Successfully reported this slideshow.

Forest

1

Share

1 of 32
1 of 32

More Related Content

Related Books

Free with a 14 day trial from Scribd

See all

Forest

 1. 1. Δράσεις συμμετοχής στο δίκτυο «Μαθαίνω για τα δάση»για το σχολικό έτος 2014-2015 •Συντονίστρια Δικτύων: Μαντικού Τίνα-Σταματία, ΠΕ70 •Υπεύθυνη εκπαιδευτικός δικτύου: Τσαμπίκα Αργυρού Π.Ε 70 •Συμμετοχή :Όλοι οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου ΠΕ70 Δ α σ ο λ ο γ ώ ν τ α ς . . .
 2. 2. Οι μαθητές μετά από συζήτηση με τη δασκάλα και τους συμμαθητές τους θέτουν τους άξονες γύρω από τους οποίους θέλουν να κινηθούν και τα ερευνητικά ερωτήματα.
 3. 3. Οι μαθητές χωρίζονται σε 4 μεικτές ομάδες και αφού αναζητήσουν τις απαραίτητες πληροφορίες, αναλαμβάνουν να φτιάξουν αφίσες και να παρουσιάσουν από ένα θέμα στους υπόλοιπους συμμαθητές τους. Τα θέματα που διάλεξαν ήταν: 1)Τα προϊόντα του δάσους 2)Η αξία του δάσους 3)Οι κίνδυνοι που διατρέχει το δάσος 4)Η πανίδα στα δάση της Ρόδου.
 4. 4. Οργανώνεται εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Μέλισσας που εδρεύει στο δήμο Ρόδου. Οι μαθητές εκεί ενημερώνονται από ειδικό σε θέματα εκπαίδευσης για τη διαδικασία παραγωγής του μελιού, τις ευεργετικές ιδιότητες του για τον άνθρωπο καθώς και για τον καθοριστικό ρόλο του δάσους. Εκεί έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν κυψέλη , να γευτούν διαφορετικά είδη μελιού (θυμαρίσιο, ανθέων κτλ), να ενημερωθούν για το επάγγελμα του μελισσοκόμου και να αντιληφθούν σχέσεις αλληλεξάρτησης που υπάρχουν ανάμεσα στο δάσος και στα προϊόντα τους.
 5. 5. Η κ. Δεσλή – δασολόγος του Δήμου Ρόδου, επισκέπτεται το σχολείο μας και κάνει μία εκτενή παρουσίαση με θέμα τους κινδύνους που διατρέχουν τα δασικά οικοσυστήματα και την ανάγκη απόκτησης ενεργού ρόλου από τον κάθε πολίτη με σκοπό την προστασία τους.
 6. 6. Οκ.Μαστόρου, συνεργάτης του σχολείου σε θέματα αειφορίας, μας ενημερώνει για το οφέλη του δάσους στον άνθρωπο, την ισχύουσα νομοθεσία γύρω από περιβαλλοντικά θέματα και τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η μείωση των δασικών εκτάσεων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
 7. 7. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας στο μάθημα του «Ερευνώ και ανακαλύπτω» ασχολούμαστε με τη συνδεσμολογία ηλεκτρικών κυκλωμάτων.
 8. 8. Μια εφαρμογή- δραστηριότητα που πάντα αρέσει στους μαθητές είναι η κατασκευή ενός Φωτεινού Παντογνώστη. Αποφασίζουμε λοιπόν να κατασκευάσουμε έναν με θεματολογία το δάσος, τον οποίο και ονομάζουμε «Φωτεινό δασολόγο».
 9. 9. Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες (άντλησης πληροφοριών – καταγραφής- επιλογής ερωτήσεων/απαντήσε- ων, ηλεκτρολόγων και ζωγράφων) και εργάζονται ομαδικά για την ολοκλήρωση της κατασκευής- παιχνιδιού.
 10. 10. Το παιχνίδι δημιουργείται σε δάπεδο (καμβά), διαστάσεων 5 μέτρα επί 1 μέτρο περίπου. Μία ομάδα μαθητών ανέλαβε να ζωγραφίσει το ταμπλό του παιχνιδιού με παραστάσεις που αφορούσαν στην καταστροφή των δασών από ανθρώπινη δραστηριότητα (πυρκαγιές).
 11. 11. Δημιουργήθηκαν κάρτες ερωτήσεων που περιλάμβαναν ερωτήσεις παντομίμας, πολλαπλής επιλογής, σωστού λάθους, σταυρόλεξου, κρυπρόλεξου, αντιστοίχισης, ανοικτής απάντησης κ.α.
 12. 12. Τα παιδιά έπαιξαν το παιχνίδι στον αύλειο χώρο του σχολείου και προσκάλεσαν και άλλους μαθητές άλλων τάξεων να το παίξουν. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος!
 13. 13. Επισκεφτήκαμε το δάσος που βρίσκεται στην περιοχή «Θάρρι» στο χωριό Λάερμα της Ρόδου. Εκεί μας περίμενε ο κ.Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας προστασίας του δάσους «Ροδιακό Δάσος» και ο κ. Τσαφής, δασονόμος του δήμου Ρόδου.
 14. 14. Στα παιδιά αρχικά μοιράστηκαν φωτογραφίες με θάμνους, πόες και φρύγανα της περιοχής, τα οποία οι μαθητές έπρεπε να αναζητήσουν και να αναγνωρίσουν στο περιβάλλον. Αφού συλλέχθηκαν τα δείγματα, ο κ. Παπαδόπουλος μας ενημέρωσε για την ονομασία τους, τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους.
 15. 15. Οι μαθητές επίσης, ήταν σε θέση να παρατηρήσουν και να καταγράψουν εκτός από βιοτικά και αβιοτικά στοιχεία του οικοσυστήματος της περιοχής, τα οποία και επεσήμαναν.
 16. 16. Οι μαθητές, εκτός από την απαραίτητη έρευνα που πραγματοποίησαν στο πεδίο, έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια, όπως «η αλφαβήτα του δάσους».
 17. 17. Τα δάση είναι η πηγή της ζωής μας. Ο άνθρωπος ωστόσο έχει συμβάλει στην καταστροφή τους. Αρχικά, με την υλοτομία και την εμπορία ξυλείας, καθώς το ξύλο από τα δέντρα χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων, σπιτιών, στην χαρτοποιεία, αλλά και για θέρμανση. Επίσης η όξινη βροχή που δημιουργείται από τις εκπομπές αερίων ρύπων από εργοστάσια και αυτοκίνητα βλάπτουν τα δάση. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως το προκαλούν οι πυρκαγιές που καταστρέφουν μεγάλες εκτάσεις δασών, οι οποίες είναι απαραίτητες για εμάς και το οικοσύστημα. Η απροσεξία πολλών ανθρώπων (σκουπίδια, τσιγάρα, κάψιμο ξερών χόρτων), αλλά και οι εμπρησμοί αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για αυτούς τους «πνεύμονες οξυγόνου». Στο μεταξύ, από πυρκαγιές εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι βασική αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές βρίσκονται σε έξαρση ίσως και λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας εξαιτίας και των κλιματικών αλλαγών. Η καταστροφή των δασών είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα και στόχος όλων μας πρέπει να είναι η προστασία αλλά και η αναγέννηση τους (με την αναδάσωση). 132 χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες μέρες τον Ιούλιο του 2008 στο νησί της Ρόδου, ένας μήνας που μπορεί να χαρακτηριστεί περιβαλλοντικά φονικός για το νησί αυτό. Μεγάλο εμπόδιο στην αναδάσωση τα αδέσποτα κατσίκια και βέβαια πιο πολύ η απροθυμία κράτους και τοπικών φορέων να κάνουν κάτι. Εκτιμάται ότι εάν υπήρχε πρόληψη από νέες πυρκαγιές και φύλαξη από τα κατσίκια τα δάση θα μπορούσαν να αναγεννηθούν ίσως όχι πολύ σύντομα αλλά πάντως σε κάποια χρόνια. Μαζί με την καταστροφή πάντως της χλωρίδας έρχεται και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος για χιλιάδες ζώα τα οποία ακόμα επιτρέπουμε να σκοτώνονται από τους κυνηγούς. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι χωρίς τα δάση δε θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη μας καθώς το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τη ζωή.
 18. 18. «Αυτό που κάνουμε στα δάση του κόσμου δεν είναι παρά μια αντανάκλαση καθρέφτη αυτού που κάνουμε στους εαυτούς μας και ο ένας στον άλλο.» ~ Μοχάτμα Γκάντι

×