Ontstaan stad

401 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
401
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
67
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ontstaan stad

 1. 1. Middeleeuwse stedenHoe ontstaat een stad?Klik met de muis als je verder wilt gaan
 2. 2. Onstaan van dorpenHuizen werden gebouwd op geschikteplaatsen, bijvoorbeeld:• Bij een kruispunt van wegen• Aan een rivier• Bij een berg• Op een open plek in het bos
 3. 3. Mensen gingen dicht bij elkaar wonenvoor de veiligheid. Zij konden zich danbeter beschermen tegen gevaren.Bijvoorbeeld tegen wilde dieren entegen rovers of dieven.
 4. 4. Steeds worden er huizen bijgebouwd en langzaam ontstaat er een dorp.• De eerste huizen werden van hout gemaakt. Hout vind je overal, en het is makkelijk tebewerken. Pas veel later werden er huizen van steen gemaakt. Omdat er voor een huisveel hout nodig is bouwden ze de huizen ook op een plek waar genoeg hout te kappenwas.
 5. 5. PalissadeEen palissade is een muur van hout, die om een dorp werd gebouwd• Een palissade zorgt voor extrabescherming voor de huizen en demensen.• Als er dieven kwamen dan blevenalle mensen binnen de palissade.Ze deden de poort op slot kondenvanaf de palissade de dieven in degaten houden. Soms schoten ze erzelfs pijlen vanaf om de dievenweg te jagen.• Je moest met erg veel mensen zijnom een palissade te kunnenbouwenOp dit plaatje zijn de boeren een palissade aan het bouwen
 6. 6. Voor extra veiligheid werd er vaak nog een gracht gegraven en een hogetoren gebouwd. Je had dan een goed uitzicht op de omgeving.De vrouwen en kinderen schuilden hierin, als de mannen aan het vechtenwaren.Een ophaalbrug was ook een verdedigingsmiddel.
 7. 7. In de vroege middeleeuwen konden alleen de hele rijke mensen een huisvan steen laten maken. Een koning had natuurlijk geld genoeg en liet eenmooi kasteel bouwen. Ook de kerk had genoeg geld. Zij lieten dan ookkloosters en kerken van steen bouwen.Er gingen veel mensen in de buurt van een kasteel of klooster wonen voor deveiligheid. In geval van nood konden de mensen schuilen bij het kasteel ofklooster. De kasteelheer zorgde voor de bescherming, Hij hadden goede wapensen ridders die ermee om konden gaan. De arme mensen moesten voor dezebescherming wel betalen. Dit heet Pachtgeld.
 8. 8. Omdat veel mensen dit niet konden betalen gaven ze hun grond aan dekasteelheer en werden ze horige. Ze moesten dan een deel van hun oogstafstaan aan de kasteelheer in ruil voor bescherming.Ook moesten ze hetland van de heer bewerken. In elk dorp of stad kwam dan een ridder tewonen die de mensen hielp om het dorp te beschermen.De horige: iemand die niet vrij was om te doen wat hij of zij wilde
 9. 9. StedenEr kwamen steeds meer mensen in dedorpen wonen. Dorpen die goedbeschermd werden, groeiden hetsnelst.Ze groeiden en groeiden en langzaamwerd het een stad.Met het kasteel alsbelangrijkste gebouw van de stad.De kasteelheer verdiende steeds meergeld met zijn stad en kon daarom ookbetere verdediging bouwen om zijnstad te beschermen.
 10. 10. StedenEr kwamen steeds meer mensen in dedorpen wonen. Dorpen die goedbeschermd werden, groeiden hetsnelst.Ze groeiden en groeiden en langzaamwerd het een stad.Met het kasteel alsbelangrijkste gebouw van de stad.De kasteelheer verdiende steeds meergeld met zijn stad en kon daarom ookbetere verdediging bouwen om zijnstad te beschermen.

×