Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

најпознатији злонамерни програми

239 views

Published on

Virus, worm, adwere, spywere, Trojanski konji, Spam, Phishing

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

најпознатији злонамерни програми

  1. 1. Најпознатији злонамерни програми ОШ „Смех и суза“ Алексинац
  2. 2. Вирус (Virus) Вирус (Virus) – рачунарски програм чија је карактеристика да се делимично или у потпуности ископира на више локација инфицирајући различите типове датотека. Штете по систем могу бити од малих, готово безазлених, до оних које доводе до брисања садржаја на хард-диску или њихове неупотребљивости.
  3. 3. Тројански коњи (тројанци) Тројански коњи (тројанци) су можда и најопаснији од злонамерних програма. Они су маскирани као корисни програму, често наведу човека да их лично инсталира, мада се они шире и прикаче на корисне програме. Отуд назив тројански коњ. Они акције обично врше прикривено, у позадини, често су им мета лични подаци, лозинке, банковни и други поверљиви подаци, које они читају и шаљу власнику или креатору тројанског коња.
  4. 4. Нежељена електронска пошта (Spam) Спем (Spam) - нежељена електронска пошта (рекламе, ланци среће итд.). Проблем који спем ствара је тај што загушује мрежу нежељеним порукама. Поједине поруке могу да садрже додатке заражене штетним програмима.
  5. 5. Црв (Worm) Црв (Worm) – малициозни програм који је у стању да се сам „размножава”. Користи рачунарске мреже да шаље копије самог себе умреженим рачунарима без икакве интервенције корисника - сами себе шаљу на имејлове које нађу у адресару или уз мејл који шаљемо и на тај начин се размножавају. За разлику од вируса, не мора да се „качи” за постојеће програме.
  6. 6. Пецање (Phishing)- крађа података Пецање (Phishing) -Сајтови који 'пецају', покушавају да украду лозинку тако што се представљају као сајт од поверења. Корисницима се тражи да унесу пријавне податке на лажном сајту који изгледа скоро идентично као прави сајт. Пазите на такве сајтове. Никада не уноси своју лозинку на сајтовима који изгледају као прави, али имају другачији УРЛ. Ако си се случајно пријавите на такав сајт, промените лозинку свог профила што је пре могуће!
  7. 7. Шпијуни (Spyware) Шпијуни (Spyware) – тип малициозног програма који се инсталира на рачунар и прикупља информације о корисницима без њиховог знања. Спајвер је дизајниран да искоришћава заражене рачунаре за комерцијалне сврхе. Нпр. извршава искакање поп-ап реклама, крађу личних информација (бројева кредитних картица и лозинки), прати активност корисника на Интернету за маркетиншке сврхе или преусмерава HTTP захтеве на рекламне странице.
  8. 8. Искачући прозори (Adware) Искачући прозори (Adware) је програм или програмски пакет који поставља рекламе на екран рачунара (обично у облику досадног прозорчића). Њих можете „покупити“ кликом на погрешан линк на неком ризичном сајту или активирањем апликације која вам је понуђена кроз нежељене рекламне мејлове (спем), али често постоје и уз легалан софтвер који можете бесплатно да преузмете, с тим што за узврат морате да истрпите агресивно рекламирање.

×