Ludoteca

1,348 views

Published on

Ludoteca Bibliotecii „Transilvania” este un centru de activităti recreative si educaționale, un loc de întâlnire socială pentru copii şi tineri. Ludoteca reprezintă locul în care jocul şi dorinţa de a descoperi, de a cunoaste, de a asimila noi informatii, dar si de a socializa, de a petrece timp impreună cu prietenii, parintii, colegii de gradinita, scoala sau în compania altor copii devine plăcut şi constructiv.

Published in: Education
 • Be the first to like this

Ludoteca

 1. 1. • Biblioteca „Transilvania”, instituţie ce se orientează spre noi strategii şi căi inovative a activității sale. Preocuparea de diversificare a serviciilor, face biblioteca accesibilă şi utilă micilor ei utilizatori, copiilor de vârsta de 6-14 ani, printre care sunt mulţi copii dezavantajaţi. Special pentru aceşti copii a demarat proectul „Ludoteca”, grupul ţintă al căruia sunt copii vulnerabili din familii cu mulţi copii, ai căror părinţi nu sunt angajaţi în câmpul muncii, copiii orfani sau semiorfani din familii de risc, copiii strazii, cu deficienţe.
 2. 2. • Serviciu inedit în biblioteca „Transilvania”, prin intermediul jocurilor didactice, materiale audiovidio, jucăriilor, facilitează asimilarea cunoştinţelor, diminuează viaţa, stimulează imaginaţia, creativitatea, gândirea logică, formează un comportament etic şi estetic, sprijină educaţia cu literatură pentru copii şi părinţi. • A fost deschisă datorită proiectului susținut financiar de Fundația Soros Moldova în 2001.
 3. 3. • Cognitivă: jocurile de masă, pe computer, cărţile, ediţiile de referinţă ilustrate pentru copii din toate domeniile lărgesc orizontul de cunoaştere al copiilor. • Educativă: jocurile didactico-vizuale, rularea filmelor popular-didactice, invitarea pedagogilor, educatorilor care ajută copiii la extinderea cunoştinţelor acumulate în şcoală. • Distractivă: jocuri-întreceri (pe teren sau în interiorul bibliotecii) cu jucării de diferit tip şi model. • Pedagogică: alfabetizarea în informatică.
 4. 4. La organizarea colecţiei de documente s-a ţinut cont: • Interesele copiilor – prin analizarea feed-back-ului, (jocuri-sondaje, cereri nesolicitate sau solicitate des, idei sau propuneri din boxa de idei) • Tipologia documentelor – ediţii de referinţă, ediţii periodice, resurse de divertisment şi recreere, resurse auto didactice • Criteriul lingvistic – documente în limba română • Consultarea specialiştilor (psihologului, pedagogului)
 5. 5. • Reieșind din toate aceste criterii, au fost procurate colecțiile: „Basmele lumii”, „Primul pas”, enciclopedia „Păsările lumii”, seria „Ludo” pentru cei mai mici etc. • În total au fost achiziţionate 23 de CDuri şi cărţi pentru copii.
 6. 6. • • • Diversitatea de jocuri completează procesul de educare a copiilor, facilitează instruirea lor într-o modalitate deosebită şi organizează mai eficient şi efectiv timpul lor. Ludoteca dispune de un amplu mecanism formativ, aspectul funcţional al căruia este informaţia şi jocul. Jucăriile sunt la dispoziţia copiilor aşa cum le-au dorit – autoraliu, set de maşini, loto, teatru cu jucării, jucării moi, cubuşoare dun lemn, cubuşoare cu alfabet şi numere, set de animale domestice şi sălbatice, set din plastic pentru bucătărie, magic graft (set pentru ţesut), jocuri de masă, jocuri la calculator (Chess, Ski, WinDiger, Voley). Copiii social-vulnerabili au posibilitatea nu numai de a savura din lecturile copilăriei, dar şi şansa de a se simţi cu adevărat copil în mijlocul jocurilor şi jucăriilor.
 7. 7. • Activitatea Ludotecii a fost mediatizată în cadrul emisiunilor „Panoramic informaţional”, în programele informative „Mesager”, „Curier”, „Bună dimineaţa, Chişinău!”, în presa locală – „Educaţia prin jocuri” de Tamara Pereteatcu „Florile Dalbe”, „Anii trec – rămâne Cartea…” Claudia Partole „Moldova Suverană”, în presa din România – Biblioteca „Transilvania” din Chişinău – un deceniu de activitate” de Ilie Şandru în „Cuvântul liber”. • Extinderea serviciului Ludoteca a adus la creșterea numărului de cititori considerabil.
 8. 8. • O „bibliotecă” de jocuri - un spaţiu deschis, accesibil, dotat cu tot ce poate însemna joc şi un loc unde copilul devine eroul principal al activităţilor, alege timpul, jocul, locul şi partenerii de jocgăsește „adulţii ca parteneri de joc”,se joacă cu propriii părinţi. • Jocul îi ajută pe copii să exprime stări, eliberează stresul, alungă plictiseala, stimulează creativitatea. Este un mediu sigur de exprimare a sentimentelor, de explorare a relaţiilor şi de mărturisire a dorinţelor. E simplu: copiii au nevoie să se joace. • Prin joc, ei îşi lărgesc în mod excepţional exprimarea de sine, îşi dezvoltă normal abilităţile, se eliberează de frici şi anxietăţi, explorează, comunică. Rafturile dulapurilor sunt pline de cărţi-jucării, reviste, păpuşi, maşinuţe, jocuri de creaţie, de construcţii, de societate, puzzle-uri şi câte şi mai câte.
 9. 9. • Spațiul Ludotecii, cu o abundență de culori, asigura, împreună cu colecțiile și echipamentele, o atmosferă placută și optimistă, atractivă. • Loc de învățare și divertisment, de socializare si dezvoltare a vocabularului, imaginației si creativității, unde copiii vin cu mare bucurie să asculte povești, să citească o pagină cu glas tare, să răsfoiască o carte, să participe la diverse concursuri adecvate vârstei, să se joace, sa vizioneze un film sau să asculte muzică.
 10. 10. • • • • • Crearea condiţiilor optime pentru a promova talentele copiilor vulnerabili prin organizarea cluburilor pe interese. Cluburile „Fantezie şi dibăcie”, „Atelier de lectură” Programul „Ora poveştilor”, coexistă şi se completează. Povestea citită cu glas tare este discutată în grup, iar efectele cognitive şi afective sunt reflectate în desen şi modelare. Clubul „Cinematica de vineri” difuzează emisiuni preferate, filme cu desene animate, filme artistice şi cărţi multimedia Mica sirenă, Floarea de piatră, Ursa Mare, Calul năzdrăvan ş.a La Club au fost vizionate casetele audio-video de la manifestările culturale de către copiii care n-au putut asista la ele. Conştiinţa discursului formativ al bibliotecii depinde hotărâtor de contextul social. Prin realizarea Ludotecii, biblioteca „Transilvania” și-a găsit rolul în plăsmuirea câmpului de atitudini, orientări sociale ale copiilor dezavantajaţi. Calculatorul a devenit o modalitate de a atinge un scop. Clubul „ABC-ul calculatorului” a alfabetizat copiii cu resursele hardware şi software, unde au obţinut deprinderi practice de navigare în Internet, în baze de date (în programele şcolare), au cunoscut site-uri pentru copii din lumea întreagă.
 11. 11. • • • După renovarea sediului bibliotecii, în anul 2011, copiii cu vârste cuprinse între 4-12 ani au fost invitați din nou la Ludoteca Bibliotecii „Transilvania”, care a venit cu ideea de a diversifica, varia activită țile sale. Ludotecă pe cât de bogată în culori, materiale şi jucării, pe atât de bogată în evenimente, activităţi şi rezultate pozitive. S-au bucurat de popularitate concursurile: Cei mai buni la joc: Ghici ghicitoarea; Continuarea proverbului; Revistele pentru copii – distrac ție plăcută; Frământări de limbă; Cine-i cel mai isteț / în lumea lui ghici ce e! Concursul de jocuri la calculator: Să învățăm în lumea lui Dino; Super Dublu Click Galactic; Maraton virtual; Călătorie misterioasă. De sărbătorile de iarnă a fost organizat un matineu cu genericul Un strop din magia sărbătorilor de iarnă. Părinţi, copiii, fraţi şi surori, au cântat şi au dansat împreună cu Moş Crăciun şi cu cei 6 actori, care au animat activitatea prin înscenarea a diferite situații din poveștile îndrăgite, atrăgându-i și pe copii în derularea matineului. Cele mai mici „prinţese” şi cei mai frumoşi „prinţişori” ne-au demonstrat că „Moş Crăciun Există!”, iar pentru că au fost atât de curajoşi la o vârstă atât de fragedă (4-6 ani), Moşul ia răsplătit pe toţi cu cadouri şi le-a promis că o să vină şi la anul.
 12. 12. • Jocurile: „Convinge!” - o metodă de a încuraja copii să se exprime liber în baza celor lecturate; Jocul de vocabular: Prin carte îţi întind mîna, în cadrul căruia copiii au înşiruit pe foaie cât mai multe denumiri de personaje din poveşti îndrăgite, cu scopul de a întări informațiile acumulate; Jocul de rol: Să ne jucăm de-a biblioteca, unde copiii au propus diferite lecturi pentru alţi copii, tematici de expoziţii de carte, au făcut o expoziţie de carte cu una din tematicile propuse de către ei. • Jocurile intelectuale: șah, table, puzzel le testează copiilor logica, perspicacitatea, perseverenţa şi ingeniozitatea în reconstituirea unei imagini diferite ca formă şi culoare, arătând cât sunt de iscusiţi şi de rapizi în realizarea unui puzzle.
 13. 13. • Lecturi şi jocuri educative: Călătorii în ţara cuvintelor, Ne jucăm şi învăţăm împreună (Prezentarea celor mai captivante cărţi pentru copii; Ora de poveste). • Unul dintre cele mai captivante jocuri la calculator pentru copii a fost Maratonul virtual din Prietenul copiilor PitiClick, îmbracat într-o haină nouă, cea de cavaler al „Binelui”, și îl invită pe prichindei să descopere noi aventuri în universul cunoașterii, al învățării, al educației. CD-ul vizează capitole de-o importanță covârșitoare în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Copii s-au distrat inteligent și și-au dezvoltat simțul estetic, atenția și imaginația. Au rezolvat exerciții matematice dintre cele mai diverse, identificând diferențe, afând răspunsul unor ghicitori, corectând greșeli de comportament ale semenilor săi.
 14. 14. • • • • Atelierele de creaţie: O rază de lumină, Cartea un dar nepreţuit au familiarizat copii cu etapele creării unei cărți, punându-se accent atârnării grijulii fa ță de carte. Copii cu multă străduință au reparat câteva căr ți deteriorate, astfel altoind la ei dragostea fa ță de carte. Săptămânal, desfăşurăm campania: Să cunoaștem Ludoteca! În cadrul acestei campanii se organizează vizite colective, lecturi expresive, concursuri de rebusuri, ateliere de creaţie. Ludoteca bibliotecii abundă de activități diverse, bogate în conținut ca: Din lumea curiozităților, Cei mai buni la joc, Concurs de jocuri la calculator, Concurs de table, Expoziții de desen, etc. Motanul încălţat, Scufiţa Roşie, Barbă Albastră, Degeţel şi o mulţime de alte poveşti s-au făcut văzute, auzite sau citite în spaţiul de joacă şi lectură al Ludotecii. Povestea Ursul păcălit de vulpe, s-a petrecut sub nota de imagini din poveste, concursuri, discu ții, la finele căreia copiii au ajutat personajul păcălit cu sfaturi pentru, a nu cădea în curse similare. Ori Pinocchio de Carlo Collodi, fiind una din poveștile, pe care ei au știuto în întregime. Au putut face diferențe dintre real și fantastic, l-au descris pe bunel, ca fiind un om cu inimă mare și pe Pinocchio – un dar de la Dumnezeu pentru o persoană singuratică.
 15. 15. • • • Orele de lectură – o modalitate excelentă de a promova lectura, cartea, iar o oră de lectură reu șită și foarte intrigantă a fost Tradițiile și obiceiurile moldovenești. Ei au sesizat importanța tezaurului și comorile plaiului nostru moldav create în timp și în spațiu din vremi strămoșești și până în zilele noastre. Au enumerat talentele artistice ale poporului nostru, pe care le-au știut, cultura populară basarabeană, datini, obiceiuri, tradiții și sărbătorile calendaristice. Fenomenele naturale; Ce? Cine? Unde? Când? Știați că? (caleidoscop enciclopedic); Almanahul curiozităților naturii pentru elevi; Curiozități din lumea animalelor; Curiozită ți din lumea plantelor; Cerul; Faimoși inventatori și descoperirile lor epocale; Universul plantelor pentru fete și băieți ș.a., toate aceste lucruri interesante le-au descoperit copiii la concursul Din lumea curiozităților. Curiozitățile captivează mințile copiilor, fiind un bun prilej de a discuta despre Faimoșii inventatori și descoperirile lor epocale . Am reușit să aflăm împreună multe lucruri noi, despre obiectele, care în ziua de azi ne fac via ța mai u șoară. Prezentarea cărții Enciclopedia cu zâmbete a fost remarcabilă prin faptul că, este cartea care îi abate pe copii de la anecdotele banale, de prost gust pe care le aud involuntar, și am reușit să facem acest lucru. Copii au uitat de supărări, s-au recreat și au râs din toată inima, râsul fiind leacul cel mai indicat pentru sănătate și buna lor cre ștere.
 16. 16. • Legendele au fost nelipsite în cadrul unui matineu de excepție În așteptarea lui Moș Nicolae. Iar momentul culminant al matineului a fost, că toți participanții au scris scrisori pentru Moș Nicolae, în care și-au expus doleanțele sale, adică ce cadouri își așteaptă în ghetuțe sau șosețele de la Moșu! • Prichindei de grădinţă sau şcolari din clasele primare, au fost pictori remarcabili, care cu degeţele în loc de pensule, la Ludotecă, au creat niște lucrări minunate. La orele de desen, au dat formă și culoare tărâmului poveştilor, unde au prins viață personaje din basmele preferate. Cele mai reușite desene au fost expuse pentru a bucura ochii vizitatorilor.
 17. 17. • Pretura sectorului Ciocana • Teatrul de păpuşi „Guguţă” • Grădiniţele: nr.130; 135, nr. 32; nr.161; • Școlile primare: nr. 12 „A. Popovici”, nr. 83 „Gr. Vieru”, nr. 82 • Liceele „M. Berezovschi”, „P. Zadnipru”, „Ginta Latină”, „Orizont” etc. • Centrele pentru minori: Convorbitorul, Prometeu, Evrica, Speranţa, Centrul de Creaţie al Copiilor • Asociaţia Medical Teritorială a sectorului Ciocana • Familiile vulnerabile • Direcţia Asistenţa Socială.
 18. 18. • Activitatea urmăreşte dezvoltarea personalităţii copilului prin diverse activităţi, valorificarea potenţialului creativ al copiilor, lărgirea orizontului de cunoaştere al celor mici, dezvoltarea limbajului şi a modului de exprimare, deprinderea unor noi abilităţi, atragerea copiilor în lumea cărţilor şi formarea lor ca viitori utilizatori ai bibliotecii. • Copiii revin cu plăcere la activitățile noastre și își aduc și prietenii, colegii, petrecând clipe minunate împreună. Activitățile și evenimente, pe care le desfășurăm la Ludotecă au îmbogățit sufletește deopotrivă atât pe micii noștri utilizatori, cât și pe noi ca bibliotecare, iar aceste rezultate ne motivează să continuăm cu entuziasm și dăruire în desfășurarea acestei nobile și frumoase meserii de BIBLIOTECAR! Vă mulțumesc!

×