Successfully reported this slideshow.

Η γη είναι στα χέρια σου

1

Share

Loading in …3
×
1 of 43
1 of 43

Η γη είναι στα χέρια σου

1

Share

Description

ΔΡΑΣΕΙΣ 2ου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΡΟΔΟΥ

Transcript

 1. 1. «Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ» Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και της Περιβαλλοντικής Δράσης «Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ» σας παραθέτουμε τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα και στην ανακύκλωση.
 2. 2. Η σχολική μας μονάδα συμμετέχοντας καθολικά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης των Απορριμμάτων» εφαρμόζοντας την αρχή των “3R” (“reduce, reuse, recycle”) δηλαδή «μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση» και υιοθετώντας τον στόχο να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους μαθητές σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και να τους ενθαρρύνει να κάνουν θετικές επιλογές πέρασε σε μία σειρά δράσεων.
 3. 3. Συγκεκριμένα αφού σχεδιάσαμε και συνδέσαμε το αναλυτικό μας πρόγραμμα με τις δράσεις για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης των Απορριμμάτων» εμπλέξαμε όλη τη σχολική κοινότητα, καθώς και την τοπική κοινωνία. Περάσαμε στον καθαρισμό της παραλίας του Ενυδρείου του και του περιβάλλοντος χώρου. Κατόπιν τα απορρίμματα μας τα διαχειριστήκαμε ως εξής:
 4. 4. Τα μπουκάλια (πλαστικά ,γυάλινα και μεταλλικά ) τα πήγαμε στο μηχάνημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης παρουσία του Δημάρχου Ρόδου και της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσία , όπου μας δόθηκαν και έπαινοι για την συμμετοχή του σχολείου μας για την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα Δημοτικά Σχολεία.
 5. 5. Προσκαλέσαμε στο σχολείο τον κύριο Μαστόρου, γεωπόνο , με του οποίου την καθοδήγηση τα λάστιχα από αυτοκίνητα πριν γίνουν σκουπίδια τα επαναχρησιμοποιήσαμε και φτιάξαμε παρτέρια σε γωνιές της αυλής μας.
 6. 6. Με τον ίδιο τρόπο διαχειριστήκαμε και κάποιες παλέτες .
 7. 7. Με τα καπάκια των μπουκαλιών δημιουργήσαμε κατασκευές , παιχνίδια και κολάζ.... Μετά από σύντομη εισαγωγή για τα ζώα υπό εξαφάνιση και ειδικά των ζώων του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τα παιδιά κατασκεύασαν σε ομάδες, χρησιμοποιώντας πλαστικά καπάκια, χαρτόνια και μπογιές, δύο έργα δελφινιού και χελώνας.
 8. 8. Οι μαθητές με αφορμή την 4η Οκτωβρίου , μέρα αφιερωμένη στην προστασία των ζώων ασχολήθηκαν με τους αγαπημένους φίλους τους τα ζώα . Αφού μελέτησαν τις οικογένειες τους ( θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, ψάρια, έντομα ),τα μέρη ενός ζώου και πώς να τα φροντίζουν συνέχισαν με τα απειλούμενα ζώα. Έτσι αφού χωρίστηκαν σε ομάδες ασχολήθηκαν με διαφορετικά ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση .
 9. 9. Σε χρωματιστά χαρτόνια με μπογιές και ζωγραφιές καθώς και φωτογραφίες περιέγραψαν τη φάλαινα μονάχους –μονάχους, τη χελώνα καρέτα-καρέτα, τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο, το γκιζάνι και στην ομαδική τους παρουσίαση παρουσίασαν τους κινδύνους που τα απειλούν . Μετά από την παρουσίαση όλων των ομάδων κατέληξαν στο συμπέρασμα πως: « Ο άνθρωπος ευθύνεται τόσο για την εξαφάνισή τους όσο και την προστασία τους !»
 10. 10. Ένα μέρος από τα πλαστικά καπάκια τα διαθέσαμε στον Ερυθρό Σταυρό για φιλανθρωπικό σκοπό .
 11. 11. Επίσης κάποια πλαστικά μπουκάλια πριν γίνουν απορρίμματα τα επαναχρησιμοποιήσαμε και φτιάξαμε μπουκέτα λουλουδιών με τα οποία διακοσμήσαμε τον σχολικό χώρο.
 12. 12. Κατασκευάσαμε παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά!
 13. 13. Δημιουργήσαμε τις μηχανές του μέλλοντος
 14. 14. Φτιάξαμε και μουσικά όργανα
 15. 15. Μάλιστα με κάποια από αυτά τρεις μαθητές έλαβαν μέρος στο 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα : «Η μουσική των παλιών μετάλλων» «ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΡΤΑΡΙ»
 16. 16. Drums
 17. 17. Στείλαμε το μήνυμά μας δημιουργώντας αφίσα με θέμα : απορρίμματα και ανακύκλωση.
 18. 18. Το σχολείο μας στο πλαίσιο της εκστρατείας λιγότερα σκουπίδια Litter Less 2015-16 πραγματοποίησε κοινή περιβαλλοντική δράση καθαρισμού στις 11 Μαρτίου με το αντίστοιχο σχολείο του Αποστόλου Λουκά από τη Λευκωσία της Κύπρου .
 19. 19. Στο πλαίσιο του δικτύου Μικροί Δημοσιογράφοι οι μαθητές της Δ΄ τάξης αρθρογράφησαν για περιβαλλοντικά προβλήματα που εντόπισαν στις παραλίες του νησιού της Ρόδου. Τα άρθρα τους δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο καθώς και ένα από αυτά είναι υποψήφιο για βραβείο από το διεθνές δίκτυο μεταξύ τεσσάρων.
 20. 20. Αγαπάω τον πλανήτη μου και τον προσέχω … Είναι Κυριακή απόγευμα και κάνω μια βόλτα με τους γονείς μου στην παραλία. Είναι όλα πάρα πολύ ωραία, τα κύματα της θάλασσας η αμμουδιά και τα φυτά. Είμαι χαρούμενος, είναι όλα τέλεια ή μήπως όχι; Μάλλον όχι. Βλέπω ένα τεράστιο νάιλον να αγκαλιάζει ένα φυτό. Μπορεί να αναπνεύσει; Άραγε , πώς αισθάνεται το φυτό; Βλέπω πολλά χαρτάκια και νάιλον σακούλες στο χορτάρι. Όλα αυτά χαλάνε την ομορφιά του τοπίου και σίγουρα θα ενοχλούν τα φυτά. Ευτυχώς που η αμμουδιά είναι καθαρή σκέφτηκα και πάτησα στα βότσαλα για να δω τα κύματα από κοντά. Και εδώ σκουπίδια, μόνο που είναι μικρά και δε φαίνονται από μακριά. Είναι αποτσίγαρα. Πάω προς τα κύματα. Φυσάει λίγο αεράκι και βλέπω μια σακούλα σκουπιδιών να πετάει και να πηγαίνει μέσα στην θάλασσα. Άραγε ,τι θα συμβεί; Λες να εγκλωβιστεί κανένα ψαράκι μέσα στην σακούλα ή κανένα χελωνάκι; Τα καημένα θα ψοφήσουν ή μπορεί και να γλιτώσουν. Δεν θέλω να συμβεί κάτι κακό στα φυτά, στα ψαράκια ή στα χελωνάκια. Δεν θέλω να συμβεί τίποτα κακό σε κανένα. Τι μπορώ να κάνω για αυτό; Το μόνο που μπορώ είναι να σας παρακαλέσω να μην πετάτε τα σκουπίδια σας στον δρόμο και στις παραλίες. Κάντε ότι κάνετε στο σπίτι σας. Πετάξτε τα σκουπίδια σας στους κάδους των σκουπιδιών. Θα κάνω κι εγώ το ίδιο. Να, τώρα κιόλας θα μαζέψω όσα σκουπίδια μπορώ, τέλος η βόλτα. Είμαι όμως ακόμα πιο χαρούμενος γιατί νιώθω ότι βοήθησα κάπως να διατηρηθεί καθαρή η πόλη μας, η θάλασσα μας και κανένα ψαράκι ή ζωάκι της θάλασσας να μην πάθει κακό.
 21. 21. Ρύπανση στις ακτές της ρόδου; ουτοπία ή πραγματικότητα; Η ρύπανση των ακτών είναι μία άσχημη εικόνα στην όμορφη θάλασσα της Ρόδου. Τα περισσότερα σκουπίδια είναι πλαστικές σακούλες και μπουκάλια. Την καλοκαιρινή περίοδο λόγω του τουρισμού οι παραλίες καθαρίζονται πιο συχνά. Τώρα το χειμώνα όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Τα σκουπίδια που βρίσκονται στη θάλασσα εκτός του ότι κάνουν κακό στους ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς, στο τέλος του ταξιδιού τους καταλήγουν σε κάποια ακτή. Το πλαστικό σαν υλικό δεν αλλοιώνεται στο πέρασμα των χρόνων. Την ευθύνη της ρύπανσης, των ακτών και των θαλασσών την έχει ο άνθρωπος, όμως πρέπει να έχει την ευθύνη και για την προστασία. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα σκουπίδια μας στις παραλίες. Γι’ αυτό αν βοηθήσουμε όλοι μαζί μπορούμε να ομορφύνουμε τις θάλασσες και τις ακτές
 22. 22. Οι μαθητές της Α και Δ τάξης περιέγραψαν την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει και το θαλάσσιο οικοσύστημα με το δικό τους μοναδικό τρόπο.
 23. 23. Τα ψάρια που ζουν στη θάλασσα µολύνονται από τις χηµικές ουσίες που πετάµε µέσα στο νερό. Αν ζήσουν τα ψάρια, θα τα φάνε άλλα ζώα, που µε τη σειρά τους θα δηλητηριαστούν και αυτά. Τέλος ο άνθρωπος, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, τρέφεται µε µολυσµένα προϊόντα.
 24. 24. Γι΄ αυτό ελάτε να κάνουμε μία ειρηνική επανάσταση για να προστατεύουμε το περιβάλλον μας..
 25. 25. Επίσης δημιουργήσαμε ένα νέο video clip για το τραγούδι : << Μπες στο κλίμα>>
 26. 26. Φτιάξαμε κομπόστ καλέσαμε στο σχολείο μας τον κύριο Κωνσταντίνο Ζαγκότση, πατέρα μαθητή της Ε' τάξης για να μας δείξει στην πράξη πως γίνεται.
 27. 27. 35 Τα «σύνεργά» μας Λίγο χώμα Ξερά κλαδιά και φύλλα Φλούδες από φρούτα και λαχανικά Λίγο νερό
 28. 28. 36 Στο τέλος συμφωνήσαμε να φέρνουμε όλοι από το σπίτι μας κάθε Δευτέρα φυσικά απορρίμματα όπως: Φλούδες από φρούτα και λαχανικά Σακουλάκια τσαγιού Καφέ φίλτρου Τσόφλια από αυγό Ξερά Φύλλα Μικρά κλαδιά Χαρτί σε κομματάκια
 29. 29. Επιστολή προς το δήμαρχο Ρόδου Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε Ρόδου. Εμείς οι μαθητές της Δ΄ τάξης σας γράφουμε αυτή την επιστολή για να σας στείλουμε μήνυμα SOS για το περιβάλλον του νησιού μας. Η μόλυνση του περιβάλλοντός μας είναι ανεξέλεγκτη. Η τάξη μας επισκέφτηκε την κοντινότερη παραλία της πόλης, στην περιοχή του Ενυδρείου και διαπίστωσε μια πολύ άσχημη εικόνα. Η αμμουδιά ήταν γεμάτη με σκουπίδια όπως πλαστικά μπουκάλια, κουτιά αναψυκτικών, σπασμένα γυαλιά αλλά και πλαστικές σακούλες. Πολλά από αυτά δε διαλύονται εύκολα, ενώ προκαλούν τραυματισμούς σε εμάς και ίσως το θάνατο σε πολλά ζώα της θάλασσας. Επιπλέον οι θάλασσες μολύνονται συνέχεια από τα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο και τα καράβια που βγάζουν πολύ καπνό από τα φουγάρα τους. Σας παρακαλούμε πολύ να ελέγχετε τα καράβια προτού φύγουν και τα φίλτρα που βάζουν στα φουγάρα τους, ώστε να μη μολύνουν την ατμόσφαιρα
 30. 30. Ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρήσαμε είναι ότι στην πόλη τα αυτοκίνητα με τις εξατμίσεις τους ρυπαίνουν τόσο πολύ το περιβάλλον που σύντομα δε θα έχουμε καθαρό αέρα και θα μεγαλώσει η τρύπα του όζοντος. Προτείνουμε αντί για βενζίνη να κινούνται με τον ήλιο κάτι που γίνεται σε άλλες χώρες με τα ηλιακά αυτοκίνητα. Η μετακίνηση μπορεί να γίνεται και με ποδήλατα αλλά και με περπάτημα. Μια άλλη ιδέα είναι να βάλετε μικρά πουλμανάκια να μεταφέρουν τους κατοίκους Σας παρακαλούμε να φτιάξετε περισσότερους κάδους ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Επίσης όταν τα σκυλιά κάνουν την ανάγκη τους πρέπει οι ιδιοκτήτες να τα μαζεύουν με ειδικές σακούλες. Δεν πρέπει να ανάβουμε φωτιές στα δάση, γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς ούτε να κόβουμε τα δέντρα. Γιατί έτσι τα ζώα δε θα έχουν που να μείνουν και χάνεται ένα κομμάτι οξυγόνου. Μπορείτε να βάλετε πινακίδες που θα γράφουν “σταματήστε να βάζετε φωτιές στα δάση. Όπως είδατε έχουμε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και σας προτείνουμε τα παρακάτω. Αρχικά να μεγαλώσετε την ομάδα που προστατεύει τα δάση, να μπουν περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων ο Δήμος μας να ενημερώσει τον κόσμο για τη σοβαρότητα του προβλήματος και τέλος οι εθελοντικές οργανώσεις να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες.
 31. 31. Και προς το τέλος της σχολικής χρονιάς συμμετείχαμε ξανά σε καθαρισμό της παραλίας στο Ενυδρείο και στην Κάμμειρο Σκάλα με αφορμή την εκστρατεία : « Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2016 » και την Ευρωπαϊκή ημέρα καθαρισμού της HELMEPA
 32. 32. Πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 12-5-2016, ύστερα από μια αφόρμηση που δόθηκε, οι μαθητές ζωγράφισαν και έγραψαν κάποια λέξη ή μήνυμα που σχετιζόταν με το θέμα μας. Έτσι δημιουργήσαμε μια όμορφη αφίσα την οποία στολίσαμε στην τάξη μας και στους χώρους της Ακαδημίας. Την επόμενη μέρα, εφοδιασμένοι με γάντια μιας χρήσης, σακούλες απορριμμάτων, αντισηπτικό και την αφίσα μας επισκεφτήκαμε το Ενυδρείο της Ρόδου. Είδαμε τους χώρους του μουσείου και στη συνέχεια λάβαμε δράση. Αρχίσαμε να μαζεύουμε απορρίμματα όπως πλαστικές, γυάλινες, μεταλλικές, χάρτινες συσκευασίες, καπάκια, κομμάτια ξύλου κ. α. Όλα αυτά τα καταγράψαμε σε ειδικά φυλλάδια που μας είχαν αποσταλεί, τα αφήσαμε για ανακύκλωση και επιστρέψαμε στο σχολείο μας ικανοποιημένοι από τη δράση μας.
 33. 33. Οι παραπάνω δράσεις υποδηλώνουν πως οι μαθητές μας έχουν διαμορφώσει στάσεις και δεξιότητες και έχουν καλλιεργήσει αξίες προκειμένου να αναλάβουν δράσεις ως «ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ».

Description

ΔΡΑΣΕΙΣ 2ου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΡΟΔΟΥ

Transcript

 1. 1. «Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ» Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και της Περιβαλλοντικής Δράσης «Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ» σας παραθέτουμε τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα και στην ανακύκλωση.
 2. 2. Η σχολική μας μονάδα συμμετέχοντας καθολικά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης των Απορριμμάτων» εφαρμόζοντας την αρχή των “3R” (“reduce, reuse, recycle”) δηλαδή «μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση» και υιοθετώντας τον στόχο να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους μαθητές σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και να τους ενθαρρύνει να κάνουν θετικές επιλογές πέρασε σε μία σειρά δράσεων.
 3. 3. Συγκεκριμένα αφού σχεδιάσαμε και συνδέσαμε το αναλυτικό μας πρόγραμμα με τις δράσεις για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης των Απορριμμάτων» εμπλέξαμε όλη τη σχολική κοινότητα, καθώς και την τοπική κοινωνία. Περάσαμε στον καθαρισμό της παραλίας του Ενυδρείου του και του περιβάλλοντος χώρου. Κατόπιν τα απορρίμματα μας τα διαχειριστήκαμε ως εξής:
 4. 4. Τα μπουκάλια (πλαστικά ,γυάλινα και μεταλλικά ) τα πήγαμε στο μηχάνημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης παρουσία του Δημάρχου Ρόδου και της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσία , όπου μας δόθηκαν και έπαινοι για την συμμετοχή του σχολείου μας για την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα Δημοτικά Σχολεία.
 5. 5. Προσκαλέσαμε στο σχολείο τον κύριο Μαστόρου, γεωπόνο , με του οποίου την καθοδήγηση τα λάστιχα από αυτοκίνητα πριν γίνουν σκουπίδια τα επαναχρησιμοποιήσαμε και φτιάξαμε παρτέρια σε γωνιές της αυλής μας.
 6. 6. Με τον ίδιο τρόπο διαχειριστήκαμε και κάποιες παλέτες .
 7. 7. Με τα καπάκια των μπουκαλιών δημιουργήσαμε κατασκευές , παιχνίδια και κολάζ.... Μετά από σύντομη εισαγωγή για τα ζώα υπό εξαφάνιση και ειδικά των ζώων του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τα παιδιά κατασκεύασαν σε ομάδες, χρησιμοποιώντας πλαστικά καπάκια, χαρτόνια και μπογιές, δύο έργα δελφινιού και χελώνας.
 8. 8. Οι μαθητές με αφορμή την 4η Οκτωβρίου , μέρα αφιερωμένη στην προστασία των ζώων ασχολήθηκαν με τους αγαπημένους φίλους τους τα ζώα . Αφού μελέτησαν τις οικογένειες τους ( θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, ψάρια, έντομα ),τα μέρη ενός ζώου και πώς να τα φροντίζουν συνέχισαν με τα απειλούμενα ζώα. Έτσι αφού χωρίστηκαν σε ομάδες ασχολήθηκαν με διαφορετικά ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση .
 9. 9. Σε χρωματιστά χαρτόνια με μπογιές και ζωγραφιές καθώς και φωτογραφίες περιέγραψαν τη φάλαινα μονάχους –μονάχους, τη χελώνα καρέτα-καρέτα, τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο, το γκιζάνι και στην ομαδική τους παρουσίαση παρουσίασαν τους κινδύνους που τα απειλούν . Μετά από την παρουσίαση όλων των ομάδων κατέληξαν στο συμπέρασμα πως: « Ο άνθρωπος ευθύνεται τόσο για την εξαφάνισή τους όσο και την προστασία τους !»
 10. 10. Ένα μέρος από τα πλαστικά καπάκια τα διαθέσαμε στον Ερυθρό Σταυρό για φιλανθρωπικό σκοπό .
 11. 11. Επίσης κάποια πλαστικά μπουκάλια πριν γίνουν απορρίμματα τα επαναχρησιμοποιήσαμε και φτιάξαμε μπουκέτα λουλουδιών με τα οποία διακοσμήσαμε τον σχολικό χώρο.
 12. 12. Κατασκευάσαμε παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά!
 13. 13. Δημιουργήσαμε τις μηχανές του μέλλοντος
 14. 14. Φτιάξαμε και μουσικά όργανα
 15. 15. Μάλιστα με κάποια από αυτά τρεις μαθητές έλαβαν μέρος στο 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα : «Η μουσική των παλιών μετάλλων» «ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΡΤΑΡΙ»
 16. 16. Drums
 17. 17. Στείλαμε το μήνυμά μας δημιουργώντας αφίσα με θέμα : απορρίμματα και ανακύκλωση.
 18. 18. Το σχολείο μας στο πλαίσιο της εκστρατείας λιγότερα σκουπίδια Litter Less 2015-16 πραγματοποίησε κοινή περιβαλλοντική δράση καθαρισμού στις 11 Μαρτίου με το αντίστοιχο σχολείο του Αποστόλου Λουκά από τη Λευκωσία της Κύπρου .
 19. 19. Στο πλαίσιο του δικτύου Μικροί Δημοσιογράφοι οι μαθητές της Δ΄ τάξης αρθρογράφησαν για περιβαλλοντικά προβλήματα που εντόπισαν στις παραλίες του νησιού της Ρόδου. Τα άρθρα τους δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο καθώς και ένα από αυτά είναι υποψήφιο για βραβείο από το διεθνές δίκτυο μεταξύ τεσσάρων.
 20. 20. Αγαπάω τον πλανήτη μου και τον προσέχω … Είναι Κυριακή απόγευμα και κάνω μια βόλτα με τους γονείς μου στην παραλία. Είναι όλα πάρα πολύ ωραία, τα κύματα της θάλασσας η αμμουδιά και τα φυτά. Είμαι χαρούμενος, είναι όλα τέλεια ή μήπως όχι; Μάλλον όχι. Βλέπω ένα τεράστιο νάιλον να αγκαλιάζει ένα φυτό. Μπορεί να αναπνεύσει; Άραγε , πώς αισθάνεται το φυτό; Βλέπω πολλά χαρτάκια και νάιλον σακούλες στο χορτάρι. Όλα αυτά χαλάνε την ομορφιά του τοπίου και σίγουρα θα ενοχλούν τα φυτά. Ευτυχώς που η αμμουδιά είναι καθαρή σκέφτηκα και πάτησα στα βότσαλα για να δω τα κύματα από κοντά. Και εδώ σκουπίδια, μόνο που είναι μικρά και δε φαίνονται από μακριά. Είναι αποτσίγαρα. Πάω προς τα κύματα. Φυσάει λίγο αεράκι και βλέπω μια σακούλα σκουπιδιών να πετάει και να πηγαίνει μέσα στην θάλασσα. Άραγε ,τι θα συμβεί; Λες να εγκλωβιστεί κανένα ψαράκι μέσα στην σακούλα ή κανένα χελωνάκι; Τα καημένα θα ψοφήσουν ή μπορεί και να γλιτώσουν. Δεν θέλω να συμβεί κάτι κακό στα φυτά, στα ψαράκια ή στα χελωνάκια. Δεν θέλω να συμβεί τίποτα κακό σε κανένα. Τι μπορώ να κάνω για αυτό; Το μόνο που μπορώ είναι να σας παρακαλέσω να μην πετάτε τα σκουπίδια σας στον δρόμο και στις παραλίες. Κάντε ότι κάνετε στο σπίτι σας. Πετάξτε τα σκουπίδια σας στους κάδους των σκουπιδιών. Θα κάνω κι εγώ το ίδιο. Να, τώρα κιόλας θα μαζέψω όσα σκουπίδια μπορώ, τέλος η βόλτα. Είμαι όμως ακόμα πιο χαρούμενος γιατί νιώθω ότι βοήθησα κάπως να διατηρηθεί καθαρή η πόλη μας, η θάλασσα μας και κανένα ψαράκι ή ζωάκι της θάλασσας να μην πάθει κακό.
 21. 21. Ρύπανση στις ακτές της ρόδου; ουτοπία ή πραγματικότητα; Η ρύπανση των ακτών είναι μία άσχημη εικόνα στην όμορφη θάλασσα της Ρόδου. Τα περισσότερα σκουπίδια είναι πλαστικές σακούλες και μπουκάλια. Την καλοκαιρινή περίοδο λόγω του τουρισμού οι παραλίες καθαρίζονται πιο συχνά. Τώρα το χειμώνα όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Τα σκουπίδια που βρίσκονται στη θάλασσα εκτός του ότι κάνουν κακό στους ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς, στο τέλος του ταξιδιού τους καταλήγουν σε κάποια ακτή. Το πλαστικό σαν υλικό δεν αλλοιώνεται στο πέρασμα των χρόνων. Την ευθύνη της ρύπανσης, των ακτών και των θαλασσών την έχει ο άνθρωπος, όμως πρέπει να έχει την ευθύνη και για την προστασία. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα σκουπίδια μας στις παραλίες. Γι’ αυτό αν βοηθήσουμε όλοι μαζί μπορούμε να ομορφύνουμε τις θάλασσες και τις ακτές
 22. 22. Οι μαθητές της Α και Δ τάξης περιέγραψαν την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει και το θαλάσσιο οικοσύστημα με το δικό τους μοναδικό τρόπο.
 23. 23. Τα ψάρια που ζουν στη θάλασσα µολύνονται από τις χηµικές ουσίες που πετάµε µέσα στο νερό. Αν ζήσουν τα ψάρια, θα τα φάνε άλλα ζώα, που µε τη σειρά τους θα δηλητηριαστούν και αυτά. Τέλος ο άνθρωπος, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, τρέφεται µε µολυσµένα προϊόντα.
 24. 24. Γι΄ αυτό ελάτε να κάνουμε μία ειρηνική επανάσταση για να προστατεύουμε το περιβάλλον μας..
 25. 25. Επίσης δημιουργήσαμε ένα νέο video clip για το τραγούδι : << Μπες στο κλίμα>>
 26. 26. Φτιάξαμε κομπόστ καλέσαμε στο σχολείο μας τον κύριο Κωνσταντίνο Ζαγκότση, πατέρα μαθητή της Ε' τάξης για να μας δείξει στην πράξη πως γίνεται.
 27. 27. 35 Τα «σύνεργά» μας Λίγο χώμα Ξερά κλαδιά και φύλλα Φλούδες από φρούτα και λαχανικά Λίγο νερό
 28. 28. 36 Στο τέλος συμφωνήσαμε να φέρνουμε όλοι από το σπίτι μας κάθε Δευτέρα φυσικά απορρίμματα όπως: Φλούδες από φρούτα και λαχανικά Σακουλάκια τσαγιού Καφέ φίλτρου Τσόφλια από αυγό Ξερά Φύλλα Μικρά κλαδιά Χαρτί σε κομματάκια
 29. 29. Επιστολή προς το δήμαρχο Ρόδου Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε Ρόδου. Εμείς οι μαθητές της Δ΄ τάξης σας γράφουμε αυτή την επιστολή για να σας στείλουμε μήνυμα SOS για το περιβάλλον του νησιού μας. Η μόλυνση του περιβάλλοντός μας είναι ανεξέλεγκτη. Η τάξη μας επισκέφτηκε την κοντινότερη παραλία της πόλης, στην περιοχή του Ενυδρείου και διαπίστωσε μια πολύ άσχημη εικόνα. Η αμμουδιά ήταν γεμάτη με σκουπίδια όπως πλαστικά μπουκάλια, κουτιά αναψυκτικών, σπασμένα γυαλιά αλλά και πλαστικές σακούλες. Πολλά από αυτά δε διαλύονται εύκολα, ενώ προκαλούν τραυματισμούς σε εμάς και ίσως το θάνατο σε πολλά ζώα της θάλασσας. Επιπλέον οι θάλασσες μολύνονται συνέχεια από τα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο και τα καράβια που βγάζουν πολύ καπνό από τα φουγάρα τους. Σας παρακαλούμε πολύ να ελέγχετε τα καράβια προτού φύγουν και τα φίλτρα που βάζουν στα φουγάρα τους, ώστε να μη μολύνουν την ατμόσφαιρα
 30. 30. Ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρήσαμε είναι ότι στην πόλη τα αυτοκίνητα με τις εξατμίσεις τους ρυπαίνουν τόσο πολύ το περιβάλλον που σύντομα δε θα έχουμε καθαρό αέρα και θα μεγαλώσει η τρύπα του όζοντος. Προτείνουμε αντί για βενζίνη να κινούνται με τον ήλιο κάτι που γίνεται σε άλλες χώρες με τα ηλιακά αυτοκίνητα. Η μετακίνηση μπορεί να γίνεται και με ποδήλατα αλλά και με περπάτημα. Μια άλλη ιδέα είναι να βάλετε μικρά πουλμανάκια να μεταφέρουν τους κατοίκους Σας παρακαλούμε να φτιάξετε περισσότερους κάδους ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Επίσης όταν τα σκυλιά κάνουν την ανάγκη τους πρέπει οι ιδιοκτήτες να τα μαζεύουν με ειδικές σακούλες. Δεν πρέπει να ανάβουμε φωτιές στα δάση, γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς ούτε να κόβουμε τα δέντρα. Γιατί έτσι τα ζώα δε θα έχουν που να μείνουν και χάνεται ένα κομμάτι οξυγόνου. Μπορείτε να βάλετε πινακίδες που θα γράφουν “σταματήστε να βάζετε φωτιές στα δάση. Όπως είδατε έχουμε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και σας προτείνουμε τα παρακάτω. Αρχικά να μεγαλώσετε την ομάδα που προστατεύει τα δάση, να μπουν περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων ο Δήμος μας να ενημερώσει τον κόσμο για τη σοβαρότητα του προβλήματος και τέλος οι εθελοντικές οργανώσεις να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες.
 31. 31. Και προς το τέλος της σχολικής χρονιάς συμμετείχαμε ξανά σε καθαρισμό της παραλίας στο Ενυδρείο και στην Κάμμειρο Σκάλα με αφορμή την εκστρατεία : « Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2016 » και την Ευρωπαϊκή ημέρα καθαρισμού της HELMEPA
 32. 32. Πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 12-5-2016, ύστερα από μια αφόρμηση που δόθηκε, οι μαθητές ζωγράφισαν και έγραψαν κάποια λέξη ή μήνυμα που σχετιζόταν με το θέμα μας. Έτσι δημιουργήσαμε μια όμορφη αφίσα την οποία στολίσαμε στην τάξη μας και στους χώρους της Ακαδημίας. Την επόμενη μέρα, εφοδιασμένοι με γάντια μιας χρήσης, σακούλες απορριμμάτων, αντισηπτικό και την αφίσα μας επισκεφτήκαμε το Ενυδρείο της Ρόδου. Είδαμε τους χώρους του μουσείου και στη συνέχεια λάβαμε δράση. Αρχίσαμε να μαζεύουμε απορρίμματα όπως πλαστικές, γυάλινες, μεταλλικές, χάρτινες συσκευασίες, καπάκια, κομμάτια ξύλου κ. α. Όλα αυτά τα καταγράψαμε σε ειδικά φυλλάδια που μας είχαν αποσταλεί, τα αφήσαμε για ανακύκλωση και επιστρέψαμε στο σχολείο μας ικανοποιημένοι από τη δράση μας.
 33. 33. Οι παραπάνω δράσεις υποδηλώνουν πως οι μαθητές μας έχουν διαμορφώσει στάσεις και δεξιότητες και έχουν καλλιεργήσει αξίες προκειμένου να αναλάβουν δράσεις ως «ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ».

More Related Content

Slideshows for you

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

×