Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

8 martie

170 views

Published on

8 martie

Published in: Art & Photos
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

8 martie

 1. 1.  Ziua Internațională a Femeii (denumită generic Ziua Femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.[1] ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.
 2. 2.  Am putea spune ca Ziua femeii, Ziua mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o serbau peRhea, mama tuturor zeilor. Mai tarziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată Duminica mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.
 3. 3.  Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908.
 4. 4.  În ciuda a ceea ce s-a pretins mai târziu, pe data de 8 martie nu a avut loc de fapt nici o grevă. În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietzîmpreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume.
 5. 5.  În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.
 6. 6.  Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.
 7. 7.  De 8 martie, în unele culturi, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții.
 8. 8.  Ziua Internaţională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă de-a lungul timpului s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a feminităţii şi a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie şi rasă.
 9. 9.  n prezent, o zi a bucuriei pentru toate femeile, care primesc flori şi diferite cadouri, sărbătoarea de 8 Martie a fost percepută mult timp drept un moment în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor, precum şi progresele făcute în ceea ce le priveşte.
 10. 10.  In urmă cu 100 de ani, pe 19 martie 1911, a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Peste un milion de femei şi bărbaţi au participat în această zi la manifestaţii pentru ca femeilor să li se acorde drepturi legate de muncă, dreptul la vot, educaţie şi de a deţine funcţii publice.
 11. 11.  O selecţie de poezii special dedicate zilei de 8 Martie - Ziua Mamei.
 12. 12.  E ziua ta  de Elena Dragoş   E ziua ta măicuţă,  Te-aşteaptă flori pe masă,  Şi-un dar micuţ te-aşteaptă  Când ai să vii acasă.   Am să-ţi sărut obrajii  La piept când mă vei ţine  Şi mâinile ce nu au  Odihnă pentru mine. 
 13. 13.  8 Martie  de Veronica Porumbacu   S-au aprins în noapte stele.  Ce aproape sunt de ele!   Numai să întind o mână  Şi-una-n palm-o să-mi rămână.   Mamă, vrei de ziua ta  Să-ţi aduc în dar o stea? 
 14. 14.  Cea mai frumoasă   Mamă dragă şi iubită,  Primăvara-i ziua ta.  Tu mereu eşti lângă mine,  La nevoie, mama mea!   Îţi doresc doar zile bune,  Tot ce-i mai frumos pe lume,  Tu eşti cea mai bună mamă,  Lângă tine nu am teamă.
 15. 15.  Pentru mama   Sunt atât de fericită  Că mămica mea iubită  A venit azi la serbare  Să asculte o urare.  8 Martie! E ziua ta  O floare-ţi dau măicuţa mea.  Şi vreau să ştii că-n acest dar  E dragostea-mi fără hotar.  Sunt visele ce port în gând  Că voi fi mare în curând  Şi ascultător voi fi mereu  Mămico, ăsta-i darul meu. 
 16. 16. 8 Martie Balaban Alina Elena Clasa a X-a A

×