Artisjus - zenefelhasználók hírlevele 2011 01

916 views

Published on

A rendszeres gépzenei felhasználások után jogdíjat fizető vállalkozások - pl. éttermek, szállodák, üzletek - részére most első alkalommal küldünk tájékoztató hírlevelet. (2011. február 17.)

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
916
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Artisjus - zenefelhasználók hírlevele 2011 01

  1. 1. zesült izeté sben rés az artisjus hírlevele jogdíjkif zeneműv e k száma (2010): 139.413 2011-es jogdíjakA Nemzeti Erőforrás Minisztériuma jóváhagyta a 2011-es artisjus-jogdíjakat, és azok megjelentek Magyarországhivatalos lapjában, a Hivatalos Értesítő 2011/10. számában. A díjközlemények honlapunkról is letölthetők: www.artisjus.hu Felhasználóknak JogdíjközleményekAz élőzenei és gépzenei jogdíjakról az eddigiekhez hasonlóan 3 jogdíjközlemény szól:• Sz11: rendezvények szervezői• V11: vendéglátó- és szálláshelyek• K11: kereskedelmi üzletek és hasonló felhasználók2011-ben az első negyedéves jogdíjak részben még a tavalyi díjmértékkel kerülnek kiszámlázásra. Így kívánjukfigyelembe venni azt, hogy a jogdíjközlemények hivatalos év eleji megjelenése – rajtunk kívül álló okok miatt –február elejére csúszott. Ha a mellékelt jogdíjfizetési értesítőt emiatt nehezebb értelmezni, vidéki és budapestikirendeltségeink örömmel segítenek. Gépzenei jogdíjak sorsaMagyarországon az artisjus egy kézből nyújtja a szükséges szerzői jogokat a zenét használó üzleteknek, ven-déglátóhelyeknek. A beszedett jogdíjat a kezelési költség levonása után három szervezet osztja fel és fizeti ki azérintetteknek:• a zeneszerzőknek maga az artisjus – e jogdíjak 10%-át kulturálisan fontos zenei projektek támogatására fordítjuk, a 90%-át pedig elhangzási adatok alapján fizetjük ki a szerzőknek. Figyelembe veszünk rádió-, televí– zió-, hangfelvétel-adatokat és koncertek műsorait. Jogdíjat kapott magyar szerzők száma 8000 7000 6000 5000 4000 +13,36% 3000 6662 7552 2000 1000 0 2009 2010• a hangfelvételen szereplő énekeseknek, zenészeknek (előadóművészeknek) az Előadóművészi Jogvédő Iroda végzi a kifizetést (www.eji.hu) 2011/1• a hangfelvételek kiadóinak a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége osztja fel a jogdíját (www.mahasz.hu)Mindhárom szervezet egyesületi formában működik, maguk az érintett szerzők, előadók, kiadók állapítják megdemokratikusan működésük szabályait, így a kezelési költség mértékét és a felosztás szabályait egyaránt.
  2. 2. „A zene Önnek dolgozik” – felmérésNemcsak a zenés szórakozóhelyek számára fontos a jó zene. A jól megválasztott zene bármilyen üzlet sikeréhezhozzájárulhat. 2010-ben készült egy részletes európai felmérés arról, hogy a fogyasztók mennyire fontosnaktartják a jó háttérzenét:• 84%-uk szerint fontos a jó zene vásárlás közben;• 81%-uk szívesebben megy fodrászatba, ha zene szól;• 80%-uk az éttermi szolgáltatás fontos elemének tartja a háttérzenét;• 75%-uk a szállodák közös helyiségeiben igényli a muzsikát. Jogkezelés zöldenAz artisjus fontosnak tartja a környezet védelmét. Ezért 2011-ben új programot indítunk saját működésünk„kizöldítésére”. Fokozatosan átállunk az elektronikus ügyintézésre, csökkentjük az energiafogyasztásunkat, min-den területen figyelmesebben járunk el. A postaládából„Vendéglős vagyok, és most jogdíjat kérnek tőlem. Pedig én az Artisjustól nem vettem igénybe semmilyen szol-gáltatást. Miért fizessek?!”Az artisjus a zeneszerzők egyesülete. A zeneszerzők valójában nagyon fontos, nagyon értékes szolgáltatástnyújtanak a vállalkozások számára. Az emberek ugyanis szívesebben vásárolnak, szívesebben fogyasztanak,tovább maradnak, ha megfelelő háttérzene szól. Ezt a többletet tehát a zenészek és kiadók hozzák, az ő megél–hetésük pedig a jogdíjaktól függ.A jogdíj a zenész fizetése.Jó tudni: A peres ügyek több évtizedes gyakorlatában kialakult, hogy ha van zeneszolgáltatásra alkalmas készülék az ügyfelek, vásárlók, vendégek részére nyitva álló helyen, a zenefelhasználás vélelmezhető, ezért a jogdíjigény megáll. Elérhetőségek: artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 1016 Budapest, Mészáros u. 15-17. l tel: (1) 488-2600 www.artisjus.hu l bejelentes@artisjus.com

×