Unitat 22. El Jurament Dels Horacis De David

2,177 views

Published on

Aquesta és la 22ª unitat. Bloc 3: L'art del Neoclassicisme i del Romanticisme. PINTURA

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,177
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
50
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Unitat 22. El Jurament Dels Horacis De David

  1. 1. Bloc 3. L'art del Neoclassicisme i el Romanticisme. UNITAT 22: El Jurament dels Horacis de David Unitat 22. El Jurament dels Horacis de David 1. Context històric: El neoclassicisme francès s'originà en temps de Lluís XV i Lluís XVI, però no arribà a la màxima expressió fins la Revolució Francesa i l'Imperi de Napoleó. El model clàssic el volien seguir els revolucionaris (admiradors de la virtut i severitat romanes). Rebutjava els estils precedents com el barroc o el rococó (la nova burgesia se'n volia distanciar i de la classe social a la que representa). 2. Documentació general: A) Catalogació: - Autor: Jaques-Louis David (1748-1825) - Cronologia: 1784-1785 - Localització: Museu del Louvre (París) - Estil: Neoclàssic B) Anàlisi material: - Dimensions: 3,30 m. x 4,25 m. - Suport: Tela - Tècnica: Oli 3. Anàlisi material: A) Elements plàstics. Línia i color: Dibuix precís: Línies rectes Els personatges són masculins amb corbes femenines. Contorns nítids (modelat escultòric). Cromatisme supeditat al dibuix. Gran naturalisme. Equilibri de colors: vermell, gris i ocre. Colors brillants i clars (les dues tonalitats blanquinoses situades a l'extrem del llenç). Destaca el roig de la túnica del pare. Disposició simètrica dels colors, plens de simbolisme (passió i sang = el roig). B) Llum: Focus lumínic plenament raonat situat a l'extrem superior esquerra fora del quadre. Llum freda i estudiada. Ombres allargades projectades en el paviment. Espai molt fred, sense atmosfera. 8 C) Composició:
  2. 2. Bloc 3. L'art del Neoclassicisme i el Romanticisme. UNITAT 22: El Jurament dels Horacis de David Vestits com els antics Espases: centre compositiu Dones i nen romans Escenari sobri i poc profund: 1 portalada amb 3 arcs de mig punt sobre 2 massisses columnes d'ordre toscà. Els tres arcs del fons enmarquen cada grup compositiu. Els grups no es toquen. Les tres escenes són: 1ª: Els tres germans Horacis amb les cames obertes i els braços enlairats. 2ª: El pare amb les cames obertes i amb les tres espases. 3ª : Tres dones i un nen. Hi ha una clara tendècnia al nº3: 3 arcs de mig punt. 3 germans Horacis. 3 espases. 3 dones. Línies estructurals: Rectangle en el grup format pels germans i el pare. Triangles entre les cames del primer germà i les cames del pare. Les joves de la dreta també formen triangles. Volums: Modelat escultòric de les formes (cossos masculins musculosos, enèrgics i vitals. Abatiment i languidesa dels cossos femenins. Postures elegants clàssiques. Tractament clàssic (tècnica dels Draps Mullats). Perspectiva lineal: Enrajolat de la terra i parets --> Perspectiva lineal (Punt de fuga: El Jurament --> Braços germans i espases). Estança sense decoració. Columnes toscanes. 9 Arcs de mig punt.
  3. 3. Bloc 3. L'art del Neoclassicisme i el Romanticisme. UNITAT 22: El Jurament dels Horacis de David Elements arquitectònics romans. Plans: disposició de les figures evoca als relleus antics. Actitud forçada, idealisme. Teatralitat i arificiositat. Arcs del fons semblen decorat de teatre. Ritme: Equilibrat. Reflexa un moment concret. Repòs momentani però ple de força i resolució per part dels germans i el pare. Constant el número 3. Curiositat: David afegí una vídua amb un infant (més dramatisme) que no apareixen als relats clàssics. 4. Estil: David viatjà a Roma on estudià a l'Acadèmia de França d'aquella ciutat. Descobrí ruïnes clàssiques, conegué Pompeia i feu nombrosos dibuixos. Aplicà a la seva pintura els principis eterns del classicisme. Temes: clàssics (mitològics i històrics). Heroics i patriòtics. Fets Revolució Francesa i Imperi Napoleònic: considerats a l'alçada dels del món grec i romà (començà a plasmar el seu temps) David → culminació del neoclassicisme pictòric. David preparà el camí cap al Romanticisme. 5. Interpretació: Assumpte dramàtic i moral (S. VII a.C.). Roma i Alba Longa enfrontats pel domini de l'Itàlia central. Tres germans representants de cada bàndol lluiten. Roma → Horacis Alba Longa → Curiacis. Prové de l'obra de Tit Livi (Ab urbe Condita. Llibre I capítol XXVI) i de la tragèdia de cinc actes de Pierre Corneille (Horace, 1640) dedicada al Cardenal Duc de Richelieu. David pinta als tres Horacis jurant davant el seu pare matar els Curiacis per obtenir la supremacia romana sobre l'albana. Camil·la → Promesa d'un dels Curiacis i germana dels Horacis, plora per la pèrdua dels seus germans morts i per la mort del seu enamorat, aleshores, l'únic supervivent dels Horacis mata a Camil·la perquè: “Plora pel seu promès i no recorda als seus germans”. David volia inculcar als ciutadans l'esperit del deure vers la pàtria (Horacis). Tria el moment del jurament per captar un instant en que l'orgull i el sentiment patriòtic s'intensifiquen. Lluís XVI encarregà aquest quadre per exposar-lo al Saló del 1785. Funció propagandística: Deure envers la pàtria per sobre dels sentiments personals. 6. L'art de David: David → màxim exponent neoclassicista. Temàtica grega fou font d'inspiració. Pintà al servei dels ideals revolucionàries i participà en els esdeveniments revolucionaris. 10 Quan caigué Robespierre, David fou empresonat, però l'alliberaren per l'actuació de la seva dona, que era reialista. Fou seguidor de Napoleó.
  4. 4. Bloc 3. L'art del Neoclassicisme i el Romanticisme. UNITAT 22: El Jurament dels Horacis de David Pintor de cambra de Napoleó. Caiguda Napoleó → David, s'exilia a Brusel·les i segueix pintant temes mitològics. 7. Obres de David: La Mort de Sòcrates Jurament del Joc de Pilota Maria Antonieta abans de ser guillotinada La mort de Murat Retrat de Napoleó La intervenció de les Sabines Napoleó al pas de Sant Bernat Coronació de Napoleó Napoleó al seu estudi Leònides a les Termòpiles 8. Models i influències: Models: Cultura i art clàssics, Rafael i Poussin (d'ambdos la perfecció del dibuix i l'equilibri compositiu), Caravaggio (clarobscur). Influències: Ingres i Gros, obra molt copiada per l'heroicitat dels personatges masculins i la sensibilitat dels femenins. 11

×