Picasa

2,416 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,416
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Picasa is het gratis programma van Google waarmee je de foto's op je computer kunt: Organiseren Zoeken Bewerken Afdrukken met andere personen delen. Wat dat 'bewerken' betreft moet je natuurlijk niet verwachten dat dit hetzelfde kan dan bijvoorbeeld Photoshop, maar voor de meesten onder ons is het toch wel voldoende. Je kan zelfs met dit redelijk simpele programma verbluffend mooie resultaten behalen. Daarnaast is het ook erg makkelijk om bijvoorbeeld een foto te zoeken tussen al die anderen. Picasa is een goed idee!
 • De eerste keer dat we Picasa opstarten zien we een configuratiescherm met vragen over de fotovieuwer. De fotoviewer is een klein programmaatje waarmee we snel foto's weergeven op het bureaublad van je computer of in Windows Explorer. Je kunt de Picasa Photo Viewer zo instellen dat het de standaard-fotoviewer wordt voor alle door Picasa ondersteunde foto-bestandstypen (.JPEG, .TIF, .TIFF, .BMP, .GIF, .PSD, .PNG, .TGA), en filmbestanden (.avi, .asf, .mov, .wmv, .mpg, .mp4). Wil je deze als standaardviewer gebruiken dan selecteer je het bovenste keuzerondje (1) en klik je de knop "Voltooien". Wil je deze niet te installeren selecteer je het tweede keuzerondje (2) en klik je de knop "Voltooien". Het is een persoonlijke keuze of je deze beter vind dan de Windowsvieuwer. Jij kiest hier wat je zelf handig vindt en ja kan dit later, wanneer je Picasa gebruikt, nog steeds wijzigen.
 • Ook bij de eerste keer opstarten zien we een scherm met de vraag welke schijven en/of mappen Picassa moet scannen op fotobestanden. Je hebt hier twee keuze mogelijkheden. De hele computer scannen kan best lang duren en je krijgt dan ALLE foto’s (dus bv ook de standaaardplaatsjes die op je computer staan als achtergrond keuze etc.). Ook dit kan later in Piacasa worden aangepast. Klik op doorgaan. Picasa zoekt nu in alle afbeeldingen (in de groep die jij hebt aangegeven). Van alle bestanden maakt Picasa een miniatuur (tumbnail) en plaatst die gesorteerd op schijf en map in de bibliotheek. De originele bestanden blijven onveranderd en op hun plaats. De bibliotheek bevat alleen maar een link naar het origineel en een miniatuur in Picasa.
 • Bovenaan hebben we de menubalk. In de menubalk vinden we aantal menunamen, die we opdrachten of commando's noemen. Klikken op deze opdrachten, geeft ons een drop-downmenu waaruit je een keuze kan maken uit de functies. Kies je een opdracht waar een pijltje achter staat verschijnt er een tweede rolmenu. Dit systeem ken je vast van andere programma’s. Onder de menubalk vinden we de knoppenbalk. Veel van deze knoppen bespreek ik nog. Daaronder hebben we de bibliotheek. De bibliotheek is verdeeld in twee delen, aan de linkerkant hebben we de mappenlijst (1) , en aan de rechterkant hebben we de werkruimte (2). n de mappenlijst hebben we de verschillende mappen op onze computer die gescand zijn door Picasa naar foto's. n de werkruimte vinden we de verschillende foto's terug in miniatuurvorm, die zich bevinden in de geselecteerde map in de mappenlijst. We gebruiken de scrollbalk aan de rechterzijde om de verschillende foto's te bekijken in de werkruimte, of de verschillende mappen in de mappenlijst. Onderaan het applicatievenster hebben we het fotovak met aan de rechterzijde verschillende functieknoppen. Selecteer je een foto in de werkruimte, dan verschijnt deze in het fotovak. Met de schuifregelaar in het fotovak, wijzigen we de afmetingen van de foto's in de werkruimte.
 • Standaard worden de mappen gesorteerd in de mappenlijst op de aanmaakdatum. Je kunt dit wijzigen door het naar benedenwijzend pijltje te klikken in de knoppenbalk, en te kiezen voor "Sorteren op recente wijzigingen", "Sorteren op formaat", of "Sorteren op naam".
 • Door te klikken op de map bovenaan de werkruimte, open je de corresponderende Windowsmap. Dit laat je de plaats zien op je computer waar deze foto's zich bevinden.
 • Wanneer je één of meerdere foto's hebt geselecteerd in de werkruimte, worden deze weergegeven in het fotovak. Je selecteert meerdere foto's door de Ctrl-toets op je toetsenbord ingedrukt te houden wanneer je niet naast elkaar liggende foto's klikt, of wanneer het naast elkaar liggende foto's zijn, door de Shift-toets op je toetsenbord ingedrukt te houden. Wil je foto's in het fotovak behouden dan klik je de knop "Geselecteerde items vasthouden".
 •   Toen we Picasa voor de eerste keer openden werd er ons gevraagd of we alle mappen op onze computer wilden scannen naar foto's, of slechts een gedeelte hiervan. Dit kunnen we op elk moment aanpassen. Klik hiervoor de knop "Extra" in de menubalk, en kies "Mappenbeheer" in het drop-downmenu. Dit opent het dialoogvenster "Mappenbeheert. Aan de linkerzijde van het dialoogvenster vinden we alle mappen terug die zich op onze computer bevinden. Aan de rechterzijde van het dialoogvenster hebben we drie mogelijkheden voor het scannen van de verschillende mappen. De eerste optie is "Eenmaal scannen". Dit zal de map eenmaal scannen naar foto's, wijzigt de inhoud van deze map, dan wijzigt er niks in Picasa. De tweede optie "Verwijderen uit Picasa" zal nooit foto's uit deze map weergeven in Picasa. Dit betekent echter niet dat deze map zal worden verwijderd van je computer. De derde optie "Altijd scannen" zal automatisch deze map scannen en nieuwe foto's die werden toegevoegd aan deze map, weergeven in Picasa. Om een map toe te voegen of te verwijderen uit Picasa selecteer je de map aan de linkerzijde en maak je een keuze aan de rechterzijde van het dialoogvenster. Afhankelijk van de gekozen optie verschijnt het icoontje voor de map dat hoort bij deze optie. Dit is handig omdat het ons duidelijk maakt welke mappen er worden gescand, en welke niet. Je kunt op elk moment de ingestelde optie voor een map wijzigen. 
 • We kunnen foto’s van onze camera rechtstreeks toe voegen aan Picasa. Daarvoor moet: de camera gekoppeld zijn aan de computer, de camera aan staan. Klik de knop "Importeren" in de knoppenbalk. Dit opent het venster "Importeren". In normale omstandigheden zal Picasa het fotoapparaat wel vinden, mocht dit niet het geval zijn klik je de knop "Appar kiezen", en maak je een keuze in het drop-downmenu. Automatisch worden alle foto's die zich op het fotoapparaat bevinden in het dialoogvenster geladen en weergegeven aan de linkerzijde in miniatuurvorm. Wil je alle foto's importeren dan klik je de knop "Alles importeren". Wil je enkel de geselecteerde foto's te importeren klik je de knop "Geselecteerde items importeren". Je kan ook foto’s draaien, dat doe je met de knoppen "Linksom roteren" en "Rechtsom roteren". Ben je klaar met de foto's te selecteren, en heb je de knop "Alles importeren" of "Geselecteerde items importeren" geklikt, dan verschijnt er een tweede scherm. In het eerste vak geef je de nieuwe map een naam. In het tweede vak bepaal je de positie waar de foto's moeten worden opgeslagen op je computer, door te klikken op de knop "Bladeren". Daaronder staan nog vakken waar je extra informatie kunt zetten over de mappen, dat is optioneel en dat hoef je niet te doen. de twee onderliggende vakken kun je eventueel wat informatie aanbrengen maar dat hoeft. Klik de knop "Voltooien" als je klaar bent. Op het venstertje dat verschijnt in de linkerbenedenhoek kun je zien hoever Picasa is met het importeren van je foto's uit je camera.
 • In Picasa hebben we de mogelijkheid zoekwoorden aan een foto toe te voegen. Dit is handig wanneer onze bibliotheek honderden misschien wel duizenden foto's bevat, en we op zoek gaan naar een foto over een bepaalt onderwerp. Een erg handige functie om snel foto’s terug te vinden. Om één of meerdere zoekwoorden aan een foto toe te voegen selecteer je de foto, klik je de knop "Beeld" in de menubalk en kies je "Labels" in het drop-downmenu.In het dialoogvenster "labels" dat verschijnt typ je een zoekwoord in en klik je de knop "Toevoegen". Je kunt zoveel zoekwoorden toevoegen als je wilt. Wil je een zoekwoord verwijderen selecteer je het zoekwoord in de lijst met Labels, en klik je de knop "Verwijderen". Klik de knop "Gereed" wanneer je klaar bent. Je kan op deze manier ook dezelfde zoekwoorden aan meerdere foto's toekennen. Je selecteert dan in de werkruimte meerdere foto’s voor je de optie "Labels" klikt in het drop-downmenu. Om te zoeken naar een of meerdere foto's typ je het trefwoord, of meerdere trefwoorden in het zoekvak. De zoekfunctie is niet hoofdlettergevoelig. Daarnaast heeft Picasa ook zoekfilters. Deze staan naast het zoekvak en kun je gebruiken samen met het zoekvak.
 • In Picasa gebruiken we albums om de door Picasa gescande foto’s overzichtelijk in te delen met ingestelde criteria die door jezelf wordt bepaald. Om één of meerdere foto's in een album te plaatsen selecteer je eerst de foto('s) die je in het nieuwe album wil plaatsen, en klik je de knop "Geselecteerde items toevoegen aan een album". Dit opent het dialoogvenster "Album Eigenschappen" waarin je een naam en datum ingeeft voor het album, en eventueel een locatie en een beschrijving. Deze laatste twee vakken zijn optioneel. Klik de knop OK wanneer je klaar bent. Belangrijk! Het verschil tussen een album en een map is dat de foto's in een album niet daadwerkelijk in dit album staan, maar enkel virtueel. Het album zelf is ook enkel virtueel en wordt alleen weergegeven in Picasa. Een map echter beschikt wel over al de foto's. Met andere woorden verwijder je een album, beschik je nog steeds over al je foto's. Verwijder je een map, dan verwijder je ook alle foto's die zich in deze map bevinden van je computer. Dus door gebruikt te maken van albums, kun je de foto's indelen zonder deze daadwerkelijk te verplaatsen op je computer. Je kan ook foto’s toevoegen aan een bestaand album. Je selecteerd dan eerst de foto’s en klikt dan op de knop “geselecteerde items toevoegen aan een album”. In het lijstje dat verschijnt kies je dan het juiste album.
 • Wanneer we bepaalde foto's hebben in de Picasa bibliotheek die we het mooiste vinden dan kunnen we deze een ster geven. Selecteer hiervoor eerst de foto in de bibliotheek, en klik de knop "Stertoevoegen/verwijderen" onderaan links van het fotovak. Foto's waar je een ster aan hebt toegevoegd tonen een icoontje van een ster in de miniatuurweergave van de foto in de werkruimte. Ook hier hetzelfde, heb je meerdere foto's waartoe je een ster wil toekennen, selecteer je eerst alle foto's en klik je daarna de knop "Ster toevoegen/verwijderen". Wil je een ster verwijderen selecteer je de foto en klik je nogmaals de knop "Ster toevoegen/verwijderen". Foto's waaraan je een ster hebt gegeven worden automatisch in een album geplaatst.
 • Wanneer je een foto hebt bewerkt, moet je deze foto opslaan. In tegenstelling tot andere programma's zal Picasa je NIET vragen of je deze wil opslaan, Picasa zal je wel vragen of je deze wil wijzigen, maar dit is niet hetzelfde. De gewijzigde foto blijft wel gewijzigd in de bibliotheek van Picasa, maar deze wordt niet gewijzigd in de map op je computer.   Dus heb je wijzigingen aangebracht in een foto, sla deze dan eerst op door te klikken op de knop "Bestand" in de menubalk, en te kiezen voor "Opslaan als" in het drop-downmenu, zo beschik je steeds nog over het origineel van de foto, mocht er toch iets mis gaan.  Om een afbeelding te dubbelklik je op de foto. Je selecteert de foto en klikt de Entertoets op je toetsenbord. Bovenaan het bewerkingsweergavevenster hebben we een werkbalk met de knoppen "Terug naar bibliotheek". We hebben de knop "Afspelen". Wanneer we hierop klikken, geeft dit een diavoorstelling van de verschillende foto's weer in volledige schermgrootte. Klik de Esc-toets op je toetsenbord, of klik de knop "Afsluiten" in de navigatiebalk onderaan de diavoorstelling om deze te sluiten. Daarnaast hebben we verschillende knoppen en miniatuurweergaves om te navigeren tussen de verschillende foto's in de map of album. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een aantal foto's hebt die je allemaal wil bewerken, bijvoorbeeld zwart/wit maken. Je selecteert dan meerdere foto’s en kan deze een voor een bewerken zonder dat je eerst naar de bibliotheek terug moet om een foto op te halen. .Onderaan de bewerkingsweergave hebben we nog drie extra knoppen: De eerste geeft je foto passend weer in het venster. Met de tweede geef je de foto weer op z'n werkelijk formaat. En de derde toont of verbergt de histogram en cameragegevens.
 • Picasa

  1. 1. PICASA Wat is het? Een goed idee! Workshop verzorgt door Suzie Ziener voor Fotoclub Eindhoven http://fotoclubeindhoven.webklik.nl
  2. 2. Downloaden en installatie <ul><li>http ://picasa.google.nl/ </li></ul>
  3. 3. De stappen van downloaden <ul><li>Ga via de webbrowser naar http://picasa.google.nl </li></ul><ul><li>Klik ip picasa 3.1 downloaden </li></ul><ul><li>Kies voor “bestand opslaan” </li></ul><ul><li>Het installatiebestand wordt gedownload </li></ul><ul><li>Klik als het downloaden klaar is dubbel in de blauwe balk </li></ul><ul><li>Je wordt dan gevraagd of je dit bestand wilt installeren. Klik op run. </li></ul><ul><li>Er wordt dan gevraagd of je akkoord gaat met de Licentie voorwaarden. Klik op akkoord. </li></ul><ul><li>Als de installatie bijna klaar is verschijnt een scherm met een aantal keuze mogelijkheden. Dit kan je naar keuze invullen. Het is handig om een snelkoppeling te laten maken op je bureaublad. Klik op voltooien. </li></ul><ul><li>Op het bureaublad zien we dan het Icoon voor de snelkoppeling Picasa 3 </li></ul><ul><li>Dubbelklik op deze snelkoppeling en Picas wordt gestart. </li></ul>
  4. 4. De eerste keer opstarten
  5. 5. Vervolg de eerste keer opstarten
  6. 6. De gebruikersinterface (wat we zien)
  7. 7. Sorteren
  8. 8. Waar staan de foto’s op je computer
  9. 9. Foto’s selecteren
  10. 10. Mappenbeheer (knop “Extra” en dan “mappenbeheer”)
  11. 11. Foto’s van je camera
  12. 12. Zoekwoorden toevoegen (knop “Beeld”en dan “labels”)
  13. 13. Album toevoegen
  14. 14. Foto’s beoordelen
  15. 15. Basisbewerking
  16. 16. Nu een demonstratie van <ul><li>Bijsnijden </li></ul><ul><li>Recht maken </li></ul><ul><li>Rode ogen </li></ul><ul><li>Auto-contrast/Auto-kleur/Ik doe een gok </li></ul><ul><li>Retoucheren </li></ul><ul><li>Tekst </li></ul><ul><li>Het tabblad &quot;Afstellen&quot; </li></ul><ul><li>Het tabblad &quot;Effecten&quot; </li></ul>
  17. 17. En verder …. <ul><li>Kun je filmpjes maken in picasa </li></ul><ul><li>Kun je foto’s delen </li></ul><ul><li>- uploaden </li></ul><ul><li>- blog this </li></ul><ul><li>- collage maken </li></ul><ul><li>- geocoderen </li></ul><ul><li>- You tube </li></ul><ul><li>- e-mailen </li></ul><ul><li>Kun je een back up maken (cd branden) </li></ul><ul><li>Foto’s afdrukken (via je printer of een winkel) </li></ul><ul><li>En er is nog veel meer om zelf te ontdekken ;-). </li></ul>
  18. 18. Meer informatie? <ul><li>Gebruik de “help” functie in picasa ( helpindex en –inhoud en forums) </li></ul><ul><li>Tip! </li></ul><ul><li>Bekijk de website http :// www.wilmakarels.nl / gratis-fotos-bewerken / handleiding-picasa.php </li></ul><ul><li>Hier staat een handige online cursus in Picasa, van Wilma Karels (voor Picasa 2 maar nog goed te gebruiken) </li></ul><ul><li>Veel succes en vooral veel plezier! </li></ul>

  ×