Ruuti
- eli miten nuorten
kokemukset muuttuvat
poliittiseksi
asialistaksi?
Tommi Laitio
nuorisotoimenjohtaja, Helsingin ka...
Nuorten tavoittaminen
ja aktivointi vaikuttamiseen
on hankalaa.
Ei löydy yhtä työkalua, joka
sopisi moninaistuvalle
nuoris...
Kaupunki talloo helposti pienetKaupunki talloo helposti pienet
porukat jalkoihinsa. Miten kaupunkiporukat jalkoihinsa. Mit...
Hallinnon ja nuoren suhde on jumiutunut ajatukseen yksittäisestä yksilöstä, jolla
on oikeuksia. On katsottava toteutumia j...
14.08.13
Miksi ryhmät?
Ryhmässä yhden ei tarvitse osata kaikkea.
Erilaisissa ryhmissä voi toteuttaa eri puolia
itsestään.
...
14.08.13 Suunnittelija Inari Penttilä
on Helsingin nuorten
vaikuttamisjärjestelmä. Ruudissa
vaikuttaminen kaupunkiin lähte...
14.08.13
1. Tukea nuorten kansalaisyhteiskunnalle
Tuetaan nuorten ehdoilla. Porukka voi tarvita
työntekijän sparrausta, ka...
2. osallistuva budjetointi
eli kahden Helsingin alueen nuoret
päättävät oman alueensa
toiminnasta.
14.08.13 Suunnittelija ...
(Ruudin päättäjämiitti toimintakeskus(Ruudin päättäjämiitti toimintakeskus
HapessaHapessa
Kuva: Katri Riikonen NK)Kuva: Ka...
4. Kouludemokratia
Ruuti on opetusviraston ja nuorisoasiainkeskuksen johtama.
Koulujen oppilaskuntatoiminta ja toimintasuu...
(Ruudin päättäjämiitti toimintakeskus Hape(Ruudin päättäjämiitti toimintakeskus Hape
Kuva: Katri Riikonen NK)Kuva: Katri R...
6. Nuoret osallistuvat
järjestelmän kehittämiseen
Tunnustetaan, että
järjestelmä ei ole valmis.
Vuosittain Helsingin 13-17...
(Ruudin päättäjämiitti / Katri Riikonen NK)(Ruudin päättäjämiitti / Katri Riikonen NK)
Meidän on erityisesti vahvistettava...
Tommi Laitio
nuorisotoimenjohtaja
Helsingin kaupunki, nuorisoasiainkeskus
Hietaniemenkatu 9B
PL 5000, 00099 Helsingin kaup...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Ruuti eli nuorten kokemukset politiikaksi Laitio

775 views

Published on

Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laition esitelmä nuorten osallistumisesta Sosiaali- ja terveysturvan SOSTE-päivillä Seinäjoella 14.8.2013.

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
775
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ruuti eli nuorten kokemukset politiikaksi Laitio

 1. 1. Ruuti - eli miten nuorten kokemukset muuttuvat poliittiseksi asialistaksi? Tommi Laitio nuorisotoimenjohtaja, Helsingin kaupunki Sosiaali- ja terveysturvan päivät 14.8.2013 Seinäjoki
 2. 2. Nuorten tavoittaminen ja aktivointi vaikuttamiseen on hankalaa. Ei löydy yhtä työkalua, joka sopisi moninaistuvalle nuorisojoukolle. Nuoresta tuntuu, että on liian pieni saamaan aikaan muutosta. Oma erityisyys ei tule kuulluksi.
 3. 3. Kaupunki talloo helposti pienetKaupunki talloo helposti pienet porukat jalkoihinsa. Miten kaupunkiporukat jalkoihinsa. Miten kaupunki on lempeä jättiläinen?on lempeä jättiläinen? Spike Jonze: Hassut hurjat hirviöt
 4. 4. Hallinnon ja nuoren suhde on jumiutunut ajatukseen yksittäisestä yksilöstä, jolla on oikeuksia. On katsottava toteutumia ja toimintamahdollisuuksia. Järjestelmän kumppaniksi on yhä useammin tuotava ryhmät.
 5. 5. 14.08.13 Miksi ryhmät? Ryhmässä yhden ei tarvitse osata kaikkea. Erilaisissa ryhmissä voi toteuttaa eri puolia itsestään. Ryhmässä voi erikoistua. Hankalissa asioissa voi tukeutua muiden kokemukseen. Sosiaaliset suhteet vahvistavat koettua ja objektiivista hyvinvointia. (Assembly 2013)
 6. 6. 14.08.13 Suunnittelija Inari Penttilä on Helsingin nuorten vaikuttamisjärjestelmä. Ruudissa vaikuttaminen kaupunkiin lähtee nuorten omasta tekemisestä, yhdessä porukan kanssa.
 7. 7. 14.08.13 1. Tukea nuorten kansalaisyhteiskunnalle Tuetaan nuorten ehdoilla. Porukka voi tarvita työntekijän sparrausta, kanootin, sata euroa, tilan tai megafonin. Hallinnon tehtävä on joustaa ja hakea oikeat tavat. Suunnittelija Inari Penttilä (Granön leiripaikka)
 8. 8. 2. osallistuva budjetointi eli kahden Helsingin alueen nuoret päättävät oman alueensa toiminnasta. 14.08.13 Suunnittelija Inari Penttilä
 9. 9. (Ruudin päättäjämiitti toimintakeskus(Ruudin päättäjämiitti toimintakeskus HapessaHapessa Kuva: Katri Riikonen NK)Kuva: Katri Riikonen NK) 3. Päättäjätapaamiset Tuodaan päättäjät ja erilaisia nuoria yhteen keskustelemaan nuorten valitsemista aiheista, nuorten kokemuksen pohjalta.
 10. 10. 4. Kouludemokratia Ruuti on opetusviraston ja nuorisoasiainkeskuksen johtama. Koulujen oppilaskuntatoiminta ja toimintasuunnitelmatyö tuovat Ruudin oppilaiden arkeen ja vetävät nuoret tapahtumiin. (Roihuvuoren osallistuvan budjetoinnin työpaja)
 11. 11. (Ruudin päättäjämiitti toimintakeskus Hape(Ruudin päättäjämiitti toimintakeskus Hape Kuva: Katri Riikonen NK)Kuva: Katri Riikonen NK) 5. Nuoret tutkimuksen kohteina, tiedon tuottajina ja tulkitsijoina Vuonna 2013 valmisteltava Helsingin nuorten hyvinvointiraportti kokoaa yhteen vuosittain laadullista ja määrällistä tietoa nuorista ja työstää niistä yhdessä nuorten ja päättäjien kanssa toimenpide-ehdotuksia. Tieto voi olla kouluterveyskysely, GPS- kartoitus, nuorisobarometri, nuorisotalon kävijämäärät, nuorisorikollisuus…
 12. 12. 6. Nuoret osallistuvat järjestelmän kehittämiseen Tunnustetaan, että järjestelmä ei ole valmis. Vuosittain Helsingin 13-17- vuotiaat valitsevat sähköisissä vaaleissa ydinryhmän, joka kehittää järjestelmää ja aktivoi muita mukaan. Ydinryhmän työtä tukee nuoriso-ohjaaja. (Kuva: Helsingin kaupungin tietokeskus)
 13. 13. (Ruudin päättäjämiitti / Katri Riikonen NK)(Ruudin päättäjämiitti / Katri Riikonen NK) Meidän on erityisesti vahvistettava muita kuin edustuksellisia politiikan muotoja. Edustuksellisuus rajaa politiikan ”toisten jutuksi”, vieraannuttaa kielen elämästä, vahvistaa ajatusta yksilön kansalaiskuluttajuudesta, suosii kantasuomalaisia ja niitä joita on kannustettu kotona. Mopomiitti Assembly KiasmaWall
 14. 14. Tommi Laitio nuorisotoimenjohtaja Helsingin kaupunki, nuorisoasiainkeskus Hietaniemenkatu 9B PL 5000, 00099 Helsingin kaupunki (09) 310 89045 tommi.laitio (a) hel.fi tommilaitio.munstadi.fi ruuti.net twitter: tommilaitio

×