Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Shri Mataji Nirmala Devi - Biografie selectiva

69,847 views

Published on

Note de biografie si despre munca si mesajul spiritual adus Umanitatii de Shri Mataji Nirmala Devi – Fondatoarea Sahaja Yoga.

Published in: Spiritual
 • Be the first to comment

Shri Mataji Nirmala Devi - Biografie selectiva

 1. 2. Shri Mataji s-a născut la 21 martie 1923, la ora 12:00 ziua, în oraşul Chindwara, situat în inima Indiei, pe longitudinea Tropicului Racului. Ca o coincidenţă, şi oraşul sfânt Mecca se află situat tot pe Tropicul Racului. Văzând frumuseţea copilei, născută cu o strălucire fără pată şi având ochi luminoşi, scânteietori, părinţii săi au numit-o Nirmala, care înseamnă „Imaculată”. „ Când m-am născut, era întuneric pretutindeni. M-am întrebat: cum aş putea să le vorbesc oamenilor şi să le dau Realizarea Sinelui?”
 2. 3. Shri Mataji şi-a petrecut anii copilăriei în casa familiei din Nagpur. Nirmala era foarte fericită şi iubită de toată lumea. Aproape tot timpul deborda de energie şi îşi inspira prietenii de toate vârstele în a juca teatru, a cânta şi a dansa. Alteori, putea fi găsită singură, într-un colţ liniştit al casei, cu chipul iluminat de o bucurie interioară, pierdută în meditaţie. Mergea adesea desculţă la şcoală, pentru a o simţi mai bine pe Mama Pământ. Familia sa, descendentă a dinast i ei Shalivahana, era creştină şi de obârşie nobilă. Dinastia regală a Shalivahanilor a domnit în provincia indiană Maharashtra începând cu anul 230 î.Chr. şi până în 230 d.Chr.
 3. 4. Tatăl lui Shri Mataji, un reputat erudit, cunoscător a 14 limbi, era membru eminent al Adunării Constituante şi unul din autorii primei Constituţii a Indiei libere . Mama lui Shri Mataji a fost prima femeie din India care a obţinut o diplomă în matematică. Înainte de căsătorie (21 iunie, 1920), ea a deţinut funcţia de director al Liceului „Sfânta Ursula” din Nagpur . Foto: Părinţii lui Shri Mataji (stânga) cu Mahatma Gandhi
 4. 5. În copilărie, Shri Mataji a locuit împreună cu părinţii în ashramul lui Mahatma Gandhi. Gandhi a sesizat înţelepciunea fetiţei şi a apreciat-o enorm, numind-o cu drag Nepali, datorită trăsăturilor nepaleze ale chipului său. Încă de la o vârstă fragedă, înţelegerea ei profundă a fost remarcată de Gandhi, care îi cerea adeseori sfatul pe teme spirituale. „ Gandhiji era deosebit de sever: le cerea tuturor să se scoale la patru dimineaţa, şi, după baie, să vină la puja. Dar calitatea sa era aceea că practica el însuşi tot ceea ce spunea, fără urmă de ipocrizie. Se întâmpla, de asemenea, ca el să se mânieze pe cei ce se purtau în mod necuvenit, iar eu obişnuiam să-l stropesc atunci cu puţină apă rece. Pentru că eram un copil, putea înţelege gestul meu; şi obişnuia să mă întrebe: «Cum se face că rămâi atât de liniştită în faţa acestor lucruri?». Iar eu îi răspundeam: «Aceasta este soluţia. Reacţia nu poate aduce rezolvarea. Iertarea prin natura ei rezolvă totul».”
 5. 6. În adolescenţă, Shri Mataji a fost un lider al tinerilor, în mişcarea lui Gandhi pentru eliberarea Indiei, iar familia sa a jucat un rol cheie în lupta pentru independenţă. Începând cu 1928, părinţii săi au fost închişi în repetate rânduri. În 1942, când mişcarea „Quit India” a fost anunţată de Gandhi, Shri Mataji a fost arestată şi închisă alături de alţi luptători pentru libertate, ca urmare a implicării sale active în mişcare. Într-una din dăţi, britanicii au pus-o să stea pe gheaţă, pentru a o tortura. Chiar cu o zi înainte de a fi asasinat, Gandhi i-a spus lui Shri Mataji: „Nepali, eşti neschimbată şi totuşi acum eşti mamă. Când îţi vei începe munca spirituală? Acum suntem liberi şi ar trebui să începi ceea ce doreai să faci”.
 6. 7. În 1947, după terminarea studiilor la Colegiul Medical Creştin din Ludhiana şi la Colegiul Medical Balakram din Lahore, Shri Mataji s-a căsătorit cu Sir C.P. Srivastava, care avea să devină una dintre marile personalităţi ale Indiei. Sir C.P. Srivastava a fost înnobilat cu titlul de cavaler de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a fost secretar al Primului Ministru al Indiei şi a lucrat timp de 16 ani ca secretar general al Organizaţiei Internaţionale Maritime din cadrul Naţiunilor Unite. Sir C. P. Shrivastava împreună cu primul ministru al Indiei, Lal Bahadur Shastri, la Tashkent, în 1965.
 7. 8. Shri Mataji a avut două fiice, Kalpana şi Sadhana. Ambele sunt căsătorite şi au, la rândul lor, copii. P.M. Shastri împreună cu fiica sa, Suman (la dreapta sa), şi doi nepoţi. Sir C.P. Şi Shri Mataji (la stânga lui Shastri), şi cele două fiice, Kalpana (în stânga fotografiei) şi Sadhana (la dreapta fotografiei), în vizită la familia Shastri, cu ocazia sărbătorii de Diwali. Shri Mataji împreună cu nepoţii săi .
 8. 10. <ul><li>În 1961, Shri Mataji a înfiinţat „Asociaţia de T ineret pentru C inematografie”, având ca scop popularizarea spectacolelor cu mesaj semnificativ, sănătos, menite să insufle tineretului indian valori naţionale, sociale şi morale. </li></ul><ul><li>Shri Mataji a fost de asemenea membru în Consiliul de C enzură pentru F ilm, unde a avut un rol important în protejarea inocenţei în filmele indiene din acea perioadă. Într-un articol publicat în Souvenir, dânsa spunea: </li></ul>„ Artiştii trebuie să cultive ochiul publicului, ridicându-l la propriile standarde de bun gust, şi nu să se coboare la cererile ieftine ale acestuia, abandonându-şi astfel libertatea… Fiinţa socială a artistului se va transforma într-o prezenţă de sensibilitate şi forţă; ea va reacţiona la cea mai mică nelinişte a naţiunii, la cel mai mic dezechilibru al societăţii.”
 9. 11. <ul><li>După ce şi-a crescut cele două fiice, Shri Mataji a început să îşi dedice deplin timpul emancipării spirituale a umanităţii. A început să se întrebe cum ar putea da Realizarea Sinelui în masă căutătorilor din timpurile moderne. </li></ul><ul><li>A început să studieze orientările aşa-numiţilor oameni ai lui Dumnezeu – guru şi a fost complet dezgustată şi şocată de modul în care aceştia jefuiau oamenii, sub masca spiritualităţii. </li></ul>Intuind cum căutătorii din întreaga lume erau în primejdie în faţa ameninţării falşilor guru, a preoţilor corupţi şi a demonicelor teorii freudiene, la 4 mai 1970, lângă Bombay, la Nargol, Shri Mataji s-a oprit pe malul mării.
 10. 12. În dimineaţa zilei de 5 mai 1970, pe o plajă pustie din Nargol (la aproximativ 150 km de Bombay), Shri Mataji, din pură compasiune, a deschis Sahasrara pentru umanitate. „ Am văzut-o pe Kundalini, care este forţa primordială din interiorul nostru, care este Duhul Sfânt din noi, ridicându-se, deschizându-se ca un telescop. Am văzut întreaga structură deschizându-se şi o ploaie torenţială de raze a început să se reverse prin creştetul capului meu şi pretutindeni în jur. M-am simţit complet pierdută, am simţit că nu mai exist. Tot ce exista era graţia divină. Am văzut totul întâmplându-se.”
 11. 13. Acesta era începutul Sahaja Yogăi, munca pe care Shri Mataji o avea de îndeplinit. Saha înseamnă „cu”, ja înseamnă „născut”, iar yoga înseamnă „unire” cu Puterea atotpătrunzătoare a Iubirii divine. Există o putere subtilă care împlineşte întreaga muncă vie şi care nu poate fi simţită la nivelul conştiinţei umane. Pentru a ne conecta cu această energie subtilă, care pătrunde fiecare atom şi moleculă, există o energie a dorinţei pure, numită Kundalini, care este plasată în osul sacru al fiinţelor umane. Kundalini poate fi trezită în mod spontan prin Sahaja Yoga. Această Kundalini trebuie să urce şi să străpungă şapte centri de energie amplasaţi în interiorul măduvei spinării şi în creier. Când Kundalini străpunge al şaptelea centru energetic, se produce „botezul”, şi individul poate simţi briza răcoroasă a Duhului Sfânt (sau Ruah, Ruh, Adi Shakti, Athena) emanând din zona osului fontanelei.
 12. 14. Sahaja Yoga a început în Bombay şi în Delhi, cu o mână de căutători. Prietenii organizau mici întâlniri în casele lor, unde Shri Mataji dădea Realizarea Sinelui, lucrând neobosit ore în şir pentru a stabiliza chakrele căutătorilor. Treptat, Shri Mataji a început să dea Realizarea Sinelui în masă, în cadrul unor programe publice. Numărul sahaja yoghinilor s-a ridicat la câteva sute, şi au fost deschise centre în Delhi şi Bombay. Shri Mataji nu era preocupată atât de numărul oamenilor, cât de calitatea căutătorilor. Nu a luat niciodată bani pentru a da sau a dezvolta Realizarea Sinelui şi a iniţiat Sahaja Yoga cu propriile resurse materiale.
 13. 16. Schiţă desenată de Shri Mataji pentru a ilustra ridicarea energiei Kundalini şi formarea a patru bucle, câte două în direcţii opuse (în sensul de rotaţie al acelor de ceas şi în sens invers) la nivelul fiecărei chakre. (Nirmala Yoga, vol. 4, nr. 22, august 1984).
 14. 17. În 1972, Shri Mataji şi-a vândut tradiţionalele brăţări de aur, iar cu banii obţinuţi a călătorit cu vaporul spre Statele Unite. Aici i-a demascat deschis pe toţi falşii guru şi a avertizat că o boală mortală va apărea drept consecinţă a libertinajului şi perversiunilor sexuale care înfloreau în America. Americanii însă erau prea seduşi de noua „libertate” descoperită, pentru a da atenţie acestor avertismente. Câţiva ani mai târziu, SIDA erupea în America.
 15. 18. La bordul vasului care o ducea spre India, profund îndurerată de starea gravă a Americii şi cu dorinţa tot mai arzătoare de a-şi salva copiii, le-a dedicat acest poem. Sunteţi supăraţi pe viaţă asemeni copilaşilor ce şi-au pierdut Mama în Întuneric, Chipul trădându-vă disperarea în faţa zădărniciei călătoriei voastre. Purtaţi Urâţenia pentru a descoperi Frumuseţea, Numiţi totul fals în numele Adevărului, Secătuiţi emoţiile pentru a umple cupa Dragostei. Copiii mei iubiţi, dragii mei, cum să aflaţi pacea pornind războiul Împotriva voastră, a propriei fiinţe, a bucuriei înseşi?!
 16. 19. Lăsaţi eforturile renunţării şi masca artificială a consolării. Veniţi să aflaţi mângâierea florii de lotus în poala Mamei voastre iubitoare. Vă voi împodobi viaţa cu flori minunate, Iar clipele vi le voi umple cu parfumul bucuriei. Vă voi binecuvânta creştetul cu Dragoste Divină, căci nu vă mai pot îndura chinul. Lăsaţi-mă să vă cufund în oceanul bucuriei, pentru a vă contopi fiinţa în Cel Suprem, Care zâmbeşte în potirul Sinelui vostru, ascuns în taină pentru a vă necăji mereu. Fiţi atenţi şi- l veţi afla vibrându-vă fiecare fibră cu bucurie extatică, Întreg Universul cu lumină inundând.
 17. 20. În 1974, soţul lui Shri Mataji a fost ales, cu unanimitate de voturi, Secretar General al Organizaţiei Maritime Internaţionale. Familia şi-a mutat reşedinţa la Londra, iar Shri Mataji s-a dedicat susţinerii soţului său în agitata viaţă diplomatică. Aici, Shri Mataji a început Sahaja Yoga cu doar şapte hippies şi, timp de trei ani, a lucrat neobosit pentru a-i salva, dându-le adesea chiar şi bani, pentru mâncare. Treptat, eforturile sale au dat roade şi, aşa cum fusese profeţit de către William Blake, primul ashram a fost înfiinţat în Lambeth Vale. Astfel, viziunea lui Blake despre Noul Ierusalim începea să se împlinească. Din acel moment, Sahaja Yoga a început să crească, în ciuda faptului că nu existau o organizaţie, statutul de membru sau vreun sediu. Din Marea Britanie, s-a răspândit apoi în Europa şi Australia.
 18. 21. În fiecare an, Shri Mataji se întorcea, timp de câteva luni, pentru a răspândi învăţătura sa în satele din Maharashtra. Inima sa era alături de poporul indian, iar următorii 15 ani ai muncii sale au fost dedicaţi mai ales satelor din India. Uneori, Shri Mataji călătorea într-o căruţă trasă de boi către un sat, de unde mergea mai departe pe jos către următorul. Dormea pe podea sau în câte o colibă improvizată, mâncând hrană simplă, spălându-se în apa râurilor - confortul corpului nu a fost niciodată important pentru ea. Confortul S piritului era cel care îi aducea bucurie.
 19. 22. Pământul Maharashtrei a fost mult-binecuvântat de către sfinţi. Aici oamenii sunt săraci, dar spiritul lor este bogat, răspunzând instantaneu vibraţiilor. Începând cu Rahuri, mergând către Pune, sat după sat, oamenii şi-au primit Realizarea Sinelui în masă. Shri Mataji obişnuia să ia împreună cu dânsa, într-un tur, câte 500 de sahaja yoghini vestici, pentru a se bucura de vibraţiile diferitelor locuri. La sfârşitul zilei, spre apus, cerul era încărcat de vibraţii, strălucind într-o lumină roz. La începutul anilor ‘80, Sahaja Yoga ajunsese deja în toate metropolele. Shri Mataji l-a vindecat pe preşedintele Indiei, d l. Sanjiva Reddy, de o problemă de inimă, iar dânsul a aprobat construirea primului ashram la Delhi. Un doctor din Delhi, care suferea de paralizie, a fost complet vindecat. În Dehradun, un arhitect suferind de leucemie a fost smuls din ghearele morţii. Sahaja Yoga s-a răspândit peste tot în India prin experienţele oamenilor şi relatările lor.
 20. 23. În Kuala Lumpur, 500 de oameni au venit la Shri Mataji pentru a fi vindecaţi de diferite boli. Dânsa a cerut, simplu, ajutorul Mamei Pământ. I-a rugat pe toţi cei prezenţi să stea cu picioarele goale pe pământ şi, în timp ce dădea vibraţii pământului, Shri Mataji a rugat-o pe Mama Pământ să absoarbă probleme lor. Oamenii au început să simtă alinarea suferinţelor şi au simţit briza răcoroasă în palme. În Bombay, un domn şi-a adus fiul care era dependent de droguri. Shri Mataji i-a dat acestuia Realizarea Sinelui, după care băiatul nu a mai avut nevoie de droguri. Un alcoolic a fost adus la un program de către soţia lui, iar acesta s-a oprit din băut definitiv. Un suferind de artrită a început să meargă la numai o jumătate de oră după program. Orbii au putut vedea, iar surzii au putut auzi din nou. Poveştile miracolelor înfăptuite de dânsa s-au răspândit în întreaga lume şi astfel Sahaja Yoga a prins rădăcini în America de Sud, Australia, Noua Zeelandă, Africa, America de Nord, Turcia şi Extremul Orient.
 21. 24. • Primul tur al Europei: Franţa, Spania, Portugalia, Elveţia, Germania, Italia, septembrie-octombrie 1980; • Primul tur al Australiei şi Malaeziei, martie-aprilie 1981; • Al doilea tur al Statelor Unite ale Americii şi Canadei, septembrie-octombrie 1981; • Europa de vest 1982: Austria, septembrie 1983 şi septembrie 1984; • Al doilea tur al Australiei, martie 1983; a treia vizită, martie 1985, a patra vizită, incluzând şi Noua Zeelandă, mai 1987; • Sudul Indiei la mijlocul anilor ’80: prima vizită la Chennai (Madras), 1984; Nepal, 1989; • Tururi anuale în America de Nord, începând cu 1983; • Prima vizită în America de Sud, pornind din Spania către Columbia, iulie 1988; • Europa: Grecia şi Turcia, mai 1989 (şi din nou în Turcia, în noiembrie). În anii ‘ 80, Shri Mataji a călătorit fără odihnă în întreaga lume, susţinând mii de programe şi conferinţe publice, oferind bărbaţilor, femeilor şi copiilor de orice rasă, religie sau cultură, darul nepreţuit al Realizării Sinelui. În 1986, Shri Mataji a fost desemnată „Personalitatea Anului” de către guvernul Italian.
 22. 25. • Europa de Est (între dizolvarea comunismului şi căderea zidului Berlinului): patru vizite în Rusia, între august 1989 şi mai 1990; • Prima vizită din cele şapte efectuate în Ucraina, prima vizită în România - octombrie 1990; • Primul tur complet al Europei de Est, iunie-iulie 1990; al doilea tur în august 1991; • Turul estului Europei, iulie-august 1992; • A doua vizită în America de Sud (include trei ţări: Columbia, Argentina, Brazilia), octombrie 1992; a treia vizită în octombrie 1994; • Al treilea tur al Asiei de sud-est se extinde pentru a include şi Japonia, în aprilie 1994; • Prima vizită a Africii: Tunisia, 1994; • Prima vizită în centrul Chinei: Conferinţa UN a femeilor, septembrie 1995; • Turcia: mai şi noiembrie 1989, iunie 1993, noiembrie 1994, iulie 1995, aprilie 1998, aprilie 1999, aprilie 2000, aprilie 2001, aprilie 2002; • Tunisia - noiembrie 1994, Egipt - noiembrie 1996, Dubai - noiembrie 1996, aprilie 2001 şi 2002. Los Angeles, SUA: Andrey Hopes, realizator şi gazdă a show-ului de televiziune „Femei Adevărate” (“Real Women”) a intervievat-o pe Shri Mataji. În 1995, Guvernul Indiei i-a acordat lui Shri Mataji un spaţiu de o oră pe canalul TV naţional, pentru difuzarea unui serial.
 23. 26. În 1989, Cortina de Fier a căzut datorită politicii de glasnost şi perestroika a preşedintelui Mihail Gorbaciov. Sub conducerea sa unică, Gorbaciov a dorit să introducă o ideologie spirituală pentru mase. În august 1989, Ministerul Sănătăţii Sovietic a invitat-o pe Shri Mataji pentru a prezenta metoda Sahaja Yoga, cu scopul îmbunătăţirii programului medical. În următorii patru ani, Sahaja Yoga s-a extins foarte rapid. În oraşe precum Moscova, St. Petersburg, Togliatti şi Kiev există peste o sută de mii de sahaja yoghini. Programele publice erau susţinute pe stadioane sportive imense, pline până la refuz cu câte peste treizeci de mii de oameni. La o conferinţă medicală în Moscova, Shri Mataji s-a adresat în faţa a peste 600 de doctori. Înainte de începerea conferinţei, aceştia au cerut să primească mai întâi Realizarea Sinelui. Uniunea Sovietică a semnat un protocol istoric cu „Life Eternal Trust” pentru a încorpora Sahaja Yoga în tratamentele medicale.
 24. 28. La 12 noiembrie 1993, Academia de Artă şi Ştiinţă Petrovskaya din St. Petersburg i-a acordat lui Shri Mataji calitatea de Membru de Onoare al Conducerii Academiei. Această Academie i-a acordat acelaşi titlu şi lui Albert Einstein. Totuşi, preşedintele Academiei a remarcat că Einstein a lucrat cu materia moartă, în vreme ce munca lui Shri Mataji este mult mai grandioasă, ea aducând pace fiinţelor umane.   În istoria acestei instituţii, una dintre cele mai vechi academii din lume, doar 12 personalităţi au primit această calitate onorifică.
 25. 29. La 14 septembrie 1994, Academia a organizat o conferinţă pe teme ştiinţifice, în care a fost prezentată Sahaja Yoga. Aceasta a reprezentat un pas uriaş în sfera domeniului ştiinţific. Oameni de ştiinţă eminenţi au acceptat Sahaja Yoga ca fiind o „Meta Ştiinţă” şi au declarat că ştiinţa nu a avansat încă până la nivelul Sahaja Yoga.
 26. 30. După Rusia, Sahaja Yoga s-a răspândit în România, Polonia, Ungaria şi Cehoslovacia. În 1993, excelenţa sa Ayatollahul Mehdi Rouhani, unul dintre cei mai respectaţi patru lideri ai musulmanilor Shiia, a recunoscut-o pe Shri Mataji şi Sahaja Yoga şi şi-a primit Realizarea Sinelui. În timpul vizitei din Brazilia din 1994, primarul a întâmpinat-o pe Shri Mataji la scara avionului şi i-a oferit Cheia oraşului. Ecoforumul din Bulgaria i-a înmânat Medalia de Aur în august 1995, iar în acelaşi an Universitatea Ecologică din Bucureşti i-a oferit diploma de Doctor în Ştiinţe Cognitive. În septembrie 1995, Shri Mataji a fost oaspetele oficial al guvernului chinez şi a ţinut un discurs în cadrul Congresului Mondial al Femeilor din Beijing.
 27. 31. Shri Mataji a petrecut mai mult de 16 ani în Marea Britanie, unde învăţăturile sale s-au extins şi au devenit cunoscute în rândul oamenilor proveniţi din diferite culturi, rase şi pături sociale. Programele sale publice susţinute la Royal Albert Hall, Londra, au devenit evenimente anuale, începând cu 1993.   Apoi, reşedinţa lui Shri Mataji s-a mutat în nordul Italiei, la Cabella Ligure, aproape de Genova, devenind, din 1991, un loc al seminarelor internaţionale de Sahaja Yoga, la care participă mii de sahaja yoghini din întreaga lume.   În 1997, la Royal Albert Hall, la Londra, lui Shri Mataji i-au fost adresate omagii de către Claes Nobel (preşedinte al United Earth şi strănepot al lui Alfred Nobel, creatorul Fundaţiei Nobel) şi de către Ayatollahul Rouhani (liderul Musulmanilor Shiia din Europa).
 28. 32. Shri Mataji a fost invitată la Naţiunile Unite de patru ori, între anii 1989 şi 1994, pentru a vorbi pe teme legate de realizarea păcii mondiale. În timpul celui de-al 105-lea Congres din 1997, congresman-ul Eliot Engle a dat citire unui adresări onorifice care a fost inclusă în analele congresului, felicitând-o pe Shri Mataji pentru munca sa neobosită dedicată emancipării fiinţelor umane. Pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de munca plină de abnegaţie a lui Shri Mataji în folosul umanităţii, primarii câtorva mari oraşe din SUA au proclamat „Ziua Shri Mataji Nirmala Devi” în onoarea sa: Cincinnati, OH (10 septembrie, 1992), Philadelphia, PH (15 octombrie, 1993), Yonkers, NY (26 septembrie, 1994); Oraşul Berkeley CA a proclamat „Ziua Shri Mataji” pe data de 18 iunie. Această zi mai este cunoscută şi ca „Juneteenth Day”, fiind sărbătorită de către afro-americani ca ziua în care au primit vestea că Abraham Lincoln a dispus eliberarea sclavilor.
 29. 33. Institutul Naţional de Sănătate din Washington DC a găzduit la 19 iunie 2000 o conferinţă despre Sahaja Yoga şi Sănătate, la care au participat 550 de medici profesionişti. Shri Mataji s-a adresat unui auditoriu încântat să afle „secretul medicinei”. Dânsa a spus că medicina modernă se adresează doar sistemelor simpatic drept şi stâng, care corespund canalelor de energie subtilă drept şi stâng, în timp ce Sahaja Yoga deschide calea către „Meta-Medicină”, care se preocupă, pentru prima dată, de sistemul nervos parasimpatic, ce corespunde canalului central de energie subtilă, prin care este activată energia Kundalini. Aceasta este o actualizare care a fost dovedită în Sahaja Yoga.
 30. 34. În Australia şi India există clinici care folosesc exclusiv metodele de tratament ale Sahaja Yoga pentru vindecarea pacienţilor cu boli incurabile. Diferiţi medici şi-au obţinut masteratele şi doctoratele studiind proiecte referitoare la Sahaja Yoga. Reputatul profesor U.C. Rai a fost primul director al Centrului Sahaja Yoga de Tratament şi Sănătate din New Bombay. Zeci de doctori din Marea Britanie, Australia, Rusia şi India studiază beneficiile medicale ale Sahaja Yoga şi cazurile în care practicarea metodei a atenuat simptomele unor boli incurabile, cum ar fi cancerul, epilepsia, hipertensiunea arterială, astmul şi altele. Preşedintele Indiei, Excelenţa Sa Dr. Shankar Dayal Sharma, primind cartea profesorului U.C. Rai, referitoare la beneficiile medicale ale Sahaja Yoga, intitulată “Medical Science Enlightened”. (8 mai 1995)
 31. 35. Shri Mataji (Dr. Srivastava) a prezentat, în cadrul a numeroase conferinţe medicale susţinute în centre academice de renume din întreaga lume, o viziune integrată revoluţionară a inter-relaţiei dintre nivelurile fizic, emoţional şi spiritual ale fiinţei umane. Cercetătorii de la Royal Hospital pentru Femei din Randwick (Australia) au dovedit că meditaţia Sahaja Yoga este eficace în tratarea migrenelor, astmului, „bufeurilor” şi stresului asociat muncii. Tehnica de meditaţie a Sahaja Yoga a fost dezvoltată în India. Pacientul stă aşezat pe scaun şi încearcă să se concentreze asupra momentului prezent, eliminând orice alte gânduri. Pacientului i se spune apoi să repete o serie de afirmaţii, cum ar fi: „Sunt propriul meu stăpân” sau „Iert”, care ajută în concentrare. Starea de „conştiinţă fără gânduri” se menţine pentru aproximativ 10-20 de minute pe zi. Se consideră că acest proces neutralizează stresul şi are un efect calmant asupra sistemului nervos.
 32. 36. Shri Mataji a călătorit în întreaga lume pentru a împărtăşi cu compasiune descoperierea dânsei, fără a accepta în schimb niciun fel de plată. În Statele Unite, mii de oameni au venit la programele sale gratuite, în timp ce în ţări precum Rusia şi India programele susţinute pe stadioane enorme sau în parcuri publice au atras un public de până la 100.000 de oameni. Shri Mataji a fost nominalizată de două ori la Premiul Nobel pentru Pace.   Câteva milioane de oameni şi-au primit Realizarea Sinelui în întreaga lume. Sute de mii practică Sahaja Yoga în viaţa de zi cu zi. Cursuri gratuite de Sahaja Yoga sunt organizate săptămânal în peste 100 de ţări.   La 21 martie 2003, peste 12.000 de sahaja yoghini din lumea întreagă s-au adunat la Delhi pentru a sărbători cea de-a 80-a aniversare a lui Shri Mataji.
 33. 37. La 23 februarie 2011, Shri Mataji a încetat din viaţă la Genova, Italia, în vârstă de 88 de ani. Într-o lume aflată în căutarea de noi soluţii pentru problemele umanităţii, în încercarea de a aprofunda sensul vieţii, Shri Mataji Nirmala Devi, apreciată drept „Mesager al păcii” de către Ayatolahul Mehdi Rouhani al comunităţii musulmane siite din Europa şi drept „Avatar al timpurilor moderne” de către Claes Nobel, propune o cale spre edificarea unei societăţi echilibrate şi armonioase, în care transformarea şi pacea se realizează mai întâi în interiorul fiecărui individ. Domnia sa, recunoscută drept una dintre cele mai marcante personalităţi spirituale ale tuturor timpurilor, a restabilit rolul femeilor în domeniul spiritualităţii şi a construit fundaţia pentru o societate bazată pe o conştiinţă spirituală iluminată.
 34. 38. Shri Mataji s-a remarcat prin actele sale filantropice, care au dus la crearea a numeroase organizaţii non-guvernamentale: • Un centru internaţional de cercetare a cancerului în Bombay, India; • 1996 - Centrul Internaţional Sahaja Yoga de Cercetare şi Sănătate din Bombay, dedicat vindecării bolilor fizice prin tehnici de Sahaja Yoga; • 2003 - Vishwa Nirmal Prem Ashram - Centrul pentru femei nevoiaşe şi orfani, Greater Noida, Delhi, India;
 35. 39. • O şcoală profesională în Vaitarna, India, pentru copiii defavorizaţi; • 1990 - The International Sahaja Public School (ISPS) din Dharamsala, India; Aici, un personal calificat, talentat şi plin de compasiune, cu experienţă în ştiinţa Sahaja Yoga, îndrumă activităţile şcolii. • 1995 - Academia de Muzică Clasică Indiană “Shri P.K. Salve Kala Pratishthan” , Nagpur (1995) şi Vaitarna (2003), India; Shri Mataji a susţinut zeci de tineri muzicieni, oferindu-le burse de studiu în muzica clasică indiană.
 36. 40. 1996 - Shri Mataji a înfiinţat o companie internaţională de teatru, Teatrul Valorilor Eterne, a cărei echipă a efectuat turnee de succes în Europa, Australia, Israel, India şi Statele Unite. Misiunea sa este de a crea spectacole care să promoveze valorile universale ale unei culturi globale, slujind depăşirii deosebirilor de rasă, religie ori sociale. Echipa TEV este animată de crezul îndrăzneţ în puterea spectacolului de teatru de a înălţa conştiinţa umană şi de a inspira schimbări sociale pozitive.
 37. 41. • 2005 – Fundaţia Mondială Sahaja Yoga Shri Mataji Nirmala Devi, cu sediul la Cabella Ligure, Italia; • 2008 - Centrul Internaţional Sahaja Yoga de Cercetare şi Sănătate, Greater Noida, India. • 2009 – Şcoala Internaţională Sahaj din Cabella Ligure, Italia.
 38. 42. „ De la bun început, cineva trebuie să fie un căutător al adevărului şi ar trebui să abordeze acest subiect cu o atitudine ştiinţifică. Subiectul trebuie tratat cu respect, ca o ipoteză, şi dacă se constată, prin experiment, că este adevărat, atunci trebuie acceptat de oameni oneşti, în spiritul onestităţii. Pentru că acest lucru este pentru binele propriu şi pentru binele întregii lumi.” Shri Mataji Nirmala Devi este autoarea a două cărţi, care oferă priviri de mare profunzime asupra crizei timpurilor moderne şi oferă soluţiile pentru problemele care au generat-o. „ Cel mai dificil lucru este să convingi omul că, din întreaga creaţie […], el singur este capabil să devină o personalitate minunată, un înger plin de pace şi frumuseţe.” De asemenea, Shri Mataji a ţinut mii de conferinţe publice, a dat numeroase interviuri radiofonice şi televizate şi a fost subiectul a mii de articole de presă din lumea întreagă. Shri Mataji Nirmala Devi, Era Metamodernă
 39. 43. Prezenţa fizică a lui Shri Mataji emitea vibraţii subtile (invizibile) deosebit de puternice, care au putut fi înregistrate de aparatele foto obişnuite.
 40. 44. Aceste două fotografii au fost făcute la o distanţă de câteva secunde una faţă de cealaltă. Aparatul a înregistrat vibraţiile (care sunt invizibile ochiului) emise de o fotografie înrămată a lui Shri Mataji Nirmala Devi. Prin simplul fapt de a sta în faţa fotografiei lui Shri Mataji, cu palmele deschise orientate în sus, putem simţi aceste vibraţii ca pe o briză răcoroasă sau caldă, ori sub forma unor senzaţii, precum furnicături în palme sau în degete. Pentru a experimenta acest lucru, trebuie să avem în prealabil energia Kundalini trezită (Realizarea Sinelui).
 41. 45. „ Ştiam despre mine încă de când m-am născut. Nu am făcut nimic special. Dacă am făcut ceva special a fost să înţeleg fiinţele umane şi problemele lor. Ele L-au urmat pe Christos, pe Mahomed Saheb, pe Shri Krishna, dar nimic nu a pătruns în interior. De ce? Pentru că ele nu au fost conectate la puterea atotpătrunzătoare. Astfel, tot ceea ce am făcut eu a fost să descifrez permutările şi combinările din fiinţele umane. Şi nu este dificil, pentru că sunt în principal şapte chakre asupra cărora trebuie lucrat şi apoi văzut cum poate fi ridicată Kundalini, pentru a străpunge Saharara. A funcţionat şi funcţionează pentru mii de oameni.”
 42. 46. „ Dacă există un lucru pe care iubirea mea doreşte să îl facă, atunci acela este să dau Realizarea tuturor oamenilor din lume, oriunde ar fi ei.”

×