De patient blijft patient, maar wordt veelzijdiger

981 views

Published on

Deze presentatie is onderdeel van een onderzoek naar disruptieve innovatie in de Nederlandse zorgsector. In dit onderzoek zoekt Thaesis naar de kansen en mogelijkheden die disruptieve innovatie biedt om de zorg kwalitatief beter te maken met minder middelen en voor meer mensen. In de presentatie worden voorbeelden gegeven van rollen die de patient vervult.

Published in: Health & Medicine
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
981
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
320
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

De patient blijft patient, maar wordt veelzijdiger

 1. 1. De patiënt blijftpatiënt – maar wordt veelzijdiger 12 mogelijke rollen die de patiënt vervult
 2. 2. Uitgangspunt 1: individu draagt verantwoordelijkheid •  Mensen krijgen steeds meer inzicht in het proces dat gezondheid beïnvloedt. •  Factoren die van invloed zijn op gezondheid en ziekte worden steeds beter aanwijsbaar. •  Dit stelt mensen in staat om – tot op zekere hoogte - op een bewuste manier bezig te zijn met hanteren van een gezonde leefstijl. •  Voorbeelden hiervan zijn gezond eten en minimaal 30 minuten per dag bewegen.
 3. 3. Uitgangspunt 2: de patiënt blijft patiënt •  Ziekte dwingt een voorheen gezond persoon om de rol van patiënt aan te nemen. •  Patiënt worden heeft een enorme impact op alle aspecten van het dagelijks leven. •  Boven alles, is de patiënt dus vooral patiënt. •  Zorgaanbieders hebben de mogelijkheid om andere mogelijke rollen van de patiënt te erkennen – en daar hun dienstverlening op aan te passen.
 4. 4. Rol 1. De patiënt als onderzoekerDe patiënt komt goed geïnformeerd over zijn eigen symptomen en ziektebeeld bij dezorgverlener. Voorbeeld: e-Patient Dave nam het voortouw in het online uitzoeken vanmogelijk effectieve (wetenschappelijk bewezen) behandelingen van zijn ziekte.
 5. 5. Rol 2. De patiënt als behandelaarDe patiënt wordt medeverantwoordelijk voor het verloop en succes van de ingesteldebehandeling. Voorbeeld: diabetespatiënten voeren het management van hun ziektegrotendeels zelf uit.
 6. 6. “Hun gezondheid is hen ontnomen, de informatie er over wordt hen onthouden en zelf keuzes maken wordt hen ontraden. Patiënten willen – een stukje van – de regie terug over hun eigen ziekte. Mijn boodschap voor artsen? Luister.” Lucien van Engelen, hoofd acute zorg UMC St. Radboud, voorstander van Participatory Health.Rol 3. De patiënt als partnerDe patiënt wordt - vanaf het moment van diagnostiek tot het afsluiten van de behandeling -gezien als actieve speler. Voorbeeld: arts en patiënt wegen in samenspraak demogelijkheden af alvorens tot een uiteindelijk in te stellen behandeling te komen.
 7. 7. Rol 4. De patiënt als gastPatiënten spreken hun voorkeur uit voor de vorm van zorgverlening, waarbij een zoaangenaam mogelijke beleving centraal staat. Voorbeeld: Behandelcentra die zorguitvoeren in een patiëntvriendelijke omgeving winnen het toenemend van grootschaligeziekenhuizen.
 8. 8. Rol 5. De patiënt als consumentPatiënten zijn bereid om voor hun gezondheid te betalen. Voorbeeld: de maatregel omwonen en zorg te scheiden maakt dat ouderen er voor kunnen kiezen om hun eigencommune vorm te geven en zorg die noodzakelijk blijkt in te kopen.
 9. 9. Rol 6. De patiënt als individu versus collectiefHet solidariteitsprincipe komt onder druk te staan. Voorbeeld: de Volkskrant van 20november 2012 vermeldt dat Nederlanders in principe voor solidariteit zijn, maar nietwanneer dit betekent dat zij zelf meer moeten gaan betalen.
 10. 10. Rol 7. De patiënt als familielidZorgverleners krijgen niet enkel te maken met de patiënt als individu. Voorbeeld: de patiëntmaakt deel uit van een groter sociaal netwerk waar bijvoorbeeld familie, vrienden enbuurtgenotalen deel van uit maken.
 11. 11. Rol 8. De patiënt als zoekendeDe brede toegankelijkheid aan (medische) informatie maakt het (paradoxaal) voor depatiënt onduidelijk wie wat doet en waar goede zorg gegarandeerd is. Voorbeeld: patiëntenworden geacht een wel afgewogen keuze te maken voor een zorgverzekeraar, terwijl deverschillen lang niet altijd duidelijk zijn.
 12. 12. Rol 9. De patiënt als beoordelaarSteeds meer platforms maken het voor de patiënt mogelijk om hun zorgverleners tebeoordelen en ervaringen met andere patiënten te delen. Voorbeeld: Zorgkaart Nederlandstelt patiënten in staat om online hun bevindingen in de zorg te rapporteren.
 13. 13. Rol 10. De patiënt als regisseurDe patiënt krijgt steeds meer eigen regie over de gang van zaken binnen het zorgproces.Voorbeeld: in plaats van de arts, heeft steeds vaker de patiënt het laatste woord over hetbehandelplan.
 14. 14. Rol 11. De patiënt als juridische entiteitSteeds meer wetgeving richt zich op (het versterken van) de positie van de patiënt.Voorbeeld: in de WGBO is onder andere geregeld dat patiënten recht hebben op inzage inhun eigen medisch dossier. Doorvoeren van het EPD zou hiervan een verlengde zijn.
 15. 15. Rol 12. De patiënt als lotgenootSteeds meer platforms maken het voor patiënten mogelijk om inhoudelijke informatie overhun ziekte te delen. Voorbeeld: PatientsLikeMe is een online platform met bijna 180.000leden die informatie uitwisselen over meer dan 1000 verschillende aandoeningen.
 16. 16. De patiënt wordt veelzijdiger Rol 1: De patiënt als onderzoeker Rol 12: De patiënt als lotsgenoot Rol 2: De patiënt als behandelaar Uitgangspunt 1: individu draagt verantwoordelijkheid Rol 11: De patiënt als juridische entiteit Rol 3: De patiënt als partnerRol 10: De patiënt Uitgangspunten Rol 4: De patiënt als gast als regisseur Rol 9: De patiënt als Rol 5: De patiënt als consument beoordelaar Uitgangspunt 2: patiënt blijft patiënt Rol 6: De patiënt als individu versus collectief Rol 8: De patiënt als zoekende Rol 7: De patiënt als familielid

×