Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Άνθρωποι

338 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Άνθρωποι

 1. 1. ΉρωεςΑφιερωμένο στους γενναίουςανθρώπους του σεισμού στο Σιτσουάν της Κίνας, 2008
 2. 2. Ένας σεισμός μεγέθους 8 ρίχτερ, χτύπησε την επαρχία Σιτσουάν της Κίναςστις 2:28 μμ, της 12ης Μαΐου 2008. Το επίκεντρο βρισκόταν στη Γετσουάν, 90περίπου μίλια από την Τσενγκντού. Ο σεισμός απελευθέρωσε ενέργεια ίση μεαυτή 500 ατομικών βομβών και ήταν 30 φορές ισχυρότερος από τονκαταστροφικό σεισμό στο Κόμπε της Ιαπωνίας το 1995. Μέχρι τις 19 Μαΐουείχαν επιβεβαιωθεί 32.000 θάνατοι ενώ 22.000 άτομα ακόμη αγνοούνται καιπερισσότερα από 4,7 εκατομμύρια σπίτια είχαν καταρρεύσει ή υποστείσοβαρές ζημιές.
 3. 3. Πόλεις κοντά στο επίκεντροισοπεδώθηκαν και ολόκληραβουνά κατέρρευσαν.
 4. 4. Ολοκληρωτικήκαταστροφή
 5. 5. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, σπίτια και άλλαυπάρχοντα. Παρόλα αυτά δεν σημειώθηκε καμιά λεηλασία και δεν ακούστηκεκανένας γογγυσμός. Απλώς οι άνθρωποι βοηθούσαν ο ένας τον άλλο (CNN )
 6. 6. Ο εθνικός δρόμος προς την πόλη Ντουτζιανγιάνγκ κατακλύστηκε μία ώρα μετά τοσεισμό, όχι από ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν μακριά από τοεπίκεντρο, αλλά από εθελοντές που με 1000 αυτοκίνητα ταξί έτρεξαν από τοΤσενγκντού για να βοηθήσουν.Ο Τσεν Γκουανγκμπιάο, ιδιοκτήτης μεγάλης κατασκευαστικής εταιρίας που εδρεύει1500 μίλια μακριά από το επίκεντρο, έστειλε 60 βαριά μηχανήματα εκσκαφής και 120άτομα ως εθελοντές. Έφτασαν στην πληγείσα περιοχή 24 ώρες μετά το σεισμό,περίπου την ίδια ώρα που έφταναν και οι δυνάμεις του στρατού.
 7. 7. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί παρείχαν υπηρεσίες κάτω από πολύ δύσκολεςσυνθήκες. Πολλά νεογέννητα ήρθαν στο φως μέσα στα χωράφια.
 8. 8. Ο Γιεν Τζιαμπάο, Πρωθυπουργός της Κίνας επιβιβάστηκε σε ένααεροπλάνο 30 λεπτά μετά το σεισμό και σε 2 ώρες βρισκόταν στηνπληγείσα περιοχή. Τέθηκε επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης καιπαραμένει έκτοτε στη θέση αυτή δουλεύοντας ημέρα και νύχτα στηνπρώτη γραμμή των επιχειρήσεων.
 9. 9. 1.100 αλεξιπτωτιστές άρχισαν να πέφτουν από αεροπλάνα σε λιγότερο από 2 ώρες. Παρά τηδυνατή βροχή, τους ανέμους και τη συννεφιά, έπεσαν από ύψος 20.000 ποδών για ναβοηθήσουν κατοίκους απομονωμένων ορεινών περιοχών και ενώ δεν γνώριζαν αν υπήρχεκατάλληλος τόπος για προσγείωση. Ο πρώτος που πήδηξε ήταν ο συνταγματάρχης Λι Ζενμπούηλικίας 51 ετών.
 10. 10. Με τους δρόμους θαμμένους στη λάσπη λόγω κατολισθήσεων και τιςαεροπορικές επιχειρήσεις να δυσχεραίνονται από την κακοκαιρία, μίαομάδα 600 στρατιωτών και ιατρών, υπό τον αρχιστράτηγο Ξία Γκουόφου,57 ετών, βάδισε 21 ώρες ώστε να μεταφέρει ανθρωπιστικό υλικό και ναπροσφέρει βοήθεια. Ήταν το πρώτο στρατιωτικό τμήμα που έφτασε στοεπίκεντρο του σεισμού.
 11. 11. Στρατιώτες και μέλη των σωστικών συνεργείων εργάστηκαν 24 ώρες το 24ωρο για νααπεγκλωβίσουν ανθρώπους. Καθώς ήταν αδύνατο να φτάσουν εκσκαφείς σε απομονωμένεςπεριοχές, χρειάστηκε να απομακρυνθούν χιλιάδες τόνοι τσιμέντου και χώματος με τα χέρια.
 12. 12. Απλοί άνθρωποι έτρεξαν να προσφέρουν χρήματα. Πολλοί πλούσιοι κινέζοι πρόσφερανεκατομμύρια αλλά κανείς δεν πρόσφερε τόσα όσα ο Ξου Χάο, 60 ετών (αριστερή εικόνα).Είναι άστεγος και ζει στην Νανζίνγκ, 1000 μίλια μακριά από την πληγείσα περιοχή. Μόλιςάκουσε τις ειδήσεις έτρεξε να προσφέρει 5 Γουάν (0,44 euro). Είπε ότι οι άνθρωποι στηνεπαρχία Σιτσουάν ήταν σε πολύ δυσκολότερη θέση από τη δική του αφού κινδύνευε ηίδια τους η ζωή. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πρόσφερε άλλα 100 Γουάν (8,8 euro).Είπε ότι είχε μόνο κέρματα γι’ αυτό πήγε στην τράπεζα και αντάλλαξε ότι είχε και δεν είχεμε ένα χαρτονόμισμα ώστε να μην σπαταλά άδικα το χρόνο των εθελοντών οι οποίοικαταμετρούσαν τις συνεισφορές. Και όλα αυτά από έναν άνθρωπο που δεν έχει χρήματανα αγοράσει ένα πιάτο φαί κάθε μέρα!!!
 13. 13. Η Σόνγκ Ξινγίγκ 3 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια του σπιτιού της μετά από 2ημέρες. Ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, έχασε ένα πόδι, αλλά τελικά επέζησε. Οιγονείς της βρέθηκαν να κρατιούνται αγκαλιασμένοι αντικριστά σχηματίζονταςανάμεσά τους μια εσοχή προστασίας που μέσα της βρέθηκε ζωντανή η Σόνκγ. Οιγονείς της δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.
 14. 14. Ένα 5χρονο αγόρι διασώθηκε αφού παρέμεινε θαμμένο στα ερείπια για 24ώρες. Παρά το σπασμένο του χέρι, βρήκε τη δύναμη να χαμογελάσει μόλιςαντίκρισε τους διασώστες του. Το χαμόγελό τους έκανε όλους τουςπαρευρισκομένους να δακρύσουν.
 15. 15. Ο Ζάνγκ Τζιουάνγκ, 11 ετών, βάδισε 12ώρες έχοντας μαζί του την 3χρονηαδερφή του Ζανγκ Χαν, για να βρειασφαλές καταφύγιο.
 16. 16. Η Γιουάν Γεντίν 26 ετών, ήταν δασκάλα δημοτικού σχολείου. Όταν χτύπησεο σεισμός οδήγησε τους μαθητές της έξω από το κτίριο. Κατάφερε μεεπιτυχία να βγάλει στην αυλή τους περισσότερους αλλά το κτίριο κατέρρευσεπριν βγουν όλοι. Ακόμη και την τελευταία στιγμή της ζωής της,χρησιμοποίησε το σώμα της ως ανθρώπινη ασπίδα για να προστατέψει τουςμικρούς μαθητές της από μεγάλα κομμάτια τσιμέντου. Πολλοί άλλοι δάσκαλοιέκαναν ακριβώς το ίδιο.
 17. 17. Αυτή η μαθήτρια γυμνασίου διασώθηκε από τα ερείπια ενός κτιρίου. Έχασε καιτα δύο της πόδια ενώ έσπασαν επίσης και τα δυο της χέρια. Οι εργάτεςδιάσωσης δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους όταν άκουσαν ταπρώτα της λόγια: «Να είστε γενναίοι».
 18. 18. Αυτό το μωρό σώθηκε σαν απόθαύμα, χωρίς ούτε μία γρατσουνιά,αφού παρέμεινε 24 ώρες θαμμένο σταερείπια. Είναι 3-4 μηνών και η μητέρατου αφού γονάτισε, λύγισε το σώματης από πάνω του και έτσι κατάφερενα τον προστατέψει από τα ερείπιαπου την καταπλάκωσαν. Τα ευρήματαδείχνουν ότι τον θήλαζε όσο ακόμηήταν ζωντανή. Δυστυχώς όμως η ίδιαδεν άντεξε. Ένας διασώστηςανακάλυψε μέσα στην πάνα τουμωρού το κινητό τηλέφωνο τηςμητέρας του μωρού. Στην οθόνη η ίδιαπρόλαβε και έγραψε το εξής μήνυμα:«Αγαπημένο μου παιδί, αν επιζήσειςθέλω να ξέρεις ότι η μαμά θα σεαγαπάει για πάντα…».

×