Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Naar China in Januari
en Februari
Door Therese van den Hurk
Love for Life
In januari zijn we naar China gereisd om onder meer een presentatie
te houden in een soort nieuwe stad ongeveer een uur ri...
Zo zijn we tijdens deze reis ook naar Tianjin geweest, een van de
grotere steden van China, 120 km ten oosten van Beijing ...
Daarnaast hebben we met deze organisatie gekeken naar een locatie is
het centrum van Tianjin. Het gaat om een wijk waar ve...
Bezoek Suzhou
In februari zijn we voor de eerste keer naar Suzhou geweest. Suzhou is een
van de belangrijke steden in China, dicht bij S...
Tijdens deze reis zijn we ook voor de eerste keer naar Chengdu geweest, hier
hebben we met een groep investeerders een loc...
Overigens hadden we in Chengdu ook zeer positieve ervaringen met
zorg voor ouderen. We bezochten een ‘ontmoetingscentrum’ ...
Chinees nieuwjaar was zeer aanstaande, en dat was goed te merken. Veel
gebouwen en soms ook buitenruimtes waren (uitbundig...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

China januari & februari 2015 - Therese van den Hurk

448 views

Published on

Published in: Healthcare
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

China januari & februari 2015 - Therese van den Hurk

 1. 1. Naar China in Januari en Februari Door Therese van den Hurk
 2. 2. Love for Life
 3. 3. In januari zijn we naar China gereisd om onder meer een presentatie te houden in een soort nieuwe stad ongeveer een uur rijden ten noorden van Beijing, die Love for Life wordt genoemd. Steden als Love for Life zijn een soort all-in concepten met woningen, winkels, scholen en ook zorg. Daarnaast worden altijd voorzieningen zoals biologische boerderijtjes gecreëerd, en worden de inwoners van de stad of wijk gestimuleerd om zelf gewassen te verbouwen. In Love for Life zijn enkele flatgebouwen gerealiseerd die bedoeld zijn voor ouderen. Veel woningen die bestemd zijn voor gezinnen, zijn verkocht, maar de appartementen voor ouderen lopen slecht. Naar onze mening is dat onder meer te wijten aan het feit dat men naar verhouding te veel woningen voor ouderen heeft gerealiseerd, in combinatie met het feit dat het geen ‘levensbestendige’ woningen zijn en voorzieningen voor ouderen ontbreken.
 4. 4. Zo zijn we tijdens deze reis ook naar Tianjin geweest, een van de grotere steden van China, 120 km ten oosten van Beijing gelegen. Hier hebben we gesproken met een vastgoedorganisatie die een express hotel heeft gebouwd maar twijfels heeft over de markt voor hotels. Het casco is nagenoeg gereed en we hebben met deze organisatie gekeken naar de mogelijkheden om het gebouw (zie hierboven) voor zorg in te zetten.
 5. 5. Daarnaast hebben we met deze organisatie gekeken naar een locatie is het centrum van Tianjin. Het gaat om een wijk waar veel ambtenaren wonen en waarvan hieronder een plaatje is opgenomen. In deze wijk zijn recent enkele meer ‘hoogwaardige’ woongebouwen opgeleverd die in korte tijd volledig verkocht en bewoond waren. Op dezelfde locatie is ruimte voor appartementen voor ouderen en een nursing home. Terug in Nederland hebben we enig marktonderzoek gedaan. De conclusie daar uit was dat in deze wijk in Tianjin ruim een miljoen mensen wonen, met een zeer hoog percentage ouderen, en circa 150 plaatsen nursing home. We hebben de betrokken vastgoedgoed organisatie dan ook geadviseerd om deze plannen door te zetten.
 6. 6. Bezoek Suzhou
 7. 7. In februari zijn we voor de eerste keer naar Suzhou geweest. Suzhou is een van de belangrijke steden in China, dicht bij Shanghai gelegen, met een rijke culturele geschiedenis en economisch welvarend. De stad is gemodelleerd naar Singapore. In Suzhou hebben we een dagcentrum voor ouderen bezocht dat recent was gerealiseerd. Op een mooie locatie midden in een woonwijk geleden en goed geoutilleerd maar weinig aanloop van oudere buurtbewoners. Voor een van de directeuren van de gemeente hebben we een presentatie gehouden over langdurige zorg en daarbij zijn we ook specifiek ingegaan op voorzieningen voor dagopvang dementie. Zoals bijna altijd in China, werd de bijeenkomst afgesloten met het maken van een foto:
 8. 8. Tijdens deze reis zijn we ook voor de eerste keer naar Chengdu geweest, hier hebben we met een groep investeerders een locatie bezocht in het centrum waar mogelijk een nursing home kan worden gebouwd. We waren enthousiast over de locatie, midden in een levendige woonwijk, met veel ouderen. We werden er op een pijnlijke wijze mee geconfronteerd dat in China weinig aandacht en zorg is voor mensen met dementie.
 9. 9. Overigens hadden we in Chengdu ook zeer positieve ervaringen met zorg voor ouderen. We bezochten een ‘ontmoetingscentrum’ naar Nederlands concept, maar opgezet door Japanners:
 10. 10. Chinees nieuwjaar was zeer aanstaande, en dat was goed te merken. Veel gebouwen en soms ook buitenruimtes waren (uitbundig) versierd. Het nieuwe Chinese jaar is het jaar van het schaap, alhoewel sommigen zeggen dat het jaar van de geit is. Het schaap is het achtste dier in de Chinese dierenriem. Kenmerken die met het schaap worden geassocieerd zijn eerbied voor de natuur, gevoel voor kunst en behoefte aan comfort en veiligheid. Het Chinese nieuwjaar of ook wel lentefeest of lentefestival genoemd, is een belangrijk feest. En ook een periode van vakantie waarin mensen op bezoek gaan bij familie en elkaar cadeaus geven.

×