Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

MNOGOCEKIJASTI CRVI

9,172 views

Published on

Bilogija - 2 razr gimn

Published in: Education
 • Be the first to comment

MNOGOCEKIJASTI CRVI

 1. 1. MNOGOCEKINJASTI CRVI (POLYCHAETA)
 2. 2. Gradja -Na svakom telesnom segmentu imaju po par mesnatih kozno-misicnih izrastaja(PARAPODIJE). -Svaka parapodija nosi veliki broj cekinja ili heta koje sluze za kretanje. -Broj segmenata tela ovih crva je razlicit. -Kod onih vrsta koje slobodne zive segmenti tela su jednaki.
 3. 3. -Postoje vrste koje zive unutar kucica i razni delovi tela im se nalaze u razlicitim uslovima(prednji deo viri izvan kucice,a zadnji se nalazi u njoj). -Na prednjem delu tela nalaze se culni organi(oci,mirisne jamice,antene,palpi). antene=culo dodira palpi=sluze za lov i disanje
 4. 4. -U kozi im se nalaze mnogobrojne zlezde koje luce sluz i vlaze povrsinu tela, pri tome omogucavaju disanje povrsinom tela i pomazu laksem prolasku kroz zemlju. Izmedju telesnog zida i unutrasnjih organa nalazi se prostor koji je ispunjen tecnoscu i predstavlja skelet(daje cvrstinu).
 5. 5. -Polovi su im razdvojeni. -Polni organi su smesteni u odredjenim delovima tela. -U vreme razmnozavanja jedinke koje zive na dnu,podizu se u gornje slojeve vode kako bi bile sto blize jedna drugoj u vreme izbacivanja polnih celija. Velike su sanse da se muske i zenske polne celije sretnu I da dodje do oplodjenja.
 6. 6. -Nakon oplodjenja jajne celije se izbacuju u vidu prstena oko tela (samar). -On se krece duz tela i na kraju spada van tela i u njemu se razvija jedinka. PALOLO CRV
 7. 7. Nacin zivota -Vode i sesilan i slobodan nacin zivota. -Pokretne vrste su grabljivice. Zdrelo im je misicavo,moze se izvratiti u spoljasnju sredinu, poseduje ostre unazad okrenute zubice i plocice koje sluze za hvatanje plena. -Sesilni crvi se hrane organskim cesticama ili sitnim zivotinjicama koje sakupljaju iz vode. Palpi su im veoma razvijeni,razgranati sa brojnim dlacicama. Imaju mogucnost upucivanja vode ka prednjem delu tela i izdvajanje hranljivih cestica.
 8. 8. -Pretezno su morski organizmi,zive u slatkoj vodi a po neki i u vlaznom zemljistu. -Naseljavaju dno gde puze ili riju kroz pesak. -Mogu ziveti od godinu dana pa sve do nekoliko godina. -Telo im je najcesce upadljivih boja. -Imaju sposobnost regeneracije ostecenih delova tela.
 9. 9. AFRODITA
 10. 10. -Najpoznatiji predstavnici su morski mis,palolo crv,afrodita. MORSKI MIS

×