Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

KOM EN GENIET TORROELLA DE MONTGRÍ EN L’ESTARTIT
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

Índex

1. Presentatie
2. Grondgebied
3. Bezienswaardigheden in de buurt
A.
B.
C.
D.
E.
...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

1.- PRESENTATIE
Onze gemeente ligt in een van de mooiste regio's van Catalonië , het Ba...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

3.- BEZIENSWAARDIGHEDEN IN DE BURT

A / MEDES-EINLANDEN

Deze eilandengroep ligt op sle...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

B/ ESTRANDEN EN BAAIEN

De gemeente beschikt over een circa 15 km lange, afwisselende k...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

Cala Ferriol
Dit is na Cala Montgó de grootste baai van de kust van de Montgrí. Cala Fe...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

D/ RIVIERELANDSCHAP

Het is de grootste in de provincie Girona. Geboren in de Pyreneeën...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

Het Castle van Montgrí
Symbool van de gemeente. In 1294 werd in opdracht van koning Jak...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

4.- NATUURPARK VAN DEN MEDES-EINLANDEN DE MONTGRI EN BAIX TER
Wat is een NATUURPARK ?
H...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT
VERSCHILLENDE NIVEAUS VAN BESCHERMING
- Volledige natuurreservaat
Het park verhoogt de b...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

BELANGSPUNTEN
De omgeving van de Montgrí, de Medes eilanden en de Baix Empordà moerasse...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

Foto Carles Minguell – X World Champions Underwater Photography

Culturele landschap
He...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

5.- ACTIVITEITEN IN DER NATURPARK
Dankzij de afwisselende rijkdom van landschappen waar...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

-

Sportactiviteiten

In Torroella en Estartit genieten wij van een uitgebreid scala aa...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

-

Bedrijfsactiviteiten

Nautiche activiteiten
Kakajken
Catamaran
Fly-Fish
Kite Surf
Bo...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

-

Kulturelle activiteiten

MIMA – Medes-eilanden Beeld en Milieu - MIMA (onderwaterfot...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

L’Estartit
Sint-Jansavond / 23 juni
Feest van de Karmel / 16 juli
Patroonfsfeest van Sa...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

6.- VERBLIJFSACCOMMODATIE, HANDEL EN GASTRONOMIE

Torroella de Montgrí en Estartit, twe...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

7.- KWALITEITSCERTIFICATEN

De gemeente zet zich intensief in om de kwaliteit van de to...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

8.- BESTEMMING VOOR GEZINSTOERISME (DTF)
Een zee van mogelijkheden voor uw gezin
De lig...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

Op het strand van L’Estartit bevindt zich de Mini Beach Club, een club voor kinderen. H...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

Sinds april 2008 is Torroella de Montgrí – L’Estartit met het merk Gezinstoerisme onder...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

Gecertificeerde bedrijven :

Huisvesting
HOTELS
Hotel Panorama

Av. Grècia, 5

97275109...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT
Trade :
Eureka
Kids
Llaminadures

Juguets

i C/ Santa Anna, 6

609531262

Catalina Ferre...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

Mini Beach Club:
Miniclub voor kinderen met onder andere allerlei sportieve en ontspann...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

De voornaamste doelstellingen
Strandbibliotheek zijn:
•

van

de

Het lezen bevorderen ...
TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT

INTERESSANTE RICHTINGEN :
VVV-kantoor van L’Estartit
Passeig Marítim, s/n – 17258 L’Est...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

KOM EN GENIET TORROELLA DE MONTGRI en L'ESTARTIT

1,354 views

Published on

Published in: Travel
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

KOM EN GENIET TORROELLA DE MONTGRI en L'ESTARTIT

 1. 1. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT KOM EN GENIET TORROELLA DE MONTGRÍ EN L’ESTARTIT
 2. 2. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT Índex 1. Presentatie 2. Grondgebied 3. Bezienswaardigheden in de buurt A. B. C. D. E. Medes einlanden Estranden en baaien Montgri Küste Der Ter De Montgri 4. Natuurpark van de Medes-einlanden de Montgri en Baix Ter 5. Activiteiten in der Natuurpark 6. Aanspassing, handel en gastronomie 7. Kwaliteitscertificaten 8. Bestemming voor gezinstoerisme (DTF)
 3. 3. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT 1.- PRESENTATIE Onze gemeente ligt in een van de mooiste regio's van Catalonië , het Baix Empordà, land van contrasten waar sprake is van een vruchtbare vlakte, die alle kleuren van de natuur biedt, een ruige kustlijn –De genoemde Costa Brava– die baaien en andere mariene schatten verbergen, dorpen met een lange traditie en belangrijke toeristische plaatsen. Het bergmassief van Montgrí bijna natuurlijke modus van grens, voorzittend voor het gebied met haar silhouet, samen met de Medes Eilanden, het symbool van het grondgebied. Torroella de Montgrí en l´Estartit zijn twee dorpen met een zeer persoonlijke en oprechte kenmerk van het Empordà. De eerste, zes kilometer van de zee, heeft een goed bewaard gebleven oude stad en organiseert een scala aan culturele activiteiten, in aanvulling, is van oudsher een belangrijk commercieel centrum en leveren de steden en boerderijen van de Baix Ter. L´Estartit is een veel modernere maritieme stad die van de visserij tot een van de grootste dienstverlenende centra in de Costa Brava is gegaan, waar U allerlei van water en onder watersporten kunt doen. De gemeente Torroella de Montgrí is een van de grootste in de regio en biedt unieke functies voor zijn geografie, de geschiedenis en de economische en sociale ontwikkeling. De culturele en recreatieve activiteiten zijn zeer uitgebreid en de kwaliteit zoals verwacht in een stad leider hecht waarde aan een duurzame ontwikkeling van het toerisme, met een respectvolle management van de economische ontwikkeling verenigbaar zijn met het behoud van de ecologische waarden. 2.- GRONDGEBIED De gemeente Torroella de Montgrí, in het gewest Baix Empordà, heeft een oppervlakte van 6.613 hectare, waarvan 6.376 in beslag worden genomen door akkerlanden, bossen, permanent braakland, rotsachtig berg- en kustterrein. Binnen de 66 km2 die de gemeente beslaat, bevinden zich de dorpen Torroella en L’Estartit, een deel van het strand van Montgó en de gehuchten Sobrestany en La Bolleria. De gemeente grenst aan Pals, Fontanilles, Gualta, Ullà, Bellcaire d’Empordà, L’Escala en de Middellandse Zee. De voornaamste natuurplekken zijn: het massief van de Montgrí, de kust van de Montgrí, de Medes-eilanden en de rivier Ter. Aan de kust vinden we het grote strand van L’Estartit, het strand van Mas Pinell en de baaien Montgó, Pedrosa, Ferriol en Calella. Slechts 10% van het gemeentegebied wordt gebruikt voor stadsontwikkeling en bijna 60% van het territorium heeft de door het Parlement van Catalonië aan de hand van het Plan Natuurgebieden (PEIN) aangenomen kwalificatie van beschermd gebied.
 4. 4. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT 3.- BEZIENSWAARDIGHEDEN IN DE BURT A / MEDES-EINLANDEN Deze eilandengroep ligt op slechts een mijl afstand van het strand van L’Estartit en bestaat uit zeven eilandjes met een oppervlakte van ongeveer 23 hectare. De Medes-eilanden vormen tegenwoordig één van de belangrijkste zeeflora- en faunareservaten van het westelijke Middellandse-Zeegebied, alsmede één van de populairste duikbestemmingen. Twintig jaar bescherming hebben een spectaculair herstel van de rijkdom van de zeebodem, van zowel het water- als het landmilieu, mogelijk gemaakt EEN PARADIJS VOOR DE DUIKSPORT Dankzij de verschillende diepten kan er op diverse manieren worden gedoken. Op plaatsen waar het water niet al te diep is treffen we een goed verlichte algenlaag en meer dan honderd vel gekleurde diersoorten. Op een diepte van 10 à 15 meter vinden we algen die zich hebben aangepast aan het gebrek aan licht, grote rotsblokken en koralen, zeesterren, hoornkoralen, inktvissen en kreeften. Op meer dan 20 meter diepte komen we in de duisternis die wordt bewoond door koralen en ware miniatuurbossen van felle kleuren waar meer dan 600 diersoorten leven. Dankzij de verschillende dieptes is het gebied geschikt voor professionele duikers, maar ook voor degenen die voor het eerst de duiksport beoefenen. Voor alle duikers is het schouwspel van leven en kleur gegarandeerd. Talrijke grotten en tunnels wijzen erop dat deze uit kalkrotsen bestaande eilandengroep meer dan tienduizend jaar geleden onderdeel uitmaakte van het massief van de Montgrí. Thans zijn de in de Medes-eilanden en langs de kust van de Montgrí aanwezige grotten, o.a. La Vaca, La Sardina, Dofí Nord en de tunnel van La Pedrosa, verrassende plekken voor ervaren duikers. Niet ver van de eilanden ligt de Reggio Messina, een in 1991 met opzet tot zinken gebracht schip, het grootste van de Costa Brava dat door duikers bezocht kan worden. Voor Cala Montgó zonk in 1971 het schip Avenire, bekend als Marmoler, dat in zijn vrachtruimte nog een marmerlading bewaart. Het is het enige schip aan de kust dat intact gehouden is.
 5. 5. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT B/ ESTRANDEN EN BAAIEN De gemeente beschikt over een circa 15 km lange, afwisselende kust die is verdeeld in 5,4 km strand en 9,7 rotsachtig terrein. De bezoeker van L’Estartit kan genieten van een meer dan 5 km lang zandstrand met ondiep water, ideaal voor gezinnen met kinderen, en vele diensten. Ook zijn er langs de kust van de Montgrí kleine baaien die te bereiken zijn na een wandel- of boottocht. Hier kan men van de rust genieten en de duiksport beoefenen Platja Gran van l’Estartit Dit is een lang strand verdeeld in drie stukken: het hoofdstrand (1 km x 100 m), het strand van Els Griells (0,5 km x 50 m) en het strand van La Pletera (1,8 km x 70 m). Zowel de zwemzones als de gedeeltes waar sporten kunnen worden beoefend zijn met boeien afgebakend. Het is een strand van fijn zand en ondiep water. Hoofdstrand Gelegen voor de bebouwde kom van het dorp, waar de meeste badgasten zich concentreren. Strand van Els Griells Gelegen tussen het Natuurreservaat van de Ter Vell en de gelijknamige urbanisatie Els Griells. Het is er rustiger dan op het hoofdstrand. Hier zijn de meeste watersportscholen gevestigd. Het Natuurreservaat van de Ter Vell, gelegen achter het strand, zorgt voor een zeer aangename omgeving. Strand van La Pletera Dit is het rustigste stuk strand. Er zijn praktisch geen huizen in de buurt. Samen met het Natuurreservaat van de Ter Vell is deze zone opgenomen in het herstelprogramma van de duinen en lagunes van de moerasgebieden van het gewest Baix Empordà. De omgeving en het feit dat dit strand moeilijk te bereiken is hebben het veranderd in een rustige, weinig bezochte plek van schitterend natuurschoon. Deze strand heeft een gebied voor honden Strand van Mas Pinell Dit strand ligt in rechte lijn 5 km en via de weg circa 13 km van L’Estartit. Cala Montgó Dit is het belangrijkste geografische kenmerk van de gehele kust van de Montgrí. Vanwege zijn ronde vorm gaat men van de veronderstelling uit dat het een oude, verzonken, overstroomde doline is die door de werking van het zeewater groter is geworden. In het Romeinse tijdperk werd de baai gebruikt als aanlegplaats, zoals wordt aangetoond door de gevonden overblijfselen uit die tijd. Deze baai ligt via de berg op 12 km en via de weg op 20 km afstand van L’Estartit en is te voet en met de auto te bereiken. Ook kan men er met de fiets of boot komen. Zowel de zwemzone als het gedeelte voor de beoefening van watersporten is met boeien afgebakend.
 6. 6. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT Cala Ferriol Dit is na Cala Montgó de grootste baai van de kust van de Montgrí. Cala Ferriol is enkel lopend te bereiken. De wandeling heen en terug, vanaf de hoofdweg, duurt ongeveer anderhalf uur. Cala Pedrosa Kleine, beschutte baai in een landschap van pijnbomen en rotsen, ideaal voor een frisse duik in de zomer en om na te denken in de winter. Voor de baai ligt het eiland Pedrosa, dat het plaatje afmaakt. Cala Pedrosa is enkel lopend te bereiken. De wandeling heen en terug duurt, vanaf de hoofdweg, ongeveer een uur. Ideale plek om het zeeleven met een zwembril en luchtpijp waar te nemen. Cala Calella Kleine, beschutte baai in een landschap van pijnbomen en rotsen, ideaal voor een frisse duik in de zomer en om na te denken in de winter. Voor de baai ligt het eiland Pedrosa, dat het plaatje afmaakt. Cala Pedrosa is enkel lopend te bereiken. De wandeling heen en terug duurt, vanaf de hoofdweg, ongeveer een uur. cala Ferriol cala Callella C/ DE KUST VAN DE MONTGRI Het is een van de steilste, ongereptste stukken van de Costa Brava. Vanaf Montgó tot L’Estartit zijn er de steile rotsen van het massief van de Montgrí met de baaitjes Cala Ferriol, Cala Falaguer, Cala Pedrosa en Cala Calella, de grotten en de landpunten Punta Milà, Cap Castell en Cap de la Barra. Sommige kliffen hebben een hoogte van 100 m. De uitlopers van het massief van de Montgrí, die tot L’Estartit reiken, zijn de Roca Maura en Torre Moratxa, beide 200 meter hoog. De kust is vol bezienswaardige hoekjes, zoals de rots La Foradada. Het rijke onderwaterlandschap, dat eveneens is beschermd, zorgt ervoor dat dit een voor duikers uiterst interessante kust is.
 7. 7. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT D/ RIVIERELANDSCHAP Het is de grootste in de provincie Girona. Geboren in de Pyreneeën en eindigt ongeveer drie kilometer van L´Estartit, tussen Cap de la Barra en Cap de Begur. Tegenwoordig zien we hem gecanaliseert bijna in rechte lijn van de brug van Torroella naar de Ter uitmonding in de zee. De rivier bevloeit belangrijke stukken land, die voornamelijk appels en perziken wordt geteeld, plus uitstekende tuinproducten. Wetlands van de Ter Vell en la Pletera De Ter Vell lagune met een grote zoetwater-ingangen in de buurt van de rivier, en maakt deel uit van de Empordà wetlands, samen met wetlands Pletera, Basses d'en Coll en Gola del Ter. In de vroege jaren 90 begon een reeks acties om de toestand van de lagune en duin en achterduin gemeenschappen, alsmede het onderhouden van een unic soort te behouden: De Fartet vis. De hele lagune en overstromingsgebied heeft een oppervlakte van 23 hectare, 3 van hen met water. Dit gebied is een goed voorbeeld van strand planten en moeras gemeenschappen, siliconars en joncars uitsluitend aan de Catalaanse kust, en onderdak voor vele watervogels. Er kunen wandelingen, fiets route en ruiterpaden gedaan worden E/ THE MONTGRI - MASSIEF Het massief van de Montgrí bestaat uit drie bergen die Torroella de Montgrí zijn kenmerkende aspect geven en die kunnen worden beschouwd als het epicentrum van de twee gewesten Alt en Baix Empordà: de 309 m hoge berg van Ullà (Puig Anill), de berg Montgrí, met op de 303 m hoge top het 13de-eeuwse kasteel, dat immer wacht houdt op de Empordà, en de Montplà, die iets hoger dan 300 m is. Het massief heeft een oppervlakte van meer dan 2.300 ha, is ongeveer 8 kilometer lang en de uitlopers ervan reiken tot L’Estartit, waar de Roca Maura en de Torre Moratxa, beide 200 meter hoog, in het oog vallen. De Kapel van Sta. Caterina De in de 18de eeuw door drie uit Montserrat afkomstige monniken, genaamd Tarascó, Desgell en Cabotes (1), gestichte kapel ligt in de vallei van Santa Caterina, midden in het massief van de Montgrí. Op de benedenverdieping bevindt zich de kapel en op de bovenverdieping de zalen die door de familie van de kapelbewaarder werd bewoond; in de kelder zijn oude vertrekken bewaard gebleven. Op de binnenplaats staat een put waar, naar men zei, de kinderen vandaan kwamen. Op deze plek wordt elk jaar, volgens een in de 17de eeuw begonnen traditie, op 25 november een ontmoetingsbijeenkomst gehouden ter ere van de heilige Catharina, aan wie de redding van het dorp Torroella in het honger- en pestjaar wordt toegeschreven. Vanaf Torroella is de kapel te voet te bereiken via het pad langs de kapelletjes tot aan het kruis en de vallei van Santa Caterina. Met de auto of motor is de plaats via Bellcaire bereikbaar. Kapelletjes Langs het pad dat bergopwaarts naar het kasteel voert staan drie ingestorte kapelletjes, twee rechts en een links van de weg, waar de volgelingen van de heilige Catharina uitrustten en herders schuilden. De kapelletjes zijn van steen en hebben een gewelf.
 8. 8. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT Het Castle van Montgrí Symbool van de gemeente. In 1294 werd in opdracht van koning Jakob II, in verband met een confrontatie met het graafschap Empúries, met de bouw van het kasteel aangevangen. In 1301 werd deze onderbroken zonder dat het gebouw was afgerond. Enkel de muren die een vierkant vormen en de vier torens in elke hoek zijn afgebouwd. In 1988 is het kasteel gerestaureerd. Via Torroella bereikt men het kasteel te voet via een bewegwijzerde bergroute (GR 92). The Cau del Duc Deze grot ligt aan de zuidkant van het massief, 200 meter boven de zeespiegel. De vorming ervan is te wijten aan het door het kwelwater opgeloste kalksteen. De naam komt van een roofvogel, de ooruil, in het Catalaans duc, die jaren geleden in de Montgrí nestelde. Vanwege de strategische ligging, beschut tegen de tramontane en op het westen, werd de grot tijdens het Oud-Paleolithicum, zo’n 300.000 jaar geleden, bewoond. The Kapel van Sta. Maria de Palau Deze geruïneerde 13de-eeuwse kapel in Romaanse stijl ligt aan de kant van Sobrestany, op de berg Muntanya Gran. Duinen Een zanderige duin op weg naar de bergtop van de Muntanya Gran, met grasgewas en dennenbossen die aan het begin van de 20ste eeuw zijn geplant om het zand dat door de tramontane werd meegeblazen vanuit de golf van Roses vast te zetten, omdat het een bedreiging vormde voor de wijngaarden en akkerlanden in de omgeving. Grotten Er zijn een vijftigtal grotten en kloven verdeeld over het gehele massief, waaronder de Cau dels Ossos, waar archeologische resten uit het Neolithicum zijn gevonden, de kloof van Hostench, het systeem van de Carnisseria… noemenswaardig zijn. Ook zijn er droogstenen stapelmuren en hutten die werden gebruikt voor de schapen en als schuilplaats voor de herders. De best bewaard gebleven is de Aixart d’en Vidal. Een zeer interessant erfgoed om te ontdekken.
 9. 9. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT 4.- NATUURPARK VAN DEN MEDES-EINLANDEN DE MONTGRI EN BAIX TER Wat is een NATUURPARK ? Het article 25 van de wet 12/1985, van 13 juni, over de Natuurgebieden informeert over de representatie ruimte door hun natuurlijk gekwalificeerde waarden, hun bescherming is het doel om het verkrijgen en behoud ervan te genieten in volgorde van middelen en activiteiten van hun inwoners. Dit zijn stimulerende instrumenten van sociale en economische basis voor duurzame ontwikkeling van gemeenten en regio’s die daardoor betrokken zijn. Voorgeschiedenis Het kustgebied noord-oosten van Baix Empordà is een Catalaanse kustgebied met de grootste natuurlijke diversiteit gelegen in een omgeving met sterke menselijke druk. Het Plan van de natuurlijke belangstellings gebieden (PEIN), goedgekeurd in 1992, beschermde 5.000 ha. van de Montgrí, 40 ha. aan de Medes-eilanden (deze was ook een zeereservaat) en 205 ha. van moerassen in de Baix Ter en Pals, en omvatte de gemeenten Torroella de Montgrí, Pals en Ullà. Eind 2005 het ministerie van Milieu en Volkshuisvesting (DMAH) presenteerde het wetsvoorstel van het Montgrí Natuurpark, de Medes Eilanden en Baix Ter, met een uitbreiding van 7378 ha. Tussen 2006 en 2007 zijn we naar de fase van raadplegingen en suggesties op organisaties en gemeenten gebied overgegaan. Op 05 januari 2010 heeft de regering van de Generalitat de goedkeuring gehecht van het wetsvoorstel voor de aangifte van Natuurpark aan het parlement door te geven. Het parlementaire proces is op 10 februari 2010 opgestart worden en op 13 mei afgesloten wanneer de definitieve nieuwe wet aan de voltallige vergadering goedgekeurd worden is. Het nieuwe park is eigenlijk vanaf half juni in werking getreden. Parkgebiet Het park heeft een totale oppervlakte van 8,192.19 ha: 6155 (77%) daarvan zijn op land en 2037 (23%) marine. Per gemeente, meer dan de helft van het land (55%) behoort tot Torroella van Montgrí, en de rest wordt verdeeld tussen Pals (7%), Bellcaire (6%), Escala (4%), Palau Sator (1% ) Ullà (1%), Fontanilles (1%) i Gualta (0,1%). Het grondgebied heeft verschillende maten van bescherming en zij worden geregeld door verschillende contexten: twee gedeeltelijke natuurreservaten (een voor de Medes-eilanden zee en een aardse Baix Ter), een natuurreservaat in het open vlakte gebied van de Medes-eilanden voor haar grote waarde; een perifere deel van het beschermde natuurgebied van de zee regio en van de landbouwgrond. Een andere verandering was ook de oprichting van een perifere zone rond de Natuurreservaten in het mariene milieu van de Medes eilanden.
 10. 10. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT VERSCHILLENDE NIVEAUS VAN BESCHERMING - Volledige natuurreservaat Het park verhoogt de bescherming van de Medes-eilanden en erkend de terrestrische part ook als natuurreservaat, zone die, tot heden, alleenmaar door de PEIN beschermd was. Dit betekent dat de toegang en de activiteiten op dit gebied zullen worden onderworpen aan een voorafgaande vergunning. De toegestane enige activiteiten zijn uitsluitend voor wetenschappelijk onderzoek beheer van het beschermd gebied en het onderhoud van de vuurtoren. En er zal niet worden toegelaten, winning of de verzameling van mineralen, gesteenten, fossielen, planten of dieren, met uitzondering van de activiteiten met betrekking tot wetenschappelijk onderzoek en het beheer van het beschermde gebied, daartoe behoorlijk gemachtigd. - Gedeeltelijke marine natuurreservaat. Omvat het gebied reeds strikt beschermde mariene milieu van de eilanden. De toenemende druk op dit gebied van groot belang verplicht aan de inspanningen om de bescherming en het beheer te verbeteren - De gedeeltelijke natuurreservaat van het moeras van Baix Ter Omvat lagunes en moerassen van de sectoren Ter Vell, Pletera, fra Ramon vijver en vijvers van Coll. Waarin het wetlands park een belangrijke rol speelt voor haar rijke ecologische en zoogeografische belang. - De landbouw zones Om expliciet de belangrijkste economische en ecologische rol van de rijstvelden en agrarische activiteiten in het algemeen te erkennen, is het land waar de voorkeur wordt gegeven aan de landbouw goed gedefinieerd (Concreet, vijver van Bellcaire en rijstvelden van Pals) In deze gebieden zullen er preventieve acties en maatregelen om deze activiteiten te bevorderen terwijl een beroep op het behoud van het natuurlijk erfgoed gegeven word. In de rijst sector zal het cultuurverandering worden toegestaan, onder voorbehoud vooraf de parkmanagement organisaties te informeren. .
 11. 11. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT BELANGSPUNTEN De omgeving van de Montgrí, de Medes eilanden en de Baix Empordà moerassen zijn van uitzonderlijk belang zowel geologisch dan biologisch als ook op landschap en cultuur gebied. Landschap Het beschermde gebied heeft een goede vertegenwoordiging van bijna alle mediterrane landschappen. De waarde van het landschap wordt vooral gekenmerkt door zijn heterogeniteit, zijn eigenheid en een reeks van geologische, meteorologische en mensen, die gevormd van de fysieke en natuurlijke omgeving met kenmerken van zijn gemeenschappen van planten en dieren. Habitats Volgens de lijst van habitats in Catalonië (LHC), de Medes en de essentiële part van de Montgrí ontvangt een totaal van 25 verschillende habitats, waarvan 11 een gezamenlijk belang hebben en daarvan drie voorrang hebben. Flora en vegetatie Moeilijke klimatologische omstandigheden ten gevolge van wind, zoutgehalte en zeevogels ontlasting invloeden sterk de toestand van de vegetatie van de eilanden. Maar ook geologie, steile kliffen en de continue actie van meteorologische invloed zijn factoren die de aanpassing van de vegetatie maken. Overigens, de bijzondere flora van het Montgrí is eveneens gegeven door dezelfde singulariteit van het reliëf, karst morfologie, mager en stenige bodem en het typische klimaat van de Middellandse Zee. Het bergmassief is een bijzondere ruimte met zeldzame en zeer opmerkelijke flora. De kliffen bieden een ideale habitat waarin zich zeldzame en interessante planten ontwikkelen, een aantal van hen zijn uniek in Catalonië. De onderwater flora van de Medes-eilanden en de kust van Montgrí hebben een onbetwistbare waarde in de ecologie van het mariene ecosysteem. Zijn kennis is essentieel voor het behoud en de stabiliteit van natuurlijke systemen Terrestrische Fauna De Vogels van het park vormen een groep van bijzonder belang voor zowel de beschermde soorten die er toevlucht vinden, dan om haar diversiteit. Tussen de Montgrí en de Medes Eilanden zijn er 189 soorten kustvogels, roofvogels en rotsbodem vogels geregistreerd worden. Marine Fauna De grote diversiteit van het zeeleven op de Medes vormen een complex ecosysteem, als gevolg van de heterogeniteit van de soorten van materialen en milieus voor dat een ras van ecologische niches gegeneerd en aangepast word door verschillende species die het bewonen. Het verbod op elke vorm van winning in de strikt beschermde gebied heeft daarin geleid tot hoge densiteiten aan vissoorten en de meeste die elders worden gevonden. Dit is de reden waarom de eilanden uitgegroeid zijn tot een must voor duikers uit de hele wereld.
 12. 12. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT Foto Carles Minguell – X World Champions Underwater Photography Culturele landschap Het grondgebied die het park omvat biedt unieke cultuurlandschappen in Catalonië aan en geeft mogelijkeid van de interactie tussen mens en milieu uit het Paleolithicum tot heden te ontdekken. Anderzijds is dit gebied bekend door de aanwezigheid van grote diversiteit aan landschappen. Samen vormen deze gebieden een mijlpaal in het landschap van de Baix Empordà, dit is een waarde op zich. MUSEUM VAN HET MIDDELLANDSE-ZEEGEBIED en INTERPRETATIECENTRUM VAN HET NATUURPARK VAN DE MONTGRÍ, DE MEDES-EILANDEN EN DE BAIX TER Het Museum van het Middellandse-Zeegebied opent zijn deuren om aan de hand van het Montgrí-massief, de vlakte van de Baix Ter en de Medes-eilanden het Middellandse-Zeegebied te ontdekken en leren kennen. Het centrum nodigt u uit voor een participatieve ervaring voor groot en klein, waar de aroma’s van de Middellandse Zee kunnen worden geroken, naar zijn klanken en muziek kan worden geluisterd, de geschiedenis kan worden aangeraakt en waar men van een panoramische audiovisual kan genieten die u dichterbij het Middellandse-Zeegebied van nu brengt. In het museum is ook het Interpretatiecentrum gevestigd en het is de toegangspoort tot het Natuurpark van de Montgrí, de Medes-eilanden en de Baix Ter.
 13. 13. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT 5.- ACTIVITEITEN IN DER NATURPARK Dankzij de afwisselende rijkdom van landschappen waaruit ons gemeentegebied bestaat kunnen wij onze gasten een ruim assortiment sport- en recreatieactiviteiten aanbieden. Het netwerk van wandel-, fiets- en mountainbikeroutes zijn de sterproducten van ons toeristisch aanbod geworden. Ook kunnen rustige wandelingen en rondleidingen gemaakt worden om de omgeving op een andere manier te leren kennen. - ROUTES Routes : Het park stelt 17 routes tot uw beschikking en een keur van natuurlijke en culturele landschappen
 14. 14. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT - Sportactiviteiten In Torroella en Estartit genieten wij van een uitgebreid scala aan sportfaciliteiten, beheerd door zo'n 40 gespecialiseerde bedrijven met alle soorten water-en onderwatersport en een breed activiteitenprogramma aanbod zowel op het land, ter zee en in de lucht. In staat om de stad te verlaten zonder watersporten worden bediend, zonder de stad te verlaten kunt U watersporten uitoefenen, ook wandelen en fietsen op het platteland, ruiterroutes, motor Vluchten, tennis, gymnastiek activiteiten in centra en clubs, allerlei sportieve activiteiten voor kinderen en volwassenen met verschillende opties voor experts en beginners. Het VVV-kantoor heeft kaarten voor wandelaars. - Duiken Meer dan 40 duikcentra aan de Costa Brava en 11 gelegen in Estartit bieden alle noodzakelijke diensten, van materialen, cursussen voor alle niveaus, inleidende duikinstructeur met gespecialiseerde gidsen en routes voor de meest professionele - Watersporten Dankzij de jachthaven, gelegen voor het dorpscentrum, kunnen pleziervaarten gemaakt en vele watersporten (kajakken, zeilen, kitesurf) beoefend worden. Daarnaast worden er allerlei watersport- en duikwedstrijden met een internationale weerklank georganiseerd. Het Watersportstation L’Estartit/Medes-eilanden verenigt allerlei (water) sportactiviteitenbedrijven accommodaties, restaurants en winkels en biedt diverse sport- en vrijetijdsactiviteiten zodat u maximaal van deze omgeving kunt genieten en van uw verblijf kunt profiteren. Bekijk de verschillende aanbiedingen : Estació Nàutica l’Estartit-Illes Medes C. de la Platja, 10-12 17258 L’ESTARTIT Tel. 972 750 699 Fax 972 750 985 info@enestartit.com www.enestartit.com
 15. 15. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT - Bedrijfsactiviteiten Nautiche activiteiten Kakajken Catamaran Fly-Fish Kite Surf Bootverhuur Snorkelen Skybus Ski Nàutic Centres d’immersió Zeilen Wakeboard Windsurf 1 1 1 1 10 3 1 1 11 2 1 1 Altres esports i activitats Rondleidingen Buggies-minibuggies Paddle Sport centers Paardrijden Karts MiniGolf Làser Aventura Pitch and Put Segway Tenis Ultralicht vliegtuig Volleyball 4 1 1 3 1 1 1 1 1 1 5 2 2 Alle informatie www.visitestartit.com of rechtsreeks aan het Bureau van Toerism
 16. 16. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT - Kulturelle activiteiten MIMA – Medes-eilanden Beeld en Milieu - MIMA (onderwaterfotofestival) Juni – www.mima-medes.org – Facebook MIMA International Muziekfestival in Torroella de Montgrí / Juli en augustus www.festivaldetorroella.com Gastronomitche routes : “Zeehapjes , Schelpdieren”/ juni “De appel in de keuken”/oktober Jaamarkt van Sint Andreas – Laatste weekend van November Rondleidingen - Wandelingen door de legenden van Torroella, in Estartit "60 minuten van vissers traditie," en de ontdekking van de Baix Ter land van Piraten - juni, juli en augustus www.museudelamediterrania.cat Itineraris a peu i en bici per el parc natural – www.visitestartit.com - Jaarmarkten en feesten De traditioneelste feesten en jaarmarkten zijn altijd een vitaal element van onze cultuur geweest. In de loop der jaren is de traditie bewaard gebleven. Oude feesten, zoals straatfeesten, patroonsfeesten, sardana-dansen, concerten van zeemansliederen, optochten met reuzenfiguren, zeeprocessies, alles wat een dorp identificeert met zijn wortels, worden nog steeds in ere gehouden. Er worden ook meer innoverende feesten gevierd die langzaamaan een trouw publiek hebben: de Jaarmarkt van de Middellandse Zee, het Stripfestival, het Beatles Weekend en Piraten en Zeerovers op de Medes-eilanden. Traditioneelste feesten en jaarmarkten Torroella de Montgrí – l’Estartit Optocht van de Drie Koningen / 5 en 6 januari Carnaval Sint-Jorisdag / 23 april Nationale feestdag van Catalonië / 11 september Torroella de Montgrí Patroonsfeest van de heilige Genesius / 25 augustus Ontmoetingsbijeenkomst van Santa Caterina / 25 november Jaarmarkt van Sint Andreas / 30 november
 17. 17. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT L’Estartit Sint-Jansavond / 23 juni Feest van de Karmel / 16 juli Patroonfsfeest van Santa Anna / 26 juli Feest van de heilige Lucia / 13 december Meer feesten Torroella de Montgrí – l’Estartit Jaarmarkt van de Middellandse Zee / Mei Stripfestival – www.festivaldelcomic.org / Juni L’Estartit Beatles Weekend / Juli Piraten en Zeerovers op de Medes-eilanden / September
 18. 18. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT 6.- VERBLIJFSACCOMMODATIE, HANDEL EN GASTRONOMIE Torroella de Montgrí en Estartit, twee steden en een gemeenteraad. De bevolking is 15.000 (11.500 in Torroella de Montgrí en 3.500 in Estartit). De capaciteit van de accommodatie ligt op ongeveer 36.500 plaatsen en word als volgt verdeeld: 1800 hotelbedden, 13.000 plaatsen in campings, 5500 plaatsen in appartementen, villa's en 50 zitplaatsen in landhuizen en 16.000 plaatsen in tweede huizen. Winkels met producten uit de eigen streek, een klantvriendelijke bejegening en een hartelijke sfeer. Het winkelaanbod is afwisselend in het dorpscentrum en de belangrijkste straten van Torroella, en in L’Estartit zijn de buurt rond de Carrer Santa Anna, de boulevard en de Avinguda de Grècia daar ook een goed voorbeeld van. De traditionele weekmarkten vinden in Torroella op maandag en in L’Estartit op donderdag plaats. Er worden groenten, fruit, gewaardeerde milieuvriendelijke producten, kleding en andere artikelen als vanouds verkocht. Het gaat om gezellige, druk bezochte bijeenkomsten van handelaars en kopers. Een lekkere maaltijd, de traditionele keuken of de creatieve keuken en restaurants die enthousiast hun altijd afwisselende menu’s bereiden met producten uit de streek en voor elk wat wils. Er zijn twee gastronomische campagnes waarmee onze keuken naam heeft gemaakt binnen de gastronomische routes van Catalonië: in juni de Zeehapjes: schelpdieren en in oktober De appel in de keuken.
 19. 19. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT 7.- KWALITEITSCERTIFICATEN De gemeente zet zich intensief in om de kwaliteit van de toeristische diensten te garanderen aan de hand van internationale systemen en certificaten: Kwaliteitscertificaten van onze stranden: “Q” label voor toeristische kwaliteit ISO 9001 – Kwaliteitsbeheersysteem ISO 14001 – Milieubeheersysteem EMAS – Milieubeheersysteem Kwaliteitscertificaten van de bestemming: DTF – De certificering van de gezinsvakantiebestemming is een garantie dat het toeristische aanbod voorziet in de behoeften van gezinnen met een keur van recreatieactiviteiten. SICTED – De certificering van de gezinsvakantiebestemming is een garantie dat het toeristische aanbod voorziet in de behoeften van gezinnen met een keur van recreatieactiviteiten.
 20. 20. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT 8.- BESTEMMING VOOR GEZINSTOERISME (DTF) Een zee van mogelijkheden voor uw gezin De ligging van Torroella de Montgrí – L’Estartit, in het hart van de Costa Brava, in het Natuurpark van de Montgrí, de Medes-eilanden en de Baix Ter, en het klimaat maken van deze gemeente een bevoorrechte en ideale plek om er met het hele gezin van een aangename, comfortabele vakantie te genieten. Dit dorp biedt de bezoeker een compleet, gastvrij en modern accommodatieaanbod met hotels, appartementen, campings en huurwoningen van alle categorieën. Daarnaast beschikt het over talrijke sportfaciliteiten en een afwisselend vrijetijds- en winkelaanbod. De verschillende activiteitenbedrijven passen hun diensten aan om gezinnen die ons bezoeken actieve vakanties aan te bieden. Er is een keur van afwisselende mogelijkheden waaronder wandel- en fietstochten, tochten te paard, duiken, snorkelen, kajakken, zeilen, golfen, culturele rondleidingen en vele culturele evenementen zoals concerten, festivals, theater en films. De bij de gemeente horende kuststrook beslaat een lengte van 15,1 km, verdeeld over 5,4 km strand en 9,7 km rotskust. U kunt hier genieten van een strand met fijn zand en ondiep water, ideaal voor het hele gezin, met een keur van diensten. Zowel het gedeelte bestemd om te zwemmen als de zone waar watersporten kunnen worden beoefend zijn goed afgebakend met boeien. Langs het hele strand bevinden zich speeltuinen en rustzones. De kust van de Montgrí biedt u eveneens allerlei kleine baaitjes die bereikbaar zijn na een aangename wandeling of per boot. Het zijn kleine vredige plekjes waar men kan snorkelen (met duikbril en luchtpijp).
 21. 21. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT Op het strand van L’Estartit bevindt zich de Mini Beach Club, een club voor kinderen. Hier worden onder andere allerlei sportieve en ontspannende activiteiten in de buitenlucht, waterspelletjes, speelzones voor kinderen en knutselworkshops georganiseerd, opdat de kinderen zich geheel veilig kostelijk kunnen vermaken onder toezicht van gespecialiseerde begeleiders. Precies naast deze kinderclub bevindt zich de Strandbibliotheek, waar ouders en kinderen in de frisse lucht een boek kunnen lezen. Naast een uitgestrekt fijn zandstrand, kunt u vanaf de haven van L’Estartit ook genieten van de rijkdom van de zeebodem dankzij de vele boottochten die worden gemaakt met glasbodemboten die langs de Medes-eilanden en de kust varen. Naarmate we de Medes-eilanden naderen krijgen we de kans om ook verder binnen te dringen in het water en de rijkdom van de vele vis-, koraal-, algen- en ongewervelde diersoorten waar te nemen, een kleurrijke wereld binnen ons bereik. Torroella de Montgrí, een dorp met klasse die in de zomer verandert in een ideale plek om er een wandeling te maken en te genieten van de verschillende tijdperken waarin het is ontstaan. Er zijn van elke periode belangrijke architectonische overblijfselen te vinden, waardoor een wandeling door Torroella eveneens een wandeling door de tijd is. Zonder dat Torroella een toeristenplaats bij uitstek is, wordt het dorp steeds meer door de bezoekers gewaardeerd vanwege het behoud van de kenmerkende eigenschappen van een Empordanees dorp en het aanzienlijke winkelaanbod. Het hele jaar door worden er allerlei afwisselende activiteiten georganiseerd voor alle leeftijden, voor bezoekers en bewoners uit de omgeving
 22. 22. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT Sinds april 2008 is Torroella de Montgrí – L’Estartit met het merk Gezinstoerisme onderscheiden door het Catalaanse Agentschap voor Toerisme van de Catalaanse deelregering, de Generalitat. Dit certificaat garandeert voorzieningen die geschikt zijn voor kleine kinderen in openbare ruimten, accommodaties en aanvullende faciliteiten. Welke voordelen vinden gezinnen in Torroella de Montgrí – L’Estartit? • Gezinsgerichte diensten. • Speciale aandacht aan veiligheidsregels. • Vele recreatiemogelijkheden, diensten en activiteiten voor kinderen. • Geschikte voorzieningen voor de kleintjes in openbare zones, accommodaties en aanvullende faciliteiten. • Gemakkelijke toegang tot informatie over dagelijkse activiteitenprogramma’s, zodat u uw verblijf beter kunt plannen. • Aan gezinnen aangepaste accommodaties en restaurants. • Armbandjes om de kleintjes te kunnen identificeren. • Kinderclub op het strand en Strandbibliotheek. • Wandel- en fietsroutes.
 23. 23. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT Gecertificeerde bedrijven : Huisvesting HOTELS Hotel Panorama Av. Grècia, 5 972751092 Hotel Nereida Av. Grècia, 61 972750775 Hotel Les Illes C/ Illes, 55 972751239 Hotel Picasso La Gola del Ter, s/n 972757572 Hotel Medes II C/ Guillem de Montgrí, 38 972750880 Apartamentos Festamar Av. Costa Brava, 16 972751361 Apartamentos Miami Deveses, 23 972751059 Apartamentos Can Pau Ctra. Torroella, 14 607820980 678642282 Les Medes Paratge Camp de l’Arbre 972751805 L’Empordà Ctra. Torroella, Km 4,8 972750649 La Gaviota Passeig Marítim, 92 972752019 Alba Plaça de l’Església, 2 972751422 Can Falet C/ Illes, 33 972750605 Arquets Pg. Marítim, 21 972751868 Alauda Ctra. Torroella Km, 5,2 972751006 Càmping l’Empordà Ctra. Torroella, Km 4,8 972750649 Càmping les Medes Paratge Camp de l’Arbre 972751805 APPARTEMENTEN CAMPINGS Restaurants: -
 24. 24. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT Trade : Eureka Kids Llaminadures Juguets i C/ Santa Anna, 6 609531262 Catalina Ferrer – Teixits Caty C/ Santa Anna, 14 – Platja i Llar 972751974 Ohlala! - Souvenirs C/ Santa Anna, 35 637401847 Souvenirs Mònica Pl. de l’Església, 1 972751268 Can Gorres C/ Santa Anna, 27 972752115 Asphalt-T-Shirt’s C/ Santa Anna, 66 972751271 Reymart - Souvenirs Av. de Grècia, 4 972757278 Perfumeria Theica C/ Santa Anna, 30 972750521 Aquasport Pg. Marítim, 13 972751867 Esports Estrella Pg. Marítim, 43 972750805 Souvenirs Blaumar C/ Freu, s/n 972751039 Medaqua Shop Pg. Marítim, 13 972752043 Bedrijven aanvullende diensten : Medaqua Pg. Marítim, 13 972754320 Diving Les Illes C/ Illes, 55 972751239 Diving Rei del Mar Av. Grècia, 5 972751768 Museo de la Mediterània C/ d’Ullà, 31 972755180 Estació Nàutica l’Estartit – C/ de la Platja, 10 – 12 Illes Medes 972750699 Club Nàutic l’Estartit Passeig Marítim / Port Nàutic 972751402 Aventura del Nautilus Pg. Marítim, 23 972751489 Jocs Ctra. Torroella, Km 5,2 972751006 Hípica Mas Paguina Camí de la Gola 43, l'Estartit. 972 75 14 72 Aéroclub Empordà Camí Puig de les LLagastes s/n 972752058 667720481
 25. 25. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT Mini Beach Club: Miniclub voor kinderen met onder andere allerlei sportieve en ontspannende activiteiten in de buitenlucht, waterspelletjes, speelzones en knutselworkshops. Hier kunnen kinderen zich geheel veilig kostelijk vermaken, aangezien wij over gespecialiseerde begeleiders beschikken. Doelgroep: de club is gebaseerd op educatieve en didactische ontspannende activiteiten voor het vermaak van kinderen van 4 tot 10 jaar. Deze activiteiten omvatten tevens onderricht over veiligheid en reddingsacties. Tijden: de club functioneert tijdens de maanden juli en augustus van 10.30 tot 13.30 u en van 15.00 tot 18.00 u. Strandbibliotheek: Op het strand van L’Estartit, vlakbij het Pinedapark, bevindt zich tijdens de maanden juli en augustus de strandbibliotheek, een plaats waar gelezen en informatie vergaard kan worden, bestemd voor volwassenen en kinderen, inwoners van de gemeente en toeristen.
 26. 26. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT De voornaamste doelstellingen Strandbibliotheek zijn: • van de Het lezen bevorderen onder een ander publiek dan dat gewoonlijk gebruik maakt van de bibliotheek. • De diensten van de bibliotheek ruchtbaar maken. Het aantal gebruikers dat boeken leent verhogen
 27. 27. TORROELLA DE MONTGRI & L’ESTARTIT INTERESSANTE RICHTINGEN : VVV-kantoor van L’Estartit Passeig Marítim, s/n – 17258 L’Estartit Tel. +34 972 751 910 – Fax +34 972 751 749 info@visitestartit.com www.visitestartit.com www.visitorroellademontgri.com VVV- Kantoor van Torroella de Montgrí ESPAI TER Carrer riu Ter 29 – 17257 Torroella de Montgrí Tel. +34 972 75 50 03 espaiter@torroella-estartit.cat www.espaiter.cat Museum van het Middellandse-Zeegebied Carrer d’Ullà, 31 – 17257 Torroella de Montgrí Tel. +34 972 75 51 80 – Fax +34 972 75 51 82 info@museudelamediterrania.cat www.museudelamediterrania.cat

×