Pwr point jurnal wani

256 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
256
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pwr point jurnal wani

  1. 1. TUGASAN 1: ULASAN JURNALNAMA PENSYARAH:PROF MADYA DR. ABD LATIF BIN HAJIGAPORDISEDIAKAN OLEH:SYAZWANI BINTI MOHAMAD HADZIRM20111000188
  2. 2. “Kesedaran , Penilaian dan Penerimaan e-Pembelajaran Dalam Kalangan Ahli Akademik” PENGENALANi) e-pembelajaran merujuk kepada kaedah pengajaran dan pembelajaran yang menggunakan teknologi tinggi iaitu ICT semasa proses pengajaran dan pembelajaran berlangsungii) mengubah iklim pembelajaran yang lebih aktifiii) Memerlukan tenaga pengajar yang pakar serta berkelayakan untuk menggunakan ICT dalam pengajaran dan pembelajaran.
  3. 3. OBJEKTIF KAJIAN Kesedaran terhadap konsep e-pembelajaran dalam sistem pengajaran dan pembelajaran. Penilaian terhadap hubungan yang signifikan antara kefahaman terhadap e-pembelajaran dengan kesediaan arahan kendiri dalam kalangan ahli akademik. Penerimaan penggunaan e-pembelajaran dalam membantu proses pembelajaran dan pengajaran.
  4. 4. KAEDAH KAJIANi) mendirikan reka bentuk tinjauanii) 165 set soalan kaji selidik telah diedarkan dan sejumlah 119 set soalan kaji selidik telah berjaya dikembalikaniii) diedarkan kepada semua ahli akademik bagi setiap bahagian yang terlibat dengan penggunaan e- pembelajaran dan pengajaran di Universti Sains Malaysia (USM).iv) menggunakan kaedah ‘non probability’v) Menggunakan perisian analisis SPSS versi14.0
  5. 5. DAPATAN KAJIAN1. kesedaran terhadap konsep e-pembelajaran dalam sistem pengajaran dan pembelajaran i) tahap kefahaman responden terhadap konsep e- pembelajaran adalah salah satu usaha yang sejajar dengan perkembangan ICT mencatatkan jumlah min yang tertinggi iaitu 4.52. ii) ahli akademik mempunyai tahap kesedaran yang tinggi berkenaan penggunaan ICT sebagai salah satu medium pengajaran dan pembelajaran yang utama d
  6. 6. DAPATAN KAJIAN2. Penilaian terhadap hubungan yang signifikan antara kefahaman terhadap e-pembelajaran dan kesediaan pembelajaran arahan kendiri dalam kalangan ahli akademik. i) ahli-ahli akademik di USM ini mampu merancang dengan baik berkenaan strategi dan kaedah pembelajaran ii) tahap kefahaman responden terhadap perlaksanaan e- pembelajaran juga mempunyai hubungan yang signifikan dengan kesediaan pembelajaran arahan kendiri dan berada pada tahap sederhana iaitu 3.20.
  7. 7. 3. Penerimaan penggunaan e-pembelajaran dalam membantu proses pembelajaran dan pengajaran. i) menunjukkan seramai 55 (46.2%) responden daripada 119 (100 %) responden benar-benar memahami tentang e- pembelajaran. ii) bagi faktor perlaksanaan e-pembelajaran pula, sebilangan besar responden sangat bersetuju dengan perlaksaan ini berikutan mereka telah dilengkapi dengan kemudahan- kemudahan bagi tujuan perlaksanaan e-pembelajaran ini.
  8. 8. KESIMPULANi) penggunaan e-pembelajaran didalam proses pengajaran dan pembelajaran pada hari ini adalah sangat releven dan amat diperlukan bagi membolehkan sistem pendidikan negera menerima nafas baru pelbagai latihan berkenaan penggunaan ICT dan teknologi didalam pembelajaran perlu diadakan dari semasa ke semasa berikutan e-pembelajaran akan sentiasa maju kehadapan dan tidak sama sekali kekal di takuk yang lama.

×