Successfully reported this slideshow.

More Related Content

Related Books

Free with a 14 day trial from Scribd

See all

Com crear un bloc amb Blogger

 1. 1. CREACIÓ D’UN BLOC EDUCATIU Presentació elaborada per Marta Cladera Borràs novembre 2007
 2. 2. Definició de bloc Un bloc (informalment també weblog , blog , dip -diari personal interactiu- o bitàcola ) és un espai personal d’escriptura a Internet. Una mena de diari en línia, un lloc web que una persona utilitza per a escriure periòdicament, en el qual tota l’escriptura i l’estil s’utilitza via web. Un bloc està dissenyat per a que, com a un diari, cada article tingui data de publicació, de tal forma que la persona que escriu ( blocaire ) i les que llegeixen poden seguir un camí de tot el que s’ha publicat i editat. (Extret de la Wikipèdia http :// ca.wikipedia.org / wiki /Bloc )
 3. 3. En general, els blocaires, també anomenats webloggers , formen veritables comunitats en línia amb aquells amb qui comparteixen interessos. Aquestes comunitats poden tenir diverses formes. Existeixen grups de treball col·laboratiu que utilitzen un weblog com a eina per a comentar, opinar i escriure notícies relatives a la seva tasca.
 4. 4. (Extret de la Wikipèdia http :// ca.wikipedia.org / wiki /Bloc ) El que caracteritza els blocs no són els temes que tracten, sinó la manera com es publica la informació. De totes maneres, es poden classificar els blocs en diferents tipus. Un tipus de bloc amb molta més incidència és el de l’expert sobre un tema. Hi ha moltes persones que utilitzen els seus blocs per transmetre els seus coneixements d’expert. Així, a part de beneficiar a tota la comunitat, també aprofiten per guanyar notorietat tot incidint en la seva activitat professional. Els blocs polítics també són molt populars. Des de candidats a campanyes electorals fins a gent que aprofita el weblog per a explicar el sentit del seu vot. El blocs professionals no són menys importants. Hi ha grups de professionals que es coordinen o expliquen els seus projectes a través de les bitàcoles. Finalment, també s’han de comentar els blocs que simplement donen informació talment fossin un diari tradicional.
 5. 5. (…) un blog docente, o también llamado edublog, es un weblog, blog o bitácora que se usa con fines educativos o en entornos de aprendizaje tanto por profesores como por alumnos. Hay muchos tipos y usos de los blogs como herramienta didáctica: Blogs de profesores y profesoras de diversas asignaturas y de asesoramiento a la formación, individuales y colectivos. Blogs de uso de los alumnos y alumnas para tareas del aula. Blogs de Centros educativos o de departamentos. Pueden ser individuales o colectivos, dependiendo del proyecto y con distintos niveles de acceso al blog. Podemos dar diferentes grados de acceso al blog según el tipo de usuario que creemos en un blog colectivo. (segons Isidro Vidal a http://blogdocente.wordpress.com/2007/05/02/%c2%bfque-es-un-blog-docente/ ) Definició de bloc educatiu
 6. 6. <ul><li>Inclouen una llista d’entrades dels textos o articles de l’autor del bloc. Es poden incloure fotos, vídeos i audio com a part de les entrades. </li></ul><ul><li>Els bloc ofereixen l’oportunitat al visitant de reaccionar als articles publicats per l’autor mitjançant un sistema de comentaris. </li></ul><ul><li>Tenen un calendari d’arxiu electrònic que permet al lector accedir als articles que s’han publicat durant els diferents dies del mes. </li></ul><ul><li>Els articles i entrades poden ser classificats en categories. Això fa que puguin ser organitzats d’una forma efectiva. </li></ul>Components principals d'un bloc
 7. 7. <ul><li>Tenen llistes d’enllaços i blocs preferits de l’autor. Això és coneix com a “blogroll”. </li></ul><ul><li>Contenen mecanismes de sindicació, ja que generen un arxiu RSS amb el contingut que els programes agregadors necessiten per a què puguin ser llegits. Amb aquests agregadors un lector pot seguir les novetats dels blocs que normalment sol visitar, sense haver d’entrar cada dia a tots els blocs. </li></ul><ul><li>Posseeixen una funció de recerca que facilita trobar el material que s’ha publicat en el bloc. </li></ul><ul><li>Una característica essencial dels blocs són els hipervincles que formen part del contingut del mateix. Un bloc és un document que constantment enllaça amb altres. </li></ul>
 8. 8. Com és un bloc
 9. 9. Elements d’un bloc Contingut de l’entrada o post Títol del post Data de publicació Capçalera del bloc (amb el títol i la descripció ) En les columnes laterals hi col·locam els elements opcionals: etiquetes, arxius, blocs recomanats, fotos … Llegir o publicar comentaris
 10. 10. Les etiquetes ens serveixen per classificar les entrades que anem publicant. A la columna lateral podem incloure les categories que s’organitzaran a partir de les etiquetes que hem posat als nostres posts.
 11. 11. Seguint en la columna lateral, també hi podem incloure la relació d’arxius (posts) publicats. En aquest cas estan classificats per setmanes.
 12. 12. Creació d'un bloc amb Blogger
 13. 13. <ul><li>1) Accedim a la pàgina www.blogger.com </li></ul>Si ja tenim adreça Gmail, omplim aquí Si no tenim adreça clicam aquí
 14. 14. <ul><li>2) Configuram les dades del nostre bloc: </li></ul>Escriure un nom pel compte que cream Confirmar el compte
 15. 15. Introduim una contrassenya Nom que apareixerà a les entrades i comentaris del bloc
 16. 16. Clicam Escrivim la verificació de la paraula i marcam les condicions del servei
 17. 17. 3) Assignam un nom al nostre bloc: 1. Títol que li volem posar 2. Adreça del nostre blog a Internet (comprovarem la disponibilitat) 3. Pitjam continuar
 18. 18. 4) Triam la plantilla que més ens agradi: Pitjam continuar
 19. 19. 5) Hem acabat la configuració! Podem començar a publicar… Clicam aquí Totes aquestes configuracions es poden canviar més edavant, quant volguem.
 20. 20. 6) Escrivim un post: Títol del post Edició amb HTML Redacció normal Cos de l’entrada Etiquetes: donam una categoria a l’entrada
 21. 21. Pitja aquí si ja vols publicar i si ho vols guardar com a esborrany hauràs de clicar aquí… No t’oblidis de clicar, abans de publicar, “vista prèvia” per veure com quedarà.
 22. 22. Podem veure com queda l’entrada en el bloc, una vegada ja publicada.
 23. 23. 7) Afegir una imatge a un post: Pitjam la icona de la imatge
 24. 24. Cercam l’arxiu d’imatge al nostre ordinador O escrivim l’adreça d’internet on es troba la imatge alotjada Triam la posició que ha de tenir dins el post Triam el tamany de la imatge Pitjam per pujar la imatge al bloc
 25. 25. A la pestanya “Redactar” veim com quedarà el nostre post a mesura que anam redactant Imatge que hem pujat
 26. 26. 8) Afegir un vincle a un post: Escrivim la paraula o frase que volem que tengui un enllaç que ens dugui a una pàgina d’Internet Seleccionam tota la paraula o tota la frase Pitjam la icona de “Vincle”
 27. 27. A la finestra que surt escrivim l’adreça Url del vincle i acceptam
 28. 28. En llenguatge HTML surt així
 29. 29. Si miram l’apartat de “Redactar” veurem com surt en realitat Qualsevol persona que estigui llegint el nostre post pot clicar a sobre l’enllaç per visitar la pàgina de referència.
 30. 30. Convé omplir l’apartat d’Etiquetes: amb una o dues paraules (separades per comes) podem definir el post. En el nostre bloc apareixeixà una columna amb totes les etiquetes i el lector, així, pot saber la temàtica de les entrades que ha postejat l’autor. 9) Les etiquetes del post:
 31. 31. 10) Editar entrades: Podem anar a “Editar entradas” per modificar algun post que ja hem publicat o per reprendre la redacció d’un esborrany per a la seva publicació posterior.
 32. 32. 11) Moderar comentaris: Si anam a “Moderar comentarios” en redireccionarà a l’apartat Configuració (Opciones de comentarios) La moderació de comentaris és necessària en els blocs educatius: l’administrador o autor del bloc reb un avís dels comentaris pendents de publicar en el bloc i, després de llegir-los, decideix quins se publiquen. Això és per evitar que hi hagi comentaris ofensius o que no tenen res a veure amb la temàtica de l’entrada que hem publicat al bloc.
 33. 33. 12) Apartat “Configuración”: En aquesta “pestanya” tenim diversos apartats que ens permeten configurar les característiques del nostre bloc.
 34. 34. Apartat “BÁSICO” Apareix el títol del bloc (aquí, si volem, el podem canviar) Descripció: podem fer una breu descripció de la temàtica o dels objectius que pretén el nostre bloc. Després de canviar les dades hem de pitjar GUARDAR.
 35. 35. Apartat “PUBLICACIÓN” En un principi, el nostre bloc quedarà guardat en el domini de blogger. Miram de posar un nom a la direcció URL que tengui relació amb la temàtica que esteim tractant. No oblidem guardar els canvis!!!
 36. 36. Apartat “FORMATO” Podem canviar el nº d’entrades/ articles que volem que es mostrin a la pàgina principal Podem modificar la forma en que surten la data i la hora. Atenció a l’apartat de zona horaria i l’idioma que utilitzarem.
 37. 37. Apartat “COMENTARIOS” Volem que surtin publicats o no? Quines persones tindran permís per fer comentaris?
 38. 38. Volem que el comentari s’obri en una finestra apart? Volem moderar els comentaris? Si deim que sí, surt una caixa on escriurem el email on volem rebre, en primer lloc, els comentaris per a poder-los llegir abans de ser publicats.
 39. 39. Apartat “ARCHIVO” Triam com volem que estiguin “emmagatzemats” els nostres arxius/ entrades al bloc: diàriament, mensualment…
 40. 40. Apartat “FEED DEL SITIO”
 41. 41. Apartat “CORREO ELECTRÓNICO” ATENCIÓ: pensa, sempre que facis canvis, en guardar la configuració pitjant el botó del final de la pàgina.
 42. 42. Apartat “PERMISOS” Podem triar qui volem que llegeixi el bloc. Podem afegir més autors d’entrades. Els autors podran escriure i publicar el que vulguin. També els podrem eliminar quan volguem.
 43. 43. 13) Apartat “Plantilla”: A l’apartat “Plantilla” podem modificar i/o organitzar els elements que formen el nostre bloc: podem editar cada component per canviar-lo visualment, així com afegir continguts i utilitats.
 44. 44. Els elements (caixes) es poden editar i/o arrossegar al lloc on volem col·locar-los. “ ELEMENTOS DE LA PÁGINA”
 45. 45. Podem afegir també els elements que volguem: un llistat de links, un cercador… Clicam a “añadir elemento de página”.
 46. 46. Ens apareix aquesta finestra en la què podrem triar qualsevol element: una imatge, un text, un llistat, una enquesta, …
 47. 47. “ FUENTES Y COLORES” En aquest apartat podem provar combinacions de colors. En la part inferior de la pàgina podrem visualitzar com queden les combinacions que triam.
 48. 48. “ EDICIÓN DE HTML” Aquí podem visualitzar el codi en què està formada la plantilla del nostre bloc. Si sabem una mica de llenguatge HTML podem modificar alguns elements.
 49. 49. “ SELECCIONAR PLANTILLA NUEVA” Quan vulguem podem canviar el disseny de la plantilla del bloc seleccionant d’entre les que ofereix Blogger. També se’n poden cercar a Internet.
 50. 50. Adreces de blocs educatius sobre diferents temàtiques Blocs d’aula Blocs de profes (o blogfessors) Blocs de centres Blog d'una profe DIM A pie de aula Arran de pupitre [email_address] Cuaderno de Música de 2º1 CEIP Mariano Castillo ( Villamayor ) Tercer ciclo - 6 ºB Escola Castell de Santa Àgueda

×