Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

O ντετέκτιβ της ορθογραφίας (για τη Γ' Δημοτικού)

917 views

Published on

Φυλλάδιο ασκήσεων για την "ανίχνευση" ορθογραφικών λαθών που αφορούν γραμματικά φαινόμενα του Βιβλίου Μαθητή Γλώσσας

Published in: Education
 • Be the first to comment

O ντετέκτιβ της ορθογραφίας (για τη Γ' Δημοτικού)

 1. 1. Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό βιβλίο δημιουργήθηκε με στόχο να διευκολύνει εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη διδασκαλία της θεματικής και καταληκτικής ορθογραφίας. Οι προτάσεις και οι ασκήσεις που προτείνονται είναι ενδεικτικές και αξιοποιούν κατά κύριο λόγο τα γραμματικά φαινόμενα του 2ου και 3ου τεύχους του Βιβλίου Μαθητή Γλώσσας της Γ’ τάξης. Το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφέρεται δωρεάν για όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς που επιθυμούν να το αξιοποιήσουν και δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευσή του για σκοπούς εμπορικούς ή εν γένει κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Τα πνευματικά δικαιώματα για το συγκεκριμένο ψηφιακό βιβλίο ανήκουν στη δημιουργό και ο σύνδεσμος για την ανάκτησή του έχει επίσης συμπεριληφθεί στο προσωπικό ιστολόγιό της «Δραστηριότητες, παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό» Αθήνα, Δεκέμβριος 2018 Τάνια Μάνεση
 2. 2. Ορθογραφίας μονοπάτια.... Τάνια Μάνεση, Δεκέμβριος 2018 Ο μικρός ντετέκτιβ της ορθογραφίας έπιασε δουλειά! Γίνε βοηθός του και βοήθησέ τον να βρει τα λάθη στις παρακάτω προτάσεις. Κάθε λάθος που εντοπίζεις, θα το κυκλώνεις. Στη δεύτερη στήλη θα γράφεις ορθογραφημένα τις λέξεις που εντόπισες με τον φακό σου. Προσοχή! Είναι σημαντικό να ξέρεις να δικαιολογήσεις τα λάθη που βρήκες. Καλή επιτυχία!!! Κυκλώνω κάθε λάθος που βρίσκω Γράφω ορθογραφημένα τις λέξεις που κύκλωσα Κάθε πρωί ο Νίκος ξυπνάι στις 8 και τρώι προινό. Δεν καταλαβένω πώς μπορίς να κοιμάσαι ακόμα! Σε παρακαλό, ανοίγεις το παράθυρω; Μου αρέσουν οι δρόμι αυτής τις πόλης. Κάθε απόγευμα ο Κώστας βγένει από το σπίτη του. Τα παιδιά φτιάχνουν έναν χιονάνθρωπω από χυόνι. Ανοίγει τα μάτυα του και βλέπι τη χιονισμένι αυλή. Σκουπήζει και καθαρίζει το πεζοδρόμιο. Οι κάτοικι των ορεινών χωριόν μαίνουν μόνοι τους. Μου αρέσει να μιλάω με της φίλες τις μαμάς μου. Περπατώ στους δρόμους που είναι λευκή από το χιόνι.
 3. 3. Ορθογραφίας μονοπάτια.... Τάνια Μάνεση, Δεκέμβριος 2018 Ο μικρός ντετέκτιβ της ορθογραφίας έπιασε δουλειά! Γίνε βοηθός του και βοήθησέ τον να βρει τα λάθη στις παρακάτω προτάσεις. Κάθε λάθος που εντοπίζεις, θα το κυκλώνεις. Στη δεύτερη στήλη θα γράφεις ορθογραφημένα τις λέξεις που εντόπισες με τον φακό σου. Προσοχή! Είναι σημαντικό να ξέρεις να δικαιολογήσεις τα λάθη που βρήκες. Καλή επιτυχία!!! Κυκλώνω κάθε λάθος που βρίσκω Γράφω ορθογραφημένα τις λέξεις που κύκλωσα Χθες συνάντισα τη φίλι μου τη Μαρία στο Μετρό. Πότησα τα λουλούδια χθες το βράδι. Πίγα στο μαγαζή της Τίνας και αγόρασα σοκολάτες. Ανέβικα της σκάλες και κουράστηκα. Δεν ήχα χρήματα και ο φίλος μου με δάνισε. Μόλις έφαγαν, έφυγαν, γιατί είχαν μεγάλο ταξίδη. Όταν την ήδα, δάκρισα από τη χαρά μου. Χθες έστυλα μια κάρτα στη θεία μου. Μου απάντισε ότι θα έρθει να μας δει το καλοκαίρη. Έπλεινα τα πιάτα και τώρα ξεκουράζομε. Τον ήδα που περνούσε των δρόμο και τον χαιρέτισα.
 4. 4. Ορθογραφίας μονοπάτια.... Τάνια Μάνεση, Δεκέμβριος 2018 Ο μικρός ντετέκτιβ της ορθογραφίας έπιασε δουλειά! Γίνε βοηθός του και βοήθησέ τον να βρει τα λάθη στις παρακάτω προτάσεις. Κάθε λάθος που εντοπίζεις, θα το κυκλώνεις. Στη δεύτερη στήλη θα γράφεις ορθογραφημένα τις λέξεις που εντόπισες με τον φακό σου. Προσοχή! Είναι σημαντικό να ξέρεις να δικαιολογήσεις τα λάθη που βρήκες. Καλή επιτυχία!!! Κυκλώνω κάθε λάθος που βρίσκω Γράφω ορθογραφημένα τις λέξεις που κύκλωσα Η πρωινοί παγωνιά πάγοσε όλους τους δρόμους. Όλοι η πόλη μοιάζει με μεγάλω παγοδρόμιο. Γυρίζωντας από το σχολίο, σκόνταψα και έπεσα κάτω. Κοιμούντε τα σπαρτά και ονειρεύονται τα στάχια. Τα μπουμπούκια τα πέρνει ο ύπνος στα βράχυα. Οι σκύλι μυρήζουν τις αλεπούδες. Οι σπόροι τον λουλουδιών άνθησαν. Ο κήπος του παπού έχει όμορφα λουλούδυα. Τα τριαντάφυλα είναι κατακόκινα. Τα μάτια τις γιαγιάς λάμπουν από χαρά. Κολυμπάι σαν δελφίνι και τραγουδάι σαν αηδόνι.
 5. 5. Ορθογραφίας μονοπάτια.... Τάνια Μάνεση, Δεκέμβριος 2018 Ο μικρός ντετέκτιβ της ορθογραφίας έπιασε δουλειά! Γίνε βοηθός του και βοήθησέ τον να βρει τα λάθη στις παρακάτω προτάσεις. Κάθε λάθος που εντοπίζεις, θα το κυκλώνεις. Στη δεύτερη στήλη θα γράφεις ορθογραφημένα τις λέξεις που εντόπισες με τον φακό σου. Προσοχή! Είναι σημαντικό να ξέρεις να δικαιολογήσεις τα λάθη που βρήκες. Καλή επιτυχία!!! Κυκλώνω κάθε λάθος που βρίσκω Γράφω ορθογραφημένα τις λέξεις που κύκλωσα Ο αέρας σκόρπησε τα φύλλα των δέντρον. Το λάδι που πέρνουμε απ’την ελιά το λέμαι ελαιόλαδο. Ο γεωργός ραβδύζει τα κλαδιά για να πέσουν η ελιές. Μήπως ήδες τον γάτο μου; Θέλο να μου πάρεις κι εμένα ένα γατάκη. Παππού,θα μου πεις της ιστορίες τον ηρώων του 1821; Η ζωγραφιά σου είναι υπέροχοι! Τα δελφίνια είνε η ακροβάτες τις θάλασσας. Ταξιδεύω στη θάλασα και κοιτάζω των ουρανό. Τα δελφίνια οδηγούν της χαμένες βάρκες των ψαράδον Τα δελφίνια είναι πολύ φιλυκά ζώα.
 6. 6. Ορθογραφίας μονοπάτια.... Τάνια Μάνεση, Δεκέμβριος 2018 Ο μικρός ντετέκτιβ της ορθογραφίας έπιασε δουλειά! Γίνε βοηθός του και βοήθησέ τον να βρει τα λάθη στις παρακάτω προτάσεις. Κάθε λάθος που εντοπίζεις, θα το κυκλώνεις. Στη δεύτερη στήλη θα γράφεις ορθογραφημένα τις λέξεις που εντόπισες με τον φακό σου. Προσοχή! Είναι σημαντικό να ξέρεις να δικαιολογήσεις τα λάθη που βρήκες. Καλή επιτυχία!!! Κυκλώνω κάθε λάθος που βρίσκω Γράφω ορθογραφημένα τις λέξεις που κύκλωσα Είναι πολύ δημιουργικό να διαβάζουμε ποιήματα. Είσαι έτιμος; Θα αργήσουμε! Ο Τίτος Πατρίκιος είναι ένας διάσιμος ποιητίς. Η δασκάλα μας ήπε να είμαστε φρόνιμη. Το καλοκέρι παίζουμε στην άμμο φτιάχνωντας κάστρα Μου αρέσει να οργανόνω πάρτι για τους φίλους μου. Δες τα παιδιά που πέζουν με το νερό! Το χωριό ήταν χτισμένω σε μια βουνοπλαγιά. Κοιτάζαμε τους πέτρηνους όγκους των βουνόν. Ενημέροσα τη δασκάλα μου για τιν απουσία μου Το οικόπεδο βρίσκετε κοντά στο βιβλιοπωλίο.
 7. 7. Ορθογραφίας μονοπάτια.... Τάνια Μάνεση, Δεκέμβριος 2018 Ο μικρός ντετέκτιβ της ορθογραφίας έπιασε δουλειά! Γίνε βοηθός του και βοήθησέ τον να βρει τα λάθη στις παρακάτω προτάσεις. Κάθε λάθος που εντοπίζεις, θα το κυκλώνεις. Στη δεύτερη στήλη θα γράφεις ορθογραφημένα τις λέξεις που εντόπισες με τον φακό σου. Προσοχή! Είναι σημαντικό να ξέρεις να δικαιολογήσεις τα λάθη που βρήκες. Καλή επιτυχία!!! Κυκλώνω κάθε λάθος που βρίσκω Γράφω ορθογραφημένα τις λέξεις που κύκλωσα Τα παιδιά δούλεψαν μέχρι αργά το βράδι. Αποφάσησαν να φροντίσουν κάθε δέντρο τις αυλής. Ανακοίνοσαν στη δασκάλα τους την απόφασί τους. Ένα δάκρι φάνηκε στο πρόσωπώ του. Μου αρέσει το πότησμα και το σκάλησμα των φυτών. Συγκεντρόνω όλα τα χαρτιά για την ανακύκλωση. Θα οργανώσουμε μια έκθεση με υλικά ανακύκλοσης. Φροντήζουμε το περιβάλον. Δεν ζωγράφησα ψάρια. Η θάλασσα δεν είναι καθαροί. Οι θάμνη, τα φυτά και τα δέντρα είναι καταπράσινα. Στον αδερφό της Μαρίας αρέσει πολύ να ψαρέβει.
 8. 8. Ορθογραφίας μονοπάτια.... Τάνια Μάνεση, Δεκέμβριος 2018 Ο μικρός ντετέκτιβ της ορθογραφίας έπιασε δουλειά! Γίνε βοηθός του και βοήθησέ τον να βρει τα λάθη στις παρακάτω προτάσεις. Κάθε λάθος που εντοπίζεις, θα το κυκλώνεις. Στη δεύτερη στήλη θα γράφεις ορθογραφημένα τις λέξεις που εντόπισες με τον φακό σου. Προσοχή! Είναι σημαντικό να ξέρεις να δικαιολογήσεις τα λάθη που βρήκες. Καλή επιτυχία!!! Κυκλώνω κάθε λάθος που βρίσκω Γράφω ορθογραφημένα τις λέξεις που κύκλωσα Βγήτε από το Μετρό κρατόντας το χέρι της μαμάς σας. Στους σταθμούς του Μετρό βρίσκοντε έργα τέχνης. Είναι μια υλιόλουστη μέρα σήμερα. Το λεωφορίο είναι γεμάτο με κόσμο. Ο μηχανικός επισκεβάζει τη μηχανί του αυτοκινήτου. Η μητέρα μαγειρέβει νόστημα φαγητά. Η φουρνάρισα ζυμόνει αφράτο ψωμί. Προσοχή στο πήληνο βάζο! Σπάι. Ο Ήφαιστος είταν θεός της φωτιάς. Γράφη κάθε μέρα στο υμερολόγιό της. Κόσμος πάει κι έρχετε στους δρόμους της πόλης.
 9. 9. Ορθογραφίας μονοπάτια.... Τάνια Μάνεση, Δεκέμβριος 2018 Ο μικρός ντετέκτιβ της ορθογραφίας έπιασε δουλειά! Γίνε βοηθός του και βοήθησέ τον να βρει τα λάθη στις παρακάτω προτάσεις. Κάθε λάθος που εντοπίζεις, θα το κυκλώνεις. Στη δεύτερη στήλη θα γράφεις ορθογραφημένα τις λέξεις που εντόπισες με τον φακό σου. Προσοχή! Είναι σημαντικό να ξέρεις να δικαιολογήσεις τα λάθη που βρήκες. Καλή επιτυχία!!! Κυκλώνω κάθε λάθος που βρίσκω Γράφω ορθογραφημένα τις λέξεις που κύκλωσα Ύστερα απλόστε προσεκτικά την τρούφα. Η Μελίνα ονειρεύετε τι θέλει να κάνει στο πάρτι της. Θα γελάση με τις φίλες της πειράζωντας τα αγόρια. Η μαμά γύρησε σκεφτηκή από τη δουλειά. Ήταν ένας όμορφος κήπος με πράσινο γρασίδη. Τον χειμόνα κάνει πολύ κρήο. Χθες έριξε πολύ βροχή. Μου αρέσει να ζωγραφήζω με πολά χρώματα. Γιαγιά, γιατί ταξιδέβουν τα χελιδόνια κάθε χρόνο; Το ταξίδη μας ήταν φανταστηκό. Δε χορτένω να ακούω τα παραμύθια τις γιαγιάς μου.
 10. 10. Ορθογραφίας μονοπάτια.... Τάνια Μάνεση, Δεκέμβριος 2018 Ο μικρός ντετέκτιβ της ορθογραφίας έπιασε δουλειά! Γίνε βοηθός του και βοήθησέ τον να βρει τα λάθη στις παρακάτω προτάσεις. Κάθε λάθος που εντοπίζεις, θα το κυκλώνεις. Στη δεύτερη στήλη θα γράφεις ορθογραφημένα τις λέξεις που εντόπισες με τον φακό σου. Προσοχή! Είναι σημαντικό να ξέρεις να δικαιολογήσεις τα λάθη που βρήκες. Καλή επιτυχία!!! Κυκλώνω κάθε λάθος που βρίσκω Γράφω ορθογραφημένα τις λέξεις που κύκλωσα Η γη και η θάλασσα ενόνουν τους ανθρώπους. Ο Αντώνης λατρέβει τα ταξίδια με τα υπεροκεάνια. Οι μικρή ταξιδιώτες κοίταξαν την κορυφί του βουνού. Σκούπησε τα πόδια σου, πριν μπεις στο σπίτι. Το απορριματοφόρο λέγεται και σκουπιδιάρικο Στην τάξη μας υπάρχι ένα δοχίο για τα σκουπίδια. Το χαρτί είναι ανακυκλόσιμο υλικό. Το πλαστικό είναι επίσης ανακυκλώσημο υλικό. Μη χόνεις τη μύτη σου παντού! Είναι ενοχλητηκό. Ο θείος μου είναι πολύ γλικός άνθρωπος. Το χρώμα του έπιπλου είναι καφέ.
 11. 11. Ορθογραφίας μονοπάτια.... Τάνια Μάνεση, Δεκέμβριος 2018 Ο μικρός ντετέκτιβ της ορθογραφίας έπιασε δουλειά! Γίνε βοηθός του και βοήθησέ τον να βρει τα λάθη στις παρακάτω προτάσεις. Κάθε λάθος που εντοπίζεις, θα το κυκλώνεις. Στη δεύτερη στήλη θα γράφεις ορθογραφημένα τις λέξεις που εντόπισες με τον φακό σου. Προσοχή! Είναι σημαντικό να ξέρεις να δικαιολογήσεις τα λάθη που βρήκες. Καλή επιτυχία!!! Κυκλώνω κάθε λάθος που βρίσκω Γράφω ορθογραφημένα τις λέξεις που κύκλωσα Ο παππούς μου είναι πάντα ευγενηκός και γελαστός. Η Ελένη είναι φιλότημη και φιληκή. Θα’θελα κι’εγώ να μάθω γερμανικά. Η Χριστίνα μαθένει κινέζικα. Εύχομαι να είσε πάντα ευτηχισμένος. Ο Νίκος είναι το πιο δινατό παιδί στιν τάξη. Δανοίστηκα από τη βιβλιωθήκη δύο βιβλία. Στο διάλειμμα παίξαμε και ιδρόσαμε. Πολύ φασαρία κάνεις! Με ενοχλίς! Το τετράδιο ορθογραφίας γέμησε. Κάνει της πράξεις με τη βοήθεια των δάχτυλων.
 12. 12. Στις παρακάτω φράσεις/προτάσεις έχουν γίνει λάθη ορθογραφικά! Πιάσε λοιπόν τον φακό σου τον μεγεθυντικό και βρες ποια είναι η απάντηση η σωστή που τη λύση θα δώσει στη στιγμή! Προσοχή! Είναι σημαντικό να μπορείς να δικαιολογήσεις την επιλογή σου. Το μεγάλο σχολίο Η Ελένη γιορτάζι. Α. σχολείο Β. σχολήο Α. γιορτάζη Β. γιορτάζει Οι όμορφη κήποι Βράδυα του χειμώνα Α. όμορφοι Β. όμορφι Α. βράδεια Β. βράδια Η καλή βασίλισα Καθαρήστε τη σαλάτα! Α. βασσίλισα Β. βασίλισσα Α. καθαρίστε Β. καθαρίσται Η χρήσημη οδηγία Η γευστυκή τούρτα Α. χρίσιμη Β. χρήσιμη Α. γευστηκή Β. γευστική Η Αργυρώ κρύβετε. Το μακρύ δόρι Α. κρύβεται Β. κρίβεται Α. δόρυ Β. δόρη
 13. 13. Στις παρακάτω φράσεις/προτάσεις έχουν γίνει λάθη ορθογραφικά! Πιάσε λοιπόν τον φακό σου τον μεγεθυντικό και βρες ποια είναι η απάντηση η σωστή που τη λύση θα δώσει στη στιγμή! Προσοχή! Είναι σημαντικό να μπορείς να δικαιολογήσεις την επιλογή σου. Δάκρησα από χαρά. Σκαύει στον κήπο. Α. δάκρισα Β. δάκρυσα Α. σκάβει Β. σκάβι Μαζέβω τα πιάτα. Τα χρυσαφένια στάχια Α. μαζεύω Β. μαζεύο Α. στάχυα Β. στάχηα Παντρέβομαι αύριο. Είταν ο ταχυδρόμος. Α. παντρεύομαι Β. παντρεύομε Α. ίταν Β. ήταν Αφοίστε τα εκεί. Είμαστε έτιμες. Α. αφίστε Β. αφήστε Α. έτημες Β. έτοιμες Αθρίζω τα ποσά. Το επικίνδυνο οξί. Α. αθρήζω Β. αθροίζω Α. οξύ Β. οξή
 14. 14. Στις παρακάτω φράσεις/προτάσεις έχουν γίνει λάθη ορθογραφικά! Πιάσε λοιπόν τον φακό σου τον μεγεθυντικό και βρες ποια είναι η απάντηση η σωστή που τη λύση θα δώσει στη στιγμή! Προσοχή! Είναι σημαντικό να μπορείς να δικαιολογήσεις την επιλογή σου. Ένιωσα πολύ χαρά . Ακούγεται πολής θόρυβος. Α. πολή Β. πολλή Α. πολύς Β. πολλύς Οι ευγενηκοί άνθρωποι. Τα χρυσαφένια στάχια Α. ευγενική Β. ευγενικοί Α. στάχυα Β. στάχηα Ο αρχηγός των πειρατόν Γύρησα χθες. Α. πειρατών Β. πηρατών Α. γύρισα Β. γίρισα Θα περπατίσω έξω. Παιρνώ τον δρόμο με προσοχή. Α. περπατήσω Β. περπατύσω Α. περνώ Β. περνό Έφυγε τρέχωντας. Πύρα το λεωφορείο. Α. τραίχοντας Β. τρέχοντας Α. πείρα Β. πήρα

×