Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Facebook kutatás

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Facebook kutatás

 1. 1. Javítja-e a Facebook a tanár-diák kapcsolatot?   - Eredmények a tanulói válaszok tükrében-  Tóth-Mózer Szilvia - Lévai Dóra
 2. 2. Adatfelvétel, módszerek <ul><ul><li>online kérdőívezés (Google űrlap):  </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>2010. dec. 31-re 3 csoportnak szóló kérdőív elkészült </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>2011. jan 1-11-ig kitöltötte 241 tanuló (33 tanár, 34 egyéb foglalkozású felhasználó) </li></ul></ul></ul><ul><ul><li>levelek, megkeresések a kérdőívhez kapcsolódóan  </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>ismerős tanárok </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>ismeretlen informatikusok, rendszergazdák </li></ul></ul></ul>
 3. 3. Csoport a Facebookon
 4. 4. Demográfiai jellemzők
 5. 5. Regisztráció
 6. 6. Miért regisztráltál? A diákok körében a regisztráció legfontosabb oka a kapcsolattartás; a legkevésbé fontos az ismerkedés.
 7. 7. Információmegosztás gyakorisága
 8. 8. Alkalmazások használata A naponta használt legkedveltebb alkalmazás: &quot;lájk-oldalak&quot;;  a hetente használt legkedveltebb alkalmazás: teszt/kvíz;  a legkisebb népszerűségnek a hangulatjelentő alkalmazások &quot;örvendenek&quot;.
 9. 9. Profil biztonsági beállításai A legtöbben a politikai és a vallási nézeteket nem töltik ki, legkevésbé védettek adatok a tanulmányok, a szülőváros és az érdeklődési kör.
 10. 10. Engedélyek Az aktivitással kapcsolatos engedélyekben a tanulók sokkal megengedőbbek.
 11. 11. Ismerősnek jelölés Legjellemzőbb, hogy a szimpatikus tanárokat bejelölik a diákok maguk is, illetve hogy a tanáraikat visszajelölik.
 12. 12. Visszajelzés (-) hozzászólásra Több diák esetében még nincs precedens erre.
 13. 13. Milyen tartalmakat közölnek? <ul><li>A diákok harmada válaszolt úgy, hogy tanárai nem osztanak meg ilyen tartalmakat a Facebookon. </li></ul>A gimnáziumi és az egyetemi oktatók között nem találtunk szignifikáns eltérést abban, hogy megosztanak hasznos anyagokat a Facebookon vagy sem. A szakközépiskolai tanárok kevesebb ilyen természetű információt osztanak meg, mint a gimnáziumi tanárok vagy egyetemi oktatók. (p<0,1)
 14. 14. Közösségszervezés a tanárok részéről Többségében nem jellemző, de aki szervez, ők eseményeket, csoportokat, oktatási oldalakat hoznak létre. 
 15. 15. Kellemetlenség a Facebookon Többségében nem fordult még elő ilyen, de ahol mégis, ott illemet vagy adatvédelmi jogot sértettek.
 16. 16. Kommunikáció a diákokkal A diákok 46,7%-a úgy gondolja, a tanárai informálódnak a Facebookon iskolán kívüli kapcsolatairól és tevékenységeiről. Bejegyzéseik lájkolása gyakoribb, mint a hozzászólás.
 17. 17. Szerepek a Facebookon <ul><ul><li>Online személyiség </li></ul></ul><ul><ul><li>Tartalmak közzététele, külön profil kérdése </li></ul></ul>
 18. 18. A tanár-diák kommunikáció jellemzői 5 fokú skála, 1=egyáltalán nem értek egyet, 5=teljes mértékben egyet értek Átlag Szórás A tanárok kivételeznek azokkal, akikkel rendszeresen kommunikálnak a Facebookon. 1,32 0,75 Többször teszek fel kérdéseket tanáraimnak a Facebookon, mint személyesen. 1,4 0,85   A Facebook által szorosabbá vált a kapcsolatom a tanáraimmal. 1,72 1,02 Képtelen vagyok figyelemmel kísérni a tanáraim által a Facebookon közzétett információkat. 1,73 1,2 A Facebookon több esetben kezdeményezek tanáraim felé, mint személyesen. 1,76 1,07 Gyakran érzem úgy, hogy a tanáraim által megosztott információk nem tartoznak rám. 1,92 1,18 A Facebook segítségével jelezni tudom esetleges problémáimat (magánéleti/tanulmányi). 2,08 1,28 A Facebook segítségével pontosabb információkat kaphatnak a tanáraim a családi hátteremről. 2,17 1,21 A Facebook segít nekem közelebbről is megismerni a tanáraimat. 2,33 1,31 A Facebookot tanuláshoz is használjuk. 2,4 1,37 Tanáraim a diákoktól (úgy, mint személyesen) a Facebookon is távolságtartást követelnek. 2,6 1,34 A Facebook által szorosabbá vált a kapcsolatom az osztálytársaimmal. 3,38 1,35 Tanáraim a Facebookon ugyanúgy megkövetelik a tiszteletet, mint személyesen. 3,47 1,41 Az iskolában is gyakran kerül szóba a Facebook. 3,65 1,4
 19. 19. Facebook egy szóval + 3 kulcsfogalom
 20. 20. Összegzés, tapasztalatok <ul><li>&quot;Kis kutatásotok máris megzavarta facebook-használati szokásaimat. Ugyanis én nem nagyon használom (használtam) az oldalt, nem is ismerem igazán a lehetőségeit. De most létrehoztam egy csoportot - az osztályomnak -, s így nem üzenetet kell küldenem nekik, hanem ezt használhatom bizonyos információk megosztására. Ez nélkületek nem most jött volna létre :-)&quot; </li></ul><ul><ul><ul><ul><ul><li>  </li></ul></ul></ul></ul></ul><ul><ul><ul><ul><ul><li>(gimnáziumi kémiatanár, 25 éve tanít) </li></ul></ul></ul></ul></ul>
 21. 21. Köszönjük a figyelmet! 

×