Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Pohjoismaat

3,256 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Pohjoismaat

 1. 1. POHJOISMAAT
 2. 2. SUOMI Tuhansienjärvien maa
 3. 3. • Pääkaupunki: Helsinki.• Rahayksikkö: euro.• Kielet: Suomi, Ruotsi ja Saame.• Pinta-ala:338 000 neliökilometriä.• Suomi sijaitsee Itämeren rannalla.• Asukasluku:5 320 000.• Suomi on havumetsäaluetta.• Suomi on tuhansien järvien maa.5
 4. 4. Suomi eroaa muistaPohjoismaista koska senrahayksikkö on euro.Nimittäin muissaPohjoismaissa rahayksikköon kruunu. Suomeasanotaan Suomenneidoksikoska sen kartta muistuttaaSuomenneitoa.
 5. 5. JoulupukkiSuomi on tunnettuJoulupukista. SuomessaJoulupukki kulkee poroilla.Joulupukin tunnetuin poro onpää poro Petteri punakuono.Petteri punakuonon nimi tuleesen nenästä, nimittäin sennenänpää on aivan punainen!Joulupukki asuuKorvatunturilla, siellä sillä onlahjapaja.
 6. 6. RUOTSI
 7. 7. •Pääkaupunki:Tukholma•Kieli:Ruotsi•Ruotsin asukasluku japinta-alaovat Pohjoismaidensuurinpia.•Raha:Kruunu
 8. 8. Ruotsissa asuu yli 17 000 saamelaista, joidenpääasiallinen tulotähde on porotalous. Ruotsissa on myös suomalaisperäistä väestöä.
 9. 9. TukholmaTukholma on ruotsin pääkaupunki.Tukholman asukasluku on 788 269.
 10. 10. TeollisuusRuotsi on maailman suurimpia raudan ja teräksen viejiä. Ruotsalaisen metalliteollisuudenvalmistamat Volvo ja Saab ovat arvostettuja automerkkejä.
 11. 11. Nähtävyydet Norlannin erämaat ovat suosittujaretkeilyalueita. Kolmårdenin eläintarha on Euroopansuurimpia eläinpuistoja.
 12. 12. Ruotsi on tunnettu kolmesta lastenkirjallisuuden hahmosta; ,Vaahteramäen Eemelistä , Pekka Töpöhännästä ja Peppi Pitkätossusta.
 13. 13. NorjaVuonojen Maa
 14. 14. • pinta-ala 324 000 km• asukasluku 4 700 000• pääkaupunki oslo• kieli norja• raha kruunu• Atlanta valtameren ja Golfvirran ansiosta Norjasa on talvelalämpimämpää kuin missään muualla yhtä pohjoisemasa. Norjan lippu öljynporauslauta
 15. 15. Vuono on syvä ja pitkä merenlahti
 16. 16. Huippu vuoret kuuluu norjalle
 17. 17. Lehtipuiden maa
 18. 18. Muistiinpanoja- Raha:kruunu.- Eteläisin pohjoismaa.-Pääkaupunki:Kööpenhamina.- Asukasluku:5 500 000.- Suuri osa Tanskaa on peltoaja laidunta.- Paljon lehtimetsää.- Kieli:Tanska
 19. 19. Tanska on Pohjoismaista pienin jatiheimmin asuttu. Tanskalaiset ovatinnokkaita pyöräiliöitä. Juutinraumaerottaa Tanskan ja Ruotsin. Legolandon legoista rakennettu kaupunkiTanskassa. Kuva alhaalla.
 20. 20. Tanskan lippu on punainen ja siinä on valkoinen risti. kuva vieressä.Tanska muodostuu Jyllannin niemimaasta ja sadoista saarista. Tanskassa on paljon tuulivoimaa. Tanskanpääkaupungin, Kööpenhami nan rantakivellä on pronssinen veistos, pieni merenneito, se on ehkä tunnetuimman tanskalaisen, H.C Andersenin kirjoittaman sadun päähenkilö.
 21. 21. Grölanti kuuluu Tanskalle. Inuitit on Grölandin alkuperäisasukkaita. Grölandin pääkaupunki on Nuuk. Grönlandin raha on Tanskan kruunu. Pinta-ala on 2 200 000 km. Asukasluku on 57 000. Grölanti on maailman suurin saari. Grölantilaiset asuvat värikkäissä taloissa. Grölandissa noin neljä viidesosa saaresta on jään peitossa. Keskellä Gröllantia talvella lämpömittari saattaa olla -70 astetta. Jotkut inutit elävät esi-isiensä tapaisesti kalastaen ja metsästäen. Grölandilla on oma lippu. Se on saman värinenkun Tanskan, mutta siinä on vaan ympyrä, jonka yläpuoli on punainen ja alapuoli on valkoinen. Muuten se on neljö, joka on alhaalta punainen ja ylä puoli on valkoinen.
 22. 22. Grölandissa on jääkarhuja. Ne vaeltavatsaalista etsiessä. Ilmaston lämpeneminenvaikuttaa myös Gröölantiin ja sen takiajääkarhut ovat vaarassa hävitä, sillä netarvitsevat jäätä.
 23. 23. H.C Andersson oli kirjailija, joka on kirjoittanut paljonkirjoja. H.C Andersson on kirjoittanut tarinat esim. Rumaankanpoikanen, Tuhma Jussi, Keisarin uudet vaatteen jaPrinsessa ja herne. H.C Andersson
 24. 24. ISLANTISatojen tulivuorten maa
 25. 25. Tulivuori.Islannin lippu Geysir kuuma lähde.
 26. 26. Vatnajökullin jäätikkö Vatnajökull on Euroopan suurin jäätikkö ja sen jään paksuus on toista kilometriä. Norjasta lähteneet viikingit alkoivat asuttaa Islantia yli tuhat vuotta sitten. Islantia kutsutaan myös satujen saariksi. sadat kuumat lähteet,joiden vesi kuplii ja kiehuu tulikuumana,kertovat omaltaTulivuori purkautuu kuvassa. osaltaan Islannin kallioperän tuliperäisyydestä.
 27. 27. Islannissa on peräti parisataa tulivuorta. Hekla on niistä suurin ja tunnetuin , javuosisatojen mittaan sen rajutpurkaukset ovat aiheuttaneet tuntuviavahinkoja. Tulivuori on paikka , jossasyvältä maan alta nousee sulaakivianesta .maanpinnalla se jähmettyylaavaksi . tulivuoret , maan järistykset jakuumat lähteet kertovat Islanninkallioperän tuliperäisyydestä . Uusiapikku metsiä on istutettu eteläisenrannikon suojaisimpiin paikkoihin .
 28. 28. Islannin pohjoisimmat alueet ovatnapapiirin tuntumassa mutta Golfvirtalämmittää saaren rannikoita.NiinpäIslannissa on talvella lämpimämpääkuin Suomessa ,kesällä taas viileämpää.Saarella vallitsee runsassateinen meri-ilmasto . Laavakentät ja jäätiköt ovatlähes elottomia alueita .Islanninmaaperä on karua ja kasvillisuus Pääkaupunki: Reykjavikniukkaa. Kieli: Islanti Islannin pääelinkeinot ovat kalastus ja Raha: Kruunukalanjalostusteollisuus. Maan viennistä Pinta-ala:103 000suurin osa on kalaa ja kalatuotteita.Eniten pyydetään turskaa ja silliä. Asukasluku:311 000

×