Caravana Educationala Generatia S Prima Editie

1,493 views

Published on

caravana educationala de filme cu mesaje legate de sanatate

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,493
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Caravana Educationala Generatia S Prima Editie

 1. 1. Caravana educationala de film pe teme de sanatate 17 mai – 8 iunie 2010
 2. 2. Cuprins <ul><li>Concept </li></ul><ul><li>Evenimentele GeneratiaS (Bucuresti Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi ) </li></ul><ul><li>Sondaj </li></ul><ul><li>Vizual </li></ul><ul><li>Parteneri </li></ul><ul><li>Analiza evenimentului, concluzii </li></ul><ul><li>Testimoniale </li></ul>www.generatias.ro
 3. 3. Concept <ul><li>Proiectul s-a derulat in perioada 1 7 mai - 8 iunie . C aravana a porni t din Bucuresti si s -a oprit in Brasov (20mai), Cluj-Napoca (25 mai), Timisoara (27 mai) si Iasi (7-8 iunie) pentru o zi de proiecti i. </li></ul><ul><li>Proiectul vizeaza educatia tinerilor in directia unui stil de viata sanatos, . Lista filmelor propuse pentru proiectii contine atat filme documentare, cat si filme artistice, difuzarea lor fiind programata in functie de grupele de varsta targetate . La eveniment au participat 2 500 de tineri. Miscarile sindicale de protest au afectat participarea tinerilor la proiectii ( de exemplu, din cauza grevei din invatamant, proiectiile de la Iasi au fost reprogramate) . </li></ul><ul><li>Proiectiile au fost org a nizate direct in incinta unitatilor de invatamant (universitati, licee) sau in case de cultura puse la dispozitie de catre primarii. </li></ul><ul><li>Accesul a fost liber pentru elevi si studenti dar si pentru publicul interesat. </li></ul><ul><li>10 000 de m ateriale informative au fost puse la dispozitia tiner ilor prin intermediul ONG-urilor partenere . </li></ul><ul><li>Au fost organizate sesiuni de intrebari si raspunsuri dupa fiecare proiectie – reprezentanti ai ONG-urilor au lansat o serie de discutii pe baza filmului urmarit . </li></ul><ul><li>GeneratiaS, prima caravana educationala de filme cu teme de spre sanatate, face parte dintr-un proiect pilot denumit Better E ducation T hrough I nnovation (BETI) . </li></ul><ul><li>BETI isi propune sa ajute la educatia generatiei de maine prin intermediul filmului, prezentat ca parte a tehnologiei digitale si ca metoda alternativa de educatie . </li></ul>www.generatias.ro
 4. 4. Filmele difuzate <ul><li>Clasele IX – XII - Juno (2007, Ellen Page, Jennifer Garner). Confruntata cu o sarcina nedorita, o tanara femeie ia o decizie socanta in privinta copilului ei nenascut. Filmul a fost foarte bine primit de catre tineri, iar discutiile generate de acesta au condus la concluzia ca desi sunt la curent cu metodele de contraceptie, tinerii nu sunt convinsi ca trebuie sa le si foloseasca. Mai mult decat atat, majoritatea participantilor de sex masculin considera contraceptia ca fiind exclusiv responsabilitatea partener e i. </li></ul>www.generatias.ro Clasele I – VIII - Kung Fu Panda (animatie 2008, voci Angelina Jolie, Dustin Hofman, Jack Black,Jackie Chan) . Ursul Panda Po este cel mai lenes animal din Valea Pacii. Cum pericolul ameninta din toate partile, toti isi pun speranta potrivit careia un erou se va ridica din randurile lor si ii va conduce catre libertate. Filmul a deschis organizatorilor posibilitatea de a discuta despre importanta unui regim nutritional corect si echilibrat. Din pacate, asa cum releva sondajul realizat de catre organizatori, o treime dintre liceeni consuma inca produse tip fast-food. Studenti - Blood Lines – film documentar produs de catre 2 tinere sero-pozitive, difuzat de MTV in SUA. Filmul este extrem de emotionat si prezinta starile prin care trec zeci de tineri infectati cu virusul HIV, de la teama si confuzie pana la speranta si revolta. Filmul a captat rapid interesul studentilor, care au fost foarte deschisi in abordarea unei teme relativ incomode. Filmul a fost, de altfel, doar parghia de lansare a unui dialog sincer despre o multime de teme extreme de actuale, precum afectiunile hepatice, HIV/SIDA, stilul de viata sanatos etc.
 5. 5. 17 – 18 mai Bucuresti – 350 de participanti www.generatias.ro ASE Bucuresti, 17 mai La eveniment au participat peste 200 de studenti. Tinerii au fost extrem de interactivi si facut chiar gimnastica, la indemnul campioanei mondiale la fitness Diana Oprea . C. N. Ion Creanga, 17 – 18 mai Liceenii bucuresteni au vizionat “Juno” si au discutat cu reprezentantii ARAS, Special Olympics, Charity Gift, Integration despre droguri, metode de contraceptie, stil de viata sanatos.
 6. 6. 20 mai Brasov – 450 de participanti www.generatias.ro C.N Dr. Ioan Mesota, C.N. Informatica “Grigore Moisil” Elevii brasoveni au fost foarte deschisi dialogului initiat de organizatori . Au pus multe intrebari despre hepatita, insa au fost interesati si de pericolul reprezentat de droguri…. Univ. Transilvania, Fac. de Alimentatie si Turism Documentarul “Blood Lines” a fost o alegere buna. Studentii l-au urmarit cu sufletul la gura si a fost puntea de legatura dintre film ca metoda educativa si temele generale abordate de proiect – HIV/SIDA, hepatita, drogurile, stilul de viata sanatos si…. Voluntariatul.
 7. 7. 25 mai Cluj-Napoca – 500 de participanti www.generatias.ro Casa de Cultura a Studentilor – proiectii pentru elevi Elevii clujeni au venit in numar mare la film si discutii. Si presa clujeana a fost prezenta la evenimentul organizat in parteneriat cu primaria si inspectoratul scolar judetean. Univ. de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Studentii medicinisti au aflat o multime de lucruri pe care nu le stiau si au vorbit despre stilul de viata sanatos in calitate de viitori specialisti (ei sunt prima promotie de dieteticieni din Romania).
 8. 8. 27 mai Timisoara – 600 de participanti www.generatias.ro C.N. de Arta “Ion Vidu”, Sala de Festivitati E levi din intreg municipiul au venit special in Timisoara pentru acest eveniment . Multi dintre ei au recunoscut faptul ca produsele Mc Donalds fac parte din meniul lor regulat, au fost receptivi la indemnul organizatorilor de a avea un regim de viata echilibrat si sanatos. Univ. de Medicina si Farmacie “Victor Babes” De departe cel mai reusit eveniment dedicat studentilor in cadrul caravanei. Discutiile au fost foarte animate, iar tabuurile au fost eliminate din start.
 9. 9. 7 - 8 iunie Iasi – 500 de participanti www.generatias.ro Casa de Cultura a Municipiului Iasi “Mihai Ursachi” La eveniment au participat elevi din intreg municipiul, care au venit special. Multi dintre ei au recunoscut faptul ca produsele Mc Donalds fac parte din meniul lor regulat, au fost receptivi la indemnul organizatorilor de a avea un regim de viata echilibrat si sanatos. Gr. Scolar “Radu Cernatescu” Elevii au fost foarte prietenosi, nu i-a deranjat sa stea in picioare si ne-au ascultat cu mare atentie. Au plecat cu pliantele in ghiozdane si nu au uitat sa ne mai invite pe la ei. Evenimentul programat initial pentru 31 mai si 1 iunie a fost reprogramat, datorita suprapunerii cu miscarile sindicale de protest.
 10. 10. Sondaj – Ce stiu tinerii romani despre stilul de viata sanatos, hepatita si HIV/SIDA? <ul><ul><li>Organizatorii caravanei au realizat un sondaj pe un esantion reprezentativ (10% dintre participanti), menit sa evidentieze perceptia tinerilor asupra unui stil de viata sanatos, insa si gradul lor de informare in privinta afectiunilor hepatice si HIV/SIDA. Iata cateva dintre concluziile sondajului, disponibil pe www.generatias.ro . Sondajul a fost realizat in parteneriat cu Revista PREVENTION urmand a fi publicat in editia lunii iulie. </li></ul></ul><ul><ul><li>pentru liceeni sportul pare sa fie factorul care echilibreaza un regim haotic de viata. Peste 54% dintre ei declara ca fac sport si in afara orelor de educatie fizica. Studentii, pe de alta parte, in proportie de 55,5%, admit importanta sportului in cadrul unui regim de viata sanatos, fara a mentiona daca il si practica </li></ul></ul><ul><ul><li>12% dintre liceeni beau peste 2 litri de apa zilnic, iar alti 12% consuma chiar mai putin de 1 l zilnic. Studentii, in procent de 20,3% cunosc importanta consumului unei cantitati suficiente de lichide. Din pacate, doar 43,2% dintre ei au declarat un consum de 1,5 – 2 litri de apa zilnic </li></ul></ul><ul><ul><li>Sondajul a relevat faptul ca o treime dintre liceenii intervievati consuma produse tip fast-food, unii chiar de 3 – 5 ori pe saptamana. Studentii, in proportie de 96,9% asociaza stilul de viata sanatos cu o nutritie echilibrata si sanatoasa, insa doar 14,8% dintre ei tin cont de pericolul reprezentat de sare, zahar, grasimi si evita prajelile si produsele tip fast-food. Fructele sunt prezente in meniul zilnic al tinerilor: 53% dintre ei consuma maxim 3 fructe zilnic si doar 18,5% dintre ei maxim 5. Mesele servite de catre studenti nu sunt nici ele foarte ordonate: 59,8% dintre studentii iau 3 -4 mese zilnic, iar 17,9% maxim 2 </li></ul></ul>www.generatias.ro
 11. 11. Sondaj – igiena, hepatita si HIV/SIDA <ul><ul><li>doar 46,2% dintre studenti se spala des pe maini nu este tocmai incurajatoare. Mai mult decat atat, 20,3% dintre ei se spala pe maini de maxim 5 ori pe zi. </li></ul></ul><ul><ul><li>48,7% intre respondenti stiu ca hepatita afecteaza ficatul si doar 50% stiu ca boala este provocata de un virus. Tinerii nu sunt foarte bine informati nici in ceea ce priveste tipurile de hepatita existente. Un singur respondent cunostea toate cele 8 tipuri de hepatita recunoscute. Cei mai multi cunosteau maxim 4 tipuri (30%), iar 25% doar 5 tipuri. Caile de transmitere a bolii nu sunt foarte bine cunoscute nici ele. Majoritatea respondentilor (47,5%) cred ca aceasta se transmite doar pe cale orala, sexuala si fecala, iar 41,9% cunosc faptul ca boala poate transmite de la mama la fat, prin intermediul sangelui si al intrumentarului medical nesterilizat corespunzator. Un procent mai mic (31,4%) este reprezentat de cei care stiu faptul ca mainile murdare sunt un drum batatorit catre hepatita. Doar 3% dintre tineri sunt constienti de faptul ca modalitatea de transmitere depinde de tipul de hepatita contractat. Un procent de 45,6% dintre cei chestionati cunosc persoane bolnave de hepatita. </li></ul></ul><ul><ul><li>tinerii au fost intrebati daca stiu ce este HIV/SIDA. Desi toti au raspuns afirmativ, doar 46,8 % dintre ei stiu ca este o infectie virala </li></ul></ul><ul><ul><li>Rezultatele integrale ale sondajului sunt disponibile pe site-ul proiectului. </li></ul></ul><ul><ul><li>Sondajul a fost realizat in parteneriat cu Revista PREVENTION. </li></ul></ul>www.generatias.ro
 12. 12. Vizual GeneratiaS www.generatias.ro
 13. 13. Parteneri <ul><li>Parteneri: Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor, Institutul National de Sanatate Publica, COPAC – Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, primariile si consiliile locale din orasele aflate pe traseul caravanei (Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi) , Casa de Cultura a Studentilor Cluj-Napoca, Casa de Cultura a Municipiului Iasi “Mihai Ursachi”, ASE Bucuresti, Univ. de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, Univ. de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, Univ. de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi, C.N. “Ion Creanga “Bucuresti, C.N. Dr. “Ioan Mesota” Brasov, C. N. Informatica “Grigore Moisil” Brasov, C.N. Arta “Ion Vidu” Timisoara, Gr.Sc. “Radu Cernatescu” Iasi, StudentBank powered by Raiffeisen Bank, Farmaciile Dona, Roche, Abbott Romania, Merck Sharp & Dohme Romania , Bristol-Myers Squibb , Biofarm, Bayer </li></ul><ul><li>Parteneri media: TVR, Doctorul Meu, Prevention, ZIUA de Vest, Sanatatea TV, reteaua Info-Sanatate, CSR Romania, PR Romania, roportal.ro, studentie.ro, Port.ro, roportal.ro, bucuresteni, ro, clon.ro, tion.ro, studentie.ro, stiridebine.ro, Transilvania Express, Sanatatea Media Group si Radio ZU </li></ul><ul><li>Parteneri ONG: Asociatiile APAH, ACCES, Salvati Copiii, Autism Romania, Fundatia Pentru Voi, Asociatia Alaturi de Voi, Fundatia Inima de Copil,  Asociatia Romana Anti-SIDA, Asociatia INTEGRATION, Asociatia Nutritie si Sanatate, Cluj, Asociatia Sport Pentru Viata, Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala,  Fundatia Hospice Casa Sperantei , UNOPA - Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Romanian Harm Reduction Network, Romanian Angel Appeal, ANCAAR Iasi, Fundatia Special Olympics din Romania si Asociatia Charity Gift . </li></ul><ul><li>Productie si creatie: Benett </li></ul><ul><li>Consultant: ALT Partners </li></ul><ul><li>Transportator oficial: Weltauto </li></ul><ul><li>Organizator: Media Image Factory </li></ul>www.generatias.ro
 14. 14. Analiza evenimentului <ul><li>Caravana GeneratiaS a fost foarte bine primita atat de catre beneficiarii sai directi (tinerii), cat si de catre media locala si nationala </li></ul><ul><li>Abordarea unor subiecte relativ incomode prin intermediul filmului a suscitat interesul tinerilor prezenti la evenimente intr-un mod constructiv </li></ul><ul><li>Evenimentele s-au derulat intr-o atmosfera relaxata si dezinhibata, ceea ce a creat premisele unui dialog natural </li></ul><ul><li>Cadrele didactice implicate au oferit organizatorilor un feed-back pozitiv si au evidentiat nevoia de informare acuta a tinerilor. </li></ul><ul><li>D emersul organizatorilor caravanei GeneratiaS evidentiaza faptul ca gradul de informare in randul tinerilor este inca precar si ca informatia, acolo unde ea exista, este asimilata intr-un mod confuz si deficitar. Existenta unor programe de informare sustinute, pe termen lung, este mai mult decat necesara. </li></ul><ul><li>I mplicar ea a ONG-urilor din zona sanatatii a garantat transmiterea unor informatii consolidate si complete catre publicul targetat - tinerii . </li></ul><ul><li>Caravana GeneratiaS isi propune, asadar, sa devina o permanenta in procesul invatarii unui stil de viata sanatos. Site-ul proiectului este o prima platforma de informare in acest sens. Urmatoarea caravana va avea loc la toamna, dupa inceputul noului an scolar/universitar. Deschiderea pe care organizatorii au gasit-o la unitatile de invatamant si la cadrele didactice implicate in proiect reprezinta un impuls pozitiv in dezvoltarea proiectului pe termen lung. </li></ul>www.generatias.ro
 15. 15. Quick Facts GeneratiaS - prima editie <ul><li>Prima caravana educationala de film pe teme de sanatate </li></ul><ul><li>3 filme </li></ul><ul><li>5 orase </li></ul><ul><li>2 500 de tineri prezenti la proiectii </li></ul><ul><li>62 de parteneri </li></ul><ul><li>19 parteneri media </li></ul><ul><li>Peste 130 de aparitii media (100 in media centrala, 25 in presa locala, 4 stiri /materiale pe posturile TV locale/3, mini stiri in TVR Matinal, 1 in direct la TVR Iasi, spot radio ZU, material Radio Timisoara, stiri pe RomanticFM, Radio Trinitas) – monitorizarea aparitiilor in presa, in documentul atasat </li></ul><ul><li>10 unitati de invatamant gazde ale evenimentelor, si peste 30 de unitati de invatamant participante </li></ul><ul><li>Realizarea primului sondaj care releva cat stiu tinerii despre un stil de viata sanatos </li></ul>www.generatias.ro
 16. 16. Testimoniale I <ul><li>„ Caravana GeneratiaS ne-a oferit sansa sa vorbim despre esenta proiectului CharityGift.ro – voluntariatul. Invitatia noastra pentru tineri a fost sa priveasca voluntariatul pentru cauza favorita ca pe un pas firesc in dezvoltarea lor, atat ca oameni, cat si in meseria viitoare. Am discutat despre nevoia lor de a se implica in comunitate si i-am indemnat sa aloce un pic din entuziasmul si timpul lor unei cauze apropiate de sufletul lor. Am fost placut surprinsi de tinerii care faceau ecologizari impreuna cu scoala, care vizitau case de copii sau isi alocau timpul liber pentru a salva vieti prin serviciile SMURD.” (Tea Vasilescu, coordonator proiect CharityGift.ro ) </li></ul><ul><li>“ In cadrul caravanei GeneratiaS, am abordat tema hepatitelor, a importantei prevenirii acestora, a vaccinarii si a depistarii in timp util a bolii. Ma refer la faptul ca este o boala tacuta, fara prea multe simptome vizibile, deseori pacientul afla de boala lui cand ficatul sau este afectat. Sper ca aceasta caravana sa ii convinga pe tineri sa le vorbeasca parintilor, rude, prieteni, apropiati si sa mearga sa se testeze. Este un test care poate salva de multe ori viata”. (Marinela Debu – Presedinte APAH Romania ) </li></ul><ul><li>„ Proiectul a avut o componenta importanta de informare, preventie si promovare a unui stil de viata sanatos, dar mai mult decat atat, toti participantii si-au dorit o implicare activa in activitati de voluntariat. Pentru o organizatie atat de mare precum Hospice Casa Sperantei, voluntarii sunt extreme de importanti. Eforturile noastre de strangere de fonduri, activitatile cu copiii si workshop-urile hospice sunt dependente de cei care se implica activ si care isi dedica timpul lor si talentul lor pentru sustinerea serviciilor gratuite de ingrijire a copiilor si adultilor cu boli nevindecabile. Sunt sute de voluntari la Hospice care au inteles ca viata are valoare pana in ultima clipa si trebuie respectata si traita cu demnitate.” (Daniel Bujorean, Fundraiser Hospice Casa Sperantei) </li></ul><ul><li>Nu pot decat  sa salut initiativa organizatorilor Generatiei S de a avea printre temele de discutie si pe cele legate de consumul de droguri. Atunci cand statisticile iti arata ca varsta de debut a consumul de stupefiante este 14-15 ani este foarte importata o astfel de campanie. Drogurile sunt prezente peste tot in tara noastra, dovada fiind si cunostintele foarte exacte ale participantilor despre fenomen, indiferent daca acestia erau elevi de liceu sau studenti. Este important ca acest proiect sa continue si sa se dezvolte pe viitor, deoarece modelul ales de a transmite informatii este de mare impact si foarte bine primit de tineri. Astept cu nerabdare editiile urmatoare.” (Costin Militaru, Manager proiect, Asociatia Integration) </li></ul>www.generatias.ro
 17. 17. Testimoniale II <ul><li>“ Ne-am alaturat Caravanei educationale din dorinta de a mai promova inca o data, in randul elevilor, ce inseamna o viata sanatoasa, riscurile care pot aduce anumite boli dar si de ce este nevoie sa ne protejam sanatatea. Ideea de a promova o viata sanatoasa prin film ni s-a parut interesanta si un mod de lucru eficient cu adolescentii avand in vedere faptul ca tehnologia digitala este din ce in ce mai des folosita ca si metoda alternativa de educatie. Prin aceste metode am dori sa le deschidem mai mult mintea tinerilor si sa constientizeze faptul ca sanatatea este cel mai important lucru din viata lor si ca nu ar trebui tratat cu indiferenta sau mai rau ignorat si ca au o multitudine de posibilitati unde s-ar putea adresa in cazul in care ar avea nevoie de ajutor specializat. ” ( Anca Timis, Presedinte Salvati Copiii , filiala Brasov ) </li></ul><ul><li>Educatia prin Film, la fel ca si educatia prin teatru sunt foarte mult utilizate in tari precum America, Canada si altele pentru ca s-a observat ca au un impact mult mai mare in intelegerea mesajului transmis fata de invatamantul traditional, si pe de alta parte, acest tip de educatie non-formala raspunde tintit nevoilor si intereselor tinerilor de astazi.  Ministerul Educatiei din Romania ar trebui sa includa acest tip de invatare in scoli si licee, sau sa finanteze organizatii nonguvernamentale care sa o faca. Participarea la o piesa de teatru sau vizionarea unui film creste gradul de implicare al tinerilor, le starneste curiozitatea, creativitatea si gandirea critica. Participarea voluntarilor ARAS la proiectiile de Filme Generatia S, dar mai ales dezbaterile de dupa, ne-au ajutat sa aflam mai multe despre modul in care tinerii sunt preocupati de sanatatea lor dar si despre cum vad ei problematica HIV/SIDA si cea a consumului de droguri. Toate aceste informatii ne vor ajuta in dezvoltarea proiectelor noastre de educatie de sanatate, pentru a le adapta cat mai bine la atitudinile, cunostintele si credintele tinerilor legate atat de aceste fenomene, cat si de oamenii care sunt deja afectati de ele, pentru a reduce discriminarea.” (Otilia Lazarescu, director ARAS, filiala Timisoara ) </li></ul><ul><li>“ Nimic nu este mai preţios decât sănătatea. Să ştii să o păstrezi şi apoi să ştii cum să-i înveţi pe alţii să o menţină, să ştii cum să-i ajuţi pe cei care au pierdut-o,  trebuie să  reprezinte pentru mulţi dintre noi un scop.Generaţia S este proiectul care te face să te uiţi în jurul tău, să cunoşti oamenii şi săi preţuieşti. Chiar dacă eşti doar un copil sau ai ajuns să înveţi într-un mare amfiteatru al unei renumite universităţi, ai rămas impresionat, vizionând filmele educative, de cât de multă suferinţă generează necunoaşterea şi nepăsarea.Generaţia S trebuie să continue. Acest proiect te ajută să înţelegi şi să conştientizezi, mai mult ca oricând, importanţa unui unui stil de viaţă sănătos, respectarea  regulilor de igienă şi  bună convieţuire în societate.Alimentaţia sănătoasă şi echilibrată înseamnă sănătate, sanătatea înseamnă viaţă, iar viaţa înseamnă bucurie.” (Assoc. Prof. Lorena Filip, Phd, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca ) </li></ul>www.generatias.ro
 18. 18. Mesajul organizatorilor <ul><li>” Caravana GeneratiaS a fost ocazia perfecta pentru a discuta relaxat cu tinerii romani despre stilul lor de viata si despre pericolele de care trebuie sa tina cont. Faptul ca au fost atat de deschisi cu noi ne face sa credem ca aveau nevoie de un proiect de acest gen si ca am inceput bine ceea ce speram sa devina traditie: educatia tinerilor prin film. Ne dam intalnire la toamna cu alti tineri, din alte orase ale tarii. Filmele promitem ca vor fi cel putin la fel de interesante, iar discutiile aprinse.” ( Nicoleta Talpes, Managing Partner Media Image Factory, organizator) </li></ul>www.generatias.ro
 19. 19. www.generatias.ro Va multumim!

×