Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Adaptasi Lagenda Lumut Lunting - Si Vios dengan Batu Kristal

739 views

Published on

RUMUSAN ADAPTASI
Cerita ini saya adaptasi daripada cerita lagenda Lumut Lunting. Lumut Lunting adalah kisah sebuah pulau yang berasal dari seekor ayam sabung. Ayam sabung itu bernama Mutiara. Persabungan itu adalah antara Negeri Majapahit denga Negeri Brunei. Ayam sabung Brunei bernama Mutiara dan ayam sabung Majapahit bernama Asmara. Watak ayam bernama Mutiara telah saya gantikan dengan Si Goku. Manakala watak ayam bernama Asmara digantikan menjadi Si Vios. Dalam lagenda Lumut Lunting, kedua-dua ekor ayam sabung itu merupakan yang paling hebat dan handal. Lalu saya gantikan kehandalan kedua-dua ekor ayam itu dengan kehandalan mereka bermain pedang. Si Goku mempunyai pedang berkuasa serta sebiji batu kristal. Si Vios pula hanya mempunyai batu kristal. Negeri Brunei saya gantikan dengan kampung iaitu Kampung Naga dan Negeri Majapahit saya gantikan dengan Kampung Hujung Gunung. Watak utama dalan lagenda Lumut Lunting seperti Betara Majapahit, Awang Si Nuai serta Raja Brunei tidak saya gunakan dalam adaptasi saya. Tetapi saya menambah beberapa watak seperti Jin Merah, Naga Robot, Jamilah, Ketua Kampung, penduduk kampung serta samseng-samseng dalam adaptasi saya untuk melancarkan jalan cerita adaptasi yang buat oleh saya. Saya menjadikan watak Si Vios seorang yang sangat jahat dan biadap. Manakala bagi watak Si Goku pula saya jadikannya seorang yang baik hati. Pertentangan sifat watak ini adalah sebagai perbezaan kedua-dua watak dalam adaptasi saya. Dalam lagenda Lumut Lunting, ia mengisahkan tentang perlawanan diantara dua ekor ayam yang akhirnya bertukar menjadi pulau. Tetapi dalam adaptasi saya, saya membuatkan kedua-dua watak cerita itu berlawan pedang dan salah satu daripada watak itu mati serta bertukar menjadi patung emas.
Cerita ini bermula dari kampung Hujung Gunung. Si Vios adalah seorang pemuda yang jahat dan pandai bermain pedang. Dia pergi menuntut ilmu pedang dan berjumpa dengan Jin Merah. Si Vios mendapat sebiji Batu Kristal setelah membuat perjanjian dengan Jin Merah. Si Vios menggunakan kuasa dari Batu Kristal itu untuk kepentingan diri. Manakala Si Goku adalah seorang pemuda yang baik hati dan berasal dari Kampung Naga. Dia memiliki Pedang Kilat setelah berjaya menipu Naga Robot. Dia juga menjumpai sebiji batu kristal dan Pedang Kilat itu bertukar menjadi Pedang Api Jingga. Si Vios telah mencabar Si Goku kerana dia merasa tergugat melihat kehandalan Si Goku bermain pedang. Mereka pun berlawan pedang lalu Si Vios kalah dan menjadi patung emas. Begitulah serba sedikit cerita adaptasi yang telah oleh saya.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Adaptasi Lagenda Lumut Lunting - Si Vios dengan Batu Kristal

 1. 1. LB O214 KEMAHIRAN BERBAHASA II DISEDIAKAN OLEH: TOMMY RAZARINO BIN RASINO 07D0616
 2. 2. CERITA LAGENDA: LUMUT LUNTING
 3. 3. ADAPTASI LAGENDA SI VIOS DENGAN BATU KRISTAL
 4. 4. KAMPUNG HUJUNG GUNUNG
 5. 5. ORANG-ORANG KAMPUNG
 6. 6. SI VIOS
 7. 7. BATU KRISTAL
 8. 8. PULAU TOYOTA
 9. 9. JIN MERAH
 10. 10. KETUA KAMPUNG HUJUNG GUNUNG: ENCIK RUMPANG
 11. 11. SAMSENG KAMPUNG
 12. 12. KAMPUNG NAGA
 13. 13. SI GOKU
 14. 14. NAGA ROBOT
 15. 15. PEDANG KILAT
 16. 16. SI GOKU MENJADI KETUA KAMPUNG
 17. 17. JAMILAH
 18. 18. RUMAH JAMILAH
 19. 19. BERHASRAT UNTUK MENUMPASKAN SI VIOS
 20. 20. SI VIOS HENDAK MEMBUAT KACAU DIKAMPUNG NAGA
 21. 21. SI VIOS DATANG DENGAN PENGIKUTNYA
 22. 22. PENDUDUK KAMPUNG MERASA TAKUT
 23. 23. DIHALANG OLEH SI GOKU
 24. 24. SI VIOS MENCABAR SI GOKU BERLAWAN PEDANG VS
 25. 25. SI VIOS BERANGGAPAN BAHAWA DIA MAMPU MENGALAHKAN SI GOKU
 26. 26. SI GOKU BERLATIH DITEPI PANTAI
 27. 27. PEDANG KILAT BERTUKAR MENJADI PEDANG API JINGGA
 28. 28. SI GOKU MENJUMPAI BATU KRISTAL
 29. 29. BATU KRISTAL JIN MERAH ADA DUA BIJI SEBENARNYA
 30. 30. TEMPAT PERLAWANAN ADALAH SATU KAWASAN YANG LAPANG
 31. 31. SI VIOS KALAH LALU BERTUKAR MENJADI PATUNG EMAS
 32. 32. PENGAJARAN: JANGAN BERSIKAP SOMBONG DAN MEMANDANG RENDAH KEPADA ORANG LAIN.
 33. 33. SEKIAN TERIMA KASIH ATAS PERHATIAN ANDA

×