Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Revista A Sabadell Comerç de proximitat nº3 Gener 2013

418 views

Published on

Revista A Sabadell Comerç de proximitat nº3 Gener 2013

Published in: Entertainment & Humor
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Revista A Sabadell Comerç de proximitat nº3 Gener 2013

 1. 1. nº3A Revista gratuïtaRevista digitaldelcomerç de SabadellSabadellComerç deproximitatgener 2013
 2. 2. SabadellComerç de proximitatASi vols col·laborar amb nosaltres , envia el teus comentaris,notes i/o aportacions a info@tallerdemk.com .Si tens un establiment i vols apareixer a la revista , demana’nsinformació info@tallerdemk.comVols rebre la revista, vols que la rebi un amic?Subscripció gratuïtaClica sobre les imatges per obtenir més informació ocontactar amb nosaltresNosaltres som
 3. 3. Preparació:• Es tallen unes rodanxes de poma no gaire gruixuda que ens serviran per decorar, la restaes talla a trossos i es posen en el got de la batedora, i es va batent alhora que sé incorporen elsaltres ingredients , el sucre, la llet, l’ou, la farina amb el llevat.• Quan aquest està ben barrejat tot s’aboca en un motlle prèviament untat de mantega i“espolvoreado” de farina, posem damunt les rodanxes de poma i el fiquem al forn, que ja tindremcalent a 180º, durant una hora o fins que en punxar-ho surti el ganivet net.• Es posen per damunt les rodanxes de poma i es fica al forn ja calent quan falti poc pertreure-ho i s’unta per damunt amb la melmelada.Pastís de PomaCUINA• 1k de pomesLa mesura és la d’ungot de iogurt :• 2 gots de farina ,• 2 gots de sucre ,• 2 gots de llet ,• 1 ou ,• 1 sobre de llevat• melmelada depoma o albercoc .SabadellComerç de proximitatAwww.estevecuines.comIngredients:
 4. 4. SabadellComerç de proximitatALabrador RetrieverMASCOTESDescripció:Grandària mitjana, fort, sòlid i robust-compacte d’aspecte.Crani ample. Color blanc canyella, negre i marró. Orellesmitjanes “colgaderas”, mandíbula forta, coll poderós. Cosample i profund amb amples i forts lloms. Talla: altura(mascles: 56-60 cm; femelles: 54-56 cm). Pèl curt i dens.Cua ampla, estrenyent-se conformi s’apropa a la punta..Història:És un gos amb instint de caçador. El Labrador RetrieverProcedeix de les terres del nord (la península de Terranova),fredes i dures jornades de treball de caça conformenun caràcter disciplinat. Va ser anomenat Gos menor deTerranova. Per tant: resistent al fred, bon nedador. Ajudavaa la caça en terra ferma. El comte de Malmsbury ho vaportar a Anglaterra en 1825Habilitats / Actituds:El gos Labrador Retriever és disciplinat, pacífic, mans,amigable, tranquil, alegre i no agressiu. És molt adequatcom a gos de família. Però necessita molt exercici (fins a 10km. diaris si es vol que estigui en perfectes condicions). Bonnedador, viu feliç en zones on el mar està proper. Es fa amicdels nens molt fàcilment. El Labrador Retriever pot ser unbon caçador. És obedient i dòcil, ben entrenat es converteixen un company decisiu. És seleccionat com a gos pigall pera invidents i gos-sentit per a sords. També és freqüentmententrenat per a la detecció de bombes, mines i d’incendis; deguarda i de cerca i rescat; fins i tot gos teràpia en hospitals.El gos Labrador té bon olfacte, fàcil d’educar i bon caràcterper al conjunt d’una famíliaCuidats / Salut:Afecte i molt exercici. El Labrador és un gos que tendeix al’obesitat fàcilment. També sofreix sovint displàsia de maluci colze. Cal anar amb compte amb els seus problemesoculars o la hipogluecemia. En general és un gos sa i fàcilde cuidar. No necessita moltes cures, fins i tot del seu pèl,n’hi ha prou amb un raspallat diari. Els cadells del LabradorRetriever són actius i molt curiosos... una delícia pelsmés petits de la família. Es fa més assossegat i tranquil alcomplir l’any.
 5. 5. SabadellComerç de proximitatA LLARRenovar les portes de casaQuan ens plantegem canviar les portes de casa nostra ens sorgeixen alguns dubtes, especialmentquan trobem preus molt diferents.¿Com puc diferenciar la qualitat entre les portes de diferentspressupostos?En primer lloc m’agradaria fer entendre que una portade pas no es un producte, sinó un conjunt d’actuacionsque donen com a resultat una porta, ben o malacabada.Parts en que es composa una porta d’habitacióacabada:• Fulla de pas (es la porta en sí)• Tapajuntes (son les tires del marc que es veuen per cada cara amb la porta tancada)• Batents (son les peces que formen el galze a on s’allotja la porta)• Feina d’envernissar o lacar el conjunt.• 3 frontisses• 1 pany (tancaportes)• 1 joc de manetes• Col·locació del conjuntCada una d’aquestes parts te la seva pròpia qualitat i fa que el conjunt sigui un producte moltdiferent.Ressaltarem els dos components que al nostre entendre incideixen mes en la qualitat i com esnormal en el preu, la fulla de porta i la col·locació:La fulla de la portaNomés hi ha dues formes de construir una fula de porta... de forma industrial (en sèrie) o deforma artesanal (a mida).Construcció en sèrie:La construcció en sèrie es la forma mes estesa de fabricació de portes.Les portes fabricades en sèrie acostumen a tindre una bona relació qualitat i preu, ja que lesfabriques que s’hi dediquen solen tenir molt bona maquinaria i un bon control de qualitat. Laproducció sempre es centra en mides normatives o Standard, aquestes portes son encarregadesen grans quantitats pels magatzems amb la finalitat d’aconseguir bons preus i aquests proveeixenals fusters , per tant sempre son de la mateixa mida .
 6. 6. Les mides mes habituals son:Altures = 211 cms o 203 cms.Amplades= 62,5 cms, 72.5 cms, i 82.5 cms,60.5 cms, 70.5 cms, i 80.5 cms.,Aquestes son les mides ”teòricament” universals que tots tenim a casa, però he dit teòricamentja que hi ha factors que alteren aquestes mides, per exemple: anteriors renovacions que podenafectar a les amplades, o terressobreposats a la obra original tals comceràmiques o parquets que afectarana les altures.En aquestes petites variacions es a onhi ha la gran diferencia entre una porta en sèrie i una porta feta a mida i ara veurem perquè...El 95% de les portes que estreballen avui per avui son portesplanes o també anomenades llises,“massisses”, amb diferents xapesde fusta i amb ranures decoratives.Quan parlem de portes “massisses”ho posem entre cometes, ja quela paraula pot donar a entendreque si per exemple la porta es deroure, podem pensar que per dinstambé es de roure i no es així...Les portes planes “massisses” enrealitat s’omplen d’aglomerat, loúnic que porten de fusta autènticason uns llistons de 2.5 cms. de gruix que emmarca tota la porta tant pels laterals com per dalti per a baix. Aquests llistons son la veritable qualitat de la porta ja que en ells si acollen lesfrontisses que aguanten tot el pes de la porta i també el pany que farà que es pugui tancar, pertant... MAI s’ha de tallar una porta ni d’amplada ni d’altura per posar-la a mida ja que al fer aixòaprimem o inclús a vegades he vist que s’ha eliminat totalment els llistons massissos i ja podeuimaginar el que passa quan els visos queden collats sobre aglomerat o be si no queda llistó a baixi l’aigua de fregar o d’alguna possible inundació es absorbida pel aglomerat desprotegit...Per tant, si us col·loquen una porta de fabricació en sèrie i les mides no son exactament les queus he explicat abans... desconfieu ¡¡¡Un altre problema que te la fabricació en sèrie es que les xapes de fusta no solen ser del mateixarbre ja que la fabricació en cadena i el posterior emmagatzemat i distribució fan que quedinbarrejades com una baralla de cartes, per tant no podrem demanar que totes les portes de la casaguardin una uniformitat.SabadellComerç de proximitatA LLAR“MAI s’ha de tallar una portani d’amplada ni d’altura”
 7. 7. Construcció a mida:Amb la construcció a mida es resolen tots els inconvenients que hem vist anteriorment menysun... el preu.Treballar per encàrrec permet deixar exactament la mida que necessitem sense fer malbé elsllistons, permet seleccionar xapes de fusta del mateix arbre perquè tot el pis tingui el mateixdibuix (d’un arbre surten un nombre limitat de fulles de xapa i en cas de ser un habitatge de mesde 10 portes caldrà entendre que hi hagi alguna porta que sigui de dibuix similar però no idèntic).En els casos dels tallers mes sofisticats fins i tot es pot aconseguir que les motllures dels marcstinguin el mateix dibuix que les fulles de porta.La col·locació:Sobre la col·locació només es pot dir una cosa...“Una mala porta ben col·locadasempre es veurà millor que lamillor porta mal col·locada”Ja ha passat a la historiaels dies que els col·locadorsajustaven les portes a la casa,avui en dia quasi be tothomajusta les portes al taller entipus “Block” i amb mes omenys gracia les instal·la ambmolt poques hores a casanostra, l’avantatge principal es,menys molèsties i menys pols.No cal dir que es de la màximaimportància que tothom quetreballi a casa nostra ha detenir tots els papers en reglai els autònoms o la seguretatsocial al dia, ja que nosaltressom responsables directesde qualsevol accident que lipogués succeir.SabadellComerç de proximitatA LLARwww.estevecuines.comREFORMAR, redissenyar espais.Adequar espais per gaudirde noves experiències93.711.55.43Crta. Barcelona 144. Sabadell
 8. 8. VIATGESJa n’hi ha prou amb pensar que viatjar amb avió és per a un altre nivell econòmic.Ara, gràcies als vols LOW COST pots viatjar al costat de la teva família a baix cost i totes lesvegades que vulguis.Si vols viatjar vaig a més a donar-te 5 consells bàsics, però no per això poc importants, amb laqual cosa podràs viatjar barat, còmode i sense càrrecs extres.Consell 1: Vola amb low cost!.Aconsegueix bitllets d’avió barats i viatja per exemple per 30 € anada i tornada per tota Europa!!!Consell 2: Localitza els teus bitllets tan aviat com sigui possible.Si ja tens planejat un viatge, quant amb més antelació treguis el bitllet més barat et sortirà!!!.Planeja amb anticipació el teu viatge.Consell n°3: Evita els càrrecs extra.Algunes companyies cobren recàrrecs al bitllet low cost. Evita equipatge pesat, apats a bord, taxesper facturació, per forma de pagament o emissió del teu bitllet.Consell n°4: Sigues flexible amb les dates del teu vol.Pots estalviar molt en el preu del teu bitllet efectuant una cerca amb l’opció de +/- 3 dies.Prova-ho.Consells n°5: Connecta’t a les web de viatges!.Les webs de viatges ofereixen ofertes, opcions o concurs senzills per guanyar un vol gratis.Esperem que aquests 5 consells siguin el primer pas per als teus propers vols low cost.Els 5 millors consells per trobar bitllets d’avióbaratsSabadellComerç de proximitatA
 9. 9. SabadellComerç de proximitatAHem començat un nou any i enmig de les celebracions de les festes, per a molts, és el moment dereplantejar-se com serà la seva situació laboral en aquest 2013. Moltes persones esperen trobaruna ocupació i uns altres, simplement canviar-ho per un millor. Però què s’ha de tenir en compteabans de decidir buscar o canviar de treball?Abans de començar, és molt important saber quan fer-ho ja que existeixen diverses temporadesidònies per a la cerca laboral al llarg de l’any, la més important és la que abasta de la segonaquinzena de gener fins a l’última setmana de febrer. Durant aquest període és quan les empresesinicien els seus pressupostos, obren noves places que no tenien l’any anterior, sobretot en llocsestratègics.La segona temporada més important de l’any es presenta en els mesos d’agost i setembre. Per aaquells que busquen ocupacions temporals, els mesos de maig i juny són els principals, ja que lesempreses busquen personal per a projectes específics d’estiu.Margarita Chico, directora corporativa de Comunicació de Trabajando.com , assegura que “unbon moment per els que acabaran de les universitats és en el mes de març, ja que és quan moltsinstitucions organitzen les seves fires d’ocupació.”Així mateix, les pitjors dates per buscar ocupació són les temporades vacacionals, per això esrecomana no buscar ocupació a juny, juliol i desembre.Per tenir èxit en la cerca d’ocupació, els experts, suggereixen les següents recomanacions. És moltimportant que sàpiguen molt bé quin tipus d’ocupació desitgen obtenir, així mateix, ser realistes,d’acord a la seva experiència laboral i el que el mercat actual ofereix i que coneguin les sevesprincipals habilitats i competències.Addicionalment, se’ls recomana preparar un bon currículum, ja que és la carta de presentaciódavant les empreses i l’objectiu és cridar l’atenció per aconseguir una entrevista, i és per això queun cv ha de reflectir els aspectes més importants de la seva vida, incloent antecedents personals,formació, experiència i sobretot ressaltar les seves qualitats davant l’empresa perquè els vulguinconèixer.Abans de començar el CV, considerin que el lector li dedicarà en mitjana 30 segons per revisar-ho,per tant han d’aconseguir atreure al lector perquè ho llegeixi completament. Per a això recomanenfer un CV màxim de 2 pàgines, evitar incloure molts termes tècnics i faltes d’ortografia així comincloure frases de l’oferta de treball i incloure-la en el CV, per destacar que compleixes amb elsrequisits. Finalment que sigui visualment atractiu.Una altra recomanació com a font de cerca d’ocupació, és crear una xarxa de contactes iactualitzar-la constantment, actualment és la millor eina per a cercar ocupació. D’igual forma, lesxarxes socials s’han tornat un mitjà molt atractiu i recomanat per trobar feina.Gener, el millor mes per aconseguir feinaFEINA
 10. 10. SALUTLa ReflexologiaSabadellComerç de proximitatALa Reflexologia és un mètode tècnic de massatgede peus i mans, que estimula les àrees reflexes queconnecten amb els diferents òrgans i sistemes del’anatomia humana. El seu efecte estimula el cos ajudant-lo a arribar a un beneficiós estat de homeòstasi, en elqual es regulen les funcions fisiològiques i energètiquesde l’organisme, i per tant incideix directament sobrel’estat de salut del pacient.El mètode va ser desenvolupat per la fisioterapeutaEunice Ingham (1889-1974), que va ser capaç d’elaborarun complex mapa on es detallen les diverses zones reflexes i les seves correspondències.Durant anys ha estat emprat amb èxit i milions de persones arreu del món se n’han vistbeneficades. El seu efecte és immediat. El més perceptible durant les primeres sessions ésel seu efecte damunt l’estat d’ànim, i després veiem com gradualment els seus beneficisesdevenen una realitat palpable sobre la salut del pacient; fet que sovint desconcerta el criteridels professionals de la medicina al·lopàtica. Però no és d’estranyar si tenim en compte que ales mans i els peus es troben moltes de les terminacions nervioses del cos.És important rebre la formació a través d’un terapeuta experimentat que ens ensenyi arealitzar les manipulacions de manera adequada, i que ens pugui guiar en el procés. Perentendre la Reflexologia hem d’entendre el cos humà, com funciona, quins són els seusmecanismes, i com podem ajudar-lo a través del massatge reflexològic.Curs de ReflexologiaL’èxit del curs de Reflexologia que oferim a l’Avatar rau en el mètode d’aprenentatge, que es realitza perblocs i sistemes. D’aquesta manera s’incrementa la comprensió de la tècnica aplicada a la fisiologia delcos humà, fet que dóna coherència i retentiva a l’hora d’estudiar el mapa reflexològic del cos.Finalment, cal destacar que es realitzaran 20 hores de pràctiques amb pacients i també entre els alumnes,per a poder abordar els coneixements de manera directa i dirigida.A tots els interessats, us demanem que ens informeu el més aviat possible de la vostra assistència.Tancarem el grup un cop tinguem aforament suficient per a començar el curs.Formació qualificadaPràctiques amb pacientsMètode intensiu amb alt nivell d’aprenentatgeInclou: anatomia i fisiologia del cos humàCURS DE 40 HORES20 HORES DE PRÀCTIQUESDIPLOMA ACREDITAT
 11. 11. SabadellComerç de proximitatATEMARI:1.-HISTÒRIA DE LA REFLEXOLOGIA2.-SISTEMA CIRCULATORI3.-SISTEMA URINARI4.-SISTEMA ENDOCRÍ5-SISTEMA RESPIRATORI6.-SISTEMA DIGESTIU7.-SISTEMA NERVIÓS8.-ELS SENTITS9.-SISTEMA MUSCULAR10.-SISTEMA LIMFÀTIC11.-SISTEMA OSSI12.-SISTEMA REPRODUCTOR13.-MAPA REFLEXOLÒGIC DE LES MANS14.-PUNTS HIPOTALÀMICS DE LA CARA15.-REFLEXOLOGIA, CROMOTERÀPIA I ACUPUNTURA16.- SESSIONS PRÀCTIQUES DE MASSATGE REFLEXOLÒGIC17.- EXAMEN FINALNota:Diploma acreditatiu amb segell de TENACAT(associació catalana de formadors en teràpies naturals).NOVES DATES:9 i 23 de febrer 9 i 23 de març 6 d’abril 25 de maigMatrícula gratuïta per tots aquells que hàgiu llegit aquest article iformalitzeu la inscripció abans del dia 31 de gener!”.Més informació trucant a l’Avatar, 93 727 90 43SALUT
 12. 12. SABIES QUE ...Greenwich, la medida y orden del Tiempo y el Espacio.Desde comienzos del año 1885 y tras un acuerdointernacional, se adopto la norma de dividir elmundo mediante una línea imaginaria que sirvierapara establecer el origen y referencia de un sistemade localización mundial. Esa semicircunferenciaimaginaria que desde entoncesordena la orientación yposiciones del mundo pasapor el Reino Unido, Francia,España, Argelia, Mali,Burkina Faso y Ghana,dividiendo a la Tierraen este y oeste (enlongitud), tal como elEcuador la divide en nortey sur (en Latitud ) .El acuerdo marcó que el meridiano de referenciatuviera su origen en el antiguo Real Observatorio deGreenwich, al este de Londres, por lo que se conocecomo meridiano de greenwich, meridiano de origen omeridiano cero .En aquella época supuso uno de los mayoresacuerdos de organización y sentido común a nivelmundial, ya que hasta entonces, cada país utilizabadiferentes meridianos de origen o de referencia en loslocalizaciones y desde entonces, la línea imaginariano sólo nos permite navegar y orientarnos por elplaneta, sino que también mantiene el ritmo delmundo dividiendo las 24 horas de reloj .Los países dela norma estuvieron de acuerdo en elegir a Greenwichy situar allí el Greenwich Mean Time (GMT) comoestándar global de origen en la medida del tiempo .La norma estableció que la longitud debía medirseen dos direcciones, este y oeste, partiendo dela longitud 0º0’0’’ del meridiano de Greenwich,originando además los diferentes Husos horarios quese extienden cada 15 grados de longitud (debido aque 360 grados corresponden a 24 horas y 360/24 =15) estableciendo la línea internacional de cambio defecha allí donde convergen los meridianos a180°, definido por aquel entonces como ellado opuesto de la tierra .Así fue como en 1884 el Reino Unidose convirtió en el centro del tiempo uncertero orden mundial sin el cual, viajarsería una confusión y llamar por teléfonoa lugares lejanos a la hora indicada seríaimposible .A pesar de la genial y consensuada norma,la precisión de su origen no llegó a durarni un siglo, ya que desde los años 60se empezó a medir el tiempo utilizandolos ultra-precisos relojes atómicos , y sedescubrió que debido a la ralentización dela rotación terrestre, el tiempo se estabaseparando lentamente . Y hoy sabemos,gracias a la tecnología GPS que laverdadera línea del meridiano se encuentra100 metros más allá de la simbólica rectade cobre que pasa por el observatorioy que millones de turistas visitan yfotografían con asiduidad ...Sin embargo, y a pesar de todo, Greenwichsigue estando en el centro de todos losmapas del mundo, siendo el referente yorigen del tiempo y del espacio en la tierra.SabadellComerç de proximitatA
 13. 13. Comer Vegetales nos hace masatractivos, sanos y equilibradosYa conocíamos algunas de las numerosasventajas saludables que supone llevar unaalimentación en la que incluyamos diferentesfrutas y verduras, pero además de estosbeneficios, las propiedades reparadoras de losvegetales abarcan más campos de actuación .Un reciente estudio desarrollado porInvestigadores de la Universidad deNottingham ha podido comprobar que existeuna evidente relación entre el consumo devegetales y poseer un aspecto más atractivo ysaludable.El estudio, desarrollado por el Dr. Stephen,demostró que tras un consumo diario de 5porciones de diversas frutas y verduras durantedos meses aumenta significativamenteelaspecto saludable de nuestra piel y de unaforma natural .La dieta, que incluía zanahorias, tomateso mangos, entre otros …, aumentóconsiderablemente los niveles decarotenoides(pigmentos orgánicos del grupo de losisoprenoides que se encuentran de formanatural en plantas y otros organismosfotosintéticos) siendo estos los responsablesde los tonos saludables y dorados en la piel,junto con suspropiedades antioxidantes yantiinflamatorias .Los carotenoides son los responsables dela gran mayoría de los colores amarillos,anaranjados o rojos presentes en los alimentosvegetales, aunque también los podemosencontrar en el brócoli, el pomelo, el aguacate,las fresas, los arándanos, las verduras verdeoscuro, la linaza, las nueces y las habas …conviene recordar que los seres humanos,al igual que el resto de los animales, somosincapaces de sintetizar carotenoides y debemosobtenerlos a través de nuestra dieta, estandoestos compuestos muy vinculados a losmecanismos de prevención de la oxidación eimportantes por su función biológica como pro-vitamina A .L’arbre més gran del món,“The President”.“El President”és un delsarbres mésgrans ilongeusdelplanetaterra, estroba alParc Nacionalde les Secuoyas(Sierra Nevada, Califòrnia) lesseves majestuoses dimensionssón: 8,23 metres de diàmetre,75,28 metres d’altura, 3.200anys d’edat i uns 2 bilions defulles.SABIES QUE ...SabadellComerç de proximitatA
 14. 14. Empezando por la edad del Universo, es decir,el comienzo de todo el espacio-tiempo quecontiene toda la masa y energía conocida,este se originó tras el Big Bang haceunos14.000 millones de años. Unos millonesde años después, hace unos 13.500 millonesde años, se creo nuestra galaxia la Vía Láctea.Nuestro Sistema Solar, el Sol, la Tierra y losdiferentes planetas que nos orbitan se crearónhace unos 4.500 millones de años fruto de laexplosión de una SuperNova (estrellas quecuando se apagan y mueren concentran todasu masa y explotan) .La vida en la tierra (de manera unicelular) seorigino hace unos 3.700 millones de años .Los primeros vegetales aparecieron haceUna breve historia de todo nuestro mundo …tan solo 450 millones de años, los primerosanimales terrestres hace 425 millones de años. Losdinosaurios aparecieron hace 230 millones de añosy dominaron el mundo durante 135 millones deaños, hasta su extinción hace 65 millones de añosdebido al impacto de un meteorito que modificosustancialmente el clima de nuestro planeta.Los primeros Homínidos (chimpancés, gorilas ylos actuales humanos) se separaron de la ramaevolutiva de los orangutanes hace unos 8 millonesde años, y nuestro genero (Homo), del quedescendemos los humanos, se diferenció hace unos5 millones de años. El humano moderno aparecióhace tan solo unos 200.000 años al este de África yse expandió por todo el planeta .Las primeras civilizaciones que dejaron restosde edificaciones y agricultura datan de apenas10.000 años y se situaban en oriente próximo yMesopotamia .Los primeros textos escritos datan de hace 4.000años . La revolución industrial que originonuestro incipiente impulso tecnológicocomenzó hace 150 años en Inglaterra, el desarrollo de las computadoras ytecnologías de la información cuentacon poco más de 50 años .Todo esto y mucho más es lo quepodemos ver en este curioso, cortoy acertado resumen de la historiade nuestro planeta, y todo lo quenos rodea .Como podemos observar, nuestravida no parece demasiado larga eimportante en todo este complejoo simple sistema (según semire), pero sin lugar a dudas essorprendentemente impresionante ,así que ya sabes, disfrútala .SABIES QUE ...SabadellComerç de proximitatA
 15. 15. Carnestoltes , el rei dels poca-soltesEl rei carnestoltes, el rei de la festa o el rei del carnaval és un personatge fictici carnavalesc el qualés el centre de les festes.La seva història és: Cada any apareix (depenent del municipi, el dijous, divendres o el dissabte)sota l’aparença d’un animal o d’una persona, i llegeix el pregó amb el qual s’inaugura lacelebració.En el seu pregó, el rei dóna permís per passar-s’ho bé sense limitacions: és el moment de ballari desfilar disfressat. Però el caos i la bogeria només duren fins el dimarts. Aquest dia la gents’adona que tant desordre no és bo. En un judici públic, el rei és declarat culpable de tot, i se’lcondemna a mort. Després de llegir el seu testament, se’l crema en públic. A partir de la mitjanitdel dimarts o durant el dimecres de cendra s’acaba la festa i comença la quaresmaEl carnaval anomenat també temps de carnestoltes, carnestoltes o darrers dies.L’origen de la seva celebració sembla probable que vingués de les festes paganes, com les quees realitzaven en honor a Bacus, el déu del vi, les saturnals i les lupercales romanes, o les queSABIES QUE ...SabadellComerç de proximitatA
 16. 16. SabadellComerç de proximitatAes realitzaven en honor del bou Apis a Egipte. Segons alguns historiadors, els orígens d’aquestafestivitat es remunten a les antigues Sumèria i Egipte, fa més de 5.000 anys, amb celebracionsmolt semblants a l’època de l’Imperi Romà, des d’on es va expandir el costum per Europa, sentportat a Amèrica pels navegants espanyols i portuguesos a partir del segle XV.El carnaval és una celebració que pertany al culte lunar. Per aquest motiu, és una festa mòbil.Aquesta s’ha d’emmarcar dins un cicle sencer amb sentit propi, el cicle que precedeix laQuaresma. Per tal de situar el Carnaval en el calendari, hem de buscar la primera lluna plenaposterior a l’equinocci de primavera, el 20 de març. El diumenge següent és Diumenge de Pasquai el diumenge de la setmana anterior és diumenge de rams. A partir d’aquest últim comptemquaranta dies enrere i tenim el dimecres decendra, el primer dia de quaresma i últim deCarnaval. Així, doncs, Dimecres de Cendra esmourà entre el dia 4 de febrer i el 10 de març,mentre que el dijous gras ho farà entre el 29 degener i el 4 de març.En la vella societat rural, fortament estructuradapel cristianisme, el temps de Carnestoltes oferia,mascarades rituals d’arrel pagana i un lapsede permissivitat que s’oposava a la repressiódels instints i la severa formalitat litúrgica de laquaresma.Actualment el Carnaval s’ha convertit en unafesta popular de caràcter lúdic. On tota aquestallibertat extrema prèvia al temps de quaresmaagafa forma en un sol individu, en carnestoltes,que és el Rei del Carnaval.Altres noms més arrelats són Carnal, Carnestoltes i Antruejo. En les diferents regions espanyolesvan fer fortuna altres expressions derivades dels anteriors, com Antroxu (Astúries), Entroido iAntroido (Galícia).Històricament han destacat diferents Carnavals arreu de Catalunya diferenciats per les sevesparticularitats. Aquests són els de Barcelona, el de Sitges, i Tarragona en la vessant més brasilera iel de Vilanova i la Geltrú i Solsona com a tradicionals.SABIES QUE ...
 17. 17. SabadellComerç de proximitatAEl Carnaval i la religióEl Carnaval també està molt relacionat amb la tradició cristiana. Se celebra uns dies abans delDimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma. En la tradició cristiana, els 40 dies quedura la Quaresma són un temps de sacrifici en els quals, per exemple, no es pot menjar gaire. Peraixò, durant el Carnaval hi ha més llibertat i es trenquen moltes regles. Cal aprofitar per fer totallò que després no es podrà fer.Dos personatges han representat històricament la lluita entre el que signifiquen el Carnavali la Quaresma. Per un costat, el rei Carnestoltes, un personatge gruixut, dragador, bevedor iesbojarrat. Per l´altre, la seva enemiga, la vella Quaresma, una vella de set cames que dejuna ino menja carn (però sí peix).El Carnaval i la gastronomiaDes d’antic la gastronomia tradicional dels Països Catalans ha estat marcada per les estacions i lesfestes. Abans era costum criar un porc i fer una matança a l’any, o algunes famílies dues, una deles dues solia ser per a Carnaval i l’altra pel Nadal.A més, el Carnaval representa la festa de la carn en tots els sentits, també per a acomiadar-sed’ella durant la següent època de Quaresma. Als Països Catalans el Carnaval s’associa amb menjargras i proteínic: són típiques les coques de llardons i els llardons per ells mateixos, els ous, que devegades èren les proteïnes més a l’abast, o també la sardina, etc. la coca de llardons, o en algunsllocs també altres coques, se solien acompanyar de crema catalana. Altres productes especials decarnaval són, per exemple, la botifarra d’ou.El dijous de Carnaval, o dijous gras, és també popularment conegut com a dia de la truita. Aquestdia és típic menjar ou, sobretot en forma de truita, truita d’ous, truita de patata, truita de botifarrao fins i tot truita de botifarra d’ou.Abans de l’enterrament de la sardina és tradició menjar precisament sardines, normalment a labrasa o, si no pot ser, fregides.A Mallorca són menjars típics del carnestoltes: l’ensaïmada de tallades i la greixonera dels darrersdies.Carnaval a altres païsosEl carnaval als països de parla alemanya està molt arrelat a les zones a tocar el riu Rin. Enaquestes regions el carnaval se celebra ja des de principis del segle XIX, tal com se celebra avuien dia. Les festes de Colònia, Düsseldorf i Magúncia (Mainz) a Alemanya, i de Basilea (Basel) aSuïssa són les més concorregudes.Al sud-oest d’Alemanya, a la part germanoparlant de Suïssa i a l’oest d’Àustria aquesta festas’anomena “Fastnacht”, En altres parts d’Àustria i a Baviera s’anomena “Fasching”. La resta deregions utilitzen la paraula “Karneval”.A Alemanya el carnaval comença oficialment el dia 11 de novembre a les 11 hores i 11 minuts.Aquest dia es presenten en públic el príncep i la princesa del carnaval.El punt culminant de la festa té lloc durant una setmana, normalment al febrer. Els esdevenimentsmés importants d’aquesta setmana comencen amb el dijous gras (segons la regió s’anomenaschmotzigen/unsinnigen/glombiga Donnerstag o Weiberfastnacht). A aquest li segueixen el“dissabte de clavells” (Nelkensamstag), el “diumenge de tulipes” (Tulpensonntag), el “dillunsSABIES QUE ...
 18. 18. de roses” (Rosenmontag) i finalment el dimarts de carnaval o de violetes (Fastnachtsdienstag oVeilchendienstag).El final del carnaval el marca el dimecres de cendra (Aschermittwoch).El gran carnaval de Basilea, a Suïssa, comença curiosament el primer dilluns després del dimecresde cendra, exactament a les 4 de la matinada, dura tres dies, acabant per tant el següent dijoustambé a les 4 de la matinada.Als Estats Units l’anomenen “Mardi Gras” (dimarts gras) i “tossuda-feira grossa” en països de parlaportuguesa.Segons el llibre Guinness dels rècords, la celebració del carnestoltes més gran del món és la deRio de Janeiro, 1 i la major agrupació carnavalesca (comparsa), Gal dóna Matinada de la ciutat deRecife, lloc d’un altre carnaval molt important. Altres carnavals internacionalment famosos són elsd’Oruro a Bolívia, carnaval de Barranquilla i el Pastura a Colòmbia, Veracruz i Mazatlán a Mèxic.El més llarg és el de Gualeguaychú a Entre Ríos, Argentina, ja que dura des del primer cap desetmana de gener fins el primer cap de de setmana de març.SabadellComerç de proximitatA SABIES QUE ...
 19. 19. NATURASabadellComerç de proximitatATemps de boletsCARÀCTERS MACROSCÒPICS- BARRETBarret de 4 a 15 cm. De color molt variable entre blanc verdós, groc verdós, verd metàl·lic, rarament blancpur, excepte una varietat albina poc comú,tot el barret està guarnit amb unes petites fibril·les radials mésfosques, inicialment en forma d’ou, més tard convex i finalment pla. Barret un pel viscós en temps humit.Marge llis, sense estries, involut , cutícula separable sense restes del vel.- LÀMINESLàmines blanques, amples, denses i fràgils.NOMS VULGARS EN CATALÀFarinera bordaALTRES NOMS VULGARSOronja verde, Oronja mortal, Cicuta verde(Cast.) Likorra (Eusk).Farinera bordaNOM CIENTÍFIC : AMANITA PHALLOIDES
 20. 20. - PEUPeu en estadi avançat llarg, cilíndric, de color blanc amb zones verdoses i amb la base bulbosa dins unavolva gran en forma de sac, mides 6-15x1-2 cm. Anell lleugerament estriat,alt i penjat de color blanquinós- CARNBlanca, verdosa o groguenca sota la cutícula, sabor suau (no s’ha de tastar mai).- OLOROlor dolça que recorda a la mel..HÀBITATSota planifolis, a vegades parcs i jardins, rarament sota coníferes..ÈPOCA D’APARICIÓDes de finals de l’estiu a finals de la tardor..POSSIBLES CONFUSIONSMolt de compte de no confondre aquest bolet, generalment la gent que ha patit les fatals conseqüènciesde la toxina d’aquest bolet ha estat per confondre aquest bolet quan és jove amb l’ou de reig quan està dinsl’ou, algunes rússules amb tons verdosos i els xampinyons. Els xampinyons i agaricus en general tenen leslàmines de color rosat mai blanques i no tenen volva. Hi han animalons com els llimacs que el mengensense cap conseqüència però el seu aparell digestiu no és humà i no els passa res.OBSERVACIONS, CURIOSITATS I CONSELLSLa toxina d’aquesta amanita es diu falloidïna que és deu vegades més tòxica que el cianur, amb unexemplar mitjà n’hi ha prou per matar una persona de 80 Kg. de pes.www.tallerdebolets.comSabadellComerç de proximitatA NATURA
 21. 21. SabadellComerç de proximitatA CULTURAESPECTACLESEl teatre Sant Vicenç dins de laprogramació de la temporada2012/2013, presenta l’obraEls 3 porquets.Obra de marcat caràcter infantilque farà les delícies dels méspetits de la família.L’estrena està prevista per elproxim dia 17, en representacionsde matí i tarda i estarà encartellera fins al 24 de març.Com sempre podeu comprar lesentrades a través del servei de CXo directament a les taquilles delteatre.Teatre Sant Vicenç . Montllor iPujal 103. SabadellEls 3 porquets al Teatre Sant VicençMontllor i Pujal 103.Sabadell93 717 94 01
 22. 22. El nom dels carrersSabadellComerç de proximitatA CIUTATInfantesa i entorn culturalLluís Llàtzer Zamenhof va néixer el 15 de desembre de 1859, a Bialystok, ara la capital delVoivodat de Podlàquia, al nord-est de Polònia. En aquella època, Polònia no existia com aestat, però va ser dividida entre Àustria, Prússia i Rússia. La ciutat de Bialystok formava partllavors de l’Imperi Rus i era habitada per polonesos, alemanys i russos de diferents religions.Amb aquesta diversitat de nacionalitats, religions, llengües i costums, Białystok era un teatrepermanent de tensió i d’incidents greus. Des de la seva infantesa, Lluís Llàtzer es qüestionasobre els mitjans per eradicar els prejudicis de raça, nacionalitat i religió.Fill de Markus, un professor d’alemany i francès, autor de llibres de text molt coneguts dellengua i la geografia, rigorós, molt aferrat a la cultura de l’aprenentatge, i Rozalia (Liba), unamare sensible i profundament humanitària, el jove Zamenhof s’apassiona ràpidament pelsidiomes.La seva llengua nativa era el rus,però també parlava jiddisch,polonès.i alemany amb fluïdesa.Més tard va aprendre francès, llatí, grec, hebreu i anglès i també s’interessà per l’italià, elcastellà i el lituà.Lluís Llàtzer ZamenhofRonda ZamenhofLluís Llàtzer Zamenhof[1] (Białystok, Imperi Rus, 15 de desembrede 1859 – Varsòvia, Polònia, 14 d’abril de 1917; nascut LeyzerLeyvi Zamengov[2]) va ser un oftalmòleg jueu, iniciador del’esperanto, la llengua artificial més parlada fins avui.
 23. 23. SabadellComerç de proximitatACarrerPintorMurillonúm69Telèfon937294714Creació de l’esperantoQuan era estudiant a l’escola secundària a Varsòvia, Zamenhof va fer l’intent de crear una menade llengua internacional, amb una gramàtica molt rica, però també molt complexa. Quan més tardestudia anglès, decideix que l’idioma internacional ha de tenir una gramàtica senzilla.Va continuar amb els seus esforços malgrat que el 1879 va aparèixer el volapük, resultat del treballdel sacerdot Johann Martin Schleyer, en el projecte de crear una llengua internacional. Zamenhofva aprendre volapük, però els defectes d’aquest idioma el van motivar encara més per prosseguiramb els seus plans.A part de les seves llengües natives, rus i jíddisch, i del polonès, la seva llengua adoptada, en elsseus experiments lingüístics posteriors li va servir també el seu domini de l’alemany, una bonacomprensió passiva del llatí, l’hebreu i el francès i un coneixement bàsic de grec, anglès i italià.El 1878, el seu primer projecte, que va anomenar lingwe uniwersala, estava gairebé acabat. Noobstant això, Zamenhof era massa jove llavors per publicar la seva obra.L’any 1881 va preparar un nou projecte llengua. Poc després de graduar-se a l’escola va començara estudiar medicina, primer a Moscou i després a Varsòvia. El 1885, Zamenhof es va graduar a launa universitat i va començar les seves pràctiques com a metge a Veisiejai i després de 1886 coma oftalmòleg a Plock i Viena. Alhora que exercia la seva professió va continuar treballant en el seuprojecte de llengua internacional.Durant dos anys va tractar de recaptar fons per publicar un pamflet que descrivia la llengua quefinalment havia construït, fins que va rebre l’ajuda financera del pare de la seva futura esposa.Per fi, el 1887 i amb el seu ajut econòmic, es va publicar a Varsòvia un pamflet titulat LingvoInternacia (Llengua Internacional), que més endavant seria conegut com Unua Libro (PrimerLlibre), on s’exposaven els principis de la nova llengua, amb el pseudònim Doktoro EsperantoEl nom dels carrersCIUTAT
 24. 24. (Doctor Esperançat), que aviat es va convertir en el nom de la llengua en si.Mitjançant els cinc pamflets que van aparèixer respectivament en rus, polonès, francès, alemanyi anglès, va sotmetre el seu projecte de “llengua internacional” a la crítica dels experts, amb lapromesa que, al cap d’un any, la perfeccionaria amb les millores proposades. Va enviar aquellspamflets a un gran nombre de revistes, gasetes, societats i periòdics europeus. Va posar anuncisen periòdics russos i polonesos. Va fer servir, amb el seu consentiment, el dot de la seva esposaper llençar, entre els anys 1888-1889, una sèrie completa de llibres: Dua Libro (Segon Llibre);Aldono al la Dua Libro (Suplement del Segon Llibre); Neĝa blovado (Tempesta de neu) i Gefratoj(Germans), traduïts per Antoni Grabowski; les traduccions del Segon Libre i del Suplement; MezaVortaro Germana (Diccionari Mitjà Alemany); Plena Vortaro Rusa (Diccionari Complet Rus); manualsen anglès i suec; Princino Mary (Princesa Mary), traduït per E. von Wahl; Adresaro (Directori); i vaproporcionar els diners necessaris per editar les obres divulgatives de L. Einstein i H. Phillips.A la darreria del 1889, a causa, sobretot, de tan gran activitat editorial, es va quedar completamentarruïnat. A partir d’aquell moment, tot i que va continuar sent fins al 1905 el motor principal delmoviment, la divulgació va dependre materialment dels recursos econòmics dels primers seguidors.El 1898 s’instal·la definitivament en el call de Varsòvia, on hi va exercir la seva professió mèdica finsa la mort. Aquesta li va proporcionar més amargures que beneficis; a causa de la pobresa dels seusclients havia de visitar diàriament entre 30 i 40 pacients i malgrat tot només guanyava el just pergarantir una vida modesta a la seva família.El 1905 es va celebrar el primer Congrés Universal d’Esperanto, a Boulogne-sur-Mer (Estat francès),que consolida el moviment esperantista, fixa la Declaració de l’Esperantisme, on es defineix elmoviment, i en el qual s’aprova el Fundamento de Esperanto, és a dir, la base fonamental del’idioma, que a partir d’aquell moment és considerat el reglament essencial de l’esperanto.Moltes de les idees de Zamenhof es van avançar a les del fundador de la lingüística moderna,l’estructuralista Ferdinand de Saussure (el germà del qual, René, parlava esperanto).Zamenhof va morir a Varsòvia el 14 d’abril del 1917. Els seus tres fills (Adam, Sofia i Lídia) van serassassinats durant la Segona Guerra Mundial a causa de l’Holocaust nazi, car van ser classificatscom a “Juden” (jueus) sota les lleis racials de Hitler.SabadellComerç de proximitatA El nom dels carrersCIUTAT
 25. 25. SabadellComerç de proximitatA CIUTATEl divendres dia 11 de gener, es va inaugurar al Centre Civic de la Creu Alta –Can Balsachl’Exposició “La Shoah”.Aquesta mostra , cedida temporalment per la Fundació Baruch Spinoza, ha estat organitzada iportada a Sabadell per l’Associació Cultural Sabadell Israel (ACSI).L’acte inaugural, comptà amb la presència de nombroses personalitats com ara l’alcaldeaccidental de la ciutat de Sabadell , Sr. Joan Carles Sànchez, l’ Alcaldessa de Barberà del Vallès,Sra. Anna del Frago i els regidors de Sabadell Quim Carné i Lluís Monge, a més de diversosrepresentats d’entitats ciutadanes i públic en general.La presentació va anar a càrrec de la presidenta de l’entitat, Sra. Joana Berrio, que va ferespecial èmfasi en la importància de l’exposició “no tant com una revenja o un retret del passat,sinó com una mostra del que mai més ha de tornar a succeir”, afegint que era una exposició quedivulgativa i didàctica a la vegada i de la qual se’n podiaaprendre molt.També hi va intervenir el regidor de Drets Civilsi Ciutadania de l’Ajuntament de Sabadell que vaassenyarlar que “justament la seva regidoria treballaen aquesta linea d’integració i de convivència entreles diferents cultures i religions, per garantir que notornin a succeir uns fets com aquests”. En el decurs del’acte, va aprofitar per informar que el proper dia 28 degener s’inaugura l’Oficina de Drets Cívils i que es feiajustament el primer dia laborable després de la commemoració del dia mundial de l’Holocaust”.Aquesta exposició es compon d’un recull fotografies dels arxius de l’Autoritat per al Record delsMàrtirs i Herois de l’Holocaust Yad Vashem, i ens fa un recorregut per l’Holocaust, el genocidicomès sobre el poble jueu, que també se’l coneix pel nom de Shoah, que en hebreu significa“destrucció” o també “catàstrofe”.La Shoah, un extermini que va ser realitzat a Europa impulsat per l’Alemanya nazi, va comportarla mort de sis milions de persones jueves, entre les quals un milió i mig eren nens i nenes.L’Holocaust és l’únic genocidi al llarg de la història de la humanitat en el qual s’ha volgutassassinar a tot un poble. Amb la Shoah ens trobem davant de la única vegada en la memòriacol·lectiva que s’ha construït expressament una indústria de l’extermini i les seves eines eren lescameres de gas i els forns crematoris.Aquesta exposició és el recorregut pels fets i les causes que van produir aquest extermini, desd’un punt de vista crític i reflexiu, que s’articula en una trentena de pannells didàctics.L’exposició restà oberta fins el dia 25 de gener.Exposició sobre la Shoah a SabadellShoah, enhebreu significa“destrucció” otambé “catàstrofe”La ciutat al dia
 26. 26. SabadellComerç de proximitatA CIUTATImatge promocional de l’exposició , obra de TallerdeMk
 27. 27. SabadellComerç de proximitatA ENTRETENIMENTSEs tracta d’unir els nou punts que veus a la figuramitjançant quatre segments dibuixats sense aixecar elllapis del paper.A la taula de billar hi ha 13boles suposadament iguals en laforma, la mida, el color ..., peròens asseguren que una de lesboles pesa diferent a les altres12 sense dir-nos si pesa més omenys.Amb una balança de dos plats ien tan sols tres pesades heu delocalitzar aquesta bola.
 28. 28. Sabadell gener 2013Disseny i maquetació: TALLER DE MARKETINGARevista digitaldelcomerç de SabadellSabadellComerç deproximitatEntre tots

×