Advertisement
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Facebook kutatás

 1. Javítja-e a Facebook a tanár-diák kapcsolatot?   - Eredmények a tanulói válaszok tükrében-  Tóth-Mózer Szilvia - Lévai Dóra
 2. Csoport a Facebookon
 3. Demográfiai jellemzők
 4. Regisztráció
 5. Miért regisztráltál? A diákok körében a regisztráció legfontosabb oka a kapcsolattartás; a legkevésbé fontos az ismerkedés.
 6. Információmegosztás gyakorisága
 7. Alkalmazások használata A naponta használt legkedveltebb alkalmazás: "lájk-oldalak";  a hetente használt legkedveltebb alkalmazás: teszt/kvíz;  a legkisebb népszerűségnek a hangulatjelentő alkalmazások "örvendenek".
 8. Profil biztonsági beállításai A legtöbben a politikai és a vallási nézeteket nem töltik ki, legkevésbé védettek adatok a tanulmányok, a szülőváros és az érdeklődési kör.
 9. Engedélyek Az aktivitással kapcsolatos engedélyekben a tanulók sokkal megengedőbbek.
 10. Ismerősnek jelölés Legjellemzőbb, hogy a szimpatikus tanárokat bejelölik a diákok maguk is, illetve hogy a tanáraikat visszajelölik.
 11. Visszajelzés (-) hozzászólásra Több diák esetében még nincs precedens erre.
 12. Közösségszervezés a tanárok részéről Többségében nem jellemző, de aki szervez, ők eseményeket, csoportokat, oktatási oldalakat hoznak létre. 
 13. Kellemetlenség a Facebookon Többségében nem fordult még elő ilyen, de ahol mégis, ott illemet vagy adatvédelmi jogot sértettek.
 14. Kommunikáció a diákokkal A diákok 46,7%-a úgy gondolja, a tanárai informálódnak a Facebookon iskolán kívüli kapcsolatairól és tevékenységeiről. Bejegyzéseik lájkolása gyakoribb, mint a hozzászólás.
 15. A tanár-diák kommunikáció jellemzői 5 fokú skála, 1=egyáltalán nem értek egyet, 5=teljes mértékben egyet értek Átlag Szórás A tanárok kivételeznek azokkal, akikkel rendszeresen kommunikálnak a Facebookon. 1,32 0,75 Többször teszek fel kérdéseket tanáraimnak a Facebookon, mint személyesen. 1,4 0,85   A Facebook által szorosabbá vált a kapcsolatom a tanáraimmal. 1,72 1,02 Képtelen vagyok figyelemmel kísérni a tanáraim által a Facebookon közzétett információkat. 1,73 1,2 A Facebookon több esetben kezdeményezek tanáraim felé, mint személyesen. 1,76 1,07 Gyakran érzem úgy, hogy a tanáraim által megosztott információk nem tartoznak rám. 1,92 1,18 A Facebook segítségével jelezni tudom esetleges problémáimat (magánéleti/tanulmányi). 2,08 1,28 A Facebook segítségével pontosabb információkat kaphatnak a tanáraim a családi hátteremről. 2,17 1,21 A Facebook segít nekem közelebbről is megismerni a tanáraimat. 2,33 1,31 A Facebookot tanuláshoz is használjuk. 2,4 1,37 Tanáraim a diákoktól (úgy, mint személyesen) a Facebookon is távolságtartást követelnek. 2,6 1,34 A Facebook által szorosabbá vált a kapcsolatom az osztálytársaimmal. 3,38 1,35 Tanáraim a Facebookon ugyanúgy megkövetelik a tiszteletet, mint személyesen. 3,47 1,41 Az iskolában is gyakran kerül szóba a Facebook. 3,65 1,4
 16. Facebook egy szóval + 3 kulcsfogalom
 17. Köszönjük a figyelmet! 
Advertisement