Max Manus

2,791 views

Published on

Her kommer en presentasjon som handler om andre verdenskrig.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,791
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Max Manus

 1. 2. MAX MANUS
 2. 3. BARNDOM OG UNGDOM
 3. 4. Manus' far het opprinnelig Johan Magnussen, men etter mange år i utlandet, særlig spansktalende land, endret han navn til Juan Manus. Han flyttet til København og fikk etter hvert fire barn med sin danske hustru Gerda Kiørup. Da foreldrene ble skilt, flyttet Max og søsteren Pia med faren til Oslo. Der gikk Max på Ljan skole fram til han flyttet sammen med faren og søsteren til Cuba hvor Max' onkel var skipshandler.
 4. 5. Etter en tid på Cuba og som sjømann, var han på en lengre tur i Andesfjellene før han reiste tilbake til Norge. Han kom tilbake omtrent samtidig som Vinterkrigen brøt ut, og han meldte seg som frivillig. Etter freden i Moskva 1940 ble han dimittert den 9. april 1940, samme dag som den tyske invasjonen av Norge ble innledet.
 5. 6. Max Manus i Finland.
 6. 9. Tyskerne inntar Oslo.
 7. 14. MOTSTANDSARBEID
 8. 15. I Norge deltok han i krigshandlinger på Kongsvinger, og han begynte å arbeide med illegale aviser (Vi vil oss et land) i motstandsbevegelsen. I januar 1941 holdt han på å bli arrestert i sin leilighet i Vidars gate, og han forsøkte å flykte ved å kaste seg ut av vinduet.
 9. 16. Gestapo.
 10. 19. Han havnet på Ullevål sykehus, men lyktes i å flykte derfra og kom seg etter en lang flukt gjennom Sverige, Russland og Afrika, ombord på troppetransportskipet «Empress of Asia», og ble med rundt Kapp det gode håp, til Canada, hvor han reiste med en konvoi til England. Til sammen tok denne flukten sju måneder.
 11. 20. KOMPANI LINGE
 12. 21. Kompani Linge
 13. 22. I England ble han innrullert i Kompani Linge og i mars 1943 ble han sluppet i fallskjerm over Norge sammen med Gregers Gram for å gjennomføre «Operasjon Mardonius». Han ble medlem av den senere så kjente Oslogjengen, som av britene ble ansett som Europas beste sabotasjegruppe under andre verdens[krig. Sammen med blant andre Gunnar Sønsteby og Gregers Gram deltok han også i operasjonene «Derby» og «Bundle», som hadde som oppgave både shippingsabotasje og å produsere illegal propaganda.
 14. 23. Oslogjengen planlegger aksjoner.
 15. 24. De mest kjente aksjonene han var med på var: sprengning av flere skip på Oslo havn, Operasjon Mardonius (april 1943) sprengning av troppeskipet MS «Monte Rosa», som ble skadet (juni 1944) sprengning og senking av troppetransportskipet DS «Donau» (januar 1945) sprengning og ødeleggelse av arbeidskontorer med arkiver som kunne ha forårsaket at titalls tusen unge norske gutter kunne ha blitt rekruttert til tysk krigstjeneste gjennom den beryktede Arbeidstjenesten.
 16. 25. Sabotører på jobb.
 17. 27. Donau.
 18. 32. LIVET ETTER KRIGEN
 19. 33. Etter krigen jobbet Manus som livvakt for kongen og kronprinsen. Høsten 1945 dro han og Sophus Clausen til USA for å skaffe seg agentur til kontormaskiner. Sammen startet de firmaet Clausen og Manus. I årene etter krigen ansatte Manus her også landssvikdømte, den mest kjente av disse var Walter Fyrst. Manus gjorde dette etter interne diskusjoner, og var motivert av at dette både var nødvendig forsoning og at disse hadde vist seg faglig dyktige. I 1952 skilte Clausen og Manus lag og firmaet ble splittet i to ulike firma; Sophus Clausen AS og Max Manus AS som nå hadde agentur på Olivetti og Philips. Firmaet eksisterer fortsatt i dag.
 20. 34. Max Manus var kongens livvakt i mai 1945.
 21. 37. Under krigen møtte Max Manus Ida Nikoline «Tikken» Lie Lindebrække. Tikken var datter av fylkesmannen i Bergen og søster av Høyres senere formann, banksjef Sjur Lindebrække. Under krigen arbeidet hun ved det engelske konsulatet i Stockholm og var organisator for de mange Linge-agentene som brukte Stockholm som støttestasjon. Max og Tikken giftet seg i 1947 og holdt siden sammen selv om Manus slet med alkoholproblemer siden.
 22. 38. Max og Tikken.

×