Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Àgora: el tercer nivell

471 views

Published on

Aquesta breu història descriu, d'una manera extremadament resumida, l'evolució dels diferents serveis de pàgines web de centre oferts per la XTEC, des dels seus inicis fins a avui. L'excusa és explicar els fets que varen portar a l'aparició d'Àgora.

Published in: Technology
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Àgora: el tercer nivell

 1. 1. Les pàgines web de centre a la XTEC Una història en 3 capítols i un epíleg per Toni Ginard
 2. 2. Capítol 1 Les pàgines estàtiques (http://www.xtec.cat/nomcentre)
 3. 3. Es creen espais web, sota demanda, per a tots els usuaris XTEC (personals i centres), a on es pot pujar, via FTP, contingut estàtic (pàgines HTML, imatges, animacions flash, javascript, CSS, ...).
 4. 4. El Departament ofereix formació en Dreamweaver per a que els centres puguin crear pàgines estàtiques i publicar-les.
 5. 5. Les pàgines creades presenten nombroses deficiències tècniques i d'estètica, depenen d'una o dues persones i no s'actualitzen durant anys.
 6. 6.   A més, l'actualització és extremadament lenta i costosa...
 7. 7. El model de funcionament és sostenible, però no respon a les necessitats. :-(
 8. 8. Capítol 2 Les pàgines dinàmiques (http://phobos.xtec.cat/nomcentre)
 9. 9. S'amplia el model anterior: els usuaris XTEC poden disposar d'un espai a on publicar continguts web dinàmics (HTML + PHP) i d'una base de dades (MySQL).
 10. 10. Els usuaris tenen llibertat absoluta per instal·lar qualsevol programari PHP+MySQL existent, fins i tot desenvolupaments propis.
 11. 11. Proliferen multitud de gestors de continguts de tot tipus amb les conseqüents peticions de suport quan, en realitat, no hi ha cap servei de suport.
 12. 12. Les persones que gestionen els webs no són informàtics. Tenen dificultats per posar en funcionament les aplicacions, descuiden la seguretat i no acostumen a actualitzar el programari.
 13. 13.   Es produeixen nombroses peticions de suport (i no hi ha suport tècnic formal), infeccions per virus i malware i obsolescència del programari.
 14. 14. Per acabar-ho d'adobar, la gran diversitat d'aplicacions web impedeix adoptar mesures eficaces d'eficiència tècnica en l'ús dels recursos del servidor.
 15. 15. El nou model dóna una millor resposta a les necessitats, però és insostenible en termes de maquinari (recursos en el servidor), suport tècnic (requereix moltes persones especialitzades) i manteniment del programari (cada programari de cada centre requereix accions individualitzades). :-(
 16. 16. Capítol 3 Els serveis web (http://agora.xtec.cat/nomcentre/moodle) (http://agora.xtec.cat/nomcentre/intranet)
 17. 17. Canvi de concepte: els centres deixen de tenir un espai PHP i MySQL (un terreny on construir) per passar a tenir un servei (una casa construïda).
 18. 18. Els centres demanen l'alta omplint un formulari web. A partir d'aquí únicament s'han d'ocupar de la gestió dels seus usuaris (altes i baixes), de qüestions organitzatives (qui fa què) i d'entrar continguts.
 19. 19. Abans podien instal·lar qualsevol programari (fer-se la casa a mida). Ara han de triar entre el que hi ha (les cases ja estan construïdes).
 20. 20. Abans s'havien d'instal·lar el programari. Ara ja no.
 21. 21. Abans havien de fer el manteniment del programari. Ara ja no.
 22. 22. Les vies d'atac a les aplicacions web es redueixen, tot i que no desapareixen. La seguretat augmenta.
 23. 23. El programari implicat es redueix a la mínima expressió (aula virtual i web de centre) i això permet implementar mesures d'eficiència en l'ús dels recursos del servidor.
 24. 24. Les peticions de suport tècnic es redueixen substancialment en alliberar al centre de les tasques tècniques pròpies dels informàtics. S'estableixen dues vies de suport oficial, via SAU i via fòrums.
 25. 25. És sostenible en termes de maquinari, suport tècnic i manteniment del programari. :-)
 26. 26. Epíleg     Accions a curt termini (estiu de 2010)
 27. 27. S'actualitzarà el programari base (Moodle i Zikula) a les darreres versions estables i es duran a terme diverses millores que afecten al rendiment.
 28. 28. S'ampliaran els servidors en previsió de l'increment de la demanda pel curs 2010/2011.
 29. 29. S'afegiran els tipus de recursos necessaris per donar entrada a l'aula virtual als continguts de pagament de les editorials.
 30. 30. Es canviarà el procediment d'actualització del programari per no haver d'aturar els serveis en dur a terme aquest tipus d'actualització.
 31. 31. Notes de l'autor Alguns detalls sobre Àgora
 32. 32. Àgora proporciona dos serveis: aula virtual, basada en el moodle i web de centre, basada en el Zikula (projecte Intraweb).
 33. 33. Està construït amb programari lliure i, gràcies a això, el seu codi està disponible per a tothom (a lafarga.cat). Qualsevol pot construir el seu propi Àgora a partir de l'oficial i oferir els seus serveis als centres (a qualsevol centre).
 34. 34. El cost de desenvolupament és baix. Els costos importants són el d'explotació (compra, instal·lació, manteniment i ampliació d'infraestructura) i el suport tècnic.
 35. 35. Àgora respecta els estàndards i, gràcies a això, pot interoperar amb qualsevol altre plataforma que també ho faci.
 36. 36. Els centres hi poden entrar i en poden sortir lliurement, tot emportant-se els seus continguts i tota la seva informació. Si el servei no els satisfà no estan "atrapats" a la plataforma.
 37. 37. En resum: Àgora és un exemple de producte de qualitat, adaptat a les necessitats dels centres i amb cost mínim gràcies a l'ús de programari lliure.
 38. 38. Això és tot. Gràcies per la teva atenció. :-)

×