Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Mire jó a tudomány? (Meszéna Géza, Szkeptikus Klub)

240 views

Published on

A Szkeptikus Klub 2019. május 14-i rendezvényén megtartott előadás. Videófelvétel: https://youtu.be/OQ8nmAQX6Uw

A modern tudomány sokba kerül, tehát valós kérdés, hogy miért éri meg nekünk? Miért éri meg annak a sok adófizetőnek, akihez esetleg el sem jut a megszerzett tudás? Vagy eljut mégis alkalmazásokon keresztül? Az alkalmazásokért van a tudomány? Mit kutassunk? Lehet-e előre tudni, mi lesz alkalmazható? Ha nem, akkor mindegy mit kutatunk? Tényleg bármiből lehet, hogy egyszer műszaki újítás lesz? Vagy ezen ne is gondolkozzunk, kutassuk, ami érdekel minket?

Egyáltalán, mi az, hogy alkalmazás? Olyan is van, amikor – a közhelyeknek megfelelően – a tudós felfedez, feltaláló feltalál, a fejlesztő pedig mindezek után fejleszt. Ezt hívják innovációs láncnak. Sokszor azonban szó sincs semmiféle láncról. A tudomány és az alkalmazások viszonya ennél sokkal bonyolultabb tud lenni. Néha hasznossá válik egy régi tudományos eredmény, amelyről ezt senki nem gondolta volna. Máskor pedig nem kell semmiféle tudományos újdonság egy műszaki innovációhoz, mert nem ezen múlik. És ezek közt bármi.

De talán a legkevésbé konkretizálható összefüggések a leglényegesebbek. A tudomány nem csak egyes tudományos eredményeket produkál, hanem az emberi tudást is, mint olyat. Az, hogy alapkutatáson felnőtt emberek kerülnek át például az ipari fejlesztésbe, könnyen lehet, hogy fontosabb tudástranszport, mint az egyes eredmények átadása. Ha pedig azt kérdezzük, miért hiszi el sok ember a mágneses matracot, vagy a miért hisz a homeopátiában sok orvos is, akkor már a tudomány tekintélyénél tartunk. Lehet, hogy a tudomány hasznát megtakarított matracokban kellene mérnünk?

Published in: Science
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Mire jó a tudomány? (Meszéna Géza, Szkeptikus Klub)

 1. 1. Mire jó a tudomány? Meszéna Géza Szkeptikus Klub 2019. május 14.
 2. 2. Hogy fedezzük fel a rádiót? Rádiótávíró: 1895 (és sokan mások is…) Guglielmo MarconiHeinrich HertzJames Clerk Maxwell Elektromágneses hullámok kimutatása: 1886-9 Mire lesz ez jó? Semmire! De Maxwell úrnak igaza volt! Elektromágneses hullámok megjóslása: 1864
 3. 3. És gőzgépet? Gőzgép: 1765-74 (és sokan mások is…) James Watt Nicolas Léonard Sadi Carnot Milyen jó gőzgépet lehet csinálni? 1824 Rudolf Clausius Termodinamika 2. főtétele 1850 (és sokan mások is…)
 4. 4. És az önvezető autót? 1. fejezet, idegrendszer Feltételes reflex: 1897 Ivan Pavlov Donald O. Hebb Hebb tanulás: 1949 a sikeresen gerjesztő szinapszis megerősödik Mai státusz Részletesen dokumentált és megértett.
 5. 5. 2. fejezet: Mesterséges neuronhálózat, 60’-80’ Hogyan Hebb-tanítsuk? backpropagation: 1973 pl. karakterfelismerés Mesterséges neuronhálózat Hopfield-hálózat (spinüveg) emlék-előhívás: 1982 John Hopfield
 6. 6. 3. fejezet: Mélytanulási forradalom 2012-… Úton van a teljes értékű önvezetés. Grafikus kártyák! + sok-sok apróság… • AlphaGo Zero • Képfelismerés • Beszédfelismerés • Bioinformatika: mit csinál a gén? • Piaci elemzések • És szinte bármi… Önvezető autó Tesla neuronhálózat chip:
 7. 7. És ha hidrogént akarunk termelni? Tóth Szilvia Zita MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Lendület Molekuláris Fotobioenergetikai Csoport: A Calvin ciklust kell legátolni ahhoz, hogy a Hidrogén termelés működjön. Szabadalmaztatás alatt. Háttér: kb. a 20. sz. tudománya
 8. 8. Emberi populáció története
 9. 9. Emberi populáció története (log skála)
 10. 10. Teherszállítás sejtben [R.Vale] [Harvard Univ.: The inner life of the cell]
 11. 11. Összefoglalás 1. Van úgy, hogy egy tudományos eredményből innováció származik – hamar, vagy soká 2. Van úgy hogy nem származik 3. Egyáltalán nem minden újítás alapul új tudományos eredményen 4. Ha nem alapul, akkor is hasznosul(hat) benne az egész emberi tudás valamekkora része. 5. Néha nagyon kacskaringós az út… 6. De természetesen nem igaz, hogy minden tudás konkrétan hasznosul egyszer. 7. A Tudás tudása: alapkutatásban felnőtt emberek dolgoznak praktikus területeken 8. A Tudás tekintélye: tudjuk hogy nincs csí… És akkor mit kutassunk, és mennyiért?
 12. 12. Május 16. 15 óra MTA Természettudományi Kutatóközpont

×