Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Aan tafel met je kind week van de opvoeding
Next

1

Share

' Eten op scholen ' , 25 01-1.05 1plus 2-_

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

' Eten op scholen ' , 25 01-1.05 1plus 2-_

 1. 1. ‘ Eten op scholen ’Het project ‘ Eten op scholen ’ wil een gezonde en professioneelbereide lunch voor kinderen op scholen mogelijk maken, waarbij de kinderen tijdens de tussenschoolse opvang ook tijdens de lunch professionele begeleiding krijgen.
 2. 2. Waarom?- 14 % - 39 % van de de basisschoolkinderen zijn té dik.- Ongeveer 2.400 nieuwe patiënten met anorexia of boulimia per jaar.McKinsey;Kosten van overgewicht in Nederland, € 505,4 miljoen per jaar. Indirecte kosten,worden geschat op €2 miljard per jaar.
 3. 3. Als we willen, dat ouders kunnen werken, dat kinderen gezond kunnenopgroeien, moeten we zorgen voor goede voorzieningen op scholen.
 4. 4. De gezonde keuze zou aantrekkelijkste en makkelijkste keuze moeten zijn. Ook op scholen.
 5. 5. Slim en gezond groot worden.
 6. 6. Samenwerken met de kinderopvang organisaties op scholen. Tijd voor Eten, Tijd voor water, Tijd voor werk.
 7. 7. ‘ Eten op scholen ’ sluit aan op de volgende thema’s.- Uitbreiden van de werkgelegenheid voor cateraars, schoolrestaurants en logistieke bedrijven.- Stimuleren van gezonde, lekkere en professioneel,/hygienisch bereide maaltijden.- Vergroten van de afzetmarkt voor duurzame landbouw,- Bevorderen van samenwerking tussen publieke en private partijen.- Bevorderen van opleidingen voor medewerkers in schoolrestaurants.- Organiseren van sluitende dagarrangementen.- Bijdragen aan duurzame bouw van scholen.
 8. 8. ‘ Eten op scholen ’, Tijd voor werk,• Opleidingen binnen de schoolrestaurants.
 9. 9. Vrijwilligers, Tijd voor werk.• Vrijwilligers vergoeding van ongeveer € 1500 per jaar waarvan er minimaal 8 vrijwilligers aanwezig moeten zijn.• Totale kosten zijn minimaal € 12.000• Wenselijk, noodzakelijke zijn ook opleidingen en bijscholing• Samen werken met DWI, vrijwilligerscentrale, aansluiten op de sociale agenda van de gemeente / regio.
 10. 10. Kinderopvang = kinderopvang ?• Regelgeving kinderdagopvang 0 – 4 jaar.• Kinderopvang op basisscholen 4 – 12 jaar• Regelgeving voortgezet onderwijs.De huidige aanpak op basisscholen, ‘onderwijs en daarnaast tso / opvang’is achterhaald en niet efficiënt.We moeten echt toe naar innovatie op onderwijs gebied.Scholen en kinderopvang hebben een gezamenlijke rol in dit verhaal.Samen met de ouders en de overheden.. niemand kan het alleen.
 11. 11. 2,5 + 2,5 + 2,5 = 7,5 euro
 12. 12. ‘ Eten op scholen ’ als buitenschoolse activiteit.
 13. 13. Wat ?Invoering van een gezonde en lekkere schoollunch. Afhankelijk van de wensen / bijdragevan ouders/school/gemeente kan men kiezen voor drie formules:
 14. 14. Uit eten op schoolKoks in opleiding
 15. 15. Koks in opleiding
 16. 16. Wens, doelstelling.‘ Eten op Scholen ‘ wordt een sociale onderneming binnen gemeentes enscholen.We werken met partners aan een gezonde en betaalbare structuur rond delunch op scholen als modern collectief, waarbij ook voor zakelijke,ondernemende partners winst te behalen is, een klassieke win-win- situatie.
 17. 17. De Uitdaging. Los komen van incidentele stimuleringssubsidies.• Voor de start’ van een project kun je vrij gemakkelijk een stimuleringssubsidie krijgen.• Voor de volgende fase, bijvoorbeeld bij de opschaling van je initiatief of het afstemmen met instanties, is er vaak geen geld. Maar ook geen advies over hoe je verder moet. Ik denk dat daardoor veel stimuleringsgeld in feite weer verloren gaat.• Een van de pijlers waar ‘ Eten op scholen ’ op rust, is de interactie van de scholen met het bedrijfsleven uit de buurt, de verankering van de lunch op scholen in de locale economie, het streven om zo spoedig mogelijk los te komen van incidentele stimuleringssubsidies.
 18. 18. Ouders mobiliseren
 19. 19. 2010, Visieontwikkeling, Staalmanplein in Amsterdam Nieuw West in opdracht voor de woningbouw coöperatie Alliantie.Cocos Keuken is een initiatief van de welzijnsorganisatie Combiwel en Cordaan in samenwerking met ROC van Amsterdam.
 20. 20. Gebruik maken van bestaande ruimtes, ontwikkelingen, publieke taken, budgetten.
 21. 21. ‘ De kwekerij ‘ in Amsterdam Osdorp, 2,5 km naast t Koggeschip.Een van de pijlers waarop ‘ Eten op scholen ‘ op rust, is de verankering van de lunch opscholen in de locale economie..
 22. 22. Pilot Amsterdam en in de provincie Noord Holland.Samen werken met cateraars naast scholen en kwekerij.
 23. 23. bunde Krachten bundelen.len.
 24. 24. Samen werken, krachten en doelen bundelen.
 25. 25. Bedrijfsleven mobiliseren
 26. 26. Tijd en ruimte om goed, lekker en gezond op scholen te kunnen eten.
 27. 27. Onze scholen zijn niet gebouwd voor de toekomst
 28. 28. Stichting ‘ Tijd voor Eten ‘ , 2005 / 2012 Anti kraak ruimte, 2005
 29. 29. Buurthuis, naast school, 2006 / 07
 30. 30. Catering, samen werken met MKB,- standaard rond ‘ Eten & drinken op scholen ‘
 31. 31. t Koggeschip, Amsterdam Geuzenveld 2008 / 2010
 32. 32. 2010 / april 2012 professionalisering van de lunch op acht scholen in Noord Holland.Nauwe afstemming met scholen en kinderopvangorganisaties.
 33. 33. Bijvoorbeeld, TSO/ BSO ruimte in Haarlem
 34. 34. Gymzaal van brede school in Haarlem
 35. 35. Communicatie platform ? Opstarten“ en ondersteunen van een Dialoog rondom Leren van “ Leren van Creeren van een Creeren van de platform van platform van Creeren van Sociale Creeren van Sociale voeding tussen behoefte-vragen en ouders ,kinderen en school. Uitleg over behoefte-vragen en awareness, awareness, netwerken en netwerken en feedback ““ van feedback van aanleiding, verloop, en effect vanen interventie eningezette Schoollunch interventie context context individuen individuen interactie interactie . Doel: Awareness & Verandering in gedrag rondom “ eten” teweegbrengen
 36. 36. Haal meer uit je “lunch ”opstart van een integraal schoollunch programma
 37. 37. Haal meer uit je “lunch” Haal meer uit je “lunch”opstart van een integraal schoollunchopstart van een integraal schoollunch programma programma
 38. 38. Tijd voor een integrale aanpak?• Praktijkgericht, nauwe samenwerking met scholen en kindervang.• Eten op scholen, MKB gerichte samenwerkingsverbanden.• Ervaringen vanuit op de scholen ‘ in de modder staan’.• Communicatie gericht op de jeugd van tegenwoordig.• Tips?
 • Nobel57

  Nov. 17, 2013

Views

Total views

4,552

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

153

Actions

Downloads

0

Shares

0

Comments

0

Likes

1

×