Pensar, mesurar i repensar

377 views

Published on

Published in: Spiritual, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
377
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
54
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pensar, mesurar i repensar

  1. 1. Vicent F. Soler Selva i alumnes XIV Jornades Curie -Cocentaina 2010 Pensar, mesurar i repensar Experiències senzilles amb resultats inesperats que forcen la reflexió Els sensors permeten l’ obtenció ràpida de mesures ... Per a continuar pensant .
  2. 2. DE GLOBUS I BOMBOLLES Pressió interior del globus en funció del radi R
  3. 3. R P interior P exterior Hipòtesi Experiència quotidiana
  4. 4. Resultats experimentals Miriam, Marina, IES Sixto Marco XIV Jornades Curie -Cocentaina 2010 Llei de Young-Laplace:
  5. 5. Un globus es comporta igual que una bombolla de sabó? Les partícules se separen, F=K Δ x. Les F tendeixen cap a 180 0 F F Globus de goma p int_Goblus > p int_Bombolla Les partícules sempre estan a la mateix distància entre elles (se n’intercalen) . Les F, iguals, tendeixen cap a 180 0 Bombolla de sabó
  6. 6. Però... F=K Δ x per al globus? A partir d’aquí NO F F Llei de Young-Laplace:
  7. 7. CTS Per què moltes lleis porten dos noms? Young-Laplace... Busca altres noms. Què sabem de Young? I de Laplace? Quina importància té per a la vida la tensió superficial dels líquids? Què significa que la pressió arterial d’una persona és 9 , 13 ? És el mateix pressió arterial que tensió arterial? Quina relació hi ha entre salut i pressió arterial?
  8. 8. “ La goma s’allunya del comportament lineal per a estiraments grans” “ Δ S <0 per a totes les extensions de la goma. L’estat inicial de desordre total és espontània” Veure: Albert Gras, “Per què es contrau una goma elàstica?” Experiències senzilles... conceptualment sense límits

×