23.04.2012.ammattikeittiöiden suunnittelu

805 views

Published on

Ammattikeittiöiden ilmanvaihdon suunnitteluperiaatteet ja Jeven Oy:n esittelyä

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
805
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

23.04.2012.ammattikeittiöiden suunnittelu

 1. 1. Ammattikeittiöiden suunnittelu
 2. 2. JEVEN Oy Perustettu v.1989, konsernin liikevaihto n. 6,5 milj eur v.2011 Keskittyy sisäilmastoon liittyvien tuotteiden tuotekehitykseen ja markkinointiin ja myyntiin Tuoteryhmät: -Ammattikeittiöiden ilmanvaihto -Syrjäyttävät tuloilmalaitteet -Äänenvaimenus- ja säätölaitteet + Ilmalevyt -Ilman sisäänotto ja poisto rakennuksesta Kansainvälistyminen myymällä tieto&taitoa - lisensointi Liiketoiminta perustuu verkostumiseen
 3. 3. Ammattikeittiöt Suomessa: Keittiöitä 22 000 Työntekijöitä 37 000 Aterioita noin 800 miljoonaa Annosmääriltään suurin ryhmä koulujen keittiöt:
 4. 4. Ammattikeittiöiden luokittelu Ruokapalvelujärjestelmän mukaan Keskuskeittiöt  Tuotetaan ruokaa muihin keittiöihin kuljetettavaksi Valmistuskeittiöt  Kaikki ruoat tehdään itse  Käytetyt raaka-aineet esikäsiteltyjä  Yleisin Komponenttikeittiöt  Ruoka valmistetaan esivalmistetuista raaka-aineista  Tulevaisuuden suuntaus Kuumennuskeittiöt  Kuumennetaan einesvalmisteita, pakasteita tai keskuskeittiön tuotteita Jakelukeittiöt  Ei varsinaista ruoan valmistusta  jakavat muualta tulevan lämpimän ruoan
 5. 5. Keittiösuunnittelun lähtökohdat  Keittiön toimiala  Peruskorjattavissa kohteissa ( ravintola, koulu jne.) käytetään suunnittelun pohjana  Ruokapalvelujärjestelmä aikaisempaa toimintaa ja  Ruokalista huomioidaan mahdolliset  Ruokailijamäärä muutokset.  Laitteiden kuumat pinnat  Laitteiden käyttöaste voidaan aiheuttavat konvektiivista selvittää käyttäjäseurannalla, lämpökuormaa sekä jolloin suunnitelmien pohjana säteilylämpökuormaa on todellinen toiminta. keittiötilaan.  Keittiötilaan vapautuu myös kosteuskuormaa erityisesti astianpesusta
 6. 6. Ammattikeittiöiden ilmanvaihto Poistetaan ruoanvalmistus ja astianpesuprosesseissa syntyvät lämpö -, kosteus- ja epäpuhtauskuormat. Ruoanvalmistusprosessien aiheuttamat epäpuhtauskuormat eivät yleensä ole mitoittava tekijä ilmanvaihdon tarpeelle vaan mitoittavana tekijänä käytetään keittiölaitteiden aiheuttamaa lämpö-ja kosteuskuormaa. Mitoituksen tavoitteena on aikaansaada hyvät lämpöolot keittiöön.
 7. 7. Ammattikeittiöiden ilmanvaihto Vallitsevat lämpöolot vaikuttavat oleellisesti työtehoon. Liian korkea tai liian matala lämpötila aiheuttaa onnettomuustapausten määrän kasvua. Liian korkea lämpötila aiheuttaa mm. väsymystä ja unettomuutta. Lämpimämpi ilma myös tuntuu tunkkaisemmalta ja kuivemmalta kuin viileämpi ilma. Liian kylmä lämpötila taas lisää vedon tunnetta ja huonontaa mm, Sorminäppäryyttä ja käsivoimia. Ammattikeittiöissä vältettävä ilman sekoittumista. Esim. paistamisessa syntyy terveydelle haitallisia yhdisteitä, joiden leviäminen työntekijöiden hengitysvyöhykkeelle on estettävä !
 8. 8. Ilmastoinnin suunnittelu Ilmastointisuunnittelijan tulee osallistua keittiön suunnitteluprosessiin - keittiösuunnittelijan, - keittiön käyttäjän ja - arkkitehdin kanssa riittävän aikaisessa vaiheessa, jotta kokonaisuuteen voitaisiin vaikuttaa muutenkin kuin ilmastointiteknisin keinoin. Suunnitteluvaiheen ratkaisut vaikuttavat merkittävästi energiankulutukseen ja käyttökustannuksiin.
 9. 9. Ilmastoinnin suunnittelu Ilmastointisuunnnittelun alkuvaiheessa valitaan sisäilmastotavoitteet. Sisäilmastotavoitteiden valinta on LVI-Suunnittelun keskeisin laatupäätös ! Tavoitteiden mukaan ammattikeittiöiden sisäilmasto jaetaan luokkiin Sk1, Sk2 ja Sk3. Sisäilmastoluokituksen tavoitteena on osoittaa tilaajalle sisäilmaston vaihtoehtoisia tavoitearvoja kustannusvaikutuksineen ja suunnittelijalle järjestelmäratkaisuja, joilla valittu tavoitetaso saavutetaan. Suunnittelussa kannattaa muistaa myös tulevaisuuden tarpeet. Ammattikeittiöille on tyypillistä niiden toiminnan muuttuminen, mikä vaikuttaa laitteisiin, niiden sijoitteluun ja lämpökuormiin. Kanavien tilavaraukset ja riittävä huonekorkeus helpottavat jatkossa tehtäviä muutoksia.
 10. 10. Sk1, johon pyritään Sk2, nykyinen, hyvä suunnittelukäytäntö Keittiö varustettava omalla ilmanvaihtojärjestelmällä.  Keittiö varustettava omalla Erityyppiset työpisteet ilmanvaihtojärjestelmällä. muodostavat omat  Astisanpesu-ja säätövyöhykkeensä. ruoanvalmistusosasto erotettava toisistaan erillisiksiSk3, viranomaismääräysten säätövyöhykkeiksi. mukainen vähimmäistaso Keittiö varustettava omalla ilmanvaihtojärjestelmällä tai omalla säätövyöhykkeellä. Keittiö tulee ensisijaisesti varustaa omalla ilmanvaihtojärjestelmällä.
 11. 11. Ammattikeittiöiden suunnitteluYksistään ilmanvaihtojärjestelmälläei saada aikaiseksi laadukastakeittiötä, mikäli muut osa-alueetjäävät huomioimatta.Laadukkaan ammattikeittiönSuunnittelussa on otettava huomioonmyös seuraavat seikat: Keittiön pinta-ala Huonekorkeus Toiminnalliset tilaratkaisut Tulojen sijoittelu ja ryhmittely Keittiölaitekanta Ikkunat LVI-Suunnittelija huolehtii sekä LVI-teknisten järjestelmien suunnittelusta, että keittiön sisäilmastosta, joka on keittiön toimivuuden kannalta keskeinen tekijä !
 12. 12. Lämpöolosuhteiden hallinta Ammattikeittiöiden lämpösuhteiden hallinta merkitsee sisälämpötilan pysymistä lähellä haluttua lämpötilaa kaikissa olosuhteissa. Laadukkaaseen sisäilmastoon pyrittäessä ammattikeittiöiden ilmastointikoneet varustetaan koneellisella jäähdytyksellä. Tällöin tuloilman lämpötila saadaan hallintaan myös kesäisin. Keittiölaitteiden aiheuttamaa paikallista säteilylämpöä voidaan vähentää esim. huuvassa sijaitsevien henkilökohtaisesti säädettävien tuloilmasuuttimien avulla.
 13. 13. Suunnittelun lähtökohdat Keittiölaitteista vapautuvat lämpö-, kosteus- ja epäpuhtauskuormat poistetaan välittömästi tehokkailla kohdepoistolaitteilla ( Ilmakruunu, Huuva) Ilman lämpötilaa, nopeutta ja jäähdytysvaikutusta on voitava tarvittaessa muuttaa oleskeluvyöhykkeellä. Työntekijän altistuessa suurelle lämpösäteilylle, on tuloilman virtausnopeutta pystyttävä säätämään henkilökohtaisesti. Rasvanerottimien on oltava paloturvallisia, tehokkaita ja helposti pestäviä. Ilmavirtoja on pystyttävä säätämään vaivattomasti.
 14. 14. Ilmastointijärjestelmä Ilman sisäänotto suunnitellaan rakennuksen pohjoispuolelle ( kesällä viilein) Sisäänottopaikalle ei päästetä ilmanlaatua huonontavia epäpuhtauksia Sisäilmastoa pyritään hallitsemaan työpistekohtaisesti
 15. 15. Tulo- ja poistoilmavirtojen mitoitus Mitoitus lämpö-, kosteus- ja epäpuhtauskuormien mukaan sekä valitun sisäilmastoluokan vaatimusten mukaisesti. Huomioidaan siis keittiölaite- ja keittiötyyppi, sekä keittiölaitteiden liitäntäteho. Poistoilmavirta mitoitetaan 10-20% tuloilmavirtaa suuremmaksi, jotta epäpuhtaudet eivät leviä muualle rakennukseen.
 16. 16. Tuloilma Ammattikeittiöiden vaatimien suurien tuloilmavirtojen tuominen vedottomasti keittiöön edellyttää kehittynyttä ilmanjakotekniikkaa. Jotta ilman liikenopeus ei nousisi liian korkeaksi, ammattikeittiöiden tuloilmanjaossa käytetään piennopeuslaitteita. Nykyisin piennopeuslaitteet integroidaan yhteen kohdepoistolaitteen ( huuva) kanssa.
 17. 17. Yleispoisto Kohdepoistolaitteiden lisäksi keittiössä tulee olla myös yleispoisto, tasaisen ilmanlaadun saamiseksi koko keittiötilaan. Yleispoisto on yleensä n. 10% kokonaispoistoilmavirrasta.
 18. 18. Poistoilmavirta Poistoilmavirtojen suuruus määräytyy keittiölaitteista vapautuvista lämpö-, kosteus- ja epäpuhtauskuormista. Erilaisten keittiölaitteiden luovuttamat lämmön- ja epäpuhtauksien määrien vaihtelut huomioidaan keittiölaitekertoimella Ke. Keittiölaitteiden käyttöajasta ja laitetyypistä riippuu samanaikaisuuskerroin S. (Jos keittiölaite on päällä koko ruuanlaittoajan täydellä teholla on samanaikaisuuskerroin S=1). Mitoituspoistoilmavirta Mp, saadaan kertomalla keittiölaitekerroin Ke, keittiölaitteen liitäntäteholla P/kW ja samanaikaisuuskertoimella S. Mp = Ke x P/kW x S (l/s)
 19. 19.  Ravintolakeittiöissä samanaikaisuuskerroin 0,8 – 1,0. Laitoskeittiöissä samanaikaisuuskerroin 0,5 - 0,8.
 20. 20. Tuloilmavirta Tuloilmavirran suuruus on yleensä 80-90% kokonaispoistoilma-virrasta ( mitoituspoistoilmavirta + yleispoisto). Paikallisjäähdytys vähentää keittiölaitteiden aiheuttamaa säteilylämpökuormaa.
 21. 21. Huuvan / Ilmakruunun mitoitus Huuvan koko määräytyy keittiölaitteiden sijoituksen ja koon perusteella. Huuvan on oltava 300-400mm leveämpi / pidempi, kuin sen alla olevat keittiölaitteet. Astianpesukoneen huuvan tulee ulottua myös esipesun ja kuumien astioiden purkaustilan /radan yli. Huuvan ollessa uunin yläpuolella, on reunaylityksen oltava vähintään 400mm uunin oven kohdalla. Huuvan on oltava riittävän suuri kyetäkseen poistamaan myös äkilliset suuret kuormat, kuten uunin oven aukaiseminen. Huuvan alareunan korkeus lattiasta 1900 -2100mm. Tuloilmanjako suunnitellaan edullisesti huuvan joka sivulta, ja otetaan huomioon ilmavirtojen suurentamismahdollisuus.
 22. 22. Ylitykset ja konvektiovirtaukset
 23. 23. Mitoituksessa muistettavaa: Keittiölaitteiden käyttöajasta ja laitetyypistä riippuu samanaikaisuuskerroin S. Jos keittiölaite on päällä koko ruuanlaittoajan täydellä teholla on samanaikaisuuskertoimen arvo 1. Ilmavirtojen laskeminen perustuu keittiölaitteen liitäntätehoon P/kW. Mitoituspoistoilmavirta = keittiölaitekerroin x keittiölaitteen liitäntäteho x samanaikaisuuskerroin. Mp = P x Ke x S (l/s)
 24. 24. System Jeven huuvien etuja Suunnittelu ja sijoittelu helppoa ja joustavaa. - Tuotteet voidaan mitoittaa monimuotoisiksi kulmauksiin ja pilarien ympäri. - Tuloilman puhallus kaikilta sivuilta. - Poistot kohdennettavissa keittiölaitteiden yläpuolelle. - Isot huuvat kootaan moduleista, joiden välissä ei ole seinää => lisää avaruutta keittiöön. - Huuvat valmistetaan haluttuihin mittoihin.
 25. 25. System Jeven huuvien etuja Korkea epäpuhtauksien sieppauskyky. - Testattu Nordtest standardin mukaan (NT 088). Huuvan sieppausaste 94-97 %. - Huuvissa poistoilmavirrat voidaan keskittää keittiölaitteiden kohdalle.TurboSwing suodatuslaitteisto markkinoiden tehokkain mekaaninen erotin.- Virallisesti testattu erotuskyky (VDI 2052)- Tarkat säätö- ja mittauskäyrästöt.- Tehtaalla huuvakohtaisesti esisäädetyt poistoilmavirrat.
 26. 26. System Jeven huuvien etuja Tuloilman tuonti tasaisesti ja kontrolloidusti hengitysvyöhykkeelle. - Tuloilmayksiköt esisäädetty tehtaalla. - Ilmansuuntaus ja heittopituuden säätö helppoa. - Rasvanerottimet toimintavarmat ja paloturvalliset - Henkilökohtaiset suuttimet lähivyöhykkeen ilmansäätöön. - Ilmavirtojen mittaus helppoa, K- arvotarrat ja mittausyhteet valmiina.
 27. 27. TurboSwing-ilmastointikatto Keittiöihin, joihin halutaan avointa ja avaraa ulkonäköä. Katon alapinta 2600-2800mm lattiasta, edellyttää n. 3400mm vapaata kerroskorkeutta. Soveltuu parhaiten kohteisiin, joissa ei ole suuria paikallisia kuormia, kuten parila, grilli tai paistinpannu.
 28. 28. JSI-Turbon poistotehokuus on ylivoimainen
 29. 29. Laadukas valinta www.jeven.fi

×