va reamintesc ca provinciile si teritoriile sunt suverane in cadrul Federatiei. Sistemul electoral la nivel federal este o copie la indigo a guvernelor provinciale si municipale. Da! In Canada exista trei nivele guvernamentale si tot asa, fiecare provincie sau teritoriu are Guvernatorul sau. Singura diferenta este ca nu exista Senat la nivel provincial iar la nivel municipal nu exista o camera a deputatilor, ci doar un Consiliu de Conducere. Oricum, la nivel Federal, propunerile de legi sunt introduse in Camera Comunelor, dezbatute si aprobate sau respinse in functie de numarul de voturi. Daca un proiect de lege este trecut prin Camera Comunelor, ajunge in Senat, unde urmeaza alte dezbateri, inainte sa fie aprobat. Proiectul de lege devine lege numai dupa ce Senatul il aproba, iar mai apoi, este ratificata de Guvernatorul General al Canadei. La nivel provincial, se urmeaza acelasi proces, cu deosebirea ca Guvernatorul Provincial indeplineste si functia Senatului. La nivel Municipal, proiectele de lege devin legi municipale imediat dupa ce sunt aprobate in Consiliul de conducere. Municipiile pot emite si un alt fel de legi, care se numesc by-law si care se aplica doar zonal, in functie de conditiile care impun existenta unor asemenea legi.
 19. 19. Regina Angliei si a Canadei, Maiestatea Sa Elisabeta a II-a, este intampinata cu flori la sosirea la Parlament.
 20. 20. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, este primit la Parlamentul Canadei de catre Primul Ministru al acestei tari, Steven Harper.
 21. 21. Printul William si sotia lui, Catherine, Ducesa de Cambridge, se indreapta spre Parlamentul Canadei cu o garda RCMP (The Royal Canadian Mounted Police).
 22. 22. Printul William si sotia lui, Catherine, participa la festivitatile tinute in parcul Parlamentului cu ocazia Zilei Nationale a Canadei (1 Iulie 2011)
 23. 23. Garda la intrarea in parcul Resedintei Guvernatorului General al Canadei
 24. 24. Corpul de garda aliniat pentru inspectia Guvernatorului General al Canadei
 25. 25. Reședința Guvernatorului General al Canadei (Rideau Hall)
 26. 26. Sala de festivitati din resedinta Guvernatorului General al Canadei
 27. 27. Resedința Primului Ministru al Canadei (Sussex Drive 26)
 28. 28. Festivalul lalelelor si Colina Parlamentului (Parlament Hill)
 29. 29. Un alt centru vital pentru bunul mers al legislatiei Canadei este Curtea Suprema. Are puterea sa interpreteze legile in functie de conditii specifice si poate recomanda Parlamentului revizuirea lor si aducerea de amendamente, totul menit sa perfectioneze sistemul legislativ canadian.
 30. 30. Blazonul Canadei pe peretele Curtii Supreme
 31. 31. In interiorul Curtii Supreme a Canadei.
 32. 32. Resedinta lui The British High Comissioner. El este practic Ambasadorul Angliei la Ottawa. Din punct de vedere colonial, poate fi si cel care reprezinta interesele coroanei intr-una dintre coloniile britanice care nu este 100% sub tutela Angliei asa cum este cazul Canadei, Australiei etc.
 33. 33. The British High Comission, adică Ambasada Angliei la Ottawa
 34. 34. Ambasada Romaniei la Ottawa
 35. 35. Spectacol de sunet si lumini proiectate pe fațada Parlamentului
 36. 36. Parlamentul este impodobit pentru sarbatoarea de Craciun, fiind gazda spectacolelor de sunet si lumini proiectate de pe acoperisul Centrului de presa, radio si televiziune de vizavi.

×