Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Canon Digital

880 views

Published on

Published in: Technology, Art & Photos
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Canon Digital

 1. 1. Cànon, patents, copyright,... canviem la societat, no només el model econòmic Per Guillem Alsina Periodista especialitzat en noves tecnologies Volcànica.cat 2009 Organitza: Amb el suport de:
 2. 2. Diapositiva Sistemes operatius alternatius - un enfocament pràctic Jornades Tecnològiques - Vallfogona del Ripollès 2009 Qui sóc jo, i per què vinc aquí aquí a parlar-vos sobre el cànon digital? Guillem Alsina, periodista especialitzat en noves tecnologies, consultor independent, membre de la junta d'AENTEG (Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de Girona, www.aenteg.com) i responsable de comunicacions d'ATI Catalunya (Associació de Tècnics Informàtics, www.ati.es). També sóc director i editor del lloc web www.imatica.org, en el qual es publiquen noticies sobre informàtica i noves tecnologies. Sóc col·laborador d'alguns mitjans més: i, sobretot, sóc un apassionat del món de la tecnologia i dins d'aquest dels sistemes operatius. Organitza: Amb el suport de:
 3. 3. Sistemes operatius alternatius - un enfocament pràctic Jornades Tecnològiques - Vallfogona del Ripollès 2009 Diapositiva Què pretenc amb aquesta xerrada <ul><li>NO adoctrinar ningú, sinó exposar el meu punt de vista sobre aquesta qüestió </li></ul><ul><li>Fer reflexionar i, sobretot, debatre </li></ul><ul><li>Plantejar algunes preguntes (no totes) i intentar donar algunes respostes pròpies </li></ul><ul><li>Crear lliurepensadors </li></ul><ul><li>Qüestionar certs aspectes de la societat actual </li></ul>Organitza: Amb el suport de:
 4. 4. Cànon, patents, copyright,... Volcànica.cat 2009 – Les Preses Diapositiva Què és el cànon digital? (I) Legalment, el cànon és una remuneració compensatòria per les còpies que, en l'àmbit privat, es realitzen dels continguts audiovisuals i impresos. Aquests diners es gestionen a través d'entitats específiques reconegudes pel govern (SGAE, AEI i AGEDI) Segons podem llegir al lloc web de SGAE: Segons la Llei de propietat intellectual, una obra ja divulgada pot ser reproduïda sense l'autorització de l'autor quan aquesta reproducció es fa &quot;per a ús privat del copista&quot;, i sempre que la còpia no sigui objecte d'utilització collectiva ni lucrativa [...] Però aquesta reproducció autoritzada per llei genera una remuneració compensatòria per còpia privada [...] i que està destinada a compensar la pèrdua d'ingressos que, per als titulars d'una obra musical o audiovisual, genera aquesta possibilitat de fer-ne còpies per a ús privat. És obvi que cada cop que es fa una còpia d'un disc per a ús privat se'n deixa de vendre un exemplar, per la qual cosa cal compensar d'alguna manera els titulars de les obres contingudes en el disc pels ingressos que deixen de rebre. Organitza: Amb el suport de:
 5. 5. Cànon, patents, copyright,... Volcànica.cat 2009 – Les Preses Diapositiva Què és el cànon digital? (II) Estan subjectes al pagament de la remuneració compensatòria per còpia privada tots els equips, aparells i materials idonis per a l'enregistrament d'obres musicals i/o audiovisuals. Exemples: un radiocasset gravador, un equip gravador de CD, un equip gravador de vídeos, una casset, un videocasset, un CD-R àudio i data, un DVD àudio i un DVD vídeo. Obligats al pagament: En primer lloc, els obligats al pagament són els fabricants i importadors dels equips, aparells i materials que serveixen per a l'enregistrament d'obres musicals i/o audiovisuals. No obstant això, la Llei de propietat intellectual considera responsables solidaris del pagament de la remuneració els distribuïdors, majoristes i minoristes, successius compradors, si en la factura dels proveïdors no apareix desglossat l'import de la remuneració. Extret de http://sgae.cat/tipology/est/item/ca/30106_30111.html Organitza: Amb el suport de:
 6. 6. Cànon, patents, copyright,... Volcànica.cat 2009 – Les Preses Diapositiva Cànon digital: una explicació sense embuts És realment necessària una compensació per una còpia privada de seguretat? El cànon digital és en realitat una compensació per les pèrdues que la industria suposa i atribueix a l'intercanvi de fitxers informàtics amb contingut musical (MP3 i altres formats) a través d'Internet i les xarxes P2P. Organitza: Amb el suport de: Ángeles González-Sinde, avui Ministra de Cultura (¿?) al diari ABC el 18 de setembre de 2008, quan presidia l'Acadèmia Espanyola del Cinema: Hay que organizar completamente la difusión y la copia de las obras. No puede ser que los vendedores de equipos y los fabricantes cuenten con todo el beneplácito y el apoyo de la sociedad y en cambio quienes generan contenidos se queden sin recibir dinero por su trabajo. Si pudiéramos entrar en los supermercados y llevarnos las cosas sin pagar sería una catástrofe. La piratería no la compensa el canon. ¡Sólo son unos céntimos! Mientras, el gran beneficiado es el que fabrica todos estos sistemas y el que vende la línea de ADSL. Y como los anglosajones van a seguir generando contenidos, la cultura en español va perdiendo espacio.
 7. 7. Cànon, patents, copyright,... Volcànica.cat 2009 – Les Preses Diapositiva L'aplicació del cànon en el moment d'adquirir un suport per a gravació (CD, DVD, disc dur, reproductor MP3/MP4,...) suposa a l'usuari una conducta (la de creació de còpies de material protegit per drets d'autor/copyright), per la qual se li fa pagar un impost. Es pressuposa una conducta, i el fet que el cànon sigui compensatori, converteix aquesta conducta en delicte (perquè sinó seria compensatori?), amb el qual se suposa, a priori, que el comprador és un delinqüent. Si hom no farà servir els suports adquirits per gravar continguts protegits, ha de demanar explícitament i a posteriori que se li retorni l'import del cànon. En pressuposar-se el delicte abans que aquest es cometi, es viola la presumpció d'innocència, base de qualsevol democràcia moderna. Totes les dictadures al llarg de la història han tingut comportaments de suposar el delicte a persones o col·lectius i que després aquests haguessin de demostrar la seva innocència. Organitza: Amb el suport de:
 8. 8. Cànon, patents, copyright,... Volcànica.cat 2009 – Les Preses Diapositiva Patents de programari Les patents tanquen l'accés a idees, no a formes de materialitzar aquestes idees. El codi font informàtic ha d'estar protegit per drets de propietat intel·lectual. Per exemple, si un programador crea un programari que controla el combustible injectat a un motor, qualsevol altre programador pot desenvolupar un programa que faci el mateix, sempre que no copii directament l’altre desenvolupament. Fins i tot, ambdós programadors podrien arribar a la mateixa solució per camins diferents. Amb les patents, i un cop patentada la idea del programari de control d'injecció de combustible, es tanquen les portes a innovar en aquest camp. Es provoquen altres pèrdues econòmiques addicionals als petits productors de programari. Organitza: Amb el suport de:
 9. 9. Cànon, patents, copyright,... Volcànica.cat 2009 – Les Preses Diapositiva Però, tot això té algun aspecte positiu? En teoria , i en una societat capitalista com en la què vivim, els autors i creadors cobren uns diners per les seves obres i invencions. Organitza: Amb el suport de:
 10. 10. Cànon, patents, copyright,... Volcànica.cat 2009 – Les Preses Diapositiva Organitza: Amb el suport de: Algunes conclusions <ul><li>Vivim en una societat egoista i pujada al carro del consumisme </li></ul><ul><li>Els lobbys de pressió són cada dia més forts i més influents </li></ul><ul><li>La massa, el poble, cada dia està més “anestesiada” pel pànem et circenses modern (futbol, premsa rosa, consumisme,...) </li></ul><ul><li>Cal una revolució profunda per a què un estat del benestar arribi a tothom </li></ul>
 11. 11. Cànon, patents, copyright,... Volcànica.cat 2009 – Les Preses Diapositiva És possible una societat diferent, millor? SI És probable? NO Vol dir això que hem d'abandonar la lluita per aconseguir-la? EN ABSOLUT! Sigues realista, lluita pels teus somnis (pintada popular als carrers de París el maig del 1968) Organitza: Amb el suport de:
 12. 13. Cànon, patents, copyright,... Volcànica.cat 2009 – Les Preses Diapositiva Com aconseguir el canvi? ? Organitza: Amb el suport de:
 13. 14. Cànon, patents, copyright,... Volcànica.cat 2009 – Les Preses Diapositiva http://stopsoftwarepatents.eu Organitza: Amb el suport de:
 14. 15. Dubtes, consultes, suggeriments,... [email_address] Moltes gràcies per la vostra assistència! Organitza: Amb el suport de:

×