Istoria ouălor faberge

1,169 views

Published on

Published in: Design
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,169
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
17
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Istoria ouălor faberge

 1. 1. ISTORIAOUĂLOR Prof. Cornelia Cucu FABERGE Liceul cu Program Sportiv Bacau
 2. 2. Peter Carl Faberge (Karl Gustavovici) creatorulcelebrelor bijuterii care îi poartă numele, s-a născut pe30 mai 1846 în Sankt Petersburg, Rusia, fiind unuldin cei doi fii ai lui Gustav Faberge, bijutier şi aurar.Mama sa, Charlotte, era fiica unui pictordanez.Viitorul bijutier şi-a făcut studiile la Gimnaziul“Sf Ana”, şcoală germană din Sankt Petersburg, iar dela vârsta de 18 ani începe să călătorească în întreagalume, în vederea pregătirii pentru profesia de bijutier.
 3. 3. Îşi face ucenicia în mai multe ateliere celebre în epocă,rămânând mai mult timp în Frankfurt, Paris şiLondra, dar călătoreşte apoi şi în Italia. Revine laSankt Petersburg în 1870 şi preia afacerea familiei.Doi ani mai târziu se căsătorea cu Augusta JuliaJacobs, fiica directorului atelierelor imperiale demobilier. Cei doi vor avea patru fii, care mai târziuvor lucra în cadrul afacerii de familie.
 4. 4. Din 1872, Faberge începe să lucreze pentruHermitage, realizând restaurările şi catalogareapieselor din Palatul de Iarnă, unde era adăpostită ocolecţie de artă unică în lume şi antichităţi.Cu migalaşi pasiunea bijutierului, Faberge s-a dedicat întrutotul noului proiect.Pentru următorul deceniu,atelierul lui Faberge a produs bijuterii clasice, foarteapreciate pentru calitatea şi fineţea execuţiei, dar cunimic deosebit faţă de alţi bijutieri ruşi ai vremii.
 5. 5. Continuă să lucreze pentru Cabinetul Imperial(Hermitage), evaluând, catalogând, restaurândadevărate comori adunate, în timp, de ţarii ruşi. Din1882 Agathon, fratele mai mic, începe la rândul său sălucreze în atelierul familiei, iar cei doi simt că trebuiesă aducă ceva nou în arta rusă. În acelaşi an, Fabergeparticipă pentru prima oară la Expoziţia Pan-Rusă dela Moscova, câştigând şi o medalie de aur. Dar marelesău succes a fost faptul că ţarul Alexandru III, uniubitor al artelor, i-a remarcat câteva bijuterii. A şicumpărat o pereche de butoni din aur, în formă decicade, simbolizând în vechea Grecie norocul.
 6. 6. Ţarul Alexandru a remarcat creaţiile lui Fabergeprintre alte sute de bijuterii, şi în scurt timp numeleartistului era des rostit la curte, ţarul fiind cel maiimportant susţinător şi client al celui despre carespunea că a reinventat arta bijuteriilor în Rusia.Pentru Faberge era o onoare, chiar dacă ţarul era unclient pretenţios şi greu de mulţumit. Bijutierul arealizat pentru familia imperială numeroase piesedeosebite - broşe, miniaturi, coliere, pandantive -lucrând cu aur şi argint, combinate cu malachit, jad,lapis lazuli şi pietre preţioase, cu care realiza modeleflorale,figurine, animale.
 7. 7. În 1885 artistul va realiza şi primul ou Faberge, ideecare îi va aduce celebritatea şi îl va impune ca cel maiimportant artizan al Rusiei. Acest prim ou de Paşte, ocreaţie unică prin originalitatea şi fineţea lucrăturii,a fost un cadou pentru Ţarina Maria şi i-a adus luiFaberge nu doar aprecierea, ci şi postul de bijutier alCurţii Imperiale, precum şi dreptul de a folosiVulturul Imperial în sigla firmei.Cum Paştele era ceamai importantă sărbătoare creştină, ideea lui Fabergede a crea ouă-bijuterii pentru această ocazie s-abucurat de un deosebit succes.
 8. 8. Între 1885 - 1916 artistul a realizat 56 astfel de ouă,pentru Curtea Imperială, fiecare fiind o adevăratăcapodoperă, un singur ou Faberge original valorândastăzi milioane de dolari.În afara Sărbătorii Pascale,Faberge a realizat astfel de creaţii pentru a marca şievenimente importante ale epocii, precum a 15-aaniversare de la încoronarea ţarului şi ţarinei,încoronarea ţarului Nicolai II, terminarea căii feratetrans-siberiene, naşterea moştenitorului tronului şialtele.În timpul Primului Război Mondial, Faberge acontinuat să realizeze astfel de piese în cinstea CruciiRoşii şi a armatelor ruseşti.
 9. 9. În total, Curtea Imperială a comandat 56 astfel debijuterii, dar multe dintre ele s-au pierdut în timpulrevoluţiei bolşevice,Faberge bucurându-se de onorurişi distincţii mai mult decât orice alt artist. În 1897este numit bijutier al Curţii în Suedia şi Norvegia, iartrei ani mai târziu câteva dintre ouăle Faberge dincolecţia ţarului sunt prezentate în premieră în afaraRusiei, la Târgul Internaţional din Paris.
 10. 10. Cu toate că era deja un bijutier foarte apreciat,Faberge a continuat să înveţe şi să se perfecţioneze,încercând să combine diverse nuanţe de pietrepreţioase, să propună modele şi linii noi, să foloseascămateriale şi metale inedite. Îşi dorea să realizeze maimult decât simple obiecte deocrative, şi mai ales după1880 atelierele Faberge au început să producă obiectece nu erau doar bijuterii, ci aveau şi utilitatepractică, de la rame de fotografii la scrumiere şiceasuri.
 11. 11. Chiar dacă unele obiecte comune nu erau foartevaloroase,aveau aceeaşi linie elegantă care consacrasemarca Faberge. Însă artistul era şi un talentat om deafaceri, care şi-a transformat atelierul din SanktPetersburg în Casa Faberge, găzduită într-unimpresionant imobil de cinci etaje. Ajunsese să lucrezecu peste 500 de meşteşugari şi artişti, deschizând maitârziu filiere în Moscova, Odessa şi Kiev.
 12. 12. Invită şi bijutieri străini, care colaborează cu Fabergepentru anumite comenzi, şi se lucrează într-un ritminfernal, de dimineaţă până noaptea, recompensamaterială fiind însă foarte bună. Practic, mai alesdupă ce s-a ocupat mai mult de partea de creaţie,Faberge nu a mai realizat nicio bijuterie cu mâinilesale. Prefera să realizeze schiţele şi proiectele, să seocupe de partea financiară a afacerii, şi până lasfârşitul vieţii se pare că a realizat peste 100.000 demodele de bijuterii, desenele sale fiind deosebit depreţioase astăzi.
 13. 13. Pornea de la un astfel de model, desenat cu precizie,iar artizanii şi bijutierii de la Faberge realizau subîndrumarea sa bijuteria.În perioada Primului RăzboiMondial, Faberge ar fi putut să plece în străinătate,dar a preferat să rămână în Rusia şi şi-a transformatmagazinul din Moscova în fabrică de muniţii. Odatăcu izbucnirea revoluţiei bolşevice, ţarul a fost nevoitsă abdice, iar familia imperială a fost ucisă în vara lui1918. Revoltat, Faberge a închis atelierul şi a părăsitRusia, alături de mulţi dintre angajaţii săi.
 14. 14. Pleacă mai întâi în Germania, stabilindu-se în Elveţiaîn vara lui 1920. Se îmbolnăveşte grav şi moare pe 24septembrie 1920, la vârsta de 74 de ani, la Lausanne,Elveţia.După moartea genialului bijutier, soartabijuteriilor sale şi mai ales a celebrelor ouă Fabergepărea pecetluită.O bună parte din bijuteriile aflate încolecţia imperială au fost topite şi transformate înlingouri, şi totuşi creaţiile lui Faberge au scăpat deaceastă soartă.
 15. 15. La începutul anilor ‘30 guvernul sovietic a vândut 14piese din colecţia de ouă Faberge unor colecţionariamericani şi europeni, la preţuri impresionante. Doidintre fiii lui Faberge, Alexander şi Eugene auîncercat să reia afacerea familiei la Paris, deschizândun nou atelier în 1924. Dar produsele lor erau departede strălucirea celor făcute de tatăl lor, aşa că succesula fost minim, iar falimentul rapid. În anii ‘30 auapărut şi primele probleme legate de dreptul deautor,după ce un om de afaceri american, Sam Rubin,a folosit numele Faberge fără acordul familiei.
 16. 16. Abia în 1951 cele două părţi vor ajunge la un acord deprincipiu, care permitea folosirea celebrei marci pentruanumite produse.Creaţiile lui Faberge au fostredescoperite de public în 1977, după ce câteva dintrebijuteriile sale au fost expuse la Londra. După o seriede alte expoziţii la Helsinki, Londra, New York şiMunchen, povestea artistului a revenit în atenţiapresei şi colecţionarilor, iar urmaşii bijutierului auîncercat din nou să creeze alte piese.
 17. 17. Cu ajutorul bijutierului Victor Mayer , creaţiile marcaFaberge se bucurau de succes, după o pauză de pesteşapte decenii. O nouă colecţie a fost prezentată laMunchen în 1990, cea de a doua fiind dezvăluităpublicului în 1996 la New York, pentru a sărbătoriîmplinirea a 150 de ani de la naşterea lui Faberge.
 18. 18. Bibliografie:1. www.scribd.com/doc/.../ISTORIA-OUALOR-FABERGE2.www.revistafelicia.ro/.../ouale_faberge_cadouri_pretioase3. www.nemaipomenit.co.cc/.../oua-de-pasti-pretioase-ornamentate4. www.totulpentrunoi.com/tag/ouale-faberge/5.www.nicepps.ro/prezentare-powerpoint-ouale-fabergé---bijuterii-celebre
 19. 19. Prof. Cornelia CucuLiceul cu Program Sportiv Bacău
 20. 20. SFÂRŞIT

×