Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
CS Circles: Learning Python in One Browser Window
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

0

Share

Download to read offline

Noémi powerpoint

Download to read offline

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
  • Be the first to like this

Noémi powerpoint

  1. 1. A díszhalak B N
  2. 2. Élettani szempontból a halak számára legfontosabb környezeti tényező a víz. Az akvárium vizének számos fizikai és kémiai tulajdonságának kell meglennie ahhoz, hogy halaink számára megfeleljen. A fizikai sajátosságok közül a legfontosabb a hőmérséklet, a szín, a szag és az oxigéntartalom. A kémiai sajátosságok közül élettanilag leglényegesebb a víz oldottsó-tartalma (keménysége) és kémhatása (pH-értéke).
  3. 3. Minden halfaj tartásához és tenyésztéséhez meghatározott vízhőmérséklet szükséges. Általánosságban a hidegvízi halak 5-24 °C közötti vízhőmérsékleten tarthatók: a trópusi fajok pedig 18-30 °C közötti vízhőmérsékletet igényelnek. Ezek a szélső határok. Ezen belül a halfajok optimális vízhőfok igénye más és más. A friss, csapból vagy kutakból nyert víz kékes-ezüstösen csillogó, ún. nyers víz, de lehet opálos is, amit az alumínium-hidroxid okoz! Hasonló színe van a forralt, a desztillált és a műgyantával lágyított víznek is. Egy-két hét múlva a nyers vízből érett, enyhén zöldes árnyalatú akváriumvíz lesz. Az érett vízszín kialakulásában különböző egysejtű növényi szervezeteknek (algák) döntő szerepük van.
  4. 5. Etetésük A díszhalak viszonylag jól bírják a koplalást. Pár napig, akár egy hétig is elvannak evés nélkül, de hosszabb időre azért ne hagyjuk őket táplálék nélkül. A díszhalak egészsége nagymértékben függ a megfelelő táplálástól. A megfelelő eleség kiválasztásához ismernünk kell díszhalaink természetes táplálékait és testfelépítését. A természetben általában rovarok és lárváik, férgek, algák, növények, gyümölcsök vagy más halak alkotják a halak étrendjét.
  5. 6. <ul><li>A díszhalak testfelépítéséből adódóan három táplálkozási formát különböztetünk meg: </li></ul><ul><li>Az egyenes hátú, felső szájállásúak a víz felszín ről csipegetnek, </li></ul><ul><li>a hajlított hát- és has vonalúak középen álló szájjal inkább a vízközt táplálkoznak, </li></ul><ul><li>míg a lapos hasú lefelé irányuló szájú halak inkább a fenéken keresgélnek. </li></ul><ul><li>Ezen felül az elfogyasztott táplálék típusa szerint vannak: </li></ul><ul><li>Ragadozó </li></ul><ul><li>növényevő </li></ul><ul><li>mindenevő halak. </li></ul>
  6. 7. A halak számára fontos, hogy akváriumukban megfelelő és élhető közeget teremtsünk, mely hasonlít vadon élő társaik életkörülményeikhez. Lényeges tehát a megfelelő akváriumi vízi növények telepítése.
  7. 9. K ö s z ö n ö m a figyelmet!

Views

Total views

301

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

2

Actions

Downloads

2

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×