Kuppet mot Salvador Allende

362 views

Published on

Denne presentasjonen handler om kuppet mot Salvador Allende i 1973.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
362
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kuppet mot Salvador Allende

 1. 1. KUPPET MOT ALLENDE
 2. 2. Augusto Pinochet er sjefen for hæren i Chile. Da Salvador Allende kommer til makten i 1970 er Pinochet og generalene hans lojale. Allende kommer fra venstresiden, mens generalene tilhører høyrefløyen.
 3. 3. Augusto Pinochet.
 4. 4. Salvador Allende kom selv fra gode kår. Men Allende kjempet for at arbeiderklassen skulle få det bedre. I 1933 var Allende med på å starte Chiles sosialistiske parti. Salvador Allende stilte i presidentvalget tre ganger. I 1970 ble han omsider Chiles president.
 5. 5. Salvador Allende
 6. 6. I 1972 begynner Chile å få problemer. Allende har nasjonalisert store deler av Chiles industri. Han har gjennomført en jordreform som har gitt landets landarbeidere jord. Dermed har Allende blitt upopulær i Chiles borgerlige kretser. Allende er heller ikke videre populær i USA. Det blir ikke bedre da Allende knytter tette forbindelser med Østblokken og Cuba.
 7. 7. Amerikanerne er redde for at Chile skal bli et nytt Cuba. USA avvikler handelsforbindelsene med Chile for å skape problemer for Allende. CIA organiserer en streik blant landets lastebilsjåfører slik at butikkene og fabrikkene ikke får forsyninger. USA bruker også store penger på en hatkampanje mot Allende i Chiles største aviser.
 8. 8. Folk protesterer mot Allendes styre.
 9. 9. Allende får mindre støtte. Bedriftseiere er redde for at bedriftene deres skal bli nasjonalisert. Varemangelen har ført til at mange mennesker demonstrerer foran presidentpalasset i Santiago.
 10. 10. Chile er i krise. Prisene stiger og produksjonen i landet går nedover. Høyresiden vil at hæren skal gjennomføre et statskupp. 29. juni 1973 gjennomfører hæren et mislykket kupp. General Carlos Prats avverger kuppet.
 11. 11. General Carlos Prats.
 12. 12. Utpå høsten går general Prats av, og general Augusto Pinochet blir ny hærsjef. Pinochet er nølende til å begå et kupp mot Allende. Men andre offiserer presser han. 11. september gir Augusto Pinochet ordre om at Allende skal avsettes. Han blir leder for en militærjunta på fire generaler.
 13. 13. Chiles militærjunta
 14. 14. Augusto Pinochet sender ultimatum til Salvador Allende 11. september 1973. Gå av som president i Chile eller dø. Salvador Allende nekter å gå av som president. Pinochet gir ordrer til forsvaret. Hawker Hunter fly går på vingene, stridsvogner ruller mot Santiago og soldater går i posisjon rundt presidentpalasset.
 15. 15. I en radiotale sier han at han vil dø for folkets sak. Han nekter å gi seg. Klokken 12.00 bomber fly presidentpalasset – La Moneda. Soldater skyter mot palasset. Allende råder folkene sine til å overgi seg. Selv går han inn på kontoret sitt og skyter seg selv.
 16. 16. La Moneda beskytes.
 17. 17. I dagene som følger blir tusenvis av chilenere arrestert. Det er Allendes tilhengere og forkjempere for demokratiet. 40000 av dem blir internert på Estado Nacional i Santiago. De fleste blir torturert og mange blir drept. Politiske partier og fagforeninger blir forbudt. Mediene blir sensurert.
 18. 18. Estadio Nacional
 19. 19. Augusto Pinochet sender en gjeng militære til ulike byer rundt om i Chile. De arresterer folk fra Allendes parti. Allendes folk blir mishandlet på det groveste og henrettet. Pinochet ville sette et eksempel for vanlige chilenere og militære. Slik kan det gå for de som motsetter seg juntaens styre.
 20. 20. Pinochet oppretter et hemmelig politi – DINA. De er eksperter på å drepe og torturere. De jakter på Allendes støttespillere i Chile og andre land. Tusenvis av mennesker blir tauet inn til DINAs tortursentre rundt om i Chile. De blir utsatt for den grusomste tortur. Det oppstår også en angiverkultur i landet slik at folk føler seg utrygge.
 21. 21. DINAs logo.
 22. 22. Villa Grimaldi var Pinochets mest kjente tortursenter. Fangene ble torturert i et gammelt vanntårn. Fangene ble låst inn i celler der de bare kunne stå. Diskoteket var et annet kjent tortursenter. Diskoteket fikk navnet etter musikken som ble spilt her under torturen. I diskoteket gikk fangene konstant med bind foran øynene. De ble også utsatt for seksuell tortur.
 23. 23. Villa Grimaldi
 24. 24. Parilla var en torturmetode der fangen ble spendt naken til en seng. Så ble strømmen skrudd på. I ekstremdukkerten ble hodet til fangen tvunget ned i en balje med vann slik at fangen svelget forurenset vann.
 25. 25. Chile får en midlertidig økonomisk oppgang under Pinochets styre. De rike blir enda rikere, mens de fattige får enda mindre å rutte med. På starten av 1980-årene får Chile økonomiske problemer. De store selskapene går over ende. Pinochet mister støtten fra høyresiden i Chile og fra kirken. Pinochet mister også støtten fra USA.
 26. 26. I 1988 skriver Pinochet ut nyvalg. Overraskende taper Augusto Pinochet valget for kristeligdemokraten Patricio Aylwin. Etter 17 års diktatur med Pinochet blir Chile atter et demokrati. Pinochet har sørget for å bli sjef for hæren i åtte år for å unngå granskinger av menneskerettighetsforbrytelsene som regimet hans har begått.
 27. 27. President Patricio Aylwin.
 28. 28. Augusto Pinochet døde av infarkt 10. desember 2006. Pinochet satt i husarrest de siste dagene av sitt liv. Han ble aldri dømt for forbrytelsene sine. Det var nære på at Pinochet ble arrestert i London under et besøk i 1998. Spanske myndigheter ville ha han dømt. Augusto Pinochet har 3000 liv på samvittigheten.

×