Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
verslag van
          De eerste Future
signaleringsbijeenkomst
        Club Math
11 december 2003
Signaleringsbijeenkomst
                ruilmiddag
shareware - alles wat hier gezegt wordt mag gedeeld wor...
Vrij naar een spontaan betoog van

               gastheer Haasbroek
“Het is hier echt onveilig. Daar is gee...
signaleringssessies
Doelstellingen


De wereld door andere ogen bekijken en de kansen zien, niet de bedreigingen.
Wat hebb...
in hoofdlijnen
   Tot 2010 de periode van -economische- inquisitie.
         Bestaande waarden gaan op de schop...
Case aangedragen door       Elfried Klarenbeek:
                  Blackspot sneaker        ...
Armoe
            Rijkdom
                                  wordt chique
  ...
Armoe
    Dat is raar he?
                                   wordt chique
    Nou...
In communicatie wordt gespeeld met symbolen
   & betekenissen. Ze communiceren waarden uit
     eigen werelden. Door...
Er is geen eenduidige waarheid meer
Met individualisering groeide het besef dat er niet ‘1 waarheid’is. We willen weer ver...
Tsja, communicatie.............
De ondergang van het Romeinse Rijk wordt deels toegeschreven aan het gebrek aan communicat...
Weg van het
negatieve
    beeld van de mens
Zelfs economie wordt micro, kleinschalig. Vertrouwd en controleerbaar op e...
Wat helpt ons om loyaal te zijn? Kunnen we niet opnieuwe gaan tellen
hoeveel we eigenlijk hebben? Nu alles en iedereen mob...
De eerste
  signaleringsbijeenkomst
  een prachtige verzameling was het

  Anneke Ammerlaan     Ammerlaan Taste ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

2003: Eerste kabinet van de vertraagde vooruitgang Club Math

919 views

Published on

De toekomst bezien vanuit 2003, met nutsoptimalisatie, netwerken en marktmarxisme in de dop. vind de fenomenale fout.

Published in: Education, Technology
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

2003: Eerste kabinet van de vertraagde vooruitgang Club Math

 1. 1. verslag van De eerste Future signaleringsbijeenkomst Club Math 11 december 2003
 2. 2. Signaleringsbijeenkomst ruilmiddag shareware - alles wat hier gezegt wordt mag gedeeld worden met een prachtige verzameling van kritische denkers (jullie dus) die een mening durven te ontwikkelen uit vreemde signalen Econoom, socioloog, vrijetijdwetenschapper, marketeer, een denker en een doener, ontwerpers, zelfs een investeerder wilt wel eens weten wat er nou gebeurt, daar in de toekomst
 3. 3. Vrij naar een spontaan betoog van gastheer Haasbroek “Het is hier echt onveilig. Daar is geen twijfel over. Het is kiezen of delen. Wel of niet iets doen. Ertussen is niet zoveel. Het wordt beter. De gemeente vertraagt het. Maar we doen het gewoon. Moeten we er wel zelf iets aan doen. Er is een ontwikkeling gaande dat we de zaken van onderaf gaan veranderen. Het gebeurt nu op straat. Niet in de media of op beleidsniveau. Daar wordt getreuzeld. Wij hebben hier gekozen voor het ‘doen’, aktie ondernemen. Bouwen in plaats van kritiek hebben. Het zijn nu niet de overheid of haar dienaren die structureel veranderen. Bij incidenten staat de politie met veel machtsvertoon weinig te doen. Tegelijkertijd is de sfeer juist gemoedelijk en gebeurt er op de plaatsen waar men zich thuis voelt weinig, of leuke dingen. Die gebeuren dus onder andere hier. Door zwart, wit, geel illegaal of overrijp”.
 4. 4. signaleringssessies Doelstellingen De wereld door andere ogen bekijken en de kansen zien, niet de bedreigingen. Wat hebben we nodig in plaats van waar zijn we bang voor. Uitgaand van het positieve in mensen en in organisaties. Van angst naar kans. Varend op de wind van de tijd. Niet opkruisen tegen de stroom in. Er verandert momenteel zo veel, dat we tijd moeten maken deze veranderingen verantwoordelijk te plaatsen. Tijd voor het Kabinet van de Vertraagde Vooruitgang. de volgende bijeenkomst is voor 18 maart 2004.
 5. 5. in hoofdlijnen Tot 2010 de periode van -economische- inquisitie. Bestaande waarden gaan op de schop. Men rekent af op de werkelijke waarde van de ruil. Niet langer op de waarden van het eindproduct. Ondernemersstrategie en wereldbeeld worden een onderdeel van de marketing. De nieuwe generatie Nul ontketent een ware revolutie. AH valt. Het antimerk rukt verder op. Men straft met anders-consumeren. We zijn in oorlog. De economie is AH te mijden. Politiek wordt consumptie. Consumptie wordt politiek. het front. Wie staat waar en wanneer weten we dat? 18% van de Volkskrant lezers geeft aan principieel
 6. 6. Case aangedragen door Elfried Klarenbeek: Blackspot sneaker www.blackspotsneaker.org .. The Adbusters Foundation zet een anti-Nike schoen op de markt. Uitgangspunt is een cooperatieve inkoop op normatieve gronden. Je kan nu bestellen, meedoen. Bij 9000 bestellingen gaan ze van start. Het markt- onderzoek is een onderdeel van de campagne. De ruil & risico’s zijn duidelijk. De schoen is dezelfde als die van Nike. Een schoen. Maar deze schoen geeft je gratis een verhaal. Een goed verhaal. Een verhaal waar- mee je een mening hebt. Merken gaan meningen geven. De consument is in staat haar eigen vraag te reguleren, en krijgt daarmee extra macht. Ondertussen bepaalt de consument steeds vaker wat, hoe en wanneer er geproduceerd wordt. Niet de producent, die voert slechs uit Het is nog maar een stap van vergelijken naar samenstellen. Kijk maar eens op www.kieskeurig.nl Zoiets, maar dan als een groep consumenten die series bestellen. Als in: ik wil een kale wasmachine, wie nog meer? Wie gaat dat voor ons produceren? .. Cooperatieve aanbesteding van consumer goods. De omgekeerde wereld? Nee hoor, de andere kant van de medaille. De fabrieken staan er, de infrastructuur is aanwezig, de ervaring met interactieve media is goed wat let ons om het zelf te doen?
 7. 7. Armoe Rijkdom wordt chique raakt uit De afstand tussen ‘het verdiende loon’ en het nut in de samenleving is zoek. Niet alleen op het loonstrookje, ook in de zorg , het onderwijs en de boardroom. Er ontstaat een sterke behoefte naar een nieuwe invulling van bezit, eigendom en verantwoordelijkheden. Waarbij vooral de negatieve houding ten aanzien van ‘de burger’ in het verkeerde keelgat schiet. De gevoelens van de overheidworden zelf aangepakt. Men ‘opzomert’ het leven. Kleinschaligheid en overzichtelijkheid winnen het van schaalvoordelen. Helpen met kiezen, niet met kopen Grenzen verkennen, waar vinden we elkaar?
 8. 8. Armoe Dat is raar he? wordt chique Nou ja, het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk! Rijkdom raakt uit, zou je ook kunnen zeggen. De Gucci hondenmand laat vooral zien dat je niet meer weet wat je moet laten! En zeg eerlijk, best chique toch, van die Gates, dat hij meer schenkt dan de VS onder rentetarieven die 50% uitleent (research). We bevinden ons in een periode van dood tij. Een trendbreuk. Van een globale economie naar een globale samenleving. Een periode van consolidatie. We halen de zolders leeg en zetten oma’s oude spullen in de was. Veel aparter dan de massaproductie De handarbeider wordt schaarster dan ooit. Herscholen? Wordt meubelmaker! et op: l De arbeider is een belangrijkere plak aan het krijgen. Hij is schaarster dan ooit! Zijn werkkleding zien we terug in de mode van de voorlopers. Zijn tools zijn het statussymbool van de witte boorden.
 9. 9. In communicatie wordt gespeeld met symbolen & betekenissen. Ze communiceren waarden uit eigen werelden. Door en voor intimi Steeds meer werelden naast elkaar lijkt wel. De werkelijkheid raakt gefractioneerd. Lees William Gibson’s Pattern Recognition eens tijdens de kerst! Welke zekerheden behouden we, welke stoten we af? Waar halen we onze zekerheden vandaan? Elkaar, motiverende groepen, loyaliteit. De transactieduur verkort. Coffeeshop De Lachende Paus kopieert de symbolen van de medische wereld. Wat zijn nog vaste symbolen?
 10. 10. Er is geen eenduidige waarheid meer Met individualisering groeide het besef dat er niet ‘1 waarheid’is. We willen weer vertrouwen en we gaan weer naar de buurtwinkelier, die je in ieder geval nog aankijkt als hij zegt dat zijn waar vers is. Communicatie in communincatie. Elk individu zijn eigen campagne via internet stickers flashmobs tv programma’s Wie gaan we nog waarmee bereiken?
 11. 11. Tsja, communicatie............. De ondergang van het Romeinse Rijk wordt deels toegeschreven aan het gebrek aan communicatie, waardoor de ‘Sateliet Staten’ de binding met Rome verloren. De geschiedenis herhaalt zich - lijkt het wel. Maar nu eerder andersom. Het heeft overal invloed op, maar is zelden objectief. Pulp en fictie lopen in elkaar over. Zou het zo zijn dat we moeten stoppen met bang zijn? Een gefractioneerde waarheid die we zelf samenstellen uit alle keuzes die we hebben. Niet een gebrek aan communicatie, maar een teveel lijkt ons nu op te breken. Wat is nog waar, wat is nog van waarde en waar haal ik waarde vandaan? Je vind ze bij elkaar. In de herkenning van normen en waarden. Veiligheid in een kleine kring, nu nog binnenshuis. In september ook in de wijk. Veiligheid maak je. Omdat je dat zo doet, onder elkaar. We gaan op zoek naar kleinere groepen. In design vertaalt deze onzekerheid zich in het klassieke en robuuste Opleving van de simpelheid. Ook hier oog voor nieuwe ambachtelijkheid. De wereld verandert snel. Zo ver zijn we. We zoeken nieuwe wegen voor eerlijke ruil in een Bewuste samenleving. pt o n s? l lee n : wat sto a a g is a o m ie. e vr e econ D tot i n d M ic ro g aat , ko rte l ij n en . ei l i g Klei n, v
 12. 12. Weg van het negatieve beeld van de mens Zelfs economie wordt micro, kleinschalig. Vertrouwd en controleerbaar op een plezierige manier. Merken kunnen hierin een rol spelen, maar misschein zullen we vast aan het idee moeten wennen dat de rol van merken uitgespeeld is. Dat het om organisaties gaat. Omgaan met elkaar. Het primaat verschuift van de economie. Het komt te liggen bij de samenleving. Al was het maar omdat we, met die smeltende ijskappen, de boel toch een beetje anders moeten aanpakken. Utrecht aan zee. Men zit ongewild werkeloos op de bank. Is niet meer in staat een toegang te vinden tot de arbeidsmarkt. De deurwaarder verzamelt waardeloze TV’s en andere zaken. Wat is er mis met ontwikkelingswerk in ons eigen land? De verzekeraars gaan het moeilijk krijgen. Een richting voor bijsturing ligt in oplossingen in natura.
 13. 13. Wat helpt ons om loyaal te zijn? Kunnen we niet opnieuwe gaan tellen hoeveel we eigenlijk hebben? Nu alles en iedereen mobiel is? Als we los denken van landsgrenzen. Elkaar de ruimte geven loyaal te zijn? Zoals TPG deed voor Afrika? Wat stopt de wederzijdse loyaliteit? Waarom mogen 1,000,000 leden van de Rabobank niet kiezen voor een goed doel met een Robin Hood rekening en telt 100,000 leden van de politieke partij. Omdat we eens in de vier jaar met krap 70% naar de stembus gaan? Waarom maakt de deurwaarder geen deal met Randstad Uitzendbureaus? Waarom scheiden we overheid en private partijen. We hebben toch allen hetzelfde doel? Waar eindigt argwaanen het wantrouwen. Waar eindigt de loyaliteit? Wat komt er na de economie? De mens lijkt dichterbij te komen. Zuinig zijn. Is dat jaren ‘50? Best een beetje. Het zal wel minder beklemmend zijn. Deze keer komt het voort uit eigen keuze, niet uit dwang van bovenaf. Wat lkijkt de komende jaren van waarde. Het overbodige verdwijnt. Wat komt daarvoor in de plaats? Betrokkenheid en loyaliteit worden schaarste goederen. Van Feel Good naar Do Good. Het maakt niet uit of je zweet op een racefiets in de Alpen of tijdens het graven van puttenb in Afrika. Als je maar geniet, zorgt en ontwikkelt. Van verhaal naar vertrouwen Van teveel naar genoeg Van winstmaximalisatie naar winstoptimalisatie Een implosie. terug naar de kern. Waar doen we het voor? de kleinkinderen! Deze bijeenkomst, publicatie van het Kabinet van de Vertraagde Vooruitgang, waren niet mogelijk geweest zonder Anneke, Masja, Gijs, Elfried, Letty, Serge, Kristian & Elma Het Kabinet van de Vertraagde Vooruitgang denkt mee over de toekomst. Vertraagt haar. Zet haar stil. Met vragen, inzichten, creatieve gedachten. het spiegelt, leest, denkt vooruit, zet de tijd stil en voorspelt haar geschiedenis.
 14. 14. De eerste signaleringsbijeenkomst een prachtige verzameling was het Anneke Ammerlaan Ammerlaan Taste & Trends Elfried Klarenbeek Zelfstandig adviseur merken & strategie Elma van Boxel ZUS Urban productions Gijs Broos OBR Kristian Koremans ZUS Urban productions Letty Ranshuysen Onderzoeksbureau Letty Ranshuysen Masja van Deursen MDVontwerp / 2D ontwerper Serge Games Beeldend kunstenaar c The Future Institute 2003 - 2005 Bezoekadres: Spanjaardstraat 136 3025 TX Rotterdam Telefoon: 010 225 1291 Postbus: 25122 3001 HC Rotterdam Mail: info@thefutureinstitute.nl www.thefutureinstitute.nl

×