Rujukan Peperiksaan Online Separa Perubatan

308 views

Published on

Tips Peperiksaan: sila download dan study awal-awal kerana soalan dijangka susah.

tips: jika anda tak dapat download, sila email ke tipspeperiksaan@gmail.com dan kami akan berikan ebook terus ke email anda.

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
308
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rujukan Peperiksaan Online Separa Perubatan

 1. 1. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 1
 2. 2. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 2 Faktorkegagalan Utama Calon Utamakan ke'berkat'an dalam ilmu. Jika anda mendapatkan naskhah ini secara 'haram' maka apa bakal terjadi dengan ilmu dan usaha anda? Fikir-fikirkan =) Legal Notice  Ebook ini adalah hakmilik penuh dan diterbitkan sepenuhnya oleh Infokerjaya PLT (LLP0003706-LGN).  Sebarang aktiviti pengedaran semula atau menjual semula naskhah ini adalah DILARANG sama sekali dan ianya menyalahi Akta Hakcipta.  Jika anda memperolehi Ebook ini bukan dari laman web www.examseparaperubatan.com, sila laporkan kepada kami melalui email support@rujukankerjaya.com dan ganjaran sewajarnya akan diberikan kepada anda.  Sebagai pembeli yang sah, anda layak menerima tip-tip penting untuk kemasukan kerja kerajaan daripada kami yang akan disalurkan melalui EMAIL yang anda daftarkan dengan kami
 3. 3. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 3 Disclaimer Seluruh kandungan Pakej Rujukan Peperiksaan Online Peperiksaan Separa Perubatan ini adalah hakmilik di bawah tanggungjawab Tim Infokerjaya dari www.examseparaperubatan.com. Ianya diterbitkan untuk tujuan perkongsian maklumat dan sayugianya diingatkan yang kandungan Pakej ini tidak boleh dianggap nasihat professional dan kami tidak bertanggungjawab atas sebarang liabiliti kerugian dan kerosakan hasil dari maklumat dalam Pakej ini. Semua maklumat dalam Pakej Pakej Rujukan Peperiksaan Online Peperiksaan Separa Perubatan ini adalah tepat pada masa ianya diterbitkan. Infokerjaya PLT, Edisi SEPTEMBER 2015 Edisi Pertama Januari 2010 1st revision: Mac 2010 (Gred 41) 2nd revision Oktober 2010 (PTD) 3rd revision Julai 2011 (PTD) 4th revision November 2011 (Pegawai Antidadah) 5th revision Januari 2012 (Penguasa Kastam) 6th revison Februari 2012 (Juruaudit) 7th revision Mei 2012 (PTD) 8th revision April 2013 (PTD) 9th revision Oktober 2014 10th revision Mac 2015 (Pegawai Psikologi) 11th revision April 2015 (Penolong Pegawai Penerangan S27) 1st revision: Julai 2015 (Pereka) 1st revision: September 2015 (Separa Perubatan ANDA!) Pengenalan (Maklumat ini adalah edaran umum SPA) Separa Perubatan merupakan bidang kerjaya yang ditawarkan menerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Ia merupakan satu kerjaya yang ditaja oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Calon yang layak akan dipanggil ke sesi peperiksaan dan temuduga menerusi surat panggilan. Selain itu, semakan di portal SPA juga boleh dilakukan untuk melihat kelayakan.
 4. 4. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 4 Dalam setahun, pengambilan Separa Perubatan akan diadakan sebanyak 2 kali. Setiap calon yang melepasi tapisan peperiksaan dan temuduga akan menerima elaun bulanan sebanyak RM857.57 sepanjang kursus tersebut dijalankan. Latihan Bertaraf Diploma Terbahagi kepada 10 jawatan :  Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran  Latihan Jurupulih Perubatan (Anggota)  Latihan Jurupulih Perubatan (Cara Kerja)  Latihan Jururawat  Latihan Jururawat Pergigian  Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan  Latihan Juruteknologi Pergigian  Latihan Juru X-Ray  Latihan Penolong Pegawai Farmasi  Latihan Penolong Pegawai Perubatan Syarat kelayakan untuk memohon diploma Separa Perubatan :  Pemohon wajib memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dan lulus Bahasa Malaysia (termasuk lulus Ujian Lisan) di peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.  Kelayakan SPM mengikut Sistem Terbuka untuk latihan ke Perkhidmatan Awam.  Calon-calon yang menduduki dan memiliki Sijil SPM mengikut sistem terbuka boleh dilantik ke skim-skim perkhidmatan yang mensyaratkan kelayakan demikian sebagai syarat lantikan. Untuk menentukan tahap kelulusan tersebut setaraf dengan kelulusan Sijil Penuh SPM, iaitu sijil yang dikeluarkan sebelum pelaksanaan peperiksaan mengikut sistem terbuka, syarat-syarat di bawah perlu dipenuhi.  Lulus 6 mata pelajaran termasuk Bahasa Malaysia, dengan 2 daripada mata pelajaran ialah di peringkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus dalam 1 peperiksaan; atau  Lulus 6 mata pelajaran termasuk Bahasa Malaysia, dengan 2 mata pelajaran ialah di peringkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus yang dikumpulkan dalam 2 peperiksaan dalam tempoh 3 tahun berturut-turut; dan  Memenuhi syarat Bahasa Malaysia, sama ada Kepujian atau Lulus dan subjek-subjek tertentu seperti yang disyaratkan dalam skim perkhidmatan.
 5. 5. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 5  Keutamaan diberikan kepada pemohon yang memiliki kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia (termasuk lulus Ujian Lisan), Sains/Sains Tulen, Bahasa Inggeris dan Matematik.  Umur calon untuk memohon Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma :  Calon lantikan terus berumur tidak kurang dari 17 tahun dan tidak melebihi 25 tahun pada tarikh tutup permohonan;  Pegawai yang sedang berkhidmat untuk Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL) hendaklah berumur kurang dari 51 tahun pada tarikh permohonan.  Pegawai yang sedang berkhidmat (bukan KPSL) dalam Perkhidmatan Awam/Badan Berkanun dan Kuasa Tempatan yang telah disahkan perkhidmatannya hendaklah berumur tidak melebihi 38 tahun pada tarikh tutup permohonan. Latihan Bertaraf Sijil Terbahagi kepada 3 jawatan :  Latihan Jururawat Masyarakat  Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian  Latihan Pembantu Kesihatan Awam Syarat kelayakan untuk memohon sijil Separa Perubatan :  Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dan memiliki Kepujian dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.  Keutamaan akan diberikan kepada pemohon yang memiliki kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia dan Sains/Sains Paduan serta kepujian mata pelajaran Bahasa Inggeris dan lulus Matematik. Umur calon untuk mengikuti Latihan Separa Perubatan bertaraf sijil:  Calon lantikan terus hendaklah berumur tidak kurang dari 17 tahun dan tidak melebihi 25 tahun pada tarikh tutup permohonan;  Pegawai yang sedang berkhidmat untuk Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL) hendaklah kurang dari 51 tahun pada tarikh permohonan;  Pegawai sedang berkhidmat (bukan KPSL) dalam Perkhidmatan Awam/Badan Berkanun dan Kuasa Tempatan yang telah disahkan dalam perkhidmatan hendaklah berumur tidak melebihi 38 tahun pada tarikh tutup permohonan.
 6. 6. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 6 RUJUKAN PANTAS Nota ringkas ini adalah himpunan tajuk-tajuk penting berkaitan tugas & skop jawatan Separa Perubatan
 7. 7. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 7 Nota 1 : Pengetahuan Am - Senaman Yang Selamat  Anda boleh mengelak dari kecederaan semasa bersenam dengan panduan di bawah ini :  Bersenam dengan program senaman kecergasan yang mendapat nasihat doktor.  Senaman dimulakan dengan peningkatan secara berperingkat-peringkat untuk minggu tertentu apabila anda semakin cergas.  Senaman dimulakan dengan selang seli dari 2 – 3 minit, disusuli 2 – 3 minit sepanjang 15 minit.  Tambah 2 – 3 minit aktiviti senaman anda setiap minggu sehingga mencapat 30 minit.  Aktiviti senaman dimulakan dengan sesi memanaskan badan bagi mencegah rasa sakit selepas senaman.  Lakukan aktiviti ringan contohnya berjalan untuk menyejukkan badan dan regangan bagi mencegah rasa sakit dan pening.  Jika anda mengalami kesukaran bernafas, sila perlahankan aktiviti senaman anda.  Anda perlu berhenti bersenam bila :  Tidak selesa  Pening  Sakit  Pakaian senaman mestilah selesa, longgar dan memakai kasut yang sesuai.  Waktu senaman yang sesuai ialah sebelum 9.30 pagi dan sebelum 6 petang.  Kawasan senaman mestilah rata, suhu yang terkawal, redup dan cukup terang.  Minum air kosong secukupnya sebelum, semasa dan selepas bersenam untuk menggantikan air yang hilang semasa berpeluh.  Biasakan senaman pernafasan di antara senaman.  Sekiranya anda ada diabetes :  Bawa manisan atau gula-gula untuk dimakan jika anda pening tiba-tiba kerana paras glukos rendah (hipoglisemia).  Elakkan kecederaan kaki dengan memakai kasut sarung yang selesa.  Elakkan bersenam dalam keadaan kenyang atau lapar.  Bagi pengidap tekanan darah tinggi, hentikan senaman jika anda sukar bernafas, sakit dada melanda dan pening.  Sekiranya anda gemuk, kurangkan gerakan senaman yang memberi impak tinggi untuk mengelakkan kecederaan otot dan elakkan senaman yang agresif.
 8. 8. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 8  Cara menguji tahap kemampuan bersenam :  Jika anda sesak nafas semasa bercakap, perlahankan intensisi anda sebagai cara untuk menguji percakapan anda.  Jika anda masih boleh bergelak semasa bersenam, tingkatkan intensiti anda.  Kaedah pengiraan denyutan jantung anda :  220 - umur x 60% denyutan jantung Nota 2 : Pengetahuan Am - Keracunan makanan  Keracunan makanan merupakan penyakit yang berpunca dari pengambilan makanan atau minuman yang tercemar.  Punca keracunan makanan disebabkan oleh:  Logam berat contohnya tembaga, plumbum dan raksa.  Bakteria atau racun (toksin) bakteria tersebut dan virus.  Bahan kimia contohnya racun rumpai dan racun serangga.  Tumbuhan dan hasil laut yang beracun seperti cendawan, kulat dan hasilan laut bercengkerang seperti kekerang.  Tanda-tanda keracunan makanan bergantung kepada :  Usia seseorang  Agen punca keracunan tersebut  Amaun (dos) virus, bakteria, atau toksin  Sistem ketahanan badan (imuniti) individu  Mangsa mungkin akan mengalami simptom seperti :  Loya  Cirit-birit  Keletihan  Sakit perut  Sakit kepala  Muntah-muntah  Berpeluh/demam  Keracunan makanan boleh mengakibatkan kecacatan contohnya sakit sendi- sendi yang berpanjangan (kronik) atau lumpuh.
 9. 9. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 9  Mengakibatkan kematian jika tidak mendapat rawatan awal.  Punca keracunan makanan adalah seperti :  Makanan tidak dimasak dengan baik.  Makanan tidak dipanaskan dengan baik.  Makanan tidak dikendalikan dengan bersih.  Makanan ditinggalkan pada suhu bilik dalam masa yang lama (melebihi dari 4 jam).  Daging dan ayam beku tidak dinyahbekukan dengan sempurna sebelum dimasak.  Makanan disediakan oleh orang yang sakit atau pembawa penyakit bawaan makanan.  Makanan tidak disimpan dengan baik (makanan yang mentah di disimpan bersama dengan makanan yang sudah dimasak).  Kaedah mengelakkan keracunan makanan :  Kerap menjaga kebersihan.  Basuh tangan selepas keluar dari tandas.  Basuh tangan dengan betul sebelum mengendalikan makanan.  Basuh permukaan dan peralatan yang digunakan untuk menyediakan makanan dengan bersih.  Hindari serangga, makhluk perosak dan haiwan-haiwan yang lain di kawasan dapur.  Asingkan makanan mentah dengan yang telah dimasak :  Masak makanan dengan sempurna.  Simpan makanan pada suhu yang sesuai.  Pilih jenis makanan yang berkhasiat dan segar.  Gunakan bahan mentah dan air yang bersih.  Jangan tinggalkan makanan pada suhu bilik melebihi 4 jam.  Asingkan daging ayam dan makanan laut yang mentah dengan yang telah dimasak.  Gunakan perkakas seperti pisau dan papan pemotong yang berlainan untuk penyediaan makanan yang belum dimasak.  Simpan makanan yang telah dimasak dan yang mentah di dalam bekas yang berlainan untuk mengelakkan pencemaran silang.
 10. 10. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 10 Nota 3 : Perkakasan Komputer  Merujuk kepada bahagian-bahagian yang membentuk komputer yang lengkap yang juga dikenali sebagai peranti (device).  Perkakasan atau peranti merujuk kepada keseluruhan peralatan fizikal sebuah komputer.  Perisian (software) menyediakan arahan kepada perkakasan untuk melakukan kerja komputer.  Beza perkakasan (hardware) dengan perisian (software) agak kabur, terutama apabila merujuk kepada perisian tegar (firmware).  Perisian tegar merupakan perisian yang dipasang ke dalam perkakasan, ia amat jarang perlu diubah dan oleh itu biasanya disimpan dalam memori baca sahaja (ROM).  Perkakasan komputer ialah sebahagian dari sistem terbenam yang digunakan dalam pemain cakera padat, kenderaan, mesin elektrokardiograf, ketuhar gelombang mikro dan banyak lagi.  Komputer peribadi merupakan perkakas yang paling biasa pada kebanyakan orang, merupakan sebahagian kecil perkakasan komputer.  Komputer peribadi yang tipikal mengandungi komponen perkakasan seperti :  Papan induk (motherboard)  Memori capaian rawak (RAM)  Basic Input/Output System atau BIOS  Unit pemprosesan pusat (CPU) dan kipasnya  Slot bas komputer :  CSI  USB  PCI  PCI-E  HyperTransport  AGP (makin kurang)  ISA, EISA, VLB (tidak digunakan lagi)  Bekalan kuasa komputer datang dari peti yang mengandungi kipas kipas, transformer dan pengawal voltan.  Pengawal storan bagi IDE, SCSI, SATA dan storan lain, yang mengawal cakera liut, cakera keras, CD-ROM dan pemacu lain yang terletak pada papan induk atau kad tambahan.  Pengawal video yang mengeluarkan output untuk monitor komputer boleh disekalikan dengan papan induk atau dipasang pada slot sendiri (PCI, PCI-E atau AGP) dan memerlukan kad grafik.
 11. 11. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 11  Pengawal bas komputer (port selari, bersiri, USB, FireWire) bagi menyambung komputer dengan perkakasan luaran seperti pencetak atau pengimbas.  Media yang boleh ditanggalkan dari komputer :  CD  Penulis CD  Pemacu CD-ROM  DVD  Penulis DVD  Pemacu DVD-RAM  Pemacu DVD-ROM  BD  Perakam BD  Pemacu BD-ROM  Cakera liut (disket)  Pemacu Zip  Kad memori – kecil  Pemacu kilat USB (thumb drive)  Pemacu pita – biasanya untuk sandar/jangka panjang  Storan dalaman  Cakera keras – storan jangka sederhana  Pengawal cakera contohnya RAID  Kad bunyi  Perangkaian untuk menyambung komputer ke internet/komputer lain  Modem – sambungan dail  Kad rangkaian – sambungan DSL atau ke komputer lain  Kad penala TV  Komponen luaran PC yang termasuk dalam kategori perkakasan seperti :  Peranti input  Papan kekunci (teks)
 12. 12. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 12 Nota 4 : Integrasi Nasional  Mengenalpasti, merancang dan menyelaras aktiviti-aktiviti Integrasi Nasional.  Membuat dasar serta merancang strategik pelaksanaan aktiviti yang menggalakan dan mengeratkan hubungan kaum dan agama di kalangan masyarakat.  Membuat dasar dan merancang strategik pelaksanaan aktiviti yang boleh mencegah ketegangan hubungan kaum dan agama di kalangan masyarakat.  Mencegah konflik sesama kaum dan masyarakat antara negeri-negeri.  Menerapkan nilai-nilai kewarganegaraan dan persaudaraan yang tinggi di kalangan masyarakat ke arah pembentukan satu bangsa Malaysia yang bersatu padu.  Menjayakan program bentuk Lawatan Integrasi antara wilayah dan negeri ke arah mempercepatkan lagi proses perpaduan negara.  Bekerjasama dengan Agensi Kerajaan, NGO dan sektor swasta.  Objektif :  Melaksanakan program Integrasi Nasional ke arah mewujudkan sebuah bangsa Malaysia yang bersatu.  Memperkukuhkan kesedaran serta penghayatan cintakan negara dan semangat patriotisme di kalangan rakyat yang berbilang bangsa.  Memelihara, memupuk dan meningkatkan persefahaman beragama dan kebudayaan di kalangan masyarakat Malaysia yang berbilang bangsa.  Teras program  Integrasi Komuniti :  Integrasi Komuniti Sempena Hari Gawai.  Integrasi Komuniti Sempena Hari Malaysia.  Integrasi Komuniti Sempena Pesta Kaamatan.  Integrasi Komuniti Sempena Sambutan Hari Kebangsaan.  Integrasi Komuniti Peringkat Kebangsaan (Sempena Sambutan Minggu Perpaduan).  Integrasi Silang Budaya :  Kem Integrasi Silang Budaya Peringkat Kebangsaan  Integrasi Ilmu :  Integrasi Ilmu Pelajar IPT di Negeri Sabah  Integrasi Ilmu Pelajar IPT di Negeri Sarawak  Integrasi Ilmu Pelajar IPT di Negeri Semenanjung  Integrasi Ilmu Pelajar Cemerlang  Integrasi Wilayah Pemimpin Masyarakat
 13. 13. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 13  Program Kursus Orientasi :  Program Orientasi Pegawai Persekutuan yang Baru Bertugas di Negeri Sabah 2011.  Program Orientasi Pegawai Persekutuan yang baru bertugas di Negeri Sarawak.  Program Orientasi Pegawai Persekutuan yang berasal dari Sabah, Sarawak dan WP Labuan yang baru bertugas di Negeri-negeri di Semenanjung Bil.1.  Program Orientasi Pegawai Persekutuan yang berasal Dari Sabah, Sarawak dan WP Labuan yang baru Bertugas di Negeri-negeri di Semenanjung Bil.2.  Program 1Malaysia :  Kursus 1Malaysia  Bengkel 1Malaysia  Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) Nota 5 : Program Derma Organ  Jika anda mendaftarkan nama anda di Daftar Penderma Organ Nasional, anda akan mengizinkan organ dan tisu anda digunakan untuk transplan selepas anda mati.  Usia muda atau tua boleh mendaftar nama sebagai penderma organ dan tisu.  Mereka yang berusia kurang dari 18 tahun wajib mendapatkan kebenaran ibu bapa atau penjaga dahulu.  Pendermaan organ ialah proses mendermakan bahagian tubuh badan seseorang untuk transplan selepas dia mati.  Transplantasi (pemindahan organ) ialah suatu pembedahan yang melibatkan pertukaran organ atau tisu yang mengalami kegagalan fungsinya dengan organ atau tisu yang berfungsi dengan lebih memuaskan daripada seseorang penderma yang telah mati.  Organ-organ yang boleh didermakan ialah :  Buah pinggang  Jantung  Hati (heper)  Paru-paru  Pankreas  Tisu-tisu yang boleh didermakan ialah :  Mata  Tulang  Kulit  Injap jantung
 14. 14. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 14  Proses perolehan organ dan tisu daripada tubuh seseorang penderma dilakukan apabila kematian telah disahkan oleh 2 orang doktor dengan pengesahan kematian seseorang penderma itu adalah bebas dan tiada kaitan dengan pemindahan organ dan tisu. Nota 6 : Vaksin Human Papilloma Virus (HPV) . . . . . . . . Nota 20 : Portal Kesihatan Malaysia Seksyen A: 50 Contoh Soalan & Jawapan Ini BUKAN SOALAN RAMALAN. Hanya contoh sahaja
 15. 15. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 15 Contoh soalan Peperiksaan Pereka : 1. Apakah cara yang selamat untuk mengelakkan kecederaan semasa bersenam I. Bersenam dengan program senaman kecergasan yang mendapat nasihat doktor. II. Tambah 2 – 3 minit aktiviti senaman anda setiap minggu sehingga mencapat 30 minit. III. Senaman dimulakan dengan selang seli dari 2 – 3 minit, disusuli 2 – 3 minit sepanjang 15 minit. IV. Senaman dimulakan dengan peningkatan secara berperingkat-peringkat untuk minggu tertentu apabila anda semakin cergas. A. I dan II B. I, II dan III C. II, III dan IV D. I, II, III dan IV 2. Bilakah masanya anda perlu berhenti dari bersenam? A. Bila anda berasa penat B. Bila anda sudah bosan C. Bila anda berasa sakit, pening dan tidak selesa D. Bila hari sudah mula panas atau matahari terbenam 3. Pilih kenyataan yang SALAH mengenai senaman A. Untuk penghidap tekanan darah tinggi, berhenti bersenam jika berasa sakit dada, sukar bernafas dan pening. B. Teruskan senaman seperti biasa walau pun rasa sakit melanda kerana ianya hanya seketika sahaja. C. Bagi penghidap diabetes, pakai kasut sarung yang selesa untuk elakkan kecederaan di kaki. D. Jika anda seorang yang obes, kurangkan gerakan agresif yang boleh mencederakan otot. 4. Berikut adalah senarai punca-punca keracunan makanan KECUALI A. Logam berat contohnya tembaga, plumbum dan raksa.
 16. 16. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 16 B. Bakteria atau racun (toksin) bakteria tersebut dan virus. C. Bahan kimia contohnya racun rumpai dan racun serangga. D. Asid askorbik, asid folik, vitamin B12 atau cobalamin. 5. Berikut ialah simpton keracunan makanan KECUALI A. Pening B. Sakit kepala C. Muntah-muntah D. Berpeluh/demam 6. Bagaimanakah makanan boleh menjadi punca kepada keracunan makanan? A. Makanan dimasak tidak sedap B. Makanan dimasak oleh warga asing C. Makanan tidak dimasak dengan baik D. Makanan dimasak oleh tukang masak tidak mahir . . . . . 47. 48. 49. 50. Seksyen C: 200 Contoh Soalan & Jawapan Ini BUKAN SOALAN RAMALAN. Hanya contoh sahaja 1. Saya suka mendayung sampan.
 17. 17. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 17 A. Ya B. Tidak C. Tidak pasti D. Saya tidak mahu tahu mengenainya 2. Saya suka mengajar kanak-kanak mengeja. A. Ya B. Tidak C. Tidak pasti D. Saya tidak mahu tahu mengenainya 3. Saya berminat menjadi perunding pelaburan. A. Ya B. Tidak C. Tidak pasti D. Saya tidak mahu tahu mengenainya 4. Saya berminat menjadi penasihat kewangan. A. Ya B. Tidak C. Tidak pasti D. Saya tidak mahu tahu mengenainya 5. Saya berminat menjadi Penolong Pengarah Persatuan. A. Ya B. Tidak C. Tidak pasti D. Saya tidak mahu tahu mengenainya 6. Saya berminat menjadi pengerusi untuk menubuhkan kelab kesihatan.
 18. 18. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 18 A. Ya B. Tidak C. Tidak pasti D. Saya tidak mahu tahu mengenainya 7. Saya suka membantu menyelesaikan masalah kesihatan kawan. A. Ya B. Tidak C. Tidak pasti D. Saya tidak mahu tahu mengenainya 8. Saya suka menonton perlawanan bola tampar. A. Ya B. Tidak C. Tidak pasti D. Saya tidak mahu tahu mengenainya . . . . . 199. 200.
 19. 19. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 19 Tamat Review Copy Dapatkan Versi Penuh Di : http://jvsecurepay.com/access /294hj/49/order
 20. 20. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 20 CARA PEMBELIAN Langkah 1 : Terus ke laman (http://jvsecurepay.com/access/294hj/49/order) dan anda akan dibawa ke halaman ini.Isikan EMEL ANDA pada bahagian berikut dan klik 'Proceed to Checkout'
 21. 21. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 21 Langkah 2 : Isikan maklumat anda di sini dan pilih mode pembayaran (Bank Tempatan/ Kad Kredit)
 22. 22. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 22 Langkah 3 : Selepas klik ‘PAY NOW’, anda akan di bawa ke laman ini untuk maklumat bank. SIMPAN URL laman ini. Setelah selesai pembayaran, kembali ke laman ini dan isikan BANK PILIHAN anda ketika pembayaran dan KLIK HANTAR. p/s Pastikan anda simpan bukti pembayaran (Slip transaksi/printscreen transaksi)
 23. 23. Peperiksaan Separa Perubatan – Sesi 14 September 2015 Preview Copy Rujukan Peperiksaan Separa Perubatan 23 Langkah 3 : Selesai isi maklumat pembayaran di borang pada STEP 3, anda akan mendapat email dalam tempoh 3-5 minit. Semak email anda. REPLY email tersebut dengan bukti pembayaran dan selepas itu Tim Infokerjaya akan buat semakan dan hantarkan akses dalam tempoh 24 – 48 jam

×