Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Australija i Okeanija

20,255 views

Published on

Published in: Education
 • Dating for everyone is here: ♥♥♥ http://bit.ly/2F7hN3u ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Sex in your area is here: ♥♥♥ http://bit.ly/2F7hN3u ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Australija i Okeanija

 1. 1.  Површина: 7 692 000 км² Број становника: 21 000 000 Густина насељености: 3 ст./км² Облик владавине: савезна држава Главни град: Канбера ( 350 000 ста.) Градско становништво: 92% БДП по становнику: 26 500$ Положај: налази се на истоименом континент у (КОНТИНЕНТ – држава) с обалама на Индијском и Тихом океану. Чланица је Комонвелта ( на челу државе је, формално, британска краљица).
 2. 2.  У овом делу света,поред Аустралије,налази се и Океаније која обухвата и велики број острва и острвских група у Тихом океану,међу којима су највећа Нова Гвинеја,Северно и Јужно острво Новог Зеланда и Тасманија.Остала оства су подељена у 3 групе: Микронезија Меланезија Полинезија
 3. 3.  Аустралија је најмањи континент на свет у. Oбале Аустралије су слабо разуђене и неприст упачне. Највећи заливи су Карпентаријски ( на северу) и Велики аустралијски ( на југу). Највећа полуострва су Јорк и Арнхемова земља, а највеће острво је Тасманија, која је од Аустралије одвојена Босовим пролазом. Уз источну обалу налазе се низови коралних острва, који граде Велики корални гребен ( дуг 2 300 км, са око 6 000 коралних острва).
 4. 4.  Током времена копно Аустралије је у великој мери уравњено због чега је рељеф једноличан а са просечном надморском висином од 300 м Аустралија је најнижи континент.
 5. 5.  Тропска(монсунска) Средоземна Приморско-океанска Суптропска(пустиње) Суптропска (степе)
 6. 6.  Највећа река је Мари са притоком Дарлинг у југоисточном делу Аустралије.
 7. 7. Подводни свет Црвени кенгур Коала Папагај
 8. 8. Сиднејска опера Мелбурн Сиднеј Канбера
 9. 9. LUKA BOGOJEVIC NIKOLA NIKOLIC VII2

×