ζακυνθοσ

484 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
484
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
220
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

ζακυνθοσ

  1. 1. ΖΑΚΥΝΘΟΣ Η Ζάκυνθος, γνωστή διεθνώς και με το όνομα "Τζάντε", ή Φιόρο τουΛεβάντε (= Άνθος της Ανατολής) κατά τους Βενετσιάνους, είναι ένα από τανησιά των Επτανήσων. Είναι το ενδέκατο σε έκταση ελληνικό νησί και το τρίτο(μετά την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα) και δεύτερο σε πληθυσμό νησί τωνΙονίων νήσων. Η έκτασή της είναι 406 τ. χλμ και ο πληθυσμός ανέρχεταιστους 40.650 κατοίκους.Βρίσκεται απέναντι από τις ακτές του νομού Ηλείας της Πελοποννήσου καινότια της Κεφαλονιάς. Στη θάλασσα, στις νοτιοανατολικές ακτές τηςΖακύνθου, συναντάμε το βαθύτερο σημείο της μεσογειακής λεκάνης, το«Πηγάδι των Οινουσσών» με βάθος περίπου 4.500 μέτρα.Γεωγραφία Το σχήμα της Ζακύνθου είναι ακανόνιστο τριγωνικό με το μεν βορειότεροάκρο του νησιού να καταλήγει στο ακρωτήρι Σκινάρι, ενώ στο νότιο-νοτιοανατολικό να σχηματίζεται ο κόλπος του Λαγανά μεταξύ των δύοακρωτηρίων, Μαραθιά δυτικά και Γέρακας, ή Γεράκι, ανατολικό. Μέσα στονκόλπο του Λαγανά υπάρχουν τρία νησιά, το Μαραθονήσι, ο Άγιος Σώστης καιτο Πελούζα, ενώ 37 ναυτικά μίλια νότια του Λαγανά βρίσκονται οι νήσοιΣτροφάδες. Ο κόλπος του Λαγανά, με τη μαγευτική παραλία του, έχειανακηρυχθεί από το 1999 Εθνικό Πάρκο καθώς είναι τόπος ωοτοκίας της υπόεξαφάνιση χελώνας Καρέτα-Καρέτα. Οι δυτικές ακτές έχουν μήκος περίπου34 χλμ. είναι βραχώδεις και απότομες σχηματίζοντας πολλές σπηλιές καικολπίσκους. Εκεί βρίσκεται η φημισμένη παραλία του «Ναυαγίου» που κάθεκαλοκαίρι επισκέπτονται να θαυμάσουν και να κολυμπήσουν στα νερά τηςχιλιάδες τουρίστες. Η παραλία με το διάσημο Ναυάγιο της Ζακύνθου. Αντίθεταοι ανατολικές ακτές που βλέπουν προς την Πελοπόννησο και έχουν μήκος 37χλμ. είναι αμμώδεις με όμορφες παραλίες.
  2. 2. Κλίμα Το κλίμα της Ζακύνθου είναι ήπιο μεσογειακό με πολλές βροχές απόΝοέμβριο μέχρι Ιανουάριο και μεγάλη ηλιοφάνεια όλο το έτος. Βέβαια έχειεπηρεαστεί από τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές.Οικονομία Έχει πλούσια βλάστηση και είναι νησί με σημαντική αγροτική παραγωγή,στηριγμένη κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών και τηςσταφίδας καθώς και των ανθοκομικών. Αναπτύσσεται επίσης σημαντικήεπιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, η οποίαυποβοηθείται από το αεροδρόμιο Διονύσιος Σολωμός και πολλέςξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, αξιοποιώντας τις φυσικές ομορφιέςκαι την ιστορική παράδοση, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία των κατοίκων.Ιστορία Η Ζάκυνθος, την οποία ο Όμηρος αναφέρει σαν Υλήεσσα δηλαδή δασώδη,πήρε το όνομά της από τον πρώτο εποικιστή της τον Ζάκυνθο γιο του Βασιλιάτης Φρυγίας Δάρδανου. Στην συνέχεια την κατέκτησε ο Αρκείσιος, απόγονοςτου βασιλιά της Κεφαλονιάς Κέφαλου, πατέρας του Λαέρτη, και παππού τουΟδυσσέα. Έτσι περιήλθε η Ζάκυνθος στο Βασίλειο του Οδυσσέα ο οποίοςσυμμετείχε με δώδεκα πλοία στον Τρωικό πόλεμο. Μετά την επιστροφή τουόμως και τον φόνο των μνηστήρων από τους οποίους είκοσι ήταν από τηνΖάκυνθο, οι Ζακυνθινοί επαναστάτησαν και απέσπασαν το νησί τους από τοΒασίλειο του Οδυσσέα. Με τα χρόνια ακολουθώντας το πνεύμα της εποχήςεγκαθιδρύθηκε στη Ζάκυνθο νέο πολίτευμα, η Δημοκρατία. Ίσως κατά τηνεποχή εκείνη οι Ζακυνθινοί να ίδρυσαν ομώνυμη αποικία στην Ιβηρικήχερσόννησο. Στους Περσικούς πολέμους η Ζάκυνθος έμεινε ουδέτερη ενώστον Πελοποννησιακό πόλεμο εμπλέκεται σαν σύμμαχος των Αθηναίων. ΗΖάκυνθος υποτάχθηκε στους Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου κιαργότερα στους Ρωμαίους, που της παραχώρησαν σχετική αυτονομία.Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο χριστιανισμός διαδόθηκε στο νησί απότην Μαρία Μαγδαληνή το 34 μ.Χ. όταν το πλοίο που την μετέφερε στην Ρώμησταμάτησε για λίγο στην Ζάκυνθο. Στη διάρκεια των βυζαντινών χρόνωνλεηλατείται από πειρατές και Βάνδαλους. Στα 1185 η Ζάκυνθος μαζί με την
  3. 3. Κεφαλονιά καταλαμβάνονται από τους Νορμανδούς της Σικελίας (από τοναύαρχο Μαργαριτώνη του Βασιλιά της Σικελίας Γουλιέλμου Β) οι οποίοιαποσπώντας τις από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία δημιουργούν την ΠαλατινήΚομητεία Κεφαλληνίας και Ζακύνθου κάτω από την ηγεμονία των ΠαλατινώνΚομήτων Ορσίνι 1197 – 1325, Ανδηγαυών (d’ Anjou) 1325 – 1357 και Τόκκων1357 – 1479. Στην συνέχεια την κατακτούν οι Βενετοί [2] και παραμένει κάτωαπό την Ενετική κυριαρχία έως το 1797. Αξιοσημείωτο γεγονός της περιόδουαυτής ήταν η λαϊκή εξέγερση γνωστή με το όνομα Ρεμπελιό των Ποπολάρων.Μετά τη Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο ακολουθεί η Γαλλοκρατία τωνΕπτανήσων (1797-1799), όπου Γάλλοι δημοκρατικοί αρχικά και στη συνέχειαμε την Συνθήκη Ρωσοτουρκικής Συμμαχίας (1799) οι Ρώσοι με σύμμαχουςτους Τούρκους κατέλαβαν το νησί προσωρινά μέχρι ότου συστάθηκε με τηνΣύμβαση της Κωνσταντινούπολης (1800) η Επτάνησος Πολιτεία (το 1800)στην οποία μετείχε η Ζάκυνθος μαζί με τα άλλα νησιά του Ιονίου απαρτίζονταςτο πρώτο αυτόνομο Ελληνικό κρατίδιο υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.Το 1809 επανήλθαν οι Γάλλοι Αυτοκρατορικοί τούτη τη φορά και το 1815δημιουργείται το Ενωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων που τέθηκε κάτω απότην προστασία των Άγγλων έως το 1864.Το όνειρο των Ζακυνθινών ναενωθούν με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ύστερα από σκληρούς αγώνες,στις 21 Μαΐου 1864, ύστερα από συνολικά 680 χρόνια ξένης κατοχής.

×