Peristiwa sebelum penggubalan dan intipati piagam madinah

3,502 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,502
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
57
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Peristiwa sebelum penggubalan dan intipati piagam madinah

  1. 1. Peristiwa Sebelum Penggubalan Piagam Madinah. 1. PERJANJIAN AQABAH PERTAMA:12 orang penduduk Madinah ke Makkah bertemu RasulullahSAW, berjanji meninggalkan perkarasyirik, mencuri, berzina, membunuh anak, tidak menipu serta taatperintah Rasulullah SAW. 2. PENERIMAAN MASYARAKAT YATHRIB TERHADAP AGAMA ISLAM:Mus’ab bin Umair diutus ke Yathrib mengajar al-Quran olehRasulullah SAW. Dakwah Mus’ab diterima baik penduduk Ausdan Khazraj. Akhirnya ramai yang memeluk Islam. 3. PERJANJIAN AQABAH KEDUA:Tahun berikutnya, Mus’ab membawa 73 orang lelaki dan 2orang wanita Madinah. Mereka berbai’ah akan memeliharadan mempertahankan Rasulullah SAW, berikrar taat setia ketikasusah dan senang, tidak berpecah dan bercakap benar dimana sahaja.
  2. 2. Terdapat tiga langkah yang diambil oleh Rasulullah dalam membentuk piagam Madinah.• Langkah pertama, Rasulullah s.a.w. mendirikan sebuah masjid sebagai tempat orang Islam beribadat dan tempat Rasulullah menyampaikan ajaranIslam serta tempat pentadbiran Rasulullah.• Langkah kedua, Mengikat tali persaudaraanantara kaum Ansar dan Muhajirin, bagi mewujudkan persefahaman dan untuk membantukaum Muhajirin memulakan hidup baru dengan pertolongan kaum Ansar.• Langkah ketiga, Mengadakan perjanjian dengan orang Yahudi supaya sama-sama mempertahankanMadinah dari ancaman luar. Ia digubal bertujuan menghadapi masyarakat majmuk Madinah dan membentuk peraturan yang dipatuhi bersama semua penduduk selain ingin menyatukanmasyarakat pelbagai kaum. Ia juga bertujuan mewujudkan perdamaian dan melenyapkanpermusuhan seterusnya mewujudkan keamanan di madinah. Di samping itu PiagamMadinah dibentuk untuk persefahaman dan kesatuan antara penduduk setempat walaupunberlainan agama dan budaya.
  3. 3. Intipati Piagam Madinah• Piagam Madinah ini mengandungi 10 bab yang dipecahkan kepada 47 fasal.• Rasulullah telah membahagikan peruntukan- peruntukan yang terkandung di dalam Piagam Madinah kepada dua bahagian. – Bahagian pertama yang mengandungi 23 fasal menyentuh tentang hak dan tanggungjawab orang Islam terutamanya golongan Muhajirin dan golongan Ansar. – Bahagian kedua Piagam Madinah yang mempunyai 24 fasal menyentuh tentang golongan Yahudi, hak dan tanggungjawab mereka terhadap negara Madinah.

×