Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Deel 6 (soap)

329 views

Published on

X

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Deel 6 (soap)

 1. 1. Soap Deel 6
 2. 2. Zo zit dat!
 3. 3. Situatie Het jaar 2456. Het gaat goed met de mens. De economie bloeit. 99,9 % van de actieve bevolking heeft werk. De gemiddelde leeftijd van de mens is gestegen tot 130 jaar. Maar het gaat slecht met de taal: de mensen moeten zoeken naar hun woorden. Dat kost tijd. Die gebruiken ze niet om te werken. Dus die tijd kost geld en is slecht voor de economie. Zij beslist meteen een expeditie (van 3 linguïsten) naar het verleden te sturen. Doel: goede taal verzamelen. Bestemming: de 21ste eeuw.
 4. 4. Personages (I) X862 leidt de expeditie. Met zijn ervaring kan dit avontuur niet verkeerd aflopen. Zijn naam is vanaf nu Xavier en hij is een weduwnaar. V111 is Vera geworden. Ze heeft de opdracht gekregen een goede studente te zijn. Haar sterkste wapen is haar tong.
 5. 5. Personages (II) A321 heet nu Anton. Net als Vera is hij op zoek naar een kamer. Anton overweegt om in de 21ste eeuw als kunstenaar door het leven te gaan. X862, V111 en A321 wonen nog maar pas in de Lage Landen of ze hebben al heel wat problemen. Zo hebben ze 10 000 euro meegekregen uit het jaar 2456, maar dit is nu zwartgeld. En hoe kunnen ze voorkomen dat ze verdacht gaan lijken…
 6. 6. In het kort Deel 1: Xavier, Anton en Vera huren een safe om een deel van het zwartgeld in te bewaren. De rest willen ze op een rekening storten. Xavier verliest echter de aktetas met het geld voor de safe… Deel 2: Onze drie vrienden verzinnen een verhaal dat hun situatie in de 21ste eeuw moet verklaren. Xavier is de gepensioneerde vader van Vera. Vera woont samen met haar vriendje Anton thuis in. Deel 3: Anton zoekt een nieuwe baan. Hij wordt de nieuwe pr-man van een kunstenaarskoppel omwille van zijn camera-ervaring. Deel 4: Vera moet mondeling examen afleggen, maar ze heeft wat problemen met de leerstof. Uiteindelijk slaagt ze voor haar examen. Deel 5: Xavier kan het huishouden niet aan. Zijn buurvrouw komt hem helpen en legt hem uit wanneer het afval wordt opgehaald.
 7. 7. Veel kijkplezier!
 8. 8. Globaal luisteren (I) 1. Hebben Vera, Anton en Xavier al veel taal verzameld als je weet dat ze al enige maanden in de 21ste eeuw leven? Wat is de hoeveelheid woorden die ze al hebben (her)ontdekt? Ze hebben nog maar 330 woorden verzameld. De hoeveelheid is beperkt! 2. Wat wil elke kunstenaar bereiken volgens de presentator op de televisie? Elke kunstenaar streeft ernaar beroemd te worden. Elke regisseur streeft ernaar dat er een grote hoeveelheid mensen naar zijn toneelstuk komen zien. 3. Hoe kan zo’n kunstenaar zijn doel bereiken? Kunst maken is niet hetzelfde als kunst verkopen. Hij kan een pr-man inhuren die zijn kunst verkoopt, reclame maakt voor zijn kunst. 4. Verkoopt Anton letterlijk kunstenaars? Wat doet hij dan wel in de artistieke wereld? Hij maakt reclame voor de kunstenaars.
 9. 9. Globaal luisteren (II) 5. Wat denkt Tina over “kunstenaars verkopen”? Ze vraagt zich af of kunstenaars verkopen wel is toegestaan. (= of dit wel mag!!) 6. Wat is Vera in haar studeerkamer aan het overwegen? Ze moet 4 hoofdstukken grammatica studeren en een stripverhaal lezen. Ze overweegt of ze eerst de strip zal lezen of eerst enkele hoofdstukken zal studeren. 7. Waarom gaat ze eerst naar de radio luisteren? Ze wil eerst nog wat afwachten voor ze een beslissing neemt. 8. Waarom gaat die radio heel snel weer uit? Omdat Anton te gast is bij Radio 7.
 10. 10. Globaal luisteren (III) 9. Waarom wil Anton zijn telefoon niet opnemen? Hij wil zijn imago verzorgen. De mensen denken van hem dat ie beroemd is, wie beroemd is heeft niet veel tijd. 10.Wat vindt Vera dat Anton verkeerd doet? Vera vindt dat Anton de expeditie en het doel ervan “taal verzamelen” vergeet. 11.Hoe reageert Anton hierop? Hij vindt het belangrijk dat er geld verdiend wordt. 12.Waarom vraagt Anton aan Xavier om zijn geld op de rekening te zetten? Omdat Xavier de eerste maal in de bank de aktetas met al het geld is kwijtgeraakt!
 11. 11. Intensief luisteren (I) Intussen in de 25e eeuw ... Adviseur Afval, aktetas, bankbiljet, bezem, creatief, ... President Hoeveel? Cijfers! Adviseur "Hoeveel" niet, mevrouw de prisedent. Het woord "hoeveel" kenden wij al. Het woord "cijfers" trouwens ook. Dat zijn bij ons de twee meest voorkomende woorden. President Hoeveel nieuwe woorden hebben die languasten al ontdekt, verdorie? Ik wil, hoe zeg je dat, ik wil cijfers zien! Adviseur Ah, cijfers. President Cijfers, inderdaad. Aantallen, hoeveelheden, ... Adviseur Zo'n 330, mevrouw de prisedent. En euh, linguïsten, mevrouw de prisedent. President Pre-si-dent! Eerst de "e" van "één" en dan de "ie" van tien! Dat weet ik zelfs, meneer de adveusier!
 12. 12. Intensief luisteren (II) Presentator En dan nu: kunst. Welke kunstenaar streeft er niet naar beroemd te worden? Welke regisseur wil niet dat de mensen voor zijn of haar toneelstuk uren in de rij staan om een kaartje te kopen? Helaas is kunst maken niet hetzelfde als kunst verkopen. Bij ons in de studio zit Anton. Anton Hoi! Tina Is dat niet die zoon van jou? Xavier Sst! Presentator U bent verkoper van kunstenaars. Kan ik dat zo zeggen? Anton Ja, dat hangt ervan af natuurlijk. Als u bedoelt dat ik die kunstenaars verkoop, dan niet natuurlijk. Hoewel het idee niet slecht is, kunstenaars verkopen. Haha! U zou het moeten beschermen, dat idee! Nee, effe serieus. Ik doe ernstige dingen. Ik vertegenwoordig kunstenaars bij het publiek en de media. De kunstenaars denken, ik spreek. Zij maken de kunst, ik de reclame. Kortom, typisch pr-werk.
 13. 13. Intensief luisteren (III) Tina Kunstenaars verkopen! Is dat wel toegestaan? Vera Belachelijk! Eerst die twee hoofdstukken over grammatica studeren, dat is 20 bladzijden, dan die twee andere hoofdstukken, dat is nog eens 20 bladzijden, dan die strip lezen. Ik kan natuurlijk ook eerst het stripverhaal lezen en dan pas studeren. Het is en blijft natuurlijk wel een strip van Hergé en Hergé is toch een belangrijke auteur. Een stripauteur weliswaar. Maar strips zijn in deze eeuw toch ook al kunst geworden? Of gebeurde dat pas in de 22ste eeuw? En als de strip een belangrijke kunstvorm is, is het lezen van strips een artistieke activiteit. Het stimuleert de ontwikkeling van de creativiteit,...
 14. 14. Intensief luisteren (IV) Vera Maar met studeren heeft het niks te maken, natuurlijk. Zal ik eerst wat studeren voor ik die strip lees? Of zal ik wachten met studeren, tot ik die strip gelezen heb? Ik kan ook nog wat afwachten natuurlijk. Eerst een beetje naar de radio luisteren om te zien of er niks belangrijks gebeurd is. En terwijl ik naar de radio aan het luisteren ben, kan ik proberen te beslissen ... Presentator Ofschoon hij zegt zelf niets over het onderwerp "kunst" te weten, heeft hij er toch steeds weer een boeiende mening over. Vandaag is hij bij ons op Radio 7. Dames en heren, uw applaus voor Anton! Anton Bingo! Beroemd! Vera Beroemd, beroemd. Flauwekul is dat. Bovendien heeft het niks te maken met onze expeditie.
 15. 15. Intensief luisteren (V) Anton Is dat die van jou of die van mij? Xavier Zeg, ga jij die telefoon nog opnemen? Anton Ik vraag me af ... Heb ik wel de tijd om op te nemen? Misschien kán ik helemaal niet. Misschien ben ik wel een interview aan het geven. Ik moet denken aan mijn imago, hè, aan het beeld dat de anderen van mij hebben. Ik ben beroemd. Dus, ik heb geen tijd. Vergeet dat niet. Het spijt me. Probeert u het later nog maar eens. Sorry. Zei je daarnet iets? Had je het tegen mij? Vera Weet je wat jij niet mag vergeten? Dat dit een expeditie is. Een geheime expeditie. Taal opnemen, dat moet je doen! Met de camera taal verzamelen, dat is je taak! Anton En met mijn talent geld verdienen, is dat niet nodig misschien? Heeft er niemand zin om dit op onze rekening te gaan zetten? Xavier, misschien?
 16. 16. Kunst en cultuur Aan de slag!

×