Új nemzedék

427 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
427
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Új nemzedék

 1. 1. Megdöbbentőnek tartom, hogy az oktatásminőségének romlásával kapcsolatos sok hűhó ésvita közepette figyelmen kívül hagyjuk alegalapvetőbb okokat:  Tanulóink radikálisan megváltoztak.  Másként gondolkoznak, más logikával építik fel a világot.  A mai diákok már nem azok, akiknek a jelenlegi oktatási rendszert tervezték.
 2. 2. Z. generáció 1996- Y. generációveteránok 1980-951925-45 X. generáció Bébi-bumm 1965-79 1946-64
 3. 3. Az internettel való találkozás szerint a következőképpen osztható fel a társadalom:1.Veteránok  Idős korban találkoztak először az internettel.  Számukra a számítógép használat önmagában is kihívás;  nehezen tudnak megbirkózni a digitális társadalom kihívásaival.2. Bébi-bumm  Életük derekán találkoztak az internettel.  A munkavégzésükbe hellyel közzel beépült ugyan az internet használata, de nem hozott radikális változást.
 4. 4. 3. X. generáció  Ez a hírnöknemzedék, az átmeneti generáció.  Kamasz és ifjúkorukban találkoztak az internettel,  Munkavégzésüket alapvetően határozza meg a web.  Életvitelükben hellyel közzel van jelen az internet.  Jelenleg ők dominálják a munkaerőpiacot.
 5. 5. 4. Y. generáció  Gyermekkorukban találkoztak az internettel.  Ők jelentik a digitális nemzedék első hullámát.  Mostanra kezdenek megjelenni a munkaerőpiacon.  Minőségileg új szintet képvisel a hírnöknemzedékhez képest.
 6. 6. Digitális bennszülött Digitális bevándorló Gyorsan kívánnak Korlátozott számú forrásbólinformációt szerezni számos származó információ lassú és multimédiaforrásból. ellenőrzött átadását részesítik előnyben. A párhuzamos információfeldolgozást és a Egyetlen feladatratöbb feladattal való egyidejű koncentrálnak. foglalkozást kedvelik. A szöveg helyett képekkel, A szöveges formáthanggal, videóval dolgoznak szívesebben használják /kézbe szívesebben. vehető legyen/. Szívesen keresnek rá Lineárisan gondolkodnak,véletlenszerűen, hiperlinkek logikusan felépített és adagokraútján elérhető multimediális bontott információk nyújtására információkra. törekednek.
 7. 7. Digitális bennszülött Digitálisbevándorló Azt tanulják, ami releváns, Standardizált tesztekre való azonnal hasznosítható és felkészítést, a holnapnak való egyben szórakoztató. tanulást szeretik. Azonnali megerősítést Késleltetett megerősítést várnak. szeretik. Mindenre felkészülve (just- Legszívesebben „éppen in- case) tanulnak, aidőben” (just-in-time), vagy is követelményeket figyelembeaz utolsó pillanatban tanulnak. veszik. Kedvelik a szimultán Azt szeretik, ha másoktól, kölcsönhatásokat, illetve a kölcsönhatásoktól függetlenülhálózati kapcsolatok létesítését tanulnak, dolgoznak. számos más felhasználóval.
 8. 8.  Tanulóközpontú; Irregulárisan szerveződő; Tanulás autonómiáján és spontán tudás cserén alapszik; Sok irányú, sok csatornás; Nagyban épít a tanuló kreativitására; Nem lineáris ismeretszerzés, informális keretek között; Tanulók egyéni tanulási tempójában.
 9. 9.  Több irányú információáramlás, Mindenki mindenkinek. Tartalmak közzététele, megosztása. Kapcsolatok hálózata, közösségi háló. Nyílt forráskódú szoftverek használata. Információforrás megosztása. Publikálás. Aktív részvétel. Kommunikáció. Azonnali reakció. Virtuális világok.
 10. 10.  Alapműveltségre továbbra is szűkség van. Pedagógusokra még nagyobb szűkség van,mint eddig, csak a szerepűk átalakul. Iskolába továbbra is kell járni. Családi háttér és szülői támogatás nélkül nehéz ebben a rendszerben is sikeresnek lenni, de könnyebb kitőrni.
 11. 11. Képzeljük el, hogy a fejünkben lévő tudás egy hálózat, melyben:  a csomópontok a legkisebb értelemmel bíró egységek (fogalmak, mondatok),  az élek pedig a köztük lévő asszociatív kapcsolatokat jelölik.A tanulás két dolgot jelölhet: új csomópontok kapcsolódását a hálózathoz, a meglévő élek újjászervezését
 12. 12. A gondolkodásunkat meghatározó alapstruktúrákat ezek a hangsúlyok képezik. logikai törvények természeti törvények morális-etikai beállítódásA kevés éllel kapcsolódó pontok finom hangolják az alapstruktúrákat.egyedi és megismételhetetlen személyiség világkép gondolkodásmód
 13. 13. Új nemzedék Új tudás Technológiai forradalomGazdasági átalakulás Átalakuló társadalom
 14. 14. A győztesek azok lesznek, akik gyorsan éshatékonyan tudják oktatásukat és ezzelpárhuzamosan gazdaságukat hozzáigazítania net generáció szemléletéhez.
 15. 15. Technikában csak a kistelepülések vannaklemaradva /alacsony átviteli sebességek/.Pedagógusok szemléletben van nagy lemaradás/napi túl élésért küzdenek/. Digitális bevándorlók,nehezen alkalmazkodnak az új szemlélethez, kevésa lelkes, fiatal tanár /digitális bennszülőt/.Hatalom nem érdekelt a váltásban, mert a tudásmonopóliuma megtörik ebben a rendszerben, sajáthatalmát veszélyezteti ezáltal.
 16. 16. Nagyon nagy a lemaradásuk: Tudatos eszközhasználatban; NET kultúrában; Jelenleg növekszik az esélyegyenlőtlenség; Hálózati szerveződés megindult, csak nem az oktatás céljait szolgálja.
 17. 17.  Alapkészségek erősítése alsó tagozatban. Digitális etika tanításának helyt szorítani az új tantervben. Tananyagok digitális hozzáférésnek felszabadítása. Ösztönözni a WEB 2.0 használatát az oktatásban. /Blogok készítése pl. otthoni fogalmazások, otthoni project munkák készítése stb./ Minden felső tagozatos diáknak internet hozzáférés biztosítása. Felhasználó barátiabbá tenni az SDT-t.
 18. 18. Hazai kutatások megindultak:1. ELEMER gyorsjelentés http://ikt.ofi.hu/ikt/wp- content/uploads/Gyorsjelentes_2011.pdf2. NET generáció helyzete http://ict- research.blogspot.com/2010/07/netgeneracio-7- reszes-cikksorozat.html#!/2010/07/netgeneracio-7- reszes-cikksorozat.html3. Kulcsár Zsolt http://www.crescendo.hu/4. Jó gyakorlatok http://www.tenegen.eu/tmoodle/course/view.php?i d=23
 19. 19. Oktatást segítő digitális portálok gyűjteménye:http://www.slideshare.net/racskoreka/internet-webketto-az-oktatasban-racsko-reka-3520899
 20. 20. Zárszó helyett nézzük meg mit üzennekünk a digitális nemzedék!

×