Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Папир

20,830 views

Published on

Published in: Education
 • Follow the link, new dating source: ❤❤❤ http://bit.ly/39mQKz3 ❤❤❤
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Dating for everyone is here: ♥♥♥ http://bit.ly/39mQKz3 ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Папир

 1. 1. Папир
 2. 2.  Када су људи почели да стварају записе, они су најпре цртали мале сличице ствари и појава које су желели да представе. Ови симболи се називају пиктограми.
 3. 3.  Први записи створени на овај начин потичу од Сумераца из старе Месопотамије (данас Ирак). Пре око 4000 година они су развили систем писања зашиљеним штапићима у влажној глини која би, када би се стврднула и осушила, представљала трајни писани запис.
 4. 4. Сумерска пиктограмска таблица
 5. 5. Историјски прегледпроизводње папира Папирус је најранији материјал за писање који се користио у старом Египту. папируса датира из периода око 1100 г.п.н.е.
 6. 6.  Египћани су папирус правили од беле целулозне сржи из стабљике папирусне биљке коју су секли у режњеве. Они су се затим постављали једни до других и пресовали у листове. Затим су се пресовани листови сушили на врелом сунцу Након сушења, по њима се могло писати мастилом.
 7. 7.  Први папир направљен је у Кини око 100. г.п.н.е тако што су биљна влакна, најчешће од памука и лана, потапана у воду како би се направила пулпа.
 8. 8.  Пулпа се затим преко мреже од бамбуса или метала процеђивала од воде остављајући на мрежи танак слој пулпе, који се затим пресовао како би се извукао остатак воде и папир осушио за писање.
 9. 9.  Пергамент је чврсти глатки материјал за писање који се прави од животињске коже и који је назив добио по свом изумитељу (краљ Еуменес II од Пергама (197.г.п.н.е - 158.г.п.н.е).
 10. 10.  Након потапања, кожа се развлачи на великом раму и струже како би се добила глатка површина за писање. Пергамент је у Европи био најзаступљенији материјал за писање док није откривена тајна производње папира око 1200. године.
 11. 11. Страница исписана напергаменту
 12. 12. Савремена производња папира Машинска производња папира почиње од 1840. године, а главна сировина постаје дрво.
 13. 13.  Године 1798,. предрадник Николас Луис Роберт, дошао је на идеју да замени спору ручну манипулацију помоћу сита мањих димензија - покретним ситом,које је омогућило производњу папира у ролнама и битно смањило производне трошкове.
 14. 14. Технологија савременепроизводње папира Основна сировина за производњу папира је целулозни материјал који се добија механичком и хемијском прерадом уситњеног дрвета,старог папира или крпа. Натапањем водом и мешањем,издвајају се биљна влакна у облику густе каше која се назива пулпа.
 15. 15. Папир се разликује по дебљини,тежини, боји и храпавости,што зависиод квалитета биљних влакана,начинањихове обраде,пунила и лепка.
 16. 16.  У зависности од сировине, процес савремене производње папира састоји се од читавог низа механичких (откоравање, сецкање, брушење, млевење, разврставање, прочишћавање, прање итд.) и хемијских процеса (чишћење, кување, бељење итд.) у припреми влакнасте масе.
 17. 17.  Влакнаста маса која се у машини за израду папира обликује у влакнасту траку, пресује, и на посебним загрејаним ваљцима суши и глача.
 18. 18.  Основне сировине у производњи папира су целулоза, везиво и пуниоци. Целулоза се већином добија из дрвета четинара, чија влакна садрже преко 50% целулозе.
 19. 19.  Као пуниоц у производњи папира најчешће се употребљавају глина, каолин, талк,... Пигменти - боје додају се у саму папирну пулпу или каснијим умакањем у раствор боје. Функција пуниоца је попуњавање микроскопски ситних међупростора између целулозних влакана
 20. 20.  У савременој технологији производње папира постоје углавном две фазе: - Прва фаза - производња пулпе Начин прераде зависи од врсте сировина.Уколико се за сировину користе крпе, њих треба пребрати, сортирати по врсти влакна, боји, чистоћи и јачини. Затим "одлазе" у машину за уситњавање, па за испрашивање, и машину за прање, где се деловањем соде,старе крпе ослобађају масноће и прљавштине.
 21. 21. - У другој фази, прерада полуфабриката уфинални продукт - папир - изводи се намашини за производњу папира: ретка кашапулпе доводи се на бесконачну траку одметалног сита, која се полако креће и тресеизмеђу два метална ваљка.
 22. 22. Влакна се код трешења испреплићу,настаје бесконачна трака папира, онадолази још мокра међу ваљке, који из њеистискују воду, остатак воде уклони сеизмеђу бубњева грејаних паром, прошавшиизмеђу цилиндара за хлађење иевентуално кроз уређаје за глачање.
 23. 23. Трака папира излази из машине и уколиконије посреди ротациони папир - реже утабаке. Специјални папири имају и воденизнак, који се добија тако да се на ситапричврсте метални облици (цртежи), којипролазећи кроз посебни систем ваљакаутисну у папир знак. На том месту је папиртањи и прозирнији. Поред глачања, дорадапапира обухвата и евентуалне процесепремазивања и импрегнирања.
 24. 24.  Ручна производња папира Папири се израђују ручно - помоћу правоугаоног дрвеног оквира, са финим металним ситом које је величине и облика будућег листа.
 25. 25. Радник би заграбио одређену количинупапирне пулпе из дрвене каце, лаганотресући и нагињући оквир, равномерно биподелио влакна и изазвао њиховопреплитање.
 26. 26. Већи део воде при том би изцурио крозсито. После тога би мокар лист папираизбацио на филц. Слагао би лист папира налист филца, један на други док не би добиодовољно дебео блок, који би стављао подручну пресу.
 27. 27. Пресовањем би истиснуо још више воде идао папиру равну површину, после чега билистове папира сушио и пеглао.
 28. 28. Описани поступак се у суштини неразликује од традиционалног кинескогпоступка познатог већ у првом веку новеере.
 29. 29. Карактеристика ручног папира су неједнакии истањени рубови, специфична структура,која зависи од врсте сита на којем сепапирна каша цедила.
 30. 30. Папир намењен писању умакао се накрају у раствор туткала и стипсе ради мањеупојности. Сушен је и ручно пеглан.
 31. 31. "Модерна ручна производња" специјалноквалитетних папира представља унеколикомодернизовану верзију - папирна пулпа утом случају не долази на бесконачно ситовећ се цеди у ситима одговарајућегформата и структуре те тако задржава свеквалитете класичног ручног папира.
 32. 32. Литература http://reantica.org/html/ninadimic.html#tehnologija Интернет Техничко и информатичко образовање- С.Попов,М.Петровић

×