Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
(GLOBAL
WARMING)
Pemanasan global merupakan satu fenomena
pemerangkapan gas yang dikenali sebagai gas rumah
hijau yang mana kumpulan gas in...
Peningkatan suhu secara global sudah tentu akan
mencairkan litupan salji dan glasier di kawasan-kawasan
pergunungan dan ke...
Suhu bumi yang tinggi menyebabkan tanah-tanah yang
subur menjadi tandus dan tidak sesuai bagi aktiviti
pertanian. Pokok-po...
Kekeringan sumber air permukaan bumi/ kemarau
menyebabkan proses sejatan tidak mempunyai wap-wap
air untuk membentuk awan ...
 Penanaman hutan semula.
 Kitar semula.
 Kempen kesedaran.
 Penggunaan sumber tenaga yang mesra
alam.
 Mengharamkan p...
 A).PERUBAHAN IKLIM DUNIA
 B).KENAIKAN ARAS LAUTAN
 C).KESAN KEPADA HIDUPAN AKUATIK
 D).KESAN TERHADAP EKOSISTEM AKUAT...
 Penipisan lapisan ozon menyebabkan sinaran
ultraungu berlebihan lalu memyebabkan
perubahan iklim dunia dalam jangka pend...
 Peningkatan suhu global menyebabkan
aras lautan meningkat dan
menengelamkan kawsan rendah,
peningkatan aras lautan berak...
 Ekosistem akuati terjejas dengan
peningkatan sinaran ultraungu
menganggu proses fotosintesis bagi
hidupan plankton menye...
 Penipisan lapisan ozon menyebabkan
sinaran ultraungu meningkat dan
memusnahkan sel dan mikro organisma
yang terdapat di ...
 A).Penipisan lapisan ozon.
- pengunaan bhan cfc dalam gas
penyejuk dan industri membuat
komputer digantikan dengan bhan
...
 -Pertubuhan Bangsa-bangsa bersatu
(pbb) mengadakan persidangan bagi
membincangkan kesan penipisan
lapisan ozon dan langk...
 -Badan badan sukerela seperti
Greenpeace dan WWF meningkatkan
kempen kesedaran kepada masyarakat
dunia melalui demonstra...
 Masalah penyahutan yg berlelusa di
negara maju membangun
menyebabkan pemanasan global
berlaku oleh itu negara di seluruh...
 Masyarakat digalakkan mengurangkan
pengunaan bahan cfc dalam
kehidupan harian.
 - pihak kementerian perlu menerapkan
isu-isu penipisan lapisan ozon ini dalam
sukatan pelajaran seperti geografi dan
sai...
PEMANASAN GLOBAL (sains tingkatan 5)
PEMANASAN GLOBAL (sains tingkatan 5)
PEMANASAN GLOBAL (sains tingkatan 5)
PEMANASAN GLOBAL (sains tingkatan 5)
PEMANASAN GLOBAL (sains tingkatan 5)
PEMANASAN GLOBAL (sains tingkatan 5)
PEMANASAN GLOBAL (sains tingkatan 5)
PEMANASAN GLOBAL (sains tingkatan 5)
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

PEMANASAN GLOBAL (sains tingkatan 5)

Sharing . no problem no loser

 • Login to see the comments

PEMANASAN GLOBAL (sains tingkatan 5)

 1. 1. (GLOBAL WARMING)
 2. 2. Pemanasan global merupakan satu fenomena pemerangkapan gas yang dikenali sebagai gas rumah hijau yang mana kumpulan gas ini menghalang dan memerangkap haba bumi daripada terbebas keluar ke angkasa. Sifat kumpulan gas ini ialah membenarkan bahangan matahari menembusinya tetapi menghalang pembebasan semula bahangan bumi ke atmosfera.Contoh gas rumah hijau ialah karbon dioksida, karbon monoksida, kloroflorokarbon (CFC), metana, nitrogen oksida dan lain-lain. Kebiasaannya, fenomena pemanasan global dapat dirasai dengan lebih jelas di kawasan kutub utara dan selatan, kawasan pembangunan perindustrian, kawasan perbandaran dan banyak lagi tempat dunia.
 3. 3. Peningkatan suhu secara global sudah tentu akan mencairkan litupan salji dan glasier di kawasan-kawasan pergunungan dan kedua-dua kutub. Kenaikan air laut akibat pencairan ais berupaya memberi dampak yang dahsyat seperti kejadian banjir besar terhadap negara-negara kepulauan contohnya Fiji dan Maldives serta negara-negara pada ketinggian yang rendah contohnya Belanda dan Bangladesh. Akibat pencairan ais yang menyebabkan kejadian banjir besar ini akan mengakibatkan kemusnahan bukan sahaja nyawa manusia dan harta benda akan musnah tetapi bekalan makanan seperti tanah-tanah pertanian yang subur akan turut termusnah.
 4. 4. Suhu bumi yang tinggi menyebabkan tanah-tanah yang subur menjadi tandus dan tidak sesuai bagi aktiviti pertanian. Pokok-pokok tanaman juga tidak dapat hidup dengan subur seterusnya mengurangkan hasil pertanian. Walaupun hanya berlaku perubahan kecil pada suhu, taburan hujan dan sinaran matahari,ia boleh menyebabkan hasil pertanian terjejas teruk, sekaligus mengancam bekalan makanan dunia.
 5. 5. Kekeringan sumber air permukaan bumi/ kemarau menyebabkan proses sejatan tidak mempunyai wap-wap air untuk membentuk awan yang tebal bagi menurunkan hujan. Kadar hujan berkurangan, udara menjadi kering dan persekitaran menjadi panas. Dalam keadaan udara kering memudahkan terbentuknya jerebu/ partikulat- partikulat terampai. Pemanasan global mengakibatkan peningkatan suhu di Lautan Pasifik. Hal ini mengubah pola tiupan angin lazim dari darat ke laut akibat perbezaan tekanan yang hebat. Kesannya angin kencang bertiup ke barat Pasifik menyebabkan cuaca panas dan angin lembab pula bertiup ke timur Pasifik menyebabkan
 6. 6.  Penanaman hutan semula.  Kitar semula.  Kempen kesedaran.  Penggunaan sumber tenaga yang mesra alam.  Mengharamkan pengedaran beg plastik dan alas meja pakai buang.
 7. 7.  A).PERUBAHAN IKLIM DUNIA  B).KENAIKAN ARAS LAUTAN  C).KESAN KEPADA HIDUPAN AKUATIK  D).KESAN TERHADAP EKOSISTEM AKUATIK.  D).KESAN TERHADAP EKOSISTEM DARATAN.
 8. 8.  Penipisan lapisan ozon menyebabkan sinaran ultraungu berlebihan lalu memyebabkan perubahan iklim dunia dalam jangka pendek berlakunya pemanasan global manakala dalam jangka masa panjang kekurangan ozon menyebabkan haba bumi terbebas ke angkasa dan tidak terperangkap oleh atmosfera menyebabkan suhu bumi menjadi sejuk.
 9. 9.  Peningkatan suhu global menyebabkan aras lautan meningkat dan menengelamkan kawsan rendah, peningkatan aras lautan beraku sebanyak 2 mm setahun.
 10. 10.  Ekosistem akuati terjejas dengan peningkatan sinaran ultraungu menganggu proses fotosintesis bagi hidupan plankton menyebabkan rantaian makanan di laut terjejas dan menjejaskan sumber ikan.
 11. 11.  Penipisan lapisan ozon menyebabkan sinaran ultraungu meningkat dan memusnahkan sel dan mikro organisma yang terdapat di dalam badan haiwan dan tumbuh-tumbuhan.
 12. 12.  A).Penipisan lapisan ozon. - pengunaan bhan cfc dalam gas penyejuk dan industri membuat komputer digantikan dengan bhan berasaskan air.
 13. 13.  -Pertubuhan Bangsa-bangsa bersatu (pbb) mengadakan persidangan bagi membincangkan kesan penipisan lapisan ozon dan langkah untuk mengatasinya.
 14. 14.  -Badan badan sukerela seperti Greenpeace dan WWF meningkatkan kempen kesedaran kepada masyarakat dunia melalui demonstrasi,ceramah dan bengkel.
 15. 15.  Masalah penyahutan yg berlelusa di negara maju membangun menyebabkan pemanasan global berlaku oleh itu negara di seluruh dunia perlu mewartaka kawasan hutan sebagai kawasan hutan simpan dalam mengekalkan suhu bumi.
 16. 16.  Masyarakat digalakkan mengurangkan pengunaan bahan cfc dalam kehidupan harian.
 17. 17.  - pihak kementerian perlu menerapkan isu-isu penipisan lapisan ozon ini dalam sukatan pelajaran seperti geografi dan sains.

×