Global økonomi

580 views

Published on

Denne presentasjonen handler om global økonomi.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
580
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
12
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Global økonomi

 1. 1. GLOBAL ØKONOMI
 2. 2. INTERNASJONALISERING Norge eksporterte trelast og fisk til Europa på 15 – 1600-tallet. Fra India og Kina kom det krydder til Europa. Industrialiseringen og imperialismen på 1800-tallet satte fart iverdensøkonomien. De ledende landene økonomisk var Storbritannia, Frankrike ogUSA. Industrimaktene spesialiserte seg på å produsere varer. Kolonimaktene sendte råvarer til industrimaktene.
 3. 3. Hanseatene i Bergen solgte torsk til utlandet.
 4. 4. Trelasthandel.
 5. 5. Krydder fra India
 6. 6. Fabrikker i Storbritannia.
 7. 7. RÅVARELEVERANDØRER Mange utviklingsland er fremdeles leverandører avråvarer. På 80-tallet falt prisene på kaffe, te, kakao og sukker. Samtidig har prisene steget på ferdigvarer. Derfor må mange utviklingsland selge mere råvarer for åkjøpe ferdigvarer. Utviklingslandene har pådratt seg gjeld.
 8. 8. Prisene på kaffe har sunket de siste årene.
 9. 9.  Utviklingslandene har søkt om lån i Verdensbanken ogDet internasjonale pengefondet. Kravet om å få lån har vært strenge. Det har ført til at noen utviklingsland har måttetredusere tilbudet innen skole og helse.
 10. 10. Verdensbankens hovedkvarter.
 11. 11. Redusert skoletilbud.
 12. 12. SLETTING AV GJELD Mye gjelden ble opparbeidet for mange år siden. For noen land har det blitt umulig å betale tilbake denstore gjelden. Noen rike land har arbeidet for å få slettet dennegjelden. Norge har slettet utenlandsgjelden tilEcuador, Egypt, Jamaica , Peru og Sierra Leone.
 13. 13. Mange utviklingsland har stor utenlandsgjeld.
 14. 14. ØKONOMISK SAMARBEID For å få til økonomisk vekst, så må man reduseretollmurer og reguleringer som demper handelen. GATT-avtalen har fremmet verdenshandelen. EU arbeider for å få til avtaler innen handel og toll.
 15. 15. Toll
 16. 16. GATT OG WTO GATT-avtalen arbeider for å senke tollen ogimportreguleringer for å få til økt frihandel. I 1995 ble World Trade Organization dannet. WTO arbeider for å få til frihandel på mange slags varer. WTO har blitt utsatt for kritikk for å fokusereutelukkende på økonomisk vekst.
 17. 17. WTO logoen
 18. 18. EU I 1957 opprettet Vest Tyskland, Frankrike, Italia,Frankrike og BeNeLux EEC for å skape et felles markeduten grenser. I 1992 opprettet EU et felles indre marked der varer,tjenester, penger og mennesker fritt kunne bevege seg. I dag har EU 27 medlemsland.
 19. 19. Eus medlemsland
 20. 20. Eus indre marked
 21. 21. EU OG NORGE I 1972 og 1994 ble det avviklet folkeavstemninger omNorge skulle bli medlem av EU. Resultatet ble negativt. Norge har i stedet forhandlet seg til en avtale med EU –EØS-avtalen. Det betyr at vi kan selge varene våre til EU samtidigsom vi må importere varer fra EU.
 22. 22. Folkeavstemningen i 1972.
 23. 23. TOLL Toll er en avgift som legges på utenlandske varer. Frihandel betyr at det ikke blir lagt på toll påutenlandske varer. Det kalles for frihandel. I Norge har man lagt på toll på utenlandskelandbruksvarer for å beskytte norsk jordbruk. Derimot jobber Norge for at vi ikke skal få lagt toll påfisken vår.
 24. 24. Tollere
 25. 25. Frihandel
 26. 26. ARBEIDSVANDRING Folk kommer til Norge for å søke jobb her p.g. a de høyelønningene. Det har strømmet på med polakker og svensk ungdomde siste årene. De får jobb i bransjer der det er mange på arbeidskraft. Sosial dumping betyr at arbeiderne blir kraftigunderbetalt.
 27. 27. GLOBALISERINGGlobalisering betyr at strømmen av varer, tjenester, kapitalog kultur går stadig friere mellom verdens land.Resultatet har blitt økt konkurranse mellom bedriftene, lavetransportkostnader og teknologiutvikling.
 28. 28. Globalisering
 29. 29. LAVKOSTLAND Lavkostlandene ligger i Asia, Sør Amerika og Øst Europa. Her er lønningene lave og mange mennesker har godutdanning. En gang var Norge også et lavkostland. Det gjorde til at vi ble en av verdens størstesjøfartsnasjoner. I dag er Norge et høykostland.
 30. 30. Bilfabrikk i Asia
 31. 31. Norsk handelsskip
 32. 32. FLERNASJONALE SELSKAPER Flernasjonale selskaper driver med produksjon i flere land. Slike selskap kontrollerer halvparten av verdenshandelen. Mange av disse selskapene har hovedkvarteret sitt i Vesten. Slike selskaper driver virksomheten sin innen olje, bil ogelektronikk. Kjente selskaper er Coca Cola, Ford, Kværner og Toyota.
 33. 33. Multinasjonale selskaper
 34. 34.  Utvikling av produkter foregår i vesten , mensproduksjonen av varer foregår i ulandene.
 35. 35. Utvikling av Nike sko i USA.
 36. 36. Fabrikk som lager Nike sko i Vietnam
 37. 37. TRANSPORT Det er viktig med billig transport for å få til økonomiskvekst. Billig sjøtransport har gjort dette mulig – containerskip. Flytransporten har også blitt billigere. Dette har derimot ført til økt forurensing.
 38. 38. Konteinerskip
 39. 39. Billigfly
 40. 40. Sterk luftforurensing
 41. 41. TELEREVOLUSJONEN Det har skjedd en enrom utvikling innentelekommunikasjon de siste årene. Internett, mobiltelefoner, satelitter
 42. 42. INFORMASJONSSAMFUNNET Ny teknologi, data og friere handel har skapt et nyttsamfunn. Mange bedrifter ser verden som sitt marked. En del produkter har blitt verdensnavn –Google, Cola, CNN osv. Samtidig har mange utviklingsland blitt fattigere.
 43. 43. KULTURELL GLOBALISERING Mange hitlåter og filmer blir hørt og sett over heleverden. Noen filmstjerner og sportshelter har blitt verdensnavn. Likevel opprettholder mennesker i mange land sinelokale skikker.
 44. 44. POSITIVE OG NEGATIVE SIDER Globaliseringen skaper også mer arbeidsledighet p.g.arasjonalisering, ny teknologi og konkurranse. Denne utviklingen skjer spesielt i vesten. På 70 og 80- tallet ble mange i vesten arbeidsledigefordi arbeidsplassene ble flyttet til Asia. Globaliseringen skaper mange arbeidsplasser derimot iulandene. Derfor har levestandarden steget i mangeutviklingsland.
 45. 45. Arbeidsledighet i Vesten
 46. 46. Nye arbeidsplasser i ulandene
 47. 47. KLIMAET Økt vekst skaper problemer for miljøet med utslipp avCO2 og klimagasser.

×