IMPLIKASI KEPELBAGAIAN DAN SOSIO BUDAYA DAN KURIKULUM TERSIRAH

345 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
345
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
17
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

IMPLIKASI KEPELBAGAIAN DAN SOSIO BUDAYA DAN KURIKULUM TERSIRAH

  1. 1. IMPLIKASI KEPELBAGAIAN SOSIO- BUDAYA KURIKULUM TERSIRAT AHLI KUMPULAN : MOHD FERDAUS BIN DIN MOHD SYAFIQ BIN A. GHANI MUHAMMAD FAIZ BIN ALIAS MUHAMMAD SHADZWAN BIN MOHD ADNAN
  2. 2. DEFINISI KURIKULUM TERSIRAT  Merupakan pengalaman pembelajaran yang dipelajari secara tidak langsung oleh murid-murid sekolah.  Melalui kurikulum ini, pihak sekolah membekalkan ilmu dan pengalaman pembelajaran pada orang ramai.  Melalui Kurikulum tersirat, Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) berusaha membentuk bangsa yang bersatu dan saling menerima perbezaan Budaya antara kaum. 
  3. 3. JENIS-JENIS KURIKULUM TERSIRAT ● Amalan, prosedur, peraturan, pertalian dan struktur di sekolah. ● Struktur sosial bilik darjah, cara guru mengurus kuasa, peraturan berkaitan hubungan guru-murid.
  4. 4.  Jenis pengalaman yang diperoleh oleh setiap pelajar sangat-sangat bergantung kepada ciri- ciri moral dan ideologi guru itu sendiri.  Diperolehi melalui interaksi dengan rakan sedarjah.  Diaplikasikan melalui aktiviti berpesatuan, kegiatan panatia dan aktiviti dalam kokurikulum.  Melalui kurikulum tersirat kementrian berusaha membentuk bangsa yang bersatu dan saling menerima budaya antara kaum.
  5. 5. CIRI-CIRI KURIKULUM TERSIRAT  Merangkumi semua pengalaman pembelajaran.  Boleh menjadi objektif pembelajaran tetapi hasilan pembelajaran adalah bersifat relatif dan agak sukar diukur secara kuantitatif.  Merangkumi nilai-nilai yang dibentuk oleh pelaksana kurikulum itu sendiri(guru dan pelajar)  Kewujudan adalah berbeza-beza bergantung kepada lokasi persekitaran dan latar belakang pelaksana kurikulum.
  6. 6. IMPLIKASI KEPELBAGAIAN SOSIOBUDAYA KEPADA KURIKULUM TERSIRAT  Menggalakkan interaksi antara murid secara meluas di dalam bilik darjah.  Membangunkan pencapaian murid bagi mengurangkan tingkah laku negatif.  Murid dapat belajar dalam keadaan ceria dan menyeronokkan.  Pembentukkan kendiri murid dapat dilaksanakan  Mendisiplinkan murid.
  7. 7. SEKIAN TERIMA KASIH

×